La umbra marelui URS(S) (ep. 3). Mancare, bautura si suveniruri in Rusia

04. Biserica Sf. Vasile Piata Rosie Moscova

Iată rubrica atât de dragă mie, Food & Drink! Nu că aș fi un mâncăcios sau un băucios, dar întotdeauna când merg undeva mă atrag mâncarea și băutura locală. Și un mic suvenir care să îmi aducă aminte de locurile vizitate.

 

După un meniu destul de subțire pe Lufthansa, un ștrudel de vișine bocnă, probabil care a călătorit la bagaj de cală la cursa dus către București (apropo, cursa București – München era închiriată de la Air Baltic cu tot cu personalul de la bord), iată-ne ajunși în München, capitala Bavariei. Și așa cum spuneam și doamnei de la Autogrill-ul din aeroport, dacă suntem în capitala Bavariei, e musai o porție de cârnați albi cu muștar dulce și covrig tipic bavarez alături de, bineînțeles nelipsita și obligatoria Weissbier, acea bere nefiltrată specifică acestei zone. Doar eram în München. După câteva ore de ședere, iată-ne pe cursa de Sankt Petersburg, operată de data asta de Lufthansa. Aici, meniul a fost doar un pic mai generos: o caserolă de paste în sos de pesto verde avea să ne aline foamea până la Sankt Petersburg. Iar apropo de business-class-ul de la Lufthansa si Austrian Airlines: cel puțin pe cursele europene, nu au acele scaune largi și late pe care le-am văzut la alte companii, e doar un scaun pauză între călători, cică „pentru confortul Dumneavoastră”. Adică, vorba aia: „Hai să ne-nțelegem omenește: juma’ din drum tu, juma’ eu, ca să nu fie cu supărare”. Dar banii pentru suplimentul business-class l-au plătit amândoi.

Dar iată-ne ajunși în Sankt Petersburg. Prețurile pentru serviciile oferite turiștilor nu sunt cele mai mici, dar dacă mergi să mănânci acolo unde merg localnicii, e chiar ieftin și bun.

Sankt Petersburg are o rețea vastă de localuri „Stolovaya””, un fel de „împinge tava”. Pentru că „Stolovaya” asta și înseamnă în limba rusă – „cantină”. Primele cantine Stolovaya au apărut în anul 1920, când comuniștii au dorit desființarea bucătăriilor din locuințe și înființarea de localuri unde oamenii muncii să poată servi masa în mod organizat. La fel cum și la noi existau celebrele cantine „Gospodina”, „brand” care însă nu a rezistat pe piață după anul 1990. Noi am fost foarte încântați de preparatele din meniul Stolovaya, chiar dacă răutăcioșii consideră Stolovaya gustul URSS. Cantinele sunt curate și mobilate destul de modern. Ne-am gândit spontan ce să alegem de mâncare? Doar ești în Rusia, țara borșului, cunoscuta ciorbă rusească. Fie că am ales un borș de varză, o ciorbă „soleanka” (celebra și îndrăgita ciorbă rusească cu afumătură), fie populara și mai simpla supă de sfeclă, am fost mereu mulțumiți. Ieftin și gustos. Supa de sfeclă este un preparat tradițional rusesc, foarte popular și ieftin, care a apărut mai ales din necesitatea hrănirii celor mulți și nevoiași, Rusia fiind o țară foarte mare, unde și numărul oamenilor săraci e destul de ridicat.

Pentru doar 3-4 euro, am putut degusta aici două feluri de mâncare. Iar alături de un meniu, am putut opta pentru un pahar de kvas, un suc sau o cafea. Și cel mai îmbucurător lucru a fost că atunci când buzunarul chiorăia din lipsă de ruble, am putut plăti cu cardul.

 

Iar cui pastilele gustative nu sunt satisfăcute de cantinele „sovietice” Stolovaya, există în centrul istoric din Sankt Petersburg nenumărate restaurante, printre care și unul cu nume sugestiv: Idiot. Restaurantul are specific tradițional rusesc, iar numele venerează romanul omonim al lui Dostoievski.

 

Despre kvas, puțini știu că este o băutură tradițională rusească produsă din fermentarea pâinii negre. Fie la Stolovaya, fie la supermarket, am putut savura un kvas la doză, la sticlă sau la pet. Dar kvas-ul original pe care l-am gustat a fost cel mănăstiresc, de la complexul monahal Serghiev Posad. Aș putea spune că aici am avut oportunitatea să savurăm un kvas „bio”, produs la mânăstire și turnat de călugărița de serviciu direct în pahar sau, la pachet, în PET. Portofoliul de băuturi răcoritoare produse la mănăstire era destul de bogat, pe lângă kvas în ofertă erau și alte băuturi din plante, precum tarkhuna, produsă din tarhon, pe care însă nu le-am degustat.

Portofoliul de băuturi răcoritoare produse la mănăstire era destul de bogat, pe lângă kvas în ofertă erau și alte băuturi din plante precum tarkhuna, cunoscuta băutură georgiană produsă din tarhon și vinariță sau tradiționala băutură rusească „mors”, sirop de fructe produs din coacăze sau merișor.

 

Despre bere, știam din țară că brandul premium e berea Baltika, produsă la Sankt Petersburg. Dar Rusia produce multe mărci de bere. Și bere bună.

Chiar din prima zi, am intrat în contact cu berea artizanală rusească, nefiltrată și nepasteurizată, semn că și ei sunt în pas cu tendința mondială. Am ajuns lângă o pivniță unde era scris „PIVO”. Știam ce înseamnă în limba rusă, e exact același cuvânt ca în limba sârbă. Bucuroși că am dat de îndrăgita licoare, am coborât câteva trepte și am ajuns în fața unei tejghele unde o doamnă foarte politicoasă ne-a întrebat ce bere dorim. În spatele doamnei, se aflau mai mulți robinete etichetate cu numele unor mărci de bere. Ce să alegem? Suntem în Sankt Petersburg, servim Sankt Petersburg. Cerem doamnei să umple două sticle de un litru, pentru care plătim vreo 2 euro pentru fiecare. Scumpuț, dar na. Suntem în Rusia și nu cunoaștem prețurile. Și, în plus, avem ocazia să bem o bere artizanală rusească. Si aici am reușit să plătim cu cardul (măreață invenție banul de plastic!!!), după care doamna ne-a trântit într-o pungă „besplatno”, adică gratis un pește uscat și sărat. Nu am înțeles la început ce să facem cu peștele, dar ulterior am aflat că rușii servesc la o bere un pește sărat. Așa, ca să curgă cu poftă berea în gâtlej. Cei mai înstăriți acompaniază paharul de bere cu inele de calamar, în loc de covrigei sau alune. Fiecare popor își cultivă valorile locale, mănâncă și bea ce are. Și ăsta e un lucru bun.

Ce trebuie să mai știm despre Rusia este traducerea fonetică. Adică, ei traduc și brandurile străine așa cum se aude. Astfel, au apărut branduri adaptate precum MakDanalds (Mc Donalds), Așan (Auchan) sau Lerua Merlen (Leroy Merlin).

 

Ce să cumperi în Rusia ?

Desigur, în top pe primul loc e matryoska, celebra păpușă 5 în 1. Ideea se pare că provine din China sau Japonia, unde genul de păpuși 5 în 1 existau de aproape o mie de ani. Însă la sfârșitul secolului al XIX-lea, Vasily Zvyozdochkin, un sculptor rus, le-a readus la viață prezentându-le în cadrul Expoziției Universale de la Paris din anul 1900. Păpușile erau pictate de Sergey Malyutin înfățișând fete în costum popular având asupra lor un cocoș, o mătură sau un coș. Orășelul Sergiev Posad, acolo unde am vizitat cea mai mare mănăstire a Rusiei, este unul dintre centrele principale ale producției de păpuși matryoska. Deși matryoska populară conține motivele prezentate mai sus, astăzi există și păpuși care înfățișează lideri sovietici precum Lenin, Stalin sau Gorbaciov, lideri post-sovietici precum Elțin sau Putin sau mai puțin tradiționalii președinți ai Statelor Unite sau membri ai Casei Regale Britanice. În anul 2003, a intrat în Cartea Recordurilor cea mai mare păpușă matryoska din lume având 51 de piese, cea mai mare piesă – de 50 de centimetri, iar cea mai mică – de 0,31 centimetri. Dar eu am optat pentru o matryoska originală, înfățișând o fetiță îmbrăcată în port popular rusesc.

Nu mai puțin celebre decât păpușile matryoska sunt produsele de artizanat numite Khokhloma, de obicei vase, linguri și farfurii din lemn pictate în culori vii, unele având asociate și elemente din mitologia rusă. Peste straturi de vopsea aurie, sunt aplicate diferite culori precum roșu, verde, negru, galben sau portocaliu. Picturile înfățișează flori, frunze sau fructe sugerând importanța pe care o au pădurile și natura pentru Rusia. Evident că ar fi păcat să pleci fără să cumperi un produs de artizanat Khokhloma, fie cât de mic.

Un samovar nu poate lipsi din nicio casă rusească. Și poate fi un obiect util în orice casă. Este un vas de metal prevăzut cu încălzitor, folosit la prepararea ceaiului. Desigur că și designul în sine face toți banii. Chiar dacă nu ești un mare consumator de ceai, iar acest obiect ocupă un loc semnificativ în bagajul de cală, este de luat în calcul.

Desigur că un „Ou Fabergé” original, fabricat la Sankt Petersburg, este un suvenir care merită cumpărat dacă ajungi la Sankt Petersburg, chiar dacă prețul pare uneori prohibitiv – începe de la câteva zeci de euro.

Nu în ultimul rând, o vodcă adevărată rusească precum Beluga și o conservă de caviar pot fi o provocare. Sau, de ce nu, o sticlă de kvas mănăstiresc.

În Rusia găsești suvenire pentru orice gust și buzunar, o căciulă sau un fular din blană de iepure poate fi un cadou potrivit. Sau, pentru cei excentrici, o căciulă rusească de război sau o șapcă de ostaș sovietic.

 

Epilog

A fost primul contact cu Rusia, o țară cât un continent. Atât ca suprafață, cât și ca populație. Rusia nu înseamnă doar comunism, este și un leagăn al ortodoxiei, și o țară a catedralelor impunătoare cu acoperiș auriu, și a palatelor, este o țară care merită să fie descoperită. Moscova și Sankt Petersburg sunt două metropole care se dezvoltă rapid, iar Rusia e un loc unde m-aș întoarce cu drag oricând, pentru că merită să fie descoperită.

Imagini Rusia

Meniu bavarez

Meniu bavarez inainte de zborul spre Rusia

Bere Artizanala Rusia

Bere artizanala 🙂

Doua beri si un peste

Bere + peste = love

Kvas Rusia

Kvas manastiresc

Kvas manastiresc

Kvas rusesc

Suveniruri

Suveniruri din Rusia

Suveniruri Rusia

 

Categorii:
Rusia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest