Calendar excursii – iulie 2019. Ce să vezi prin România.

Mocanita Paltinu Maramures

Cum ziceam într-un articol precedent, chiar îmi place mult ce fac cei de la Scorilo Travel – excursii și circuite exclusiv prin România. Nu știu exact numărul agențiilor de turism din România, probabil câteva sute, poate chiar și o mie, dar 99% vând cu precădere excursii externe. Costin, omul din spatele lui Scorilo, a decis că el va face doar excursii în România (plus în arealul cultural românesc, cum ar fi Basarabia, Bucovina de Nord, Balcic sau Veliko Trnovo) și credeți-mă – dacă există vreun om care să știe cea mai obscură atracție turistică din România de care n-a auzit nimeni, el este.

Articolul acesta are darul să vă dea niște idei pentru ce să vedeți în luna iulie. Sigur, puteți merge și pe cont propriu, săriți în mașină și mergeți, avantajul de a merge cu Scorilo este că nu veți conduce (pentru mine, e un avantaj important, nu îmi place să conduc și în momentul în care scriu aceste rânduri, încă mă recuperez după 668 km conduși într-o săptămână în Rhodos) și mai ales că veți avea parte de ghizi de la care veți afla multe lucruri faine. Și, evident, nu vă veți bătea capul cu organizarea traseului și cu ce aveți de văzut. Acestea fiind zise, iată ideile de circuite (dar și excursii de o zi) pentru luna iulie.

 

Circuite

Croazieră în Delta Dunării (4-7 iulie). Acum mulți ani, am organizat o votare în care cititorii acestui blog au fost întrebați care sunt cele șapte minuni naturale ale României. Pe locul 1, a ieșit Delta Dunării. La momentul votării, eu nu călcasem în Deltă, dar între timp am ajuns de două ori și pot spune cu mâna pe inimă că este cu adevărat o minune. Evident, există tot soiul de locuri prin Deltă, dar, pur și simplu, plimbarea cu barca pe canale este incredibilă. Pentru inspirație, uitați-vă la traseul gândit de Scorilo.

Dac Fest (12 – 14 iulie). N-am auzit de Dac Fest până acum, dar studiind ce s-a întâmplat în edițiile anterioare, mi se pare un eveniment drăguț. Prima reacție a fost că ar fi un eveniment dacopat, în care am fi aflat că dacii au inventat totul pe Planetă și că sunt strămoșii tuturor oamenilor de pe Pământ, dar nu văd să fie ceva de genul ăsta – dimpotrivă, este o sărbătoare atât a dacilor, cât și a romanilor (în ultimă instanță, noi suntem urmașii atât ai dacilor, cât și ai romanilor, deși aceștia au purtat un război sângeros, la un moment dat) și se vizitează obiective turistice faine – de la Cetatea Devei (pe care am văzut-o de câteva ori doar din oraș) la Parcul dendrologic Simeria, plus peșteri și ceva drumeție… că trebuie să-ți pui picioarele în acțiune. Mai multe informații aici –> Dac Fest

Maramureșul istoric (11 – 14 iulie), în excursia asta chiar am fost acum vreo doi ani, într-o toamnă (oricum, se repetă de câteva ori pe an). Jur că nu aș fi condus până acolo. Dar așa, în autocar, admiri peisajul, mai freci internetul, trece timpul. În Maramureș, în primul rând, peisajele sunt de neuitat, se vizitează evident biserici de lemn (cum sunt cele din Budești și Poienile Izei), descoperi tulburătorul memorial de la Sighet, unde au murit atâția eroi ai neamului românesc, te dai cu simpatica mocăniță și urci un pic la cea mai lungă cascadă din România – Cascada Cailor. Aruncă o privire aici –> Excursie Maramureș

Circuit Dobrogea (18 – 21 iulie). După ce iei Dobrogea la cutreierat, ți se pare că e o altfel de Românie. Da, din punct de vedere cultural–istoric, a fost una dintre cele mai multiculturale regiuni ale țării noastre – de la perioada antică în care pe aici au trăit grecii, sciții vorbitori de o limbă iraniană, geții și ulterior romanii, la perioada actuală, unde găsești turci, tătari, urme de greci (grecilor le-a plăcut mult Dobrogea, locuiesc aici de milenii) și alte câteva comunități interesante. De asemenea, din punctul de vedere al reliefului, se spune că în Dobrogea se află pământul cel mai nou al României (în Deltă, format din aluviuni aduse din toată Europa) și cel mai vechi – ( munții Măcinului sunt mult mai vechi decât lanțul carpatic). Ce poți vedea – centrul vechi al Constanței (nu e prea mare ), monumentul de la Adamclisi care amintește de victoria romanilor asupra dacilor în Dobrogea (la un moment dat, în timpul primului război daco-roman, pentru a slăbi presiunea romană din zona montană a Sarmizegetusei, regele dac Decebal, împreună cu aliații iranofoni roxolanii și cu iazigii, a încercat o diversiune atacând, după un mai vechi obicei, dincolo de Dunăre – în vechea provincie Moesia. A avut ghinion, iarna 101 / 102 a fost relativ blândă și gheața care se forma tradițional peste fluviu s-a rupt, mulți daci, roxolani și iazigi murind în copcă. În bătălia finală de la Adamclisi, Traian l-a învins pe Decebal care a cerut pace și a amânat deznodământul confruntării pentru patru ani. Ei bine, se mai vizitează diverse biserici multiseculare și chiar milenare creștine (cum sunt cele de la Niculițel) – primele semne ale creștinismului pe actualul teritoriu al României sunt înregistrate în Dobrogea. Și ca să completezi peisajul, se poate face o minicroazieră în Deltă, se poate vizita moscheea din Babadag, cetatea grecească Histria sau cea bizantino- genoveză de la Enisala. Toate amănuntele, aici –> Circuit Dobrogea

Turul României (9 – 14 iulie). Ei, ăsta e unul „greu”. Traversând toate provinciile istorice și descoperind cât de frumoasă și de diversă e țara noastră – de la mănăstirile din Bucovina la cetățile săsești din Ardeal, peșteri, cetăți, case memoriale, orașe cu centre istorice de neuitat, România este teribil de diversă. Toate amănuntele, aici –> Circuit România.

 

Mai sunt multe idei, ca excursii de o zi, interesante mi se par Drumeția la Șapte Izvoare, Buila-Vânturarița și mai ales la mănăstirile rupestre din zona Dâmbovița – Argeș.

 

E vară, e soare, e cald… poate nu ai bani sau timp să mergi departe, dar poți să-ți creezi experiențe de neuitat și prin România. Sper ca ideile să te convingă că România e frumoasă și că merită să fie vizitată.

Delta Dunarii

Mirifica Delta a Dunarii

Nuferi

Nuferi inca neimbobociti

Canale Delta Dunarii

Pe canalele Deltei

Catedrala Tg. Mures

Catedrala Ortodoxa din Tg. Mures

Castelul Huniazilor

Castelul Huniazilor de la Hunedoara

Sighisoara

Vechiul burg sasesc al Sighisoarei

Oradea

Oradea un oras „ca afara”

Costume Bistrita

Port popular traditional din Bistrita

Biserica maramureseana

Manastirea Barsana

Cimitir Sapanta

Cimitirul vesel de la Sapanta

Mocanita Maramures

Mocanita din Maramures

Categorii:
Romania

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest