Un weekend în Deltă – la Gulliver Delta Resort

39. Pelicani Delta Dunarii

Deși cam plouă un pic cam des pentru gustul multora, a venit vara! Mă rog, nu încă nu sunt 40 de grade la prânz, dar e mai bine așa. Ziua e lungă, temperatura e rezonabilă și soare chiar este din plin. E anotimpul în care e păcat să pierd vreun weekend. Și într-unul dintre weekendurile trecute am fost în Deltă, la Gulliver Delta Resort, undeva în Uzlina.

Nu știu câți dintre voi știți, dar singurele păduri de nisip din România se găsesc în Deltă. Tot aici, este celebra Pădure Letea, după cum se află și pădurea din localitatea Caraorman, locul unde cresc liane care pot atinge și 25 de metri. Cel mai tânăr pământ și cea ma însorită localitate a României se află la Sulina, în Deltă, și lista poate continua. Delta este singurul loc unde trăiește specia de lăcuste Isophya dobrogensis, dar aici trăiește și șarpele rău, care poate fi lung de 1,8 metri. Dacă ar fi să descriem Delta într-un cuvânt, cu siguranță aș spune biodiversitate. În zonă este un habitat foarte variat, de apă dulce ce adăpostește multe specii în pericol. Ca să vă faceți o părere, sunt 320 de specii de păsări care trăiesc în ecosistemul de apă dulce al Dunării.

Acestea fiind spuse, cu siguranță despre Deltă se pot scrie romane, însă haideți să vă spun despre o zonă la fel de frumoasă, dar mai puțin vizitată, poate: despre Uzlina.

 

Acum se apropie vacanța de Rusalii, așa că, dacă nu aveți planuri, vă propun să mergeți în Deltă.

Multe s-au schimbat în Deltă în ultimii ani, în mod sigur merită menționat că au apărut multe complexuri turistice care atrag atenția, printre acestea fiind și cel la care am stat, Gulliver Delta Resort. Gulliver Delta Resort este amplasat într-un cadru idilic, pe malul apei, la Uzlina, un complex de familie și nu numai, este locul ideal să vă relaxați sau locul de unde să începeți expediția în Deltă. Complexul pune la dispoziție și căsuțe, pentru cei dornici de o experiență mai aproape de natură. În Complexul Gulliver Resort veți găsi o locație de 3 stele care pune la dispoziția oaspeților atât hotelul, cât și vile.

Cum spuneam, Gulliver Delta Resort se află la Uzlina. Poate nu mulți asociați Delta cu Uzlina, dar, credeți-mă, este una dintre cele mai spectaculoase locații din Delta Dunării. Și știți care este avantajul net?… Este aproape de șosea, dar ești în inima Deltei… aproape de așa-zisa civilizație, dar in inima paradisului verde. La Uzlina se ajunge cu barca în doar 15 minute din Murighiol, Uzlina aflându-se la confluența dintre brațul Sfântu Gheorghe și canalul Uzlina. Iar până în Murighiol ajungeți ușor cu mașina, după un drum superb pe dealurile Tulcei. Un drum neașteptat de bine asfaltat… de fapt, am descoperit că drumurile județene din Tulcea (inclusiv cel spre Enisala) sunt foarte bine asfaltate. Nici nu se compară cu DJ-urile din Constanța, unde e o jale…

Transferul cu barca din Murighiol este o încântare. Ca să fiți pregătiți, să știți că veți lăsa mașina pe țărm, la ponton, veți lua în bagaj cele necesare supraviețuirii, iar apoi aventura poate începe.

La Gulliver Delta Resort, nu foarte departe de civilizație, dar în mijlocul naturii, am găsit locul ideal de relaxare pentru un weekend prelungit și, de ce nu, pentru o vacanță. Fie că doriți să vă relaxați câteva zile, fie că sunteți în căutarea unui loc de team building sau doriți să fugiți cu copiii de agitația orașului, veți descoperi că Gulliver Delta Resort este locul potrivit.

Departe de zgomotul lumii mondene, dar atât de aproape de civilizație! Cu ce să încep? Poate, cu apusul perfect? Noi am ajuns pe seară și am putut admira în liniște apusul de pe pontonul special amenajat în fața pensiunii. Aveți la dispoziție un hectar pentru a vă delecta cu niște priveliști de neuitat.

Câte ceva despre Gulliver Delta Resort: aici vă așteaptă complexul de vile, împreună cu corpul central, care cuprinde 14 camere duble cu aer condiționat și baie, dar și 3 apartamente cu dormitor și living. Zona de vile se compune din 16 apartamente cu dormitor, living dotat cu canapea extensibilă și baie privată. Dar cel mai important la Gulliver Resort este că vă așteaptă oameni sufletiști și prietenoși, gazdele perfecte pentru un weekend relaxant și povești de neuitat.

Seara, o puteți petrece pe malul piscinei, relaxându-vă (mă rog, la început de mai nu era de scaldă, dar vara trebuie să fie super), jucând ping-pong sau, pe malul apei, admirând apusul și făcând poze de neuitat. La Gulliver Delta Resort găsiți și pontoane pentru pescuit, așa că împătimiții pot petrece în liniște pe malul apei, ascultând imensitatea Deltei.

Dar cum să merg în Deltă și să nu menționez delicatesele culinare ale zonei. Că sunteți gurmand sau nu, veți deveni fani ai preparatelor din pește. Așa că voi lăsa pozele să vorbească. Cei de la Gulliver Delta Resort vă oferă și diverse activități cu ajutorul cărora veți putea descoperi Delta în toată splendoarea ei. De la excursii cu nave mici de agrement pe canalul Uzlina și lacurile din zonă la o escapadă romantică, să admirați amurgul pe traseul Canal Uzlina – Lacul Uzlina – Lacul Pojarnia – Lacul Chiril și retur, Canalul Uzlina.

După cum spuneam la început, Delta înseamnă și Pădurea Letea, și Caraorman, și Sulina, și Sf. Gheorghe, iar cei de la Gulliver Resort organizeaza excursii cu barca prin Deltă (cu masa de prânz la pachet).

Noi am ajuns la Sfântul Gheorghe în premieră. Excursia durează o jumătate de zi, aproximativ, dar drumul până acolo îi va fascina pe iubitorii de fotografie: un paradis al culorilor și o desfătare pentru ochi, dar și pentru obiectivul aparatului foto.

Sfântul Gheorghe este locul unde Dunărea întâlnește marea. Așa că excursia merită, cu vârf și îndesat.

 

La Sfântul Gheorghe, am avut norocul să urcăm pe navele flotei militare fluviale, care erau ancorate în port de hramul orasului, așa că ne-am bucurat nu numai de frumusețea brațului Sf. Gheorghe, ci și de flota militară a Dunării.

Navele erau deschise publicului, așa că am putut să ne urcăm, să explorăm, să întrebăm, dar mai ales să primim informații chiar de la membrii echipajului. Întrucât ni se permitea, am urcat pe navă, am tras cu tunul și am făcut poze pe îndelete (unele, făcute chiar de echipaje – de altfel, unii dintre ofițeri erau chiar foarte haioși, deloc cazoni).

În port era ancorată Vedeta Blindată Posada, navă construită în 1990 la Șantierul Naval Mangalia și deschisă publicului spre vizitare. Am aflat cum se trage cu tunul, cum se execută misiunile de artilerie, dar și informații despre secția de unități blindate ale Flotei Române. O astfel de navă blindată are aproximativ 322 de tone, e dotată cu un tun de calibru 100 mm și cu două instalații de mitraliere antiaeriene, precum și cu două instalații de aruncătoare de proiectile având o rază de acțiune de 500 km. Dar pentru pasionați las spre delectare pozele.

 

Delta înseamnă toate cele de mai sus, dar, în mod sigur, și paradisul natural al nuferilor și pelicanilor. Așa cum era de așteptat, am lăsat ce e mai bun pentru final. Plimbarea cu barca pe canale este un „must” în Deltă, așa că nu puteam să povestesc despre Deltă fără să o menționez.

După cum spuneam, plimbarea pe canale este o desfătare, de la nuferi la colonii de pelicani și batalioane de păsări care mai de care. Dacă vreți să vă faceți o idee, mai jos este traseul detaliat Murighiol, Uzlina – Lac Isac – Canal Litcov – Canalul Lung – Crișan – Braț Sulina – Sulina și retur.

Canalul Litcov este cel mai lung din Deltă și are trei sectoare, dar de obicei sectorul vestic este cel mai puțin frecventat. Pe sectorul vestic veți întâlni proprietarii de bărci, care profită de traficul redus pentru a sta liniștiți la pescuit și a asculta neclintirea. Pe canalul central sau în zona numită Litcovul pescăresc, am admirat numeroase colibe și așezări specifice Deltei, despre care am învățat, cândva, la orele de geografie.

Pe drum, am pornit într-o adevărată vânătoare fotografică după nuferi, pelicani și egrete, pe canale mai puțin bătute. Din păcate, la început de mai nu este tocmai sezonul nuferilor, am văzut câțiva, dar nu atât de mulți pe cât mi-aș fi dorit.

Însă zborul escadrilei de pelicani a meritat așteptarea. Cine a asistat la un asemenea spectacol în mod sigur îmi va da dreptate. Nimic nu se compară cu frumusețea zborului unui pelican. E un spectacol în sine, mai ales când prinzi o escadrilă în perfect sincron.

În Deltă voi reveni cu siguranță, nu ai cum să te saturi de atâta liniște, de trilul păsărilor care te trezesc dimineața, de zborul liniar al pelicanilor, de frumusețea nesfârșită a apelor tulburate doar de câte o barcă prea grăbită spre tărâmuri de neuitat.

 

Așa că duceți-vă în Deltă! Veți fi surprinși, garantat.

Imagini Delta Dunarii

01. Cu barca prin Delta

La drum spre Uzlina de la Murighiol

02. Vila guvernamentala Delta Dunarii

Vila guvernamentala din Delta Dunarii. Aici, cu o saptamana inaintea noastra au venit Dragnea si Gandeanu sa pescuiasca in plina prohibitie

03. Ponton Gulliver Resort

Pontonul de la Guliver Delta Resort

04, Guliver Resort Uzlina - Delta Dunarii

Guliver Delta Resort – Uzlina

05. Camera Guliver Resort

Cam asa arata camera (mai aveam si un living)

06. Piscina Guliver Resort

Vederea din balcon

07. Guliver Resort Delta Dunarii

Si restul complexului

08. Hamac

Peste tot, prin gradina, hamace, balansoare, locuri de relaxare

09. Placinta cu branza

Si acum salivez cand imi aduc aminte

10. Barza Delta Dunarii

Vecina mea, barza

11. Apus de soare

Apusurile geniale de la Guliver Delta Resort

12. Apus de Soare Delta Dunari

13. Barca tur - Guliver Resort

Salupa este gata pentru turul de Delta

14. Benzinarie Uzlina

Benzinaria din Murighiol

15. Flotila de Dunare

La Sf. Gheorghe, mare sarbatoare 🙂

16. Varsare Dunare in Mare

Aici se varsa Dunarea in Mare pe bratul Sf. Gheorghe

17, Flota de Dunare

Vasele flotei fluviale ale Romaniei

18. Ponton Sf. Gheorghe

Pontonul din Sf. Gheorghe

19, Tururi delta

Gata de safari prin delta ?

20. Vas militar

Sa vizitam flota de Dunare

21. Vedeta

22. Tun

De straja patriei

23. Rachete

Urmasele Katiusei

24. Calare pe tun

Foc !

25. Canalul Sf. Gheorghe

Si am plecat pe canalul Sf. Gheorghe

26. Canale Delta

Adevarata Delta … pe canalele mai inguste

27. Circuit delta

28. Canale mici delta

29. Lac Delta Dunarii

In delta, exista si adevarate lacuri

30. Lopatar

Un lopatar in inspectie 🙂

31. Pelicani

Aceste pasari magnifice care sunt pelicanii

32. Pelicani Delta Dunarii

Decolare

33. Colonie pelicani

La pescuit

34. Pelicani in Delta

O colonie de pelicani

35. Pelican in zbor

In zbor

36. Escadrila pelicani

Escadrila 3 Pelicani

37. Nuferi

Delta nuferilor

38. Nuferi Delta Dunarii

Din pacate, am ajuns prea devreme … nuferii nu au inflorit

 

Categorii:
Romania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest