Calatorii in Europa: Despre Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate

European Health Insurance Card Romania

Zilele acestea, tot am avut de-a face cu Cardul de Sanatate romanesc. Dupa ani si ani, l-am luat intr-un final (ma astepta cuminte la doctorul de familie, dar nu ma invrednicisem sa-l iau), l-am si folosit (din pacate), acum il am. Dar voi stiati ca exista si un echivalent la nivelul Uniunii Europene al Cardului de Sanatate ? Se numeste Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (sau mai pe engleza – European Health Insurance Card). Este cardul care va acopera cheltuielile legate de probleme cu sanatatea atata timp cat sunteti pe teritoriul Uniunii Europene, dar si in Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Evident, exista niste conditii, dar le detaliez mai jos.

In primul rand, sa stiti din capul locului – Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate este gratis. Nu trebuie sa platesti nimic. Nada. Doar trebuie sa te duci la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) de care apartii si sa depui o cerere scrisa plus o copie a cartii de identitate (sau a certificatului de nastere pentru copiii sub 14 ani). In maxim 7 zile lucratoare, acest card va va fi eliberat, dar, din pacate, nu are valabilitate decat de 1 an. Bun si atat.

La ce e bun cardul ? In caz de Doamne fereste, de vreun accident sau boala, puteti folosi serviciile sistemelor de securitate sociala (de stat) din toate tarile Uniunii noastre si celelalte 4. Poate fi acceptat si in unitati private, dar trebuie sa va interesati. Atentie – nu ofera toate avantajele unei asigurari de calatorie (cum ar fi repatrierea in caz de imbolnavire sau accident ori asigurarea bagajelor), ci doar acopera strict interventile medicale. Practic ai fix aceleasi drepturi ca orice cetatean localnic. Dar si aceleasi indatoriri – de la tara la tara, s-ar putea sa mai platesti cate ceva in caz de interventii medicale, asa numita co-plata (cum e si la noi), dar de obicei, sumele sunt nesemnificative fata de costurile totale.

Un alt avantaj este ca nu vei scoate bani din buzunar (cum e cazul la anumite asigurari de calatorie), decontarea se face intre cele doua case de sanatate (intre cea din Romania si cea din statul in care ai probleme)

Atentie – cardul nu poate fi folosit in caz ca te deplasezi in alta tara in scop strict medical, ci doar in caz ca ti se intampla ceva. Poti sa fi in calatorie nu numai pentru motive turistice, dar si pentru studii, lucru (ca esti in delegatie sau muncesti temporar in alt stat UE), sa iti vizitezi rude sau prieteni.

Pentru mai multe informatii cu privire la card, aruncati o privire pe linkul acesta. Pentru mai multe informatii, vedeti ca exista si o aplicatie de telefon mobil care va poate da informatii mai detaliate cu privire la card – informatiile le gasesti si in limba romana si sunt pentru fiecare tara UE in parte.

Categorii:
Diverse

Comentarii

 • Tano spune:

  O asigurare pe un an costa 70lei la Allianz sau Gothaer cu totul platit online, fara sa te ridici de la birou.
  Cel de stat merita doar daca stai pe langa CNAS, ca pierzi cateva ore bune din concediu ca sa te duci sa faci cererea si apoi sa-l ridici. Mai ales valabilitatea de 6 luni e o gluma proasta.

 • Andreea spune:

  Din ce stiu eu, cum ai spus si tu in articol, cardul european acopera doar urgentele. Si cumva nu e valabil 6 luni? Eu l-am facut cand am venit in Germania, mi l-au cerut sa-l am scos pana ma inscriu in sistemul lor de asigurari…si in plus ne-am mai facut si o asigurare de sanatate pentru calatorii, valabila timp de un an, care e mult mai ieftina ca-n Ro (2 persoane approx 30 de euro), la care se adauga si asigurarea internationala a masinii cu tot felul de benificii in care se intampla ceva (gen sa-ti trimita masina de schimb daca esti in vacanta si masina te-a lasat in mijlocul drumului)

 • gothaer spune:

  cardul este valabil un an din 2016. pana acum a fost de 6 luni. poate fi comandat si prin email la casa de asigurari de unde ai domiciliul cu cerere si copie CI scanate. iti ajunge acasa prin posta romana. acopera urgentele dar si cea privata se refera tot la situatii in care nu ai dori sa te afli.
  am folosit cardul european de sanatate ca si asigurarea privata inclusiv pt raceli, stari de voma etc.. cu ambele nu au fost probleme.

 • Ilinca spune:

  Mai multe info aici: http://www.casan.ro/casbz/page/modalitatile-de-eliberare-i-utilizare-a-cardului-european.html „Perioada de valabilitate a Cardului european este de 6 luni de la data emiterii.”

 • speedy.gonzales spune:

  eu am avut o experienta total neplacuta cu cardul asta de sanatate: in 2008 urma sa plec din tara. am auzit de cardul asta si l-am cerut si eu de la CNAS.
  ptr ca eu lucram din 2004 (adica doar de 4 ani), m-au pus sa platesc diferenta de asigurare ptr restul de 1 an – aprox 200 RON. i-am bagat in aia masii si am renuntat la cardul lor.
  o alta persoana cu care am fost dar care lucra de mai multi ani l-a primit fara sa trebuiasca sa plateasca nimic in plus.

 • catalin spune:

  Vineri l-am primit. Si vad ca acum este valabil 1 an. Pana acum era valabil 6 luni

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest