Creta de primăvară (ep. 3). O pasăre Phoenix – Grădina Botanică a Cretei

Panorama Elafonisi

Deși prognoza vremii nu era anunțată chiar prea bună (adică se anunțau ploi și, în mod cert, nori peste Creta), realitatea a fost alta. Doar eram în Grecia, o țară atât de iubită de Soare, așa că dis-de-dimineață, când am dat perdeaua la o parte și am ieșit desculț și un pic buimac pe balcon, cerul era albastru și soarele strălucea.

Mic dejun rapid și, la ora convenită, eram la recepție gata de ducă. De data asta, ne avântăm mai mult în interiorul Cretei. Cum ziceam, Creta este o insulă lungă, dar destul de puțin lată. De-a lungul insulei, se află un masiv muntos, o adevărată coloană vertebrală, poziționat spre sud. Nordul insulei are câmpii care, încet, încet, se metamorfozează în dealuri, de aceea principalele orașe se află aliniate de-a lungul coastei nordice. Munții calcaroși sunt tăiați de numeroase pasuri și chei, unele străbătute azi de șosele, altele (cum sunt Cheile Samaria) pe jos de turiști, dar toate sunt extrem de spectaculoase. E o plăcere să descoperi aceste trecători impresionante, cu munți abrupți și pârâuri repezi. Pe vremuri, aici se ascundeau haiducii cretani în permanentă luptă cu venețienii sau cu turcii, tot pe aici s-au retras trupele britanice și grecești când insula a fost ocupată de parașutiștii germani ai generalului Kurt von Student, ajutați de localnicii care cunoșteau aceste trecători secrete din generație în generație. Dincolo, la sud, cu fața spre Africa, fâșia litorală este foarte îngustă și, în multe locuri, ai parte de un peisaj dramatic – munții se prăbușesc efectiv în mare. Dincolo de mare, se află Libia și Egiptul…

De asemenea, înainte de a ajunge în trecători, dealurile se cațără destul de lin spre munți. Ai parte de panorame superbe, din unele locuri poți admira o bună parte din câmpia litorală, bogată din punct de vedere agricol și turistic, a Cretei.

Primul stop a fost la o atracție turistică, zic eu, mai degrabă locală. Se numește lacul Agia (sau Aya, g-ul nu prea se pronunță în grecește), un lac artificial aflat destul de aproape de Chania. Pe vremuri, aici era o mocirlă, transformată în lac pentru a deservi o mică hidrocentrală, dar și producția de curent electric a fost abandonată. Este un loc preferat de localnici pentru picnic, e o destinație de mers cu bicicleta (nu trebuie să urci prea mult) și există numeroase specii de păsări – preferată de birdwatchers. Deși nu pot spune că e unul dintre cele mai memorabile locuri din Creta, pot să spun că priveliștea cu lacul în care se reflectă munții încărcați cu zăpadă era chiar faină… Păsări, nu am văzut prea multe, exceptând lebede, gâște și rațe. Există și două restaurante și cam atât. Gata, la drum!

Următorul stop a fost la Grădina Botanică. Personal, îmi plac mult florile, de aceea iubesc grădinile botanice. Astă-iarnă, când am bântuit prin Caraibe, nu am ratat grădinile botanice paradiziace de acolo (Nevis, Trinidad și Martinique), dar pot să spun că am văzut la viața mea destule hoteluri care sunt adevărate grădini botanice (cred că n-o să uit vreodată hotelul Hyatt din Sanur, Bali). Așa că m-am bucurat când am inclus în program și grădina botanică, de care, sincer să fiu, nu auzisem.

Nu e foarte departe de Chania și, chiar dacă nu ai transport, există zilnic un autobuz care pleacă de dimineață din oraș și se întoarce undeva după prânz. Să nu-ți fie frică, nu ai timp să te plictisești. Grădina botanică este amplă, construită pe versantul spectaculos al unor dealuri (ai ceva de urcat și de coborât, dar nu este de speriat), există chiar și un colț zoologic (din păcate, nu am avut timp să ajungem și la el), și un restaurant cu mâncare tare, tare bună. Cum menționam, grădina botanică este pe dealuri, așa că are parte de mai multe tipuri de microclimate, fiind perfectă pentru a acomoda cât mai multe tipuri de plante și flori.

Povestea grădinii este însă cu adevărat interesantă. Aici, până pe la începutul anilor 2000, se aflau plantații de ce altceva decât măslini. Se pare că era una dintre cele mai vechi plantații de măslini din Grecia, culeși de generații pentru a produce legendarul ulei de măsline cretan. Totul, până într-o zi cumplită a anului 2003, când un imens incendiu de pădure a ars versanți întregi de măslini. Cei patru frați care dețineau proprietatea s-au gândit ce să facă după acest dezastru. Evident, cel mai simplu era să replanteze măslini (nu știu exact câți ani îți trebuie pentru prima recoltă) și să facă în continuare ceea ce știau să facă de secole. Unul dintre ei s-a gândit că e o ocazie să inițieze altceva – o grădină botanică. Nu știu cum și cât au durat negocierile între frați, cert este că ideea lui Petros Marinakis a învins. Și bine a făcut. Ceilalți frați i-au cedat lui conducerea lucrărilor (continuă să fie proprietari cei patru) și, în câțiva ani, pe locul măslinilor arși, a apărut o grădină botanică cu sute de plante ornamentale sau fructifere din toată lumea. Măslinii nu au fost uitați, așa că ici și colo vezi adevărate memoriale de trunchiuri arse. Dar, între ele, se află atâta viață…

Drumul, cum ziceam, te duce pe povârnișuri. E bine amenajat și este, practic, o plimbare în natură. Are, de asemenea, un rol educativ. Plantele au plăcute cu numele lor în engleză, latină și greacă. Este locul în care să descoperi cum arată mango, ananas, papaya, evident și portocali, și lămâi. Fiind primăvară, desigur, multe dintre plantele ornamentale erau înflorite, așa că era greu să nu te oprești, să admiri și să fotografiezi la fiecare câțiva pași. În plus, era o temperatură perfectă, nici prea cald, nici prea rece, iar ziua era minunată pentru o astfel de plimbare. Sincer, aș fi stat ore în șir (și vizitatorii obișnuiți asta fac), dar mai aveam un punct pe agendă pe care nu voiam să-l ratăm – plaja Elafonisi, așa că am mers mai în grabă și am urmat traseul „scurt”. Traseul lung mergea până jos, pe valea care tăiase drum printre dealuri, unde se află un colț zoologic (se auzea strigătul ascuțit al păunilor).

Am luat prânzul aici – există o terasă absolut superbă, cu o priveliște de neuitat, peste dealuri și văi, unele cu plantații ordonate de măslini, altele, doar cu vegetație. Mâncarea – tipic grecească – light, sănătoasă, gustoasă. Și, evident, stropită cu vinul casei. Vorba unui poster din orașul vechi Chania – „o masă fără vin se numește mic dejun”. Sub terasă, este și un mic amfiteatru unde au loc spectacole de dansuri tradiționale cretane în când, în sezon, chiar și săptămânal, și înțeleg că sunt destul de populare. Evident, se pot organiza tot soiul de evenimente – de la nunți la petreceri de tot soiul.

Prețul de intrare este 6 euro de persoană (reduceri pentru copii, grupuri, seniori etc.) și poți afla toate amănuntele pe site-ul Grădinii Botanice.

 

Am plecat cu regretul de a nu fi stat mai mult prin zonă. Era atât de liniștit și relaxat, iar plantele acelea și florile puternic colorate nu puteau decât să-ți inducă o stare de bine.

Am plecat apoi spre colțul sud-vestic al insulei, unde se află una dintre cele mai lăudate plaje din Creta (unii zic că e cea mai frumoasă) – Elafonisi. Drumul este spectaculos – o iei pe unul dintre acele drumuri tăiate prin munți, de-a lungul văilor, prin cheile Cretei. Pentru ca apoi, după o nouă curbă, să-ți apară brusc, spectaculos, albastrul mării cretane.

Plaja Elafonisi nu este una dintre acele plaje superaranjate. Sigur, există și o zonă cu șezlonguri și umbrele de stuf, dar frumusețea îi vine din faptul că e o plajă destul de sălbatică și amplă. Punctul ei forțe este nisipul roz – fix acolo unde valurile mor în fața uscatului, există o bandă de nisip roz mai îngustă sau mai amplă. Noi am avut parte de o vreme înnorată (în fine, prognoza meteo avea dreptate), dar a ieșit și soarele și, în acele câteva minute, am putut vedea strălucitorul nisip roz, ca o dantelă de-a lungul mării. Există și o lagună cu apă până un pic peste glezne, prin care mi-am bălăcit picioarele – cum ziceam, în mai, apa marii nu este tocmai caldă. Unii zic că marea e mult mai caldă pe litoralul de sud, decât pe nord, dar nu știu, nu mă pot pronunța. Foarte probabil, de prin iunie, apa marii se încălzește să te poți bălăci. Mă rog, dacă îți place marea la 18 – 19 – 20 de grade Celsius, te poți bălăci și în mai. În schimb, Elafonisi nu are parte de acele minunate panorame de la Balos sau de la Gramvousa. Nu are niște dealuri pe care să te poți cățăra imediat lângă plajă, poate ceva mai încolo, dar nu, nu se compară cu celelalte. Știu, Elafonisi are mulți fani, dar, sincer, eu am rămas încântat de Balos și de Gramvousa.

A urmat lungul drum spre hotel, de 45 de minute. Fusese o zi lungă și, deși pare că am văzut puține lucruri, a fost intensă. Mi-a plăcut enorm Grădina Botanică și am pus-o pe lista de „o să revăd”, când voi mai veni, cândva, înapoi în Creta.

Notă

De dată asta, am fost în Creta la invitația Ryanair, singura companie aeriană care oferă zboruri directe din Bucureșți în Creta (mai precis, în Chania) și a Biroului de Promovare Turistică al Cretei – Zona Chania.

Imagini Creta

Muntii Albi Creta

Li se spune Muntii Albi. Si chiar erau albi, erau plini de zapada 🙂

Lacul Agios Creta

Lacul Agios

Pasari salbatice

E un loc pentru pasionatii de pasari salbatice

Gradina Botanica Creta

Intrarea la gradina botanica

Seful Gradinii Botanice

Impreuna cu proprietarul gradinii botanice, dl. Petros Marinakis

Restaurant Gradina Botanica Creta

Panorama de la restaurant e de nota 10

Panorama Gradina Botanica

Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai

Flori

Sa trecem in revista o frantura din culorile Gradinii Botanice din Creta

Flori Creta

 

Floare Creta

 

Creta

 

Flori Gradina Botanica

 

Floare

 

Flori gradina botanica Creta

 

Creta flowers

 

Prin gradina botanica

La pas, prin Gradina Botanica

Sala greceasca

Din meniul zilei – salata

Placinte

Ceva placinte

Rata la cuptor

Rata

Produse traditionale Creta

De vanzare produse traditionale

Plantatie maslini

Padure de maslini

Chei Creta

Cheile din Creta

Plaja Elafonisi

Plaja Elafonisi

Elafonisi beach

Elefonisi

Plaja cu nisip roz

Elafonisi Creta

 

Creta Elafonisi

 

Panorama Elafonisi

Elafonisi !

Plaja Creta

 

Porto Platanias

Seara, chill la hotel

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest