La marginea cealalta a Europei – Portugalia, tara pe care e imposibil sa n-o indragesti

21. Centru Lisabona, Portugalia

Am descoperit Portugalia in 1999. Era primul zbor castigat „pe mile”, aveam mile doar pentru un zbor in Europa si am hotarat sa ajung cat mai departe posibil. Asa ca am zis sa ma duc in Portugalia, tara care stiam ca are limba cea mai apropiata de a noastra (teoria spune ca limbile romana si portugheza, dezvoltandu-se la granitele lumii romane, au la baza cel mai mult „latina populara”). Aveam sa aflu insa ca este singura limba latina pe care o inteleg cel mai putin… dar asta n-a contat. Tara mi-a placut enorm si de atunci am revenit de probabil zece ori si de fiecare data cu aceeasi placere ca si cum ar fi fost prima oara. Si nu e vorba numai de Lisabona, este vorba de toata tara.

De ce mi-a placut Portugalia? Pentru ca este pitoreasca, pentru ca este insorita, pentru ca oamenii zambesc pe strada chiar si in plina criza economica, pentru ca pestele gatit este genial, pentru ca sub cerul acela albastru poti sa vezi locuri minunate si sa te bucuri cu adevarat de ce vezi. Aici am descoperit prima oara tonul adevarat, gatit ca o friptura, aici m-am indragostit de pasteis, aici am descoperit ca mai exista ospitalitate autentica si in Europa Occidentala si aici am vazut pentru prima oara Atlanticul… pe care mi l-am propus sa-l cuceresc macar o data si am reusit de mai multe ori :).

Dar azi m-am gandit sa trec in revista cateva dintre localitatile portugheze prin care am trecut si care m-au impresionat. Si care trebuie sa fie prezente in orice circuit de vizitare a Portugaliei fie ca mergeti pe cont propriu, fie ca alegeti un circuit organizat cum este cel propus de Lidl Tour.

 

Lisabona – capitala Portugaliei este una dintre cele mai dragute capitale europene. Catarandu-se pe mai multe dealuri pe malul imensului fluviu Tejo cu putin inainte de a se varsa in Atlantic, Lisabona are alura de capitala a unui mare imperiu – cladiri maiestuoase, palate, biserici, dar si cartiere nevoiase cu case mici si strazi inguste. Indiferent unde mergi, este un oras vesel, un oras care te va incanta.

Exista mai multe zone interesante – in primul rand, cartierul Baixa, care a fost construit in stil grid imediat dupa marele cutremur din 1755, cartier unde vei gasi numeroase magazine, dar si restaurante la preturi mai mult decat rezonabile, care culmineaza cu imensa Praca do Comercio de pe malul fluviului Tejo. De aici, te poti urca pe dealul dinspre nord, cu catedrala sa austera si patratoasa la exterior, dar plina de inflorituri la interior. Aici, vei intra in zona panoramelor de neuitat – fie de sus, de pe castelul San Jorge, fie de pe bulevardele de deasupra Alfamei – fostul cartier locuit de musulmani, apoi transformat intr-un fel de Ferentari al Lisabonei care traieste o rejuvenare in ultimii ani, cand din ce in ce mai multi artisti boemi se muta in casutele de pe strazile intortocheate de medina nord-africana.

Nu rata sa te duci in cartierul Belem, unde vei descoperi putinele cladiri construite intr-un stil arhitectural original portughez – stilul manuelin. Aici te poti urca pe turnul Belem, turn care garda intrarea vaselor pe estuar, dar si spectaculoasa manastire Jeronimos, care joaca si rolul unui mic panteon national.

Multi localnici spun ca Lisabona s-a schimbat la fata, dintr-un oras decrepit si sarac intr-un oras modern si surazator, dupa Expo 1998. Tot atunci, a fost construit „Manhattanul Lisabonei”, zona sa moderna – cu un maret mall, cladiri inalte de birouri, hoteluri de lux si un Oceanarium cum putine sunt in lume. Este locul unde poti petrece multe ore bune, in cazul unei zile ceva mai ploioase.

 

In apropiere de Lisabona, poti descoperi alte cateva locuri minunate – in primul rand, Sintra, o adevarata Sinaia a Portugaliei, o zona deluroasa preferata de monarhii portughezi care au construit aici o suita de palate care mai de care mai sofisticate. E drept, Palacio de Pena a fost rodul inspiratiei unui monarh care nu avea toate diblurile la casa, dar, ca si in cazul Regelui Nebun al Bavariei, palatul de la Sintra este un palat de basme demne de imaginatia copiilor iubitori de povesti cu zane si printi. Tot la Sintra, nu ratati, pe langa palatele regale, si un palat construit de un milionar excentric, care a experimentat o simbioza pe alocuri halucinanta a goticului, romanicului, barocului si manuelinului… iar rezultatul merita descoperit. De-a lungul coastei fluviului Tejo, poti descoperi si principalele statiuni de litoral de langa Lisabona. Inainte ca Algarve sa preia grosul iubitorilor de mare si soare, capetele incoronate, dar si bogatasii se inghesuiau la Cascais si Estoril… la Cascais gasesti o marina plina cu sute de iahturi, iar la Estoril, unul dintre cele mai vechi cazinouri din Europa. Daca te intereseaza mai mult prezentele romanesti din strainatate, in Cascais vei descoperi o casa unde o placa mentioneaza ca acolo a locuit o perioada celebrul Mircea Eliade, iar in Estoril a incetat din viata Regele Carol al II-lea aflat in exil. Iar daca te intereseaza doar plaja, nu-ti face probleme: de la Cascais pana la Estoril, ai parte de o plaja lunga, lunga de nisip.

Obidos – am spus-o de atatea ori, imi plac mult de tot orasele acelea care si-au prezervat cladirile si atmosfera istorica, orasele in care nu te-ai mira sa te trezesti cu calareti imbracati in armuri dand navala sau caravane cu mii de camile intrand pe portile cetatii. Iubesc orasele „incremenite” in timp, cum ar fi Sighisoara, Brugge, Carcasonne, Yazd, Khiva sau Dubrovnik. Ei bine, in Portugalia exista un orasel care traieste intr-un alt timp, se numeste Obidos si este relativ aproape de Lisabona (la vreo 100 km), si este, probabil, cel mai romantic satuc din Portugalia – te poti plimba printre cladirile joase albe, debordand de flori, strajuite de una dintre cele mai semete ziduri crenelate de cetate din Europa. V-ati gandit vreodata sa va jucati de-a cavalerii si domnitele din Evul Mediu? Obidos este cea mai adecvata scena.

Ceva mai la nord, nu trebuie sa eviti cel de-al doilea oras ca marime al Portugaliei, nasul, de fapt, al tarii de la capatul Europei – Porto. Localnicii spun ca „Porto munceste, in timp de Coimbra studiaza, Braga se roaga si Lisabona se distreaza”. Daca te-ai ghida dupa afirmatia asta, ai crede ca Porto este „ce oras frumos, fabrici si uzine”. O fi fost in vremea Revolutiei industriale, dar sa nu va asteptati la un oras incruntat si obsedat de munca… este, cred, cel mai boem oras al unei tari destul de boeme, cu una dintre cele mai frumoase librarii din lume, cu o gara tapetata cu azulejos, celebra faianta albastra atat de indragita in toata Peninsula Iberica, cu o serie de cladiri colorate si, mai ales, cu numeroase crame in care se invecheste, dar se si degusta celebrul vin de Porto. Nu prea imi place alcoolul, dar trebuie sa spun ca vinul de Porto este unul dintre putinele mele „alcoale” favorite.

Cum ziceam, Braga se roaga. I se mai spune Roma Portugaliei, pentru ca aici se gasesc cateva zeci de biserici, una mai bogata decat alta. Iar cand portughezii s-au apucat sa construiasca vreo biserica, sa stiti ca au facut-o cat mai spectaculoasa posibil… iar in Braga sunt cu zecile. V-am povestit in treacat mai sus despre azulejos. Aceasta faianta alb-albastra a fost de-a lungul istoriei rezervata capetelor incoronate si bisericii, datorita frumusetii sale, iar daca vreti sa descoperiti cateva adevarate opere de arta, intrati in cateva biserici din Braga. Dar sa nu credeti ca Braga este un oras batranesc si inchistat in dogma crestina. Odata ce iesi din zona istorica, descoperi un oras-gradina, cu numeroase spatii verzi prin care copiii alearga liber.

Guimaraes – aflat, de asemenea, in apropiere de Porto (se poate vizita „la pachet” cu Braga), este faimos pentru palatul ducal construit acum 1000 de ani. O fortareata impunatoare de piatra grizonanta atrage numerosi iubitori de istorie.

Acestea sunt cele mai importante orase pe care le-am vazut. Da, am fost in viteza si prin Tomar, am vazut si cel mai vestic punct de pe continentul european, la Cabo da Roca, unde soarele apune linistit in apele Atlanticului, am fost si in Madeira si Azore, dar imi doresc la fel de tare sa revin candva in Portugalia. Imi doresc sa revad a nu stiu cata oara Lisabona, un oras care m-a fermecat, sa revad satul medieval de la Obidos, dar sa si descopar locuri nebatute, cum ar fi Fatima sau Aveiro, „Venetia Portugaliei”, sau sa urc pe Douro de-a lungul dealurilor intregi acoperite de podgorii. Si sigur voi reveni :).

 

Cand sa mergi in Portugalia

Sincer, nu e nicio luna a anului in care sa spun ferm – nu te duce in Portugalia! Iarna, e drept, e o perioada mai ploioasa, dar vei fi incantat ca va fi mult mai cald decat in inghetata Romanie, iar vara, cand in restul Peninsulei Iberice te coci de cald, Portugalia se racoreste datorita brizei oceanului. Dar, in mod cert, cea mai buna perioada in care sa descoperi tara este primavara sau toamna…

 

Excursii organizate

Exista mai multe tururi organizate prin Portugalia de diverse agentii. Va recomand sa aruncati o privire pe turul oferit de Lidl Tour, care acopera cam toate orasele despre care am scris, dar si alte cateva, inclusiv dintre cele aflate pe lista personala de „dorinte”. In plus, aveti parte de un bonus – pe langa toate perlele Portugaliei, veti putea descoperi si Santiago de Compostella, tinta a numerosi pelerini de pe Camino si unul dintre cele mai spectaculoase orase ale Spaniei nordice. Tarifele incep de la 549 de euro si se include cam totul – avion (cu tot cu taxe aeroportuare), bagaj de cala de 32 de kile (sa tot cumperi vin de Porto, vinho verde si pasteis de nata), transport, hoteluri cu mic dejun. Amanunte, aici.

Imagini Portugalia

01. Praca do Comercio - Lisabona

Pe aici s-au revarsat bogatiile Lumii Noi – Praca do Comercio pe malul fluviului Tejo

02. Castelul Sao Jorge Lisabona

Sao Jorge – ca o coroana deasupra centrului vechi

03. Se

Se – catedrala oficiala a orasului

04. Manastirea Jeronimos

Dar manastirea Jeronimos este adevarata opera de arta ecleziasta

05. Turnul Belem

Alaturi de turnul Belem, cele mai reprezentative exemple ale stilului manuelin

06. Alfama

Pe stradutele inguste ale Alfamei

07. Cascais

Strada pietonala din Cascais

08. Castel Cascais

Vechea cetate si palmierii ei

09. Estoril

Estoril e plin de vile pompoase

10. Cazino Estoril

Si celebrul sau cazino

11. Palacio Pena - Sintra

Palacio do Pena – mintea unui rege putin tulburat, dar extrem de creativ

12. Palat Sintra - Portugalia

Palatul Sintra – palatul regal de la „munte”

13. Podul Porto

Podul Luis I – simbolul de netagaduit al orasului Porto

14. Libraria Lello Porto

Libraria Lello – considerata una dintre cele mai frumoase din lume

15. Gara Porto

Nu, nu e biserica. Nu, nu e palat. E …. gara din Porto !

16. Sandeman Porto

Una din cremele celebre de vin de Porto

17. Strazi Guimaraes, Portugalia

Linistitul centru al orasului Guimaraes

18. Palat Guimaraes

Cetatea din Guimaraes

19. Biserica Braga

Braga se roaga,

20. Centru Braga

, dar se si relaxeaza 🙂

 

Categorii:
Portugalia

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest