Cum v-am obisnuit, la finalul unui serial (sau al unui miniserial cum a fost acesta despre weekendul petrecut din Delta Dunarii), am incercat sa pun laolalta mai multe informatii pe care sper sa le gasiti folositoare cand va ganditi sa va organizati o excursie in aceasta parte a Romaniei. Evident, in cateva zile, nu pot spune ca am facut rost de toate informatiile posibile, de aceea ar fi de mare ajutor sa adaugati si voi la rubrica de comentarii o serie de ponturi si informatii despre Delta!
Cand sa mergi in Delta Dunarii
Te duci in Delta sa admiri natura, trestiile, nuferii, pasarile. Evident, pentru asta ar trebui sa mergi in sezonul cald cand se intorc pasarile migratoare, infloresc nuferii si totul devine verde. Partea neplacuta este ca apar tantarii si taunii. Personal, am fost la inceput de iunie cand nu erau nici prea multi tantari, nici prea multi tauni, dar asta nu inseamna sa nu vizitezi si in celelalte luni de primvara, vara si chiar toamna. Am aflat de la localnici ca iarna canalele devin patinoare si in iernile reci se poate ajunge cu jeepul pe canalele inghetate de la Tulcea pana la Crisan! Sincer, as vrea s-o vad si pe asta.
Cum ajungi la Tulcea
Daca locuiesti in Bucuresti, ai doua posibilitati.
La dus, am plecat pe autostrada A2 spre Constanta, dar la km 105 (iesirea de Slobozia) am iesit de pe autostrada. Dupa circa 20 km, am ajuns la Slobozia in care nu am intrat decat printr-o periferie si apoi am taiat-o direct spre podul de la Giurgeni–Vadu Oii via Tandarei. Pe drum, daca vrei sa faci o oprire instructiva, poti sa vizitezi zona arheologica de pe locul pe care s-a aflat orasul Targul de Floci (floci in secolele XV–XVI insemna lana, pentru ca Targul de Floci era un port important la Dunare unde se incarcau vase plina cu lana). Intre timp, Dunarea s-a mutat mai la est, asa ca Targul de Floci a decazut si apoi a disparut. Dupa ce treci Dunarea (11 lei – taxa de pod), ajungi in orasul Harsova, si dupa Harsova o iei spre Tulcea. Peisajul e de basm – lacuri, dealuri, paduri… dar si paduri de eoliene. In cazul ultimilor kilometri la intrarea in Tulcea, ia-o mai incet pentru ca sunt serpentine si politia de obicei vaneaza vitezomanii sau iubitorii de depasiri in curbe fara vizibilitate.
La intors, am venit prin Babadag–Ovidiu. M-am oprit la Babadag, un oras cu o puternica comunitate turco-tataro-tiganeasca si unde se gasesc moschei, dar si mormantul unui sfant musulman. Atentie la restaurantul de langa moschee pentru ca practica tzapa pe care o credeam uitata – in meniu, produsele sunt afisate la gramaj, nu la portie. Daca poti, eviti. Din pacate, moscheea era inchisa cand am trecut pe acolo. Daca aveti timp, merita sa faceti un ocol pana la cetatea bizantina Enisala pe soseaua spre Jurilovca, din pacate, eu nu mai aveam timp. Soseaua pana la Ovidiu este decenta, exceptand vreo 10 km pe langa localitatea Mihai Viteazu unde drumul pare in constructie – asfaltul a fost decopertat, dar erau vagi urme ca aici se afla un santier – nu am vazut picior de muncitor prin zona si nici vreo roata de vreun utilaj. Oricum, nu dureaza prea mult pana cand ajungi la asfalt. Dupa vreo 100 si ceva de km (un avantaj, nu prea sunt sate!) ajungi in localitatea Ovidiu de unde o poti goni pe autostrada pana la Bucuresti. Mai intai pe A4 pentru cativa kilometri, pentru ca mai apoi pe A2, alaturi de masinile care vin lansat din Constanta. Taxa de pod este de 13 lei, dar nu se plateste in weekendurile de vara pentru ca Administratia Drumurilor nu este capabila sa implementeze un sistem eficient de taxare. Adica taman cand e mega trafic, e moca. Multumim, tovarasi!
Cum ajungi in Delta
Ei bine, in Tulcea nu e Delta. Delta incepe mai incolo.
Exista celebrul pasager al Navrom. Pasagerul de Sulina pleaca la ora 13:00 din Tulcea (la retur, la 7:00 din Sulina), oprind in toate localitatile de pe drum. Exista pasagere si spre celelalte localitati importante ale Deltei cum ar fi Chilia, Mila 23 sau Sf. Gheorghe, aruncati o privire aici pentru orare.
O optiune mai rapida este sa inchiriezi o salupa care sa-ti asigure transportul. In general, poti aranja cu pensiunea la care vei sta sau sa-l cauti pe Mihai de la Mian Tour care m-a dus la Crisan. E o placere!
Unde sa stai in Delta Dunarii
Turismul s-a dezvoltat in numeroase localitati din Delta, dar in principal in Crisan, Sulina si Sf. Gheorghe. Sulina si Sf. Gheorghe au avantajul ca se afla si la doi pasi de mare si, pe langa proximitatea Deltei, gasesti si plaje mai mult sau mai putin salbatice la mare, in schimb Crisan se afla in inima Deltei si de acolo imediat ajungi pe canalase pentru vizitat, pozat sau pur si simplu vizitat.
Personal, am stat la pensiunea Doi Capitani, un loc cu adevarat minunat unde te vei simti ca acasa datorita proprietarilor si personalului. Fiecare camera este supra-etajata pe doua niveluri (living si baie jos, dormitor sus), cu aer conditionat, televizor, internet de mare viteza si mai ales cu o piscina mega imbietoare. Preturile sunt la nivelul conditiilor, adica 230 de lei in iunie sau 240 in iulie/august per persoana (pensiune complete) sau 195 de lei in iunie sau 205 lei/persoana in iulie si august (demipensiune). In Crisan, exista circa 20–25 de pensiuni cu circa 500 de paturi, iar in ultimii ani au inceput sa apara din ce in ce mai mult pensiuni care sa ofere conditii foarte bune. Evident, te mai poti caza si la localnici prin sat, dar in conditii care pot fi neagreabile (unul din motivele pentru care in subconstient am evitat Delta pana acum este faptul ca mama mi-a spus ca cel mai cumplit concediu de care a avut parte in viata a fost in Delta la un localnic in conditii de jeg cumplit si muscata de milioane de tantari si tauni. Ma rog, poate eu am alta rezistenta la jeg sau lucrurile au mai evoluat cat de cat, dar in mod cert povestile ei horror au jucat un rol important in faptul ca nu am calcat in Delta pana acum. Si, in mod cert, cand voi reveni, o voi face doar in conditiile unei pensiuni foarte bune.
Evident, exista si alternativa corturilor, dar vei fi o hrana buna pentru tantari si, uneori, tauni :).
O alta alternativa luxoasa sunt hotelurile plutitoare, niste barci cu cabine de cazare, living, restaurant etc., trase de un remorcher care te plimba prin Delta – doar pe canalele mai largi, eu le-am vazut acum si pe canale mai putin traficate de astfel de ambarcatiuni datorita faptului ca nivelul apei era ridicat si unele locuri care de obicei se aflau deasupra apei erau inundate. In general, aceste hoteluri plutitoare sunt tractate de un remorcher si sunt destul de luxoase.
Unde sa mananci in Delta
Cu exceptia Sulinei unde dai de restaurante, in restul localitatilor trebuie sa mananci unde te cazezi, sa mananci ce pescuiesti sau sa vii cu mancare la tine. Probabil, mai exista vreo alimentara ici si colo prin vreun sat. Alimentatia este evident pe baza de peste, iar in Delta gasesti destui pesti deliciosi.
Excursii prin Delta Dunarii
Evident, nu are sens sa mergi in Delta si sa stai doar in vreo localitate. Trebuie sa iei vreun mijloc de transport pentru a patrunde in inima Deltei, fie ca e o lotca traditionala (desi nu am vazut prea multe) sau salupa. In mod cert, proprietarul pensiunii la care stai iti poate aranja orice tur vrei.
In cazul celor de la Doi Capitani, acestia au salupele lor si preturile sunt 360 de lei/barca (capacitate maxima 7 pasageri) pentru o plimbare de 3 ore pe lacuri si canale sau 400 de lei/barca (maxim 7 persoane) pentru o excursie de 4 ore in Letea (+ 20 de lei pentru transport in Letea) sau 4 ore in Sulina (aici nu mai ai nevoie de ghid sau transport terestru).
Sau, alternativ, il puteti intreba pe Mihai de la Mian Tour. .
Cum sa te comporti in Delta
Delta este un ecosistem unic si fragil. Incearca sa nu-ti lasi urme poluante. In mod normal, gunoaiele sunt stranse din sate si transportate la Tulcea pentru procesare, asa ca va rog nu aruncati PET-uri, cutii de plastic, metal etc. In general, daca pleci intr-o excursie, ia-ti saci de plastic in care sa-ti arunci ambalajele pe care sa le aduci inapoi la pensiune. Pastreaza Delta asa cum este pentru viitoarele generatii!
Imagini Delta Dunarii
Barcuta Mian Tour ma astepta in Tulcea
Sau poti sa iei pasagerul de ora 13:00
Statia Navrom – Crisan
Poti efectua excursii cu salupe detinute de proprietarii de pensiuni – in cazul meu, de la Doi Capitani
sau cu ambarcatiuni mai traditionale
Exista si hoteluri plutitoare
Cam asa arata o benzinarie in Delta
Safari in Delta
In afara pensiunilor, singurele restaurante care le-am vazut sunt in Sulina
Evident, se mananca mult peste 😉
Aici am stat eu – la pensiunea Doi Capitani
Vederea din balcon
Spre Bucuresti, puteti sa va opriti la moscheea din Babadag
Mie imi place foarte mult sa merg in delta. Cu o singura exceptie, vacantele mele acolo mi le-am petrecut in luna august. Pentru ca una din principalele probleme si temeri, cum spunea si Imperator, sunt tantarii, ei bine, din cate am observat, tantari sunt in lunile de vara, dar in special seara, cam dupa ora 8. Invazia lor tine 1-2 ore, dupa care se mai potolesc. Partea bune e ca la orele astea te poti retrage la pensiune pentru cina si acolo esti ferit. Chiar si daca alegi varianta cazarii la localnici, si acestia sunt pregatiti cu fel si fel de „arme” impotriva tantarilor, de la aparate de pus in priza la betisoare parfumate, astfel incat vei putea savura in tihna cina. La ora la care vei iesi din nou pentru plimbarea de seara sau pentru a te bucura de cerul instelat (cel mai frumos cer pe care l-am vazut), numarul tantarilor se va fi diminuat simtitor deja.
In ceea ce priveste transportul, de la Tulcea functionau in anii trecuti si niste nave rapide (care te duceau la Sulina sau Sf. Gheorghe in circa 2 ore, spre deosebire de navele Navrom, care fac in jur de 4-5 ore). Acum vad ca au site-ul inchis, dar poate vor reveni totusi, nu strica sa cautati pe google un „nave rapide delta” si sa vedeti daca iese ceva. Numarul de locuri fiind mai redus decat la pasagerul Navrom, se faceau rezervari prin telefon iar biletul se ridica la fata locului. La Navrom insa se pot cumpara direct bilete, chiar si fara rezervari. Pentru navele rapide biletul era circa 60 lei/persoana, in timp ce la Navrom cred ca era circa 30-40 lei. In cazul salupelor indicate de Imperator, preturile sunt ceva mai mari, dar e drept ca si calatoria e mult mai rapida si mai confortabila.
In ceea ce priveste cazarile, eu am stat si in Sulina si in Sf. Gheorghe, si in restul Deltei am facut plimbari doar. Prefer de departe Sf. Gheorghe. Desi este un sat (Sulina fiind oras), activitatile sunt mai variate. Turistii se intalnesc ziua pe plaja, iar seara in camping, unde se paote sta la terasa, se poate manca la cantina, se poate vedea un film pe ecranul in aeer liber, direct sub stele. De fiecare data eu am stat in gazda la localnici si m-am simtit foarte bine, chiar si cand dusul era improvizat in curte 🙂 Mancarea a fost intotdeauna nemaipomenita.
Daca tot vorbim de unicitatea Deltei, ar trebui sa intelegem ca trebuie sa o si protejam, din toate punctele de vedere. A o proteja nu inseamna doar sa nu aruncam gunoaie si plastice. Ar trebui sa stim ca navele si salupele rapide nu sunt o varianta acceptabila, sa ne acordam mai mult timp si sa alegem bărci lente, caiace si mijloace ecologice de deplasare. Altfel vorbim vorbe si facem in continuare rau, pretinzand ca iubim Delta.
Cum se ajunge la pensiunea doi capitani din bucuresti cu transport public?
Cu autocar pana la Tulcea si de acolo cu Navromul pana la Crisan.
http://www.navromdelta.ro/program-nave/
Eu am mers in Delta Dunarii la Dolphin Camping (http://www.dolphincamping.ro/) si am stat casute. M-am simtit ca o vedeta din filme in camping-ul asta. Au lacuri interioare, casute de vara cu forme interesante. Iar in zona de mancare am mancat cele mai tari preparate din peste. As putea spune ca am facut o burta zdravana de peste acolo.
Domnul Mihai de la Mian Tour nu mai oferă transport, ca idee. :))
Sincer, nu mai stiu 🙂 Articolul este de cativa ani buni
am fost si noi anul acesta in delta pentru prima oara si a meritat experienta desi nu cred ca m-as mai intoarce (poate la Sulina, pentru plaja, sau la Gura Portitei). Am vazut ca majoritatea pensiunilor ofera acum pachete all inclusive, cu transport Tulcea si retur, cazare, masa si excursii. Asa profiti la maxim de timpul petrecut acolo. Am scris mai multe detalii despre experienta noastra aici: https://beachingtravel.ro/mila-23-delta-dunarii/