Africa de Sud adauga Romania pe lista tarilor ai caror cetateni pot lua visa on-line

Primarie Cape Town

Am fost de 2 ori in Africa de Sud in ultimul an ca si conducator de grup de turisti si de fiecare data obtinerea vizei a fost o aventura. Desi numeroase tari africane inclusiv unele obscure emit visa on-line, asa-zis cea mai dezvoltata tara din Africa, mareata Africa de Sud inca nu descoperise internetul. Pentru a obtine viza trebuia sa te prezinti personal la ambasada Africii de Sud din Budapesta cu un car de documente unde o angajata plictisita si pe care o suspectez ca este analfabeta functional (citea documentele, dar era evident ca nu le si intelege) prelua documentele cu o mare greata. Unele cerinte erau tipice pentru emiterea vizelor in secolul al XIX-lea – gen scris cu pix negru si alte prostii. In plus, inteleg ca pentru a obtine viza Africii de Sud daca erai cetatean roman chiar si daca te aflai in Buenos Aires sau Windhoek, trebuia sa mergi musai la ambasada din Budapesta, pentru ca celelalte ambasade din jurul lumii erau incapabile sa proceseze vizele (ii stiti pe Adrian si Alecsandra de la EveryDay HoliDay – ei au mers cu o masina din Africa de Nord spre Cape Town, iar din Namibia au trebuit sa se intoarca la Budapesta pentru ca Ambasada din Windhoek nu era capabila sa emita vize !).

 

Ei bine, se pare ca principalul obstacol in a vizita Africa de Sud si anume Ambasada Africii de Sud si birocratia sa pare sa devina istorie. La sesizarea amicului Eugen, am descoperit ca de cateva zile, Romania a fost pusa pe lista tarilor a caror cetateni pot lua visa on-line. Stiam ca exista un soi de site demn de secolul XX (cred ca e indexabil de Alta Vista, daca stiti ce vreau sa spun) unde cetateni din 14 tari puteau sa-si ia visa on-line, dar nu si Romania. Ei bine, am verificat acum si … Romania este pe noua lista de 34 tari a caror cetateni pot lua visa on-line ! In plus, aparent nu mai e nevoie de vagonul de hartii cerute la Ambasada (Africa de Sud e cunoscuta ca una din marii poluatori mondiali, asa ca taierea a 2 copaci per aplicatie de viza nu era o problema majora), ci doar de cateva documente de bun simt. Neclar imi este cum demonstrezi ca ai destule fonduri ca nu se explica, dar, ma rog, probabil cei care vor aplica efectiv vor fi indrumati.

 

Deci, netto. Incepand de zilele acestea (deja e in functiune), pentru a obtine o viza de Africa de Sud trebuie sa intri pe acest site https://ehome.dha.gov.za/epermit/home si sa aplici. Plata vizei se face on-line (pretul difera in functie de tara, vei vedea costul dupa ce completezi diversele informatii).

Si parerea mea este sa te duci repejor in Africa de Sud. E o tara superba, dar nu stiu daca nu se va prabusi in curand. Ca semnale exista. E drept de foarte multi ani, dar nu se stie niciodata, mai ales ca vine an electoral. Bafta !

Sursa stire: HandyVisas

Categorii:
Africa de Sud · Vize

Comentarii

 • Elefantul African spune:

  Multumesc, pt info. E o tara pe care vreau sa o vizitez. Sti pe cineva care sa fi obtinut viza asa? Ma risc daca cumpar bilete de avion si ma bazez ulterior pe acest mod de a obtine viza? Cat e viza? Perioada sfarsit de februarie este buna pt Cape Town si imprejurimi ? ( vreau sa fac si plaja ). Ai idee cand este perioada alegerilor la anul ? Am cautat dar nu gasesc… vreau doar sa nu se suprapuna cu februarie si asa imi este teama de siguranta mea si a familiei mele acolo.

  • Imperator spune:

   De abia am vazut azi ca au introdus Romania pe lista (probabil s-a intamplat acum cateva zile). Nu stiu cat e viza, trebuie sa completezi formularul si iti apare la final. Da, sfarsit de februarie e OK pt Cape Town. Alegerile vor fi pe 24 mai 2024.

   • Elefantul African spune:

    hai ca am fost cobai si am cheltuit cateva ore din viata pt a obtine aceasta viza. Concluzia: Nu se poate obtine viza in acest moment prin acest portal. Lasand la o parte multitudinea de acte necesare si inutile ( iti cer si certificatul de deces al parintilor ; desi parintii calatoresc cu copilul, iti cer si o declaratie ca parintii sunt de acord sa calatoreasca copilul ; iti cer copie dupa vizele obtinute in ultimii 5 ani, extras bancar, hoteluri, avion, etc ) la sfarsit , dupa ce pierzi cateva ore cu tot procesul, nu poti face plata: „Currently not available”, apare R 0.00 la plata si butonul de „Make payment” este inactiv. Fireste ca acest pas de plata este obligatoriu, altfel nu iti este procesata cererea. Le-am trimis email, la adresele de la Contact, dar nu imi fac sperante. Deci, nu va bazati pe asta, nu va cumparati bilete de avion. O sa gasiti pe tripadvisor ,pe forum, foarte multe persoane care au aceleasi probleme si care au pierdut si biletele de avion.
    Poate ca cel mai deranjant fapt este ca cei din Ministerul de Externe al Romaniei nu au facut nimic ca romanii sa poate calatori fara viza in aceasta tara, o rusine …cred ca sunt 2 sau 3 tari din toata UE care necesita viza si noi suntem singurii care nici nu avem un consulat sau ambasada a Africii de sud pe teritoriul Romaniei, deci nu e de calatorit in aceste conditii . Vad ca relatii economice avem cu ei, gasesti multe fructe si legume din Africa de Sud prin magazinele noastre, deci am avea cu ce sa negociem..dar nu ai cu cine.

    • Imperator spune:

     Sa-ti spun ca avem chiar 2 reprezentante diplomatice – una la Pretoria (cu ambasador, consul, etc) si una la Cape Town (cu consul si atasat economic) care au cu totul alte obiective in viata.
     Multumesc de feedback.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii