Zigzag prin China. Topul locurilor care trebuie văzute dacă mergi pentru prima oară acolo

Templul Cerului

China este o țară imensă, este ca un continent de sine stătător. Are o populație mai mare decât întreagă Europă (ca idee, este de 2,5 ori mai mare decât Uniunea Europeană, în ceea ce privește populația și suprafața), este deci o țară imensă și, evident, foarte variată. Ca să o vezi sistematic, îți trebuie, probabil, ani întregi, lucru care nu e la îndemâna orișicui. De aceea m-am gândit să fac o listă de locuri faine pe care le-am văzut (personal, am fost de șapte ori în China – luând în considerare și Hong Kong, Macao sau Tibet), am văzut destul de multe locuri, dar mi s-a mai întâmplat să ajung în câteva destinații și de câteva ori. Dar hai să trec în revistă ce locuri ar trebui să le aveți pe listă când vă gândiți la o excursie în China.

Beijing – inutil să spun, este capitala politică a Chinei, dar asta poate contează mai puțin pentru un turist obișnuit, care nu se duce să se întâlnească cu oficialitățile de partid și de stat. Orașul acesta a fost capitală de secole, așa că puterea imperială a adunat aici bogății și a construit clădiri incredibile. Împăratul Chinei și-a construit un oraș al său, oraș în oraș, iar accesul în fiecare zonă era strict delimitat. Se numește Palatul Interzis (pentru că nu oricine putea intra acolo) și se află și azi în inima Beijingului. Astăzi, poți pătrunde oriunde, inclusiv în zonele în care pe vremuri nu avea acces decât familia imperială, și poți descoperi fastuoasele clădiri împărătești. Nu te aștepta însă să vezi cine știe ce comori în aceste clădiri – tezaurul imperial a fost evacuat, în timpul războiului civil, în Taiwan și îl poți vedea doar dacă vizitezi Muzeul Național din Taipei. Dar și așa, complexul imperial este obligatoriu de văzut pentru oricine. În ciuda suprafeței imense, personal, mi-a plăcut mai mult Palatul de Vară, aflat pe vremuri în afara orașului, astăzi fiind într-o suburbie a imensului Beijing. De ce îmi place mai mult Palatul de Vară – este mai „verde” – construit pe niște dealuri care domină un lac artificial, e o plăcere să te plimbi printre pavilioanele în stil tradițional și să admiri panoramele.

În Beijing, evident, e musai să pășești în faimoasa piață Tienanmen (unii zic că e cea mai mare din lume), eventual să vezi și mumia lui Mao din mausoleul său (am fost de trei ori în Beijing, am încercat de fiecare dată să mă duc, de fiecare dată erau cozi kilometrice, așa că am renunțat, poate aveți voi mai mult noroc), dar cea mai faină zonă este Parcul Templului Cerului (Temple of Heaven) – pe lângă pavilionul absolut spectaculos, în parc vei descoperi cum se recreează chinezii – prin tot soiul de arte marțiale, prin dans, printr-un soi de tenis cu piciorul sau dansuri cu sabia. Alătură-te lor și chiar te vei distra de minune.

Pentru un pic de shopping, nu prea departe de Piața Tienanmen se află Wangfujing, una dintre cele câteva străzi de shopping din capitala chineză (chinezii iubesc  la nebunie să iasă la cumpărături). Nu știu dacă vă pasionează sau nu datul de bani pe haine, încălțăminte și alte lucruri, dar, chiar dacă nu, mai ales în weekenduri, strada respectivă este un adevărat carnaval – cumpărătorii sunt atrași prin tot soiul de concerte, majorete, fete îmbrăcate în costume de epocă… în plus, poți să descoperi (dar asta, doar seara) zona cu un street food special – frigărui cu scorpioni, lăcuste și alte mâncăruri exotice…

 

Xi’an – Xi’an a fost una dintre primele capitale ale Chinei imperiale și, în mod tradițional, era capătul asiatic al Drumului Mătăsii – de aici plecau mătăsurile și mirodeniile din China și aici soseau produsele de sticlă, ceramică sau caii aduși dinspre Europa. Deși Xi’an are niște temple monumentale, cele mai lungi ziduri de cetate din China (evident, exceptând Marele Zid) și niște locuri încântătoare, principalul magnet turistic este Muzeul Armatei de Teracotă – împăratul unificator al Chinei Qin Shi Huang era obsedat de nemurire. A trimis expediții în căutarea elixirului nemuririi și, văzând că nu găsește nicio soluție, a încercat să-și recreeze lumea într-o civilizație subterană. Mii de soldați din trupele sale de elită, făcuți din teracotă, i-au păzit mormântul timp de milenii, până când au fost descoperiți de niște țărani, din întâmplare. Arheologii și restauratorii au scos apoi la iveală unul dintre cele mai sofisticare și spectaculoase monumente funerare din lume, un loc musai de vizitat !

 

Shanghai – cândva, prin anii ’70, tovarășul Deng Xiaoping, după ce supraviețuise regimului lui Mao, dar și urmașilor săi, reușind să preia puterea, se plimba pe malul râului Huangpu, dominat de frumoasele, dar decrepitele urme ale Shanghaiului colonial. S-a uitat peste râu, pe un tăpșan unde pășteau liniștite niște vaci. „Ce e acolo, tovarășe secretar?”, l-a întrebat pe șeful local al partidului. „Cooperativa Agricolă de Producție Pudong, fruntașă în întrecerea socialistă la lăptoase mari”. „Bine, tovarășe secretar, închidem CAP-ul și acolo vom construi un oraș mai frumos și mai modern decât Hong Kongul britanic”. Și așa s-a și întâmplat. Dacă vreți să descoperiți cele mai moderne și extravagante clădiri futuriste ale Chinei, e musai să mergeți la Shanghai. Evident, pe lângă fluviu, vechile clădiri clasice ale Bundului și-au regăsit strălucirea de odinioară (mă rog, noaptea, sunt clar mult mai strălucitoare).

Dar modernismul metropolei chinezești s-a revărsat pe ambele maluri ale fluviului. Pudong este construit de la zero, dar și vechiul Shanghai a cam fost ras de pe fața pământului, lăsând loc zgârie-norilor și mallurilor strălucitoare. Plimbă-te pe Beijing Lu, strada comercială pietonală, pentru a descoperi consumerismul chinezesc, plină de lumini și culori, sau prin zonele noi. Dacă însă blocurile imense și traficul de multe ori infernal te pot obosi, atunci găsești două oaze de liniște – una este French Concession, un cartier cu aer european (era fosta zonă colonială franceză din oraș, cu statut de extra-teritorialitate de dinaintea Republicii Populare), un loc fără blocuri înalte, plin de pomi și cu bărulețe și restaurante în stil european, a doua este Yu Garden, o oază de arhitectură tradițională chinezească pierdută printre zgârie-nori (aici, nu te aștepta la liniște, este luată zilnic cu asalt de mii și mii de turiști)

 

Zona Guilin  – Deși orașele chinezești se lărgesc cu o viteză amețitoare, mai există zone naturale frumoase în China 😊. Și, poate, cea mai frumoasă zonă pe care am văzut-o este regiunea Guilin ,cunoscută pentru dealurile sale spectaculoase, pentru relieful carstic care poate fi admirat de pe o minicroazieră pe râul Li și pentru o peșteră numită Reed Flute Cave (Peștera Flautului de Trestie – una dintre denumirile acelea romantice chinezești…). Sincer, am fost prin destule peșteri la viața mea, dar niciodată nu am văzut o peșteră mai spectaculos luminată ca Reed Flute… o adevărată nebunie de culori, forme și senzații.

De obicei, excursia clasică începe în orașul Guilin (hei, e chiar un oraș), trecând apoi, pe apă în jos, prin tot soiul de sate cu case pline de belșug, și se termină în comuna Yangshou, o comună cât de cât răsărită, cu doar 200.000 de locuitori. Aici se află o stradă comercială veche de vreo 1400 de ani și atmosfera aduce aminte de oazele backpackerilor din Bangkok, Bali sau Goa…

 

Hong Kong și Macao – fostele colonii europene care s-au alăturat oficial Republicii Populare la sfârșitul secolului trecut, dar păstrându-și un statut separat, aduc un aer diferit după ce vizitezi China. Hong Kongul este un mix între eleganța britanică și tradiția chinezească cumva înrădăcinată, care a scăpat de persecuțiile timp de decenii din perioada lui Mao. Este un oraș spectaculos, construit pe verticală, și, deși Shanghai este evident mult mai modern, Hong Kongul este mai stilat. Ai atât de multe de făcut în Hong Kong, încât poți să stai și o săptămână și să nu le „dovedești” pe toate – de la cea mai frumoasă panoramă urbană nocturnă din lume (nu am zis-o eu, ci s-au pronunțat niște experți internaționali, dar sunt de părere că au dreptate) la satele pescărești de lângă marea metropolă, de la cartierele tradiționale chinezești cu tot soiul de orătănii marine de mâncare la marile malluri, de la plimbarea cu barca între insula Hong Kong și zona Kowloon la cea mai densă zonă locuită din lume – Mong Kok (mai rar vizitată, dar care e musai de văzut, zic eu).

Macao este, de asemenea, un mix memorabil – în câțiva pași, treci de la o călătorie prin Portugalia în China tradițională și mai apoi spre zona supercolorată și strălucitoare a unora dintre cele mai spectaculoase cazinouri din lume. Da, știu, mulți spun că e kitsch, dar, sincer, nu contează. Este o experiență pe care trebuie să o ai…

 

Tururi organizate

Am văzut multe tururi organizate de agențiile românești, dar cred că cel de la Paralela 45 este cu adevărat special. Pe lângă „best of”-uri: Beijing (evident, cu Marele Zid inclus) – Xi’An – Shanghai – Guilin – Hong Kong, circuitul include și o tură la Lhasa, fascinanta capitală a Tibetului, una dintre cele mai faine destinații în care am călcat vreodată. Toate acestea, pe lângă povestea și arhitectura fascinante ale marilor palate și temple tibetane, pe lângă cartierul tibetan Barkhor, pe lângă faptul că poți descoperi istoria „cu ochii tăi”, vorba unor graffiti-uri bucureștene, „Privește cerul!”. Culoarea cerului tibetan este specială. Albastrul acela dur, tare, nepământesc îți va rămâne în minte.

Circuitul este programat pentru 3 iulie și se zboară cu Air France (la dus) și KLM (la întors). În interiorul țării, se folosesc trenul (inclusiv cel de noapte între Beijing și Xi’an) și companii aeriene chinezești.

Tariful este de 3.540 de euro. Poate părea mare, la prima vedere, dar după ce iei la calculat ce conține, nu o să mai pară așa de mare – zborurile intercontinentale, zborurile Tibet – China și toate celelalte zboruri interne (cu tot cu taxe aeroportuare, bagaje, mâncare etc.), trenuri (fie cel de noapte, fie cel de mare viteză între Guilin și Hong Kong), 16 nopți de cazare în hoteluri de 3 stele, intrări cam peste tot, transport cu autocar sau ricșă 😊, croazieră pe râul LI și viza de China. Ce apreciez la Paralela 45 este că include toate costurile obligatorii (pe bune), spre deosebire de alte agenții, care le pun la costuri suplimentare, deși nu sunt opționale (viza sigur nu e opțională 😊).

Citește toate amănuntele aici ––––-> Circuit China, Tibet, Hong Kong.

Imagini China, Hong Kong, Tibet

Palatul Interzis

Palatul interzis, fostul oras imperial din inima Beijingului

Palatul Interzis Beijing

Un complex imens de cladiri 🙂

Templul Cerului

Templul Cerului

Marele Zid Chinezesc

Incredibilul Mare Zid, un sarpe de piatra peste dealuri si munti

Armata de Teracota

In aceasta hala, se afla o parte din Armata de Teracota

Soldati de teracota

Fiecare soldat in parte arata altfel – se presupune ca este infatisarea reala a garzilor imperiale

Turnul televiziune Shanghai

Turnul de televiziune Oriental Pearl, simbolul noului Shanghai

Panorama Shnaghai

Si o panorama de sus a orasului

Gradina Yu Shanghai

Gradina Yu – China traditionala intre blocurile Shanghaiului

Guilin

Guilin – pe rau in jos, pe un mal frumos

Croaziera Guilin

 

Croaziera China

 

Yangshou

Yangshou, o capitala a backpackerismului in China

Reed Flute Cave

Pestera Flautului de Trestie

HK

Hong Kong, eleganta britanica cu savoare chinezeasca

Tramvai supraetajat

Din cate stiu, Hong Kong este singurul oras din lume cu tramvaie supra-etajate

Peste HK

Delicatese hongkongeze 🙂

Lhasa

Palatul Potala, Palatul lui Dalai Lama din Lhasa, capitala Tibetului

Palatul Potala

 

Tibetance goale

Hello, stranger. Welcome to Tibet 🙂

 

Tripsta-logo
Categorii:
China · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest