Ce medicamente sa-ti iei in vacanta

Trusa Medicamente

Nu cred sa mai fi scris despre medicamente, nu sunt doctor si nici nu ma pricep cine stie ce, dar in mod cert – de 26 de ani de cand calatoresc, nu am plecat fara medicamente la mine. Fie ajung intr-o tara unde medicamentele sunt foarte scumpe (cum ar fi in Europa Occidentala), fie ajung in tari unde nu prea gasesti medicamente (cum este Cuba) sau sunt falsificate (gen Africa), fie, pur si simplu, cand am nevoie de ceva repede, nu ma duc sa alerg dupa vreo farmacie (sunt putine tari in lume care au farmacii la fiecare 100 de metri, ca in Romania). Asa ca intotdeauna am un kit de medicamente la mine si m-am gandit sa impartasesc cu voi lista de medicamente si pentru ce le iau.

Dureri de cap / gat / raceala: aici, fiecare are preferatul lui. Exista Nurofen, Eferalgan, aspirina, Fervex. Acum, fiecare cu marca lui preferata (eu am folosit de-a lungul timpului cam de toate), stiti si voi care va face bine rapid. Nu uitati si ceva pentru durere de gat – Strepsils sau orice altceva.

Antibiotic: stiu ca exista antibiotice specializate pentru anumite tipuri de infectii, dar iau intotdeauna cu mine un antibiotic cat mai generalist cu putinta. Atentie, daca va duceti in tari unde se controleaza, sa aveti o prescriptie medicala cu voi.

Diaree: mai ales daca mergi mai departe, schimbi climatul, chiar si cei cu stomacuri de fier pot sa aiba probleme. Exista, de asemenea, o serie intreaga de medicamente – Saprosan, Imodium, Smecta, luati si voi ce stiti ca va face bine sau ce va recomanda farmacistul. Daca aveti probleme inverse, de constipatie, luati-va medicamentele favorite (nu am suferit niciodata, nu stiu niciun medicament).

Dureri / aciditate gastrica: cine stie ce mancati si o sa va doara stomacul sau o sa simtiti arsuri. Eu intotdeauna iau no-spa (pentru dureri) si Dicarbocalm (pentru arsuri). In mod cert, exista mai multe medicamente.

Dureri de muschi: daca va duceti sa vedeti locuri, cel mai probabil veti depune un efort mai mare decat acasa, asa ca e posibil sa aveti probleme cu durerile de picioare, mai ales dupa primele zile. Eu folosesc Arnica, dar pot fi si alte geluri, la fel de bune.

Zgarieturi si intepaturi de insecta: in mod cert, daca va duceti in zone cu probleme cu tot soiul de insecte, trebuie sa va luati spray anti-tantari si anti-alte vietati. Pentru tantari, cel mai bine este sa luati spray cu o valoare DEET egala sau mai mare de 50. Toate sprayurile din supermarketuri si farmacii au in general un DEET maxim de 30, care e destul, dar nu cand mergi in zone cu malarie sau cu alte boli. In Romania, nu am gasit spray cu DEET 50 decat la magazinul Himalaya din spate de la Cocor… dar puteti gasi probabil si pe net, si la alte magazine specializate in calatorii. De asemenea, in caz ca vreun tantar a trecut de „barajul” spray-ului, sa aveti creme, pentru a nu va scarpina non-stop :).

Creme antibacteriene: va taiati, va juliti, ca sa evitati o infectie bacteriana (mai ales in zonele tropicale, dar e posibil si in Siberia), sa aveti o crema. Exista si ceva spray-uri pentru taieturi mai serioase.

Spirt: sa aveti, sa fie. Sau orice alt dezinfectant.

Creme de protectie antisolara: daca aveti o piele alba si foarte sensibila, nu plecati fara creme de protectie solara, chiar daca nu aveti de gand sa stati la plaja… soarele va poate „prinde” si intre doua castele sau temple hinduse. Pe langa ca e obligatoriu sa aveti ceva pe cap (mai ales cand e soare mai mult sau mai putin puternic), folositi si aceste creme. In caz ca aveti de gand sa va aruncati in mare si sa stati la plaja, luati si cremele de dupa … in caz ca va “arde” soarele mai mult de cat vreti.

Medicamente pentru boli tropicale: de obicei, cand plec in destinatii mai indepartate, ma uit pe site-ul Fit for Travel (e scotian), sa vad cam care ar fi problemele in zona respectiva. Cauta pe Google „malaria map” – o sa vedeti ca si daca va duceti intr-o anumita tara, sunt zone cu malarie si zone fara malarie sau „yellow fever map”. Pentru malarie, folosesc Malarone, pentru febra galbena, m-am vaccinat. Oricum, duceti-va la un doctor de boli tropicale sa va prescrie ce e de prescris sau sa va faca vaccinuri (in unele tari, e obligatoriu sa ai carnetul galben cu dovada ca te-ai vaccinat de febra galbena). Personal, am fost la MedLife, pentru ca acolo sunt abonat, dar sunt convins ca exista mult mai multe cabinete.

Alergie: chiar daca nu esti de felul tau alergic, daca te duci undeva departe, e posibil sa te loveasca o alergie din cauza climatului sau florei locale. Ia cu tine si un antihistaminic gen Claritine sau Aerius.

Boli cronice deja existente: aveti vreo boala pentru care sunteti in tratament, observatie etc. Luati-va cu voi toate medicamentele necesare, dar si reteta, pentru ca e posibil sa trebuiasca sa o aratati la punctul de trecere frontiera.

 

Cam asta ar fi lista de medicamente pe care le am la mine cand calatoresc. Si, evident, mi se pare obligatoriu sa aveti cel putin o asigurare de sanatate de calatorie, daca nu chiar o asigurare completa de calatorie.

 

Voi ce medicamente luati la voi cand plecati la drum?

Sursa foto

 

Comentarii

  • Antal spune:

    Eu prefer sa am un mentholatum sau tiger balm mereu la mine care ii bun la toate, in afara de diaree.
    Deseori merita sa cumperi medicamente in tari terte, din afara ue, unde pot fi de pana la zece ori mai ieftine. Am cumpărat chiar si medicamente scumpe la noi pentru rude la preturi de nimic prin alte tari, deseori de la acelasi producător… Sunt tari unde lumea iese cu sacosa plina de la farmacii…
    Pe de alta parte exista riscul unor investigatii mai serioase prin vama la fiecare medicament, asa ca trebuie avut grija la cantitati, ca mai ales rusii fac trafic de droguri sintetice, care arata ca medicamentele…

  • Almona spune:

    Pe lângă ce ai spus tu, întotdeauna am am la mine ceva pentru rau de mișcare Emerital, Ematostop sau mai nou, ghimbir confiat. Pliculețe de magneziu pentru crampe musculare. Si nu plec fără comprese sterile, fașa si leucoplast.

  • terkap spune:

    mare grija la consumul de antibiotice!
    rezistenta bacteriana la antibiotice ne omoara, progresiv.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest