10 idei de excursii de o zi din Sibiu

Sibiu

De foarte multe ori, imi place sa merg undeva, sa-mi stabilesc „baza” intr-un loc (hotel, pensiune, la prieteni, nu conteaza) si de acolo sa imi organizez excursii de o zi pentru a vedea diverse locuri. De aceea, imi aleg destinatiile nu numai pentru frumusetea locului respectiv, ci si pentru ce poti vedea in jur, la distante rezonabile. Chiar weekendul trecut, am fost la Genova si, de acolo, am facut doua excursii de o zi la Portofino si prin Cinque Terre… absolut superb, promit sa revin. Dar exista astfel de locuri si prin tara – unde poti sa-ti stabilesti baza si de acolo sa efectuezi excursii de o zi, spre destinatii care merita si spre care nu trebuie sa calatoresti prea departe. Ei bine, unul dintre orasele romanesti care este inconjurat de numeroase locuri foarte faine este Sibiu. Nu neaparat pentru ca este in mijlocul tarii, ci si pentru ca sunt atat de multe locuri faine de vazut pe o raza de mers cu masina de una sau doua ore, astfel incat sa poti sta chiar si doua saptamani si sa nu te plictisesti. In plus, in fiecare weekend in Sibiu se intampla ceva, cel putin in sezonul cald – fie ca e vorba de festivaluri de teatru, film, fie de folclor, se intampla ceva. Uite, de exemplu, zilele urmatoare, in perioada 10 – 12 august, au loc la Sibiu o serie de concerte sub egida Classics for Pleasure, in care aproape 300 de artisti vor sustine concerte clasice pentru iubitorii muzicii de gen.

Vorbind despre evenimentele din Sibiu, banuiesc ca aproape toata lumea isi aduce aminte de Sibiu ca de Capitala Europeana a Culturii in 2007. Trebuie sa recunoastem ca acel an a pus Sibiul pe harta turismului european si ca a fost, practic, momentul hotarator in care Sibiul a devenit un important pol al turismului romanesc. Anul 2019 este din nou un an important pentru Sibiu – regiunea Sibiu devine Regiune Gastronomica Europeana, iar restaurantele din zona Sibiu vor deveni o tinta de interes pentru gurmanzii europeni. Este o alta nisa de turism de varf care se dezvolta foarte puternic in Europa si, in cazul turistilor interesati de gastronomie, acestia sunt in general calatori care cheltuiesc mai mult decat media – si tipul acesta de turisti este de interes pentru Sibiu… iar gastronomia e parte din cultura si civilizatia locala pentru orice loc din lume, nu-i asa?…

Dar hai sa revin la subiectul principal al articolului… ce excursii de o zi poti sa faci in Sibiu si pe o raza de una-doua ore de mers cu masina sau chiar si cu mijloacele de transport in comun.

 

  1. Sibiu. Sa pun, sa nu pun, dar cred ca e bine sa pun. Daca ai ajuns la Sibiu, iti trebuie cam o zi sa vezi si Sibiul – orasul medieval este foarte bine pastrat, au avut loc lucrari importante de renovare si refacere. Plimba-te pe stradutele intortocheate, du-te de-a lungul vechilor ziduri, catara-te in varful Bisericii Evanghelice. Vei descoperi caracterul multicultural al orasului prin cele trei biserici importante ale urbei – ortodoxa, catolica si evanghelica (protestanta), aflate foarte aproape una de alta. Biserica ortodoxa a fost construita in secolul al XIX-lea, din donatie publica (insusi imparatul Franz Joseph a fost primul donator, cu o suma de 1.000 de galbeni, si este pomenit in frumoasa catedrala), in stilul Catedralei Sf. Sofia din Constantinopole. Plimba-te pe strada principala, strada pietonala cu restaurante, magazine si, mai ales, cu inghetata divina, intr-o zi calduroasa, si, mai ales, fii curios – intra prin toate gangurile – vei descoperi niste locuri foarte-foarte faine. Si sa nu uit – unul dintre cele mai faine muzee din Romania se afla in Sibiu – e vorba de Muzeul Brukenthal, ridicat de baronul cu acelasi nume, unul dintre primele muzee din Romania (sau spatiu cultural romanesc, cum ii place sa-l denumeasca amicul Razvan, actualmente viceprimar al Sibiului)
  2. Astra – Rasinari – Paltinis. Intr-o suburbie a Sibiului, se afla Muzeul Astra, un muzeu al satului si al civilizatiei populare. Spre deosebire de Muzeul Satului din Bucuresti, Muzeul Astra beneficiaza de un spatiu mult mai generos, asa ca te poti „rupe” cu adevarat de contemporaneitatea urbana si sa descoperi arhitectura traditionala si tehnici stravechi. Este singurul muzeu in care am intrat pe poarta si am iesit sarind gardul, pentru ca se inchisese si ne uitasera in incinta. Asta se intampla in august 1993, dar multe s-au schimbat de atunci 😊. Continua drumul spre Rasinari, satul in care s-au nascut Octavian Goga si Emil Cioran, dar daca arunci un ochi pe Wikipedia, o sa descoperi ca Rasinariul a dat Romaniei un numar disproportionat de personalitati, in raport cu populatia sa. Este, probabil, unul dintre cele mai cultivate sate ale Romaniei, un sat care isi pastreaza caracterul si farmecul traditionale. Si pentru o gura de aer de munte, continua ascensiunea spre statiunea montana a Sibiului – Paltinis, o statiune de schi plina de activitati si evenimente in sezonul de iarna – nu rata ultimul eveniment al anului de schi – de obicei, in ultimul weekend din martie, cand are loc cursa de schi in costume de baie 😊.
  3. Avrig – Muntii Fagaras – Albota. Uitati-va pe harta, muntii Fagaras sunt foarte aproape de Sibiu! Balea Cascada e la doar 70 km de Sibiu. Dar pana sa ajungi pe faimosul Transfagarasan, opreste-te in Avrig la palatul Brukenthal, construit de baronul Brukenthal ca resedinta de vara. Apoi, poti opri si la ruinele manastirii din Carta, construita prin secolul al XIII-lea, si ia-o spre Balea. Poti sa iei telecabina pana sus, la Balea-Lac, sau sa conduci (pe timp de vara). Iar daca e sa-l credem pe englezul acela de la BBC, este cel mai frumos drum din lume. Iar peisajele sunt fabuloase. La intoarcere, te poti opri la celebra pastravarie Albota, pentru un peste excelent (tot vorbeam ca Sibiul devine Regiune Gastronomica…) sau sa descoperi spectaculosul Castel de Lut de dincolo de Porumbacu de Sus (cativa kilometri pe Drumul National), o constructie nou-nouta care a fost gandita ca hotel (ar fi trebuit deschis de prin 2016, dar, dintr-un motiv care imi scapa, inca nu a fost inaugurat. Dar pentru o taxa destul de mica, se poate vizita fara probleme.
  4. Marginimea Sibiului – prin jurul Sibiului, o sa gasesti o serie de sate delicioase – Cisnadie, cu biserica sa saseasca ultrafortificata (dupa un atac turcesc, localnicii au construit nu mai putin de trei linii de fortificatii), dar si muzeul textilelor, Saliste si satul romanesc Sibiel cu a sa biserica ortodoxa construita in vremurile de restriste din secolul al XVIII-lea. Tot in Sibiel, poti descoperi arta tipica a picturii religioase pe sticla a sudului transilvanean.
  5. Satele sasesti cu bisericile fortificate din centrul Ardealului – nici Sighisoara nu este foarte departe, cu orasul sau medieval, cu biserici, case stravechi, ziduri de aparare si panorame minunate. Dar nu ratati nici satele mai putin cunoscute, dar ale caror biserici se afla, de asemenea, pe lista UNESCO – Biertan si Valea Viilor sau mica localitate Alma Vii. Toate sunt intre Sibiu si Sighisoara
  6. Alba Iulia – in ultimul deceniu, vechea cetate a orasului a fost renovata. Unii spun ca a fost mult prea renovata, dar poate ca specialistii sunt asa, mai cusurgii, fiindca turistii care ajung in vechea capitala a Principatului Transilvaniei pleaca de-a dreptul incantati. E greu sa nu subliniez importanta istorica a orasului – fosta capitala a Principatului, locul unde este ingropat Iancu de Hunedoara (in Catedrala Catolica), locul unde au fost trasi pe roata Horea si Closca, orasul in care a intrat Mihai Viteazu ca unificator, locul Marii Adunari din 1918, in care romanii din fostul principat si-au exprimat clar dorinta de a deveni parte a Romaniei Mari, locul incoronarii Regelui Ferdinand si a Reginei Maria in Romania Mare. Totul, pe o raza atat de mica…
  7. Ocna Sibiului – inca nu am ajuns acolo, dar e undeva in varful listei, pentru cand voi ajunge data urmatoare la Sibiu. Inteleg ca lacul de acolo e ca Marea Moarta: poti sa plutesti, chiar daca nu stii sa inoti. Si mie, experienta de la Marea Moarta din Iordania mi-a placut la nebunie.
  8. Salina de la Turda – inca nu e autostrada continua pana la Turda, tocmai i-a dat drumul la vreo 20 si ceva de kilometri, dar e bine si asa. Ajungi destul de repede intr-una dintre cele mai spectaculoase investitii din turism din ultimul deceniu, o salina laudata de toata lumea. Inca n-am ajuns, dar sigur ajung, poate chiar anul acesta.
  9. Castelul Huniazilor – hit the highway si ajungi in apropiere de Deva. De aici, ajungi repejor la unul dintre cele mai frumoase castele ale sud-estului european, celebrul castel al Huniazilor de la Hunedoara. Am revenit la castel anul trecut, dupa 14 ani, si am ramas surprins de cat de mult s-au transformat castelul si zona adiacenta. In 1993, de jur imprejur erau numai furnale, un peisaj industrial din filmele post-apocaliptice; acum, in 2018, te poti bucura de arhitectura medievala fara sa mai vezi hale innegrite de fum.
  10. Transalpina – este soseaua din Romania la cea mai mare altitudine, dar si una dintre cele mai spectaculoase. Poti sa faci linistit un circuit – o iei pe valea Oltului, la Lotru, dreapta, apoi urci pe Transalpina, coborand dincolo, in Ardeal… inapoi, la Sebes si din nou Sibiu.

 

Cam astea sunt vreo zece idei, din punctul meu de vedere, cele mai interesante. Da, din Sibiu, poti sa ajungi sa vizitezi si Mediasul cu povestile sale masonice, si Sebesul cu biserica sa fortificata, si povestile triste ale Aiudului sau proaspat-renovata cetate a Fagarasului ori manastirea de la Sambata de Sus… si cred ca lista ar fi mult, mult mai mare.

 

Pentru mai multe informatii, dar si recomandari de unde sa mananci in Sibiu si in zona adiacenta, arunca o privire aici. Vei afla cele mai bune recomandari gastronomice din viitoare Regiune Gastronomica Europeana.

Imagini Sibiu si imprejurimi

Hotel Imparatul Romanilor

Hotelul Imparatul Romanilor din centrul Sibiului (pe aici am dormit candva in 1997, 1998)

Piata Mare Sibiu

Piata Mare

Piata Mica Sibiu

si … Piata Mica 🙂

Panorama Sibiu

Sibiul vazut din turnul Bisericii Evanghelice

Muzeul Astra Sibiu

Muzeul Astra

Castelul De Lut Porumbacu De Sus

Castelul de Lut de la Porumbacu de Sus

Transfagarasan

Transfagarasanul, probably the best road in the world

Cabana Balea

Sus, la peste 2000 metri, la cabana Balea

Cisnadie

Vechea urbe saseasca Cisnadie

Sighisoara

Intrarea in cetatea Sighisoarei

Biertan

Biserica fortificata de la Biertan

Valea Viilor

Biserica din Valea Viilor, monument UNESCO

Castelul Huniazilor Hunedoara

Cetatea Huniazilor

Categorii:
Romania

Comentarii

  • Delia Jacob Israel spune:

    Ma intereseaza inchirirea unei masini de patru oersoane cu sofer.
    Unde pot sa ma interesez ?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest