Haideti cu Imperator pe Drumul Matasii – Tajikistan, Kyrgyzstan si Kashgar

14. Drumul Matasii (Copy)

Anul trecut, prin primavara, parcurgeam pentru a doua oara o sectiune din fabulosul Drum al Matasii, mai precis de la Taskent la Asgabat, descoperind istoricele orase Khiva, Samarkand si Bukhara, dar si halucinanta capitala a Turkmenistanului, alaturi de una dintre cele mai spectaculoase erori geologice ale Planetei, asa-numita Poarta a Iadului. Si pentru ca a fost o experienta cu totul si cu totul extraordinara, sincer chiar imi doresc s-o repet. Dar nu fix pe acelasi traseu, ci sa continui pe acest fabulos drum pe care timp de sute si mii de ani au curs bogatii, idei si cunostinte, pe un drum mai salbatic, pe un drum care sa ne faca sa ne inchipuim mai bine cum arata Drumul Matasii lui Marco Polo si al mii si mii de negustori, clerici, soldati si aventurieri ramasi anonimi – Drumul Matasii 2 ne va purta prin Tajikistan, pe la 5.000 de metri prin legendara Autostrada Pamir, coborand apoi spre Kashgar, unul dintre orasele clasice ale Asiei Centrale (actualmente, in China), pentru ca apoi sa ne intoarcem in Kyrgyzstan, una dintre traditionalele tari ale Asiei Centrale…

Cum spuneam, Drumul Matasii 2 nu este o plimbare obisnuita… sunt multi kilometri pe drumuri ca in vremuri istorice, urcam la 5.000 de metri, vom dormi in iurte, vom dormi in case de oaspeti in Pamir, vom descoperi celebra piata de la Kashgar… dar vom calatori printr-un peisaj cu adevarat de vis, cum numai in tinuturi salbatice gen Tajikistan si Kyrgyzstan putem descoperi.

Vom ateriza mai intai la Dushanbe, capitala Tajikistanului, singura tara din Asia Centrala care vorbeste un dialect de farsi (iraniana), fosta lingua franca a regiunii pana la navalirea triburilor turanice din pustietate care, de aproape o jumatate de mileniu, s-au revarsat si au ocupat cultural si lingvistic intreaga regiune de la Viena pana la portile Mongoliei (ma rog, intre timp s-au retras un pic din vest, pana la Adrianopole). Ca orice oras nou-creat de rusi, Dushanbe are un sablon sovietic, un pic megaloman (stiti ce se zicea pe vremuri… cel mai mare pitic din lume in mod cert locuieste in URSS. Intre timp, s-a mutat in Dubai). Desi Tajikistanul este cea mai saraca dintre tarile fostei URSS, nu s-a putut abtine de la un record, asa ca in 2011 a ridicat… cel mai inalt catarg de steaguri din lume. Intre timp, recordul a fost detronat, dar asta conteaza mai putin acum. Vom descoperi insa cultura tajika si capitala tarii – la Muzeul National, dar si la fortareata din care conducea reprezentantul emirului de Bukhara (Bukhara si Samarkand, orase majoritar tajice, au fost date de Stalin Uzbekistanului, dupa celebrul principiu “Divide et impera”, pe care l-a practicat din Basarabia pana in Nagorno Karabakh si Asia Centrala, Tajikistanul si Uzbekistanul fiind in razboi rece dupa obtinerea independentei).

Vom pleca apoi pe Drumul Matasii, prin zona rurala, zona traditionala a Tajikistanului. Initial, m-am gandit sa zburam pana la Khorog, economisind doua zile de drum, dar studiind mai mult, am descoperit ca avionul este o adevarata ruleta ruseasca – poate pleca, poate sa nu plece, depinde de cum sunt norii pe granita tajiko-afghana, asa ca am decis sa o luam overland… pe drum, vom descoperi sate ancestrale, baraje si vom incepe sa ne cataram pe munti… Vom ajunge si pe legendara granita tajiko-afghana. De fapt, Afghanistanul va fi la doi pasi de noi, la circa 100 de metri… despartiti de un mic rau… pe malul tajik, sosele asfaltate (ei, evident ca pline de gropi), pe malul afghan, drumuri colbuite si multi magari. Vom ajunge la portile Pamirului, in orasul Khorog, de unde vom arunca un ochi in Afghanistan. Din pacate, nu vom pune piciorul.

Ne vom afunda mai apoi pe legendara autostrada Pamir, un drum greu, la 4.000–5.000 de metri altitudine, dar vom descoperi un peisaj de poveste – vai, munti, sate, dar si varfurile Karl Marx si Friedrich Engels (da, numele astea au ramas in continuare in acest colt de lume, tajicii nu s-au grabit sa le schimbe).

Vom cobori apoi de pe acest adevarat acoperis al Asiei Centrale, care este Pamirul, in Kyrgyzstan si, de acolo, vom trece granita in China, pentru a descoperi capitala traditionala a uigurilor, Kashgar, un oras care continua sa arate ca in 1001 de nopti (ma rog, partea veche, uigura, ma astept sa existe si un oras chinezesc din beton si sticla). Ne vom intoarce in Kyrgyzstan, unde vom urca din nou muntii prin legendarul pas Torgut (principalul pas al Drumului Matasii dintre China si Asia Centrala) si vom descoperi frumusetea Kyrgyzstanului rural. Vom calari, vom dormi in iurte si ne vom bucura de niste meleaguri destul de virgine. Finalul aventurii va fi la Bishkek (fost Frunze), capitala Kyrgyzstanului, de unde vom lua zborul inapoi spre casa via Istanbul.

 

Perioada excursiei este in a doua parte a lunii august, cand inca nu va fi zapada pe drumurile Pamirului, dar, evident, va fi frig… ne urcam, totusi, la 4.000 – 5.000 de metri: 12 – 26 august 2016.

Pret: 2950 de dolari – all inclusive: bilete avion, taxe aeroportuare, toata expeditia, cazari in hoteluri, case de oaspeti si iurte, pensiune completa, cai, ghizi locali de limba engleza.

Nu va fi usor, nu este un tur de lux, dar vom ajunge intr-unele dintre cele mai spectaculoase colturi de lume.

Pentru mai multe informatii, cititi programul complet, tarife, conditii, orar de zbor si altele aici.

Imagini Drumul Matasii 2 – Tajikistan, Kyrgyzstan, Kashgar

01. Tajikistan (Biggest Flagpole, Dushanbe) (Copy)

Celebrul steag din Dushanbe

02. Tajikistan (Hissar Fortress) (Copy)

Cetatea Hissar – resedinta reprezentantului emirului de Buhara

03. Tajikistan (Khorog) (Copy)

Khorog, pe granita cu Afghanistanul

04. Tajikistan (Pamir Highway) (Copy)

Pamir Highway

05. Kashgar (Copy)

Moschee uigura din Kashgar

06. Kashgar (1) (Copy)

Vechiul oras Kashgar

07. Kashgar (2) (Copy)

Copii uiguri

08. Kashgar (3) (Copy)

Vechiul Kashgar

09. Kashgar (4) (Copy)

10. Kyrgyzstan (Copy)

Bine ati venit in Kyrgyzstan

11. Kyrgyzstan - iurta (Copy)

Tinutul iurtelor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

13. Kyrgyzstan (Copy)

Urme ale Drumului Matasii

Categorii:
China · Diverse

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii

Pin It on Pinterest