Uzbekistan introduce e-visa pentru cetatenii romani

Samarkand Uzbekistan Asia Centrala

Incet, incet, cam intreaga omenire trece la sisteme de emitere a vizelor mult simplificate. Si ce poate fi mai simplu decat sa poti aplici pentru viza pe internet si sa platesti on-line. Rand pe rand, tari care pareau imune la dezvoltarea tehnologica s-au predat si azi poti sa-ti iei viza linistit pe internet: Sri Lanka, India, Rwanda sau Azerbaijan. Evident, MAE Romania nu a descoperit internetul (sunt curios daca folosesc mailuri electronice sau continua sa isi trimita faxuri), exista un portal de e-visa, dar functioneaza dupa principiul „declaratiile on-line se depun la etajul 3” – declaratiile on-line se depun la Ambasada ! Ma rog, stim doar ca PSD-ul este cel mai mare dusman al turismului in Romania, probabil pentru ca Firea, Dragnea & co nu inteleg cum pot primi spagi prin venirea de turisti straini. Dar nu despre asta voiam sa scriu, ci sa va anunt ca una dintre cele mai frumoase si interesante tari ale Asiei Centrale, Uzbekistanul a introdus visa-on-arrival pentru cetatenii romani (si pentru alte tari, evident). Pana acum, viza uzbeca se lua fie de la vreo ambasada a Uzbekistanului din strainatate (cea mai apropiata de noi era la Istanbul), fie obtinand o invitatie de la o agentie de turism din Uzbekistan si sa intri pe teritoriul uzbek doar prin aeroportul international Tashkent. This is history.

 

Care este noul proces?

Aplici on-line pe site-ul de e-visa al Uzbekistanului, adica aici. Trebuie sa aplici cu minimum 3 zile lucratoare inainte de a sosi in tara (sfatul meu este sa aplici mult in avans, poate cu 1 – 2 saptamani, chiar mai bine). Citeste cu atentie „Need to know” – iti explica clar cum sa arate poza sau scanul pasaportului. Costul unei vize este de 20 dolari si se poate plati on-line cu un card Visa. ATENTIE – pentru ca sistemul e functional de foarte putin timp, pot aparea tot soiul de bug-uri (incearca de mai multe ori sau folosind alte browsere web si atentie, mailurile oficiale cu viza ar putea sa nu le primesti daca nu ai vreun mail de la Yahoo, Gmail sau Msn). In fine, pana cand sistemul va fi 100% functional, iar cei care il administreaza vor rezolva toate problemele, arunca o privire si la sfaturile celor de la Caravanistan.  Atentie – viza e valabila 30 zile din momentul intrarii.

Pentru cetatenii romani (si a altor 100 de tari), care calatoresc catre o alta destinatie externa cu Uzbekistan Airways, in tranzit prin Tashkent, pot primi pe loc o viza de tranzit gratuita valabila 5 zile pentru a vizita tara. Atentie – trebuie sa ai pasaport valabil, iar zborul urmator sa fie tot cu Uzbekistan Airways, nu cu o alta companie aeriana !

Cum ziceam, Uzbekistanul este o tara superba, cu niste orase istorice, adevarate bijuterii arhitectonice – Samarkand, Buhara si Khiva. Am fost de doua ori si, sincer, m-as mai intoarce. Pentru mai multe informatii si inspiratie aruncati o privire aici, printre articolele mele despre Uzbekistan –––-> articole Uzbekistan.

In regiune, romanii nu au nevoie de viza pentru a vizita Kazahstan, iar pentru Kyrgyzstan si Tajikistan, viza se poate obtine on-line prin sistemul e-visa. Turkmenistanul ramane ultima tara unde trebuie sa primesti o invitatie de la o agentie locala si sa primesti viza de la ambasada (desi in anumite cazuri, se poate obtine si la punctul de trecere a frontierei, dar prin intermediul unei agentii turkmene). Exista ambasada turkmena la Bucuresti. Viza de Afghanistan se obtine pe baza unei invitatii, iar viza se poate lua de la o ambasada afghana (cum ar fi cea din Dubai).

Si sa asteptam cu drag si alte tari sa treaca la e-visa cum ar fi Namibia bunaoara.

 

Categorii:
Uzbekistan · Vize

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest