Pe urmele Centenarului Romaniei Mari – urmeaza partea a doua: Cernauti si Alba Iulia

Romania Mare

La inceputul anului, fiind plecat peste mari si tari, mai precis in America Centrala, datorita faptului ca intram in 2018, Anul Centenarului Marii Unirii, mi-a venit deodata in minte – ce-ar fi sa-mi propun sa fiu in locurile-cheie ale Unirii fix in zilele in care se implinesc 100 de ani de la momentul istoric respectiv? Asa ca m-am gandit sa merg la Chisinau pe 27 martie 2018 (Unirea Basarabiei cu Romania), in Cernauti pe 28 noiembrie 2018 (Unirea Bucovinei cu Romania), in Alba Iulia pe 1 Decembrie 2018 (Unirea Transilvaniei cu Romania), 3 august 2019 la Timisoara (ultimul oras romanesc intrat sub administratie romaneasca) si 4 august 2019 la Budapesta (intrarea trupelor romane in capitala Ungariei, finalul Primului Razboi Mondial pentru Romania). Evident, pe 4 iunie 2020, voi fi la Trianon.

Proiectului meu i s-a alaturat si compania nationala TAROM, care imi ofera bilete spre aceste destinatii. Am zburat cu TAROMul la Chisinau asta-primavara si urmeaza sa zbor in destinatiile urmatoare. Daca Chisinaul a fost vazut  de mine asta-primavara (cititi seria de articole aici), in colaborare cu Go Adventure Moldova, urmeaza „episodul 2” – Unirea Bucovinei si cea a Transilvaniei. Aceste doua evenimente au fost foarte apropiate ca timp, practic sunt doar cateva zile intre momentul in care la Cernauti s-a proclamat Unirea Bucovinei cu Romania si Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Daca la Chisinau am zburat fara probleme (TAROM are chiar si patru zboruri pe zi intre Bucuresti si Chisinau, iar recent a inceput sa zboare si de la Timisoara la Chisinau), la Cernauti si Alba Iulia voi ajunge cumva ocolit. Pentru Cernauti, voi zbura cu TAROM la Suceava, de unde trebuie sa ma lamuresc exact cum sa ajung la Cernauti (poate ma ajutati voi cu idei), iar pentru Alba Iulia, voi zbura la Cluj, de unde voi merge cu trenul spre capitala Unirii (sunt convins ca toate hotelurile din Alba Iulia sunt rezervate cu multe luni inainte, asa ca va fi doar un day trip, voi dormi, de fapt, la Cluj-Napoca.

Așadar, ce o sa vad acum (si o sa va si povestesc, fara indoiala).

Suceava – am fost, ultima oara, in vechea capitala a lui Stefan cel Mare in 1997. Da, daca ma gandesc bine, a fost ultima data si am stat practic o dimineata (m-am dus, desigur, la cetate). De atunci, am mai ajuns de vreo doua ori in Bucovina, dar nu si in Suceava. Imi e inca neclar cat timp voi avea la dispozitie, asa ca sper sa revad cel putin cetatea.

Cernauti – am fost de doua ori in 2010. Prima oara, am ajuns din intamplare. Pe atunci, lucram la Kiev si faceam naveta la Bucuresti. Urma sa plec la un moment dat din nou spre Kiev, dar, la inceputul saptamanii, o manifestare a naturii un pic mai violenta a adus la sol toate companiile aeriene ale Europei – e vorba de eruptia celebrului vulcan islandez cu nume incredibil de lung. Asa ca eu trebuia sa fiu musai luni-dimineata la Kiev, iar aeroporturile europene se inchideau unul dupa altul (urma sa zbor via Munchen). Asa ca, vineri-seara, am luat trenul spre Suceava, am ajuns dis-de-dimineata la Suceava, autostop pana la Cernauti, iar in cursul dupa-amiezii am avut tren spre Kiev… am ajuns duminica dimineata, dupa doua nopti consecutive pe tren. Dar cu ocazia asta, am descoperit ca Cernautiul este un oras absolut superb, poate cel mai frumos din Romania Mare (in mod cert, in top 3). Mica Viena bucovineana cu palatele sale, cu strazile sale in stil central-european, cu aerul sau aristocratic m-au facut sa zic – mai vin! E musai sa mai vin. Si am mai venit in cursul verii, tot cu ocazia unei calatorii spre Kiev – tren + autostop au functionat la fel, a urmat insa zborul spre Kiev din Cernauti.

Cluj-Napoca – nu am mai vizitat cel mai laudat oras al Romaniei din 2010. Pana atunci, am mai fost de cateva ori, dar, din 2010, nu am mai avut ocazia. Si sunt curios sa vad ce s-a intamplat in orasul care e cotat de multi ca fiind cel mai bine pus la punct dintre marile urbe ale Romaniei.

Alba Iulia – ultima oara, am ajuns prin primavara lui 2012. Restaurarea cetatii nu era terminata, dar am fost uimit ca fusese facuta (cel putin, pana in momentul acela) cu o deosebita atentie la detalii. Neobisnuite pentru Romania. Si de Alba Iulia am auzit ca a crescut enorm – si ca oras, si ca destinatie turistica, asa ca e cazul sa o revad. Nu stiu cat timp voi avea sa o vizitez in amanuntime, ma astept sa fie puhoi de lume pe 1 Decembrie, dar voi vedea.

 

Acum, am niste intrebari pentru voi.

 

Intrebare 1: cum ajung din Suceava la Cernauti? – stiu ca exista un autobuz pe zi intre Suceava si Cernauti, care pleaca la 13:00 din Suceava si ajunge seara in Cernauti, iar la retur pleaca la 7 dimineata din Cernauti si ajunge la pranz in Suceava. Daca as lua autobuzul asta, nu as avea decat cateva ore in Cernauti si, sincer, nu as dori asta, as vrea sa stau cel putin o zi in capitala istorica a Bucovinei. Mai functioneaza sistemul cu autostopul din piata, asa cum functiona in 2010? Sau exista si alta solutie pentru a ajunge, candva la pranz, la Cernauti. Evident, si returul e o intrebare – cum functioneaza?

Intrebare 2: unde sa stau in Suceava? – din cate imi aduc aminte, am stat intr-un hotel OK pe undeva pe langa cetate, in 1997. De atunci, sunt totusi 21 de ani si extrem de multe lucruri s-au schimbat in Romania. O recomandare pentru un hotel sau pentru o pensiune draguta pe undeva prin centru aveti?

 

Multumesc ! Si, evident, daca doriti sa veniti cu mine, sa mergem impreuna o trupa mai mare la Cernauti sau la Alba Iulia, dati un semn!

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest