Calatorii in Europa: Despre Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate

European Health Insurance Card Romania

Zilele acestea, tot am avut de-a face cu Cardul de Sanatate romanesc. Dupa ani si ani, l-am luat intr-un final (ma astepta cuminte la doctorul de familie, dar nu ma invrednicisem sa-l iau), l-am si folosit (din pacate), acum il am. Dar voi stiati ca exista si un echivalent la nivelul Uniunii Europene al Cardului de Sanatate ? Se numeste Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (sau mai pe engleza – European Health Insurance Card). Este cardul care va acopera cheltuielile legate de probleme cu sanatatea atata timp cat sunteti pe teritoriul Uniunii Europene, dar si in Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Evident, exista niste conditii, dar le detaliez mai jos.

In primul rand, sa stiti din capul locului – Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate este gratis. Nu trebuie sa platesti nimic. Nada. Doar trebuie sa te duci la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) de care apartii si sa depui o cerere scrisa plus o copie a cartii de identitate (sau a certificatului de nastere pentru copiii sub 14 ani). In maxim 7 zile lucratoare, acest card va va fi eliberat, dar, din pacate, nu are valabilitate decat de 1 an. Bun si atat.

La ce e bun cardul ? In caz de Doamne fereste, de vreun accident sau boala, puteti folosi serviciile sistemelor de securitate sociala (de stat) din toate tarile Uniunii noastre si celelalte 4. Poate fi acceptat si in unitati private, dar trebuie sa va interesati. Atentie – nu ofera toate avantajele unei asigurari de calatorie (cum ar fi repatrierea in caz de imbolnavire sau accident ori asigurarea bagajelor), ci doar acopera strict interventile medicale. Practic ai fix aceleasi drepturi ca orice cetatean localnic. Dar si aceleasi indatoriri – de la tara la tara, s-ar putea sa mai platesti cate ceva in caz de interventii medicale, asa numita co-plata (cum e si la noi), dar de obicei, sumele sunt nesemnificative fata de costurile totale.

Un alt avantaj este ca nu vei scoate bani din buzunar (cum e cazul la anumite asigurari de calatorie), decontarea se face intre cele doua case de sanatate (intre cea din Romania si cea din statul in care ai probleme)

Atentie – cardul nu poate fi folosit in caz ca te deplasezi in alta tara in scop strict medical, ci doar in caz ca ti se intampla ceva. Poti sa fi in calatorie nu numai pentru motive turistice, dar si pentru studii, lucru (ca esti in delegatie sau muncesti temporar in alt stat UE), sa iti vizitezi rude sau prieteni.

Pentru mai multe informatii cu privire la card, aruncati o privire pe linkul acesta. Pentru mai multe informatii, vedeti ca exista si o aplicatie de telefon mobil care va poate da informatii mai detaliate cu privire la card – informatiile le gasesti si in limba romana si sunt pentru fiecare tara UE in parte.

Categorii:
Diverse

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii