Ce să vezi în Thailanda

Palatul Regal Bangkok Thailanda

Marele Palat, Bangkok, Thailanda

Thailanda este undeva într-un colț bine definit al inimii mele. Thailanda (mai precis, Bangkok) a fost prima țară asiatică în care am călcat (dacă nu luăm în considerare Iordania, unde am fost înainte de Thailanda, dar nu aș pune-o pentru că Iordania nu este realmente Asia, e, mai degrabă, Orientul Apropiat și sunt regiuni foarte diferite din toate punctele de vedere). Am descoperit nu numai o țară a zâmbetelor, cum se promovează frecvent, ci și o țară cu o cultură unică și puternic înrădăcinată, în ciuda globalizării, palate și temple spectaculoase, plaje de pus pe desktop și multe, multe alte experiențe. Față de prima mea vizită în Thailanda (2002), țara a evoluat enorm – a devenit mult mai dezvoltată, mai organizată, mai high tech. Încă am nostalgia acelei Thailande boeme și mai puțin comerciale, dar trebuie să ne învățăm cu progresul…

Thailanda din punct de vedere turistic se poate împărți în trei – zona sudică, zona plajelor, a insulelor, a hedonismului. Thailanda centrală, care orbitează în jurul marii metropole Bangkok, dar pe lângă care poți descoperi și locuri ca Ayutthaya, vechea capitală a Thailandei. În fine, nordul este o Thailanda mai tradițională, o Thailanda mai autentică, poate și mai puțin turistică, dar unde poți descoperi urme ale Thailandei de demult… Dar hai să le luăm una după alta.

 

Thailanda centrală

Bangkok – inutil să spun că deși mulți dintre noi avem în fața ochilor plaje cu palmieri și găleți cu mojito, marea majoritate a celor care vizitează Thailanda trece și prin Bangkok. Și nu pierd, dimpotrivă. Bangkok este una dintre cele mai vibrante metropole asiatice, un oraș care nu doarme niciodată, un oraș unde descoperi cele mai strălucitoare (la propriu sau la figurat) palate și temple ale Thailandei, dar și zone de entertainment unice (inclusiv d-alea). Niciun vizitator în Bangkok nu ar trebui să rateze celebrele Palat Regal (nu e locuit de rege de aproape 100 de ani), templul lui Buda Înclinat și Templul Apusului – Wat Arun. Dar de când Bangkokul s-a dezvoltat pe verticală, e o plăcere să petreci seara și noaptea într-un bar aflat pe acoperișul unui bloc înalt – evident, Sky Bar-ul de pe clădirea Lebua este cel mai faimos (și datorită faptului că aici au fost filmate câteva producții hollywoodiene), dar să știți că există zeci de sky baruri în oraș… cu panorama la fel de wow.

De asemenea, nu ratați o plimbare pe apă. Bangkokul e un oraș născut și crescut pe apă. Principalul curs de apă este desigur fluviul Chao Praya și e musai să te plimbi chiar și pe un vapor public de-a lungul lui, dar nu ratați o plimbare cu bărcile lungi (chiar și cele publice) pe klong-uri, micile canale care străbat Bangkokul în lung și-n lat.

De asemenea, dacă nu stați în Khao San Rd, eu zic că nu strică să descoperiți această oază a backpackerismului, iar dacă nu sunteți prea pudici, nu ratați să vă plimbați seara prin Patpong… e unul dintre acele locuri care atrag ca un magnet un număr important de turiști în Bangkok.

Ayutthaya și Sukhothai – cele două capitale străvechi ale Thailandei de dinainte de Bangkok – adăpostesc în continuare urmele unei civilizații incredibile. Ayutthaya se pare că era cel mai mare oraș din lume în secolul al XVIII-lea (în comparație, Roma, Parisul și Londra erau niște sate mai răsărite), dar distrugerea pricinuită de birmanezi nu a lăsat mare lucru. În schimb, Sukhothai este absolut superb – dacă ruinele din Ayutthaya sunt prin oraș, iar printre ele continuă să treacă tuktukuri, camioane și mașini poluante, Sukhothai este într-un parc zen pe care îl poți vizita pe jos sau, cel mai bine, pe bicicletă !

 

Thailanda de Sud

La mare, la soare… știți cântecul. Zonele litorale cele mai frumoase sunt indiscutabil cele din sud. Da, mai există și Pattaya, în apropiere de Bangkok, dar dacă tot ajungi în Thailanda, du-te în locurile cele mai faine posibil – în sud. Există, să zicem, patru mari zone de litoral în sud – una este Phuket, probabil cea mai populară regiune, altă este Krabi, ar mai fi o zonă insulară între Krabi și Phuket și insula Koh Samui. Nu am fost niciodată în Koh Samui, așa că nu o s-o menționez.

 

Phuket – I se spune insulă, dar mai degrabă pentru că sună exotic și bine pentru turiștii străini. Phuket este despărțită de continent practic printr-un braț de mare cât un mic râu peste care tronează un pod. Există trei stațiuni masive – două, liniștite, Kata și Karon, și una șturlubatică rău – Patong.

Krabi – principala stațiune este Ao Nang și regiunea înconjurătoare… Este o stațiune mai liniștită, prietenoasă cu familiile cu copii.

Dar cele mai frumoase zone, acelea care te lasă fermecat și cu gura căscată, sunt insulele dintre Krabi și Phuket (din ambele se ajunge cu excursii pe mare de o zi), iar în unele, cum ar fi Phi Phi, se și poate sta. Celebra plajă din filmul „The Beach” este la Phi Phi, un alt film, de data asta cu James Bond, a făcut faimoasă o stâncă ieșită din mare numită Koh Phang Nga (acum, evident, se numește James Bond Island, cel puțin în broșurile turistice), Chicken Island și, mai ales, Railay sunt pur și simplu încântătoare – stânci spectaculoase, vegetație luxuriantă, apă verde-verde cu inflexiuni albastre. Absolut de neuitat.

 

Thailanda de Nord

Chiang Mai – capitala nordului a fost timp de secole capitala înfloritorului Regat Lanna. Dacă ar fi supraviețuit precum Laosul, ar fi fost astăzi o altă țară, dar integrarea vechiului regat în Thailanda i-a transformat pe localnici în thailandezi. Urmele vechiului regat Lanna este evident pentru vizitatori doar în stilul templelor, complet diferit de ce poți vedea altundeva – thailandezii percep însă un accent aparent mai dulce sau mai cântat (e oare posibil așa ceva la o limba cântată cum e cea thailandeză?).

Din Chiang Mai pleacă tot soiul de tururi prin zonele rurale (eco-turismul este important aici) – fie în drumeție pe munți, fie să descoperi satele de artizani din jur (ale celor care fac umbreluțe de bambus multicolore), fie să vizitezi parcurile cu elefanți.

Triunghiul de Aur – se află la granița comună dintre Thailanda, Laos și Myanmar, într-o zonă unde cultivarea opiumului a fost legendară, iar zona, scăpată de sub control statal timp de secole. Astăzi, nu prea se mai cultivă opium (deși nu e imposibil să găsești, dacă chiar cauți), iar oficial opiumul nu se mai găsește decât la Muzeul Opiumului. Este o regiune foarte pitorească, verde și faină de vizitat.

 

Evident, mai există o groază de locuri faine prin Thailanda. De la spectaculoasele cascade Erawan la palatul regal Doi Tung, un adevărat paradis în dealurile thailandeze, de la liniștita stațiune regală de Litoral Hua Hin la Piața Plutitoare de la Damnoen Saduak, Thailanda oferă o gamă incredibilă de posibilități de experiențe pur și simplu de neuitat.

 

Tururi organizate în Thailanda

Cam toate agențiile de turism care organizează circuite au și Thailanda în oferta lor. Evident, sunt numeroase agenții, fiecare, cu programele ei – cu plusurile și minusurile ei (există programe prin care poți vizita doar Thailanda, altele sunt în combinație cu țările din jur). Pentru a alege ce vi se potrivește cel mai bine, puteți să aruncați o întrebare la agenția Bavaria Tour. Bavaria este o agenție specializată în circuite prin toată lumea și poate să vă ofere consultanță să alegeți circuitul potrivit, la cele mai bune prețuri.

 

În acest moment, există nu mai puțin de opt circuite oferite de Bavaria – unele acoperă doar Thailanda, altele includ și ture prin Malaysia– Singapore sau Laos – Vietnam și Cambogia . Evident, dacă îi contactați pe cei de la Bavaria Tour, specialiștii agenției vă pot sugera mai multe alternative.

Ca idee, iată circuitele care sunt acum disponibile ––> Thailanda.

Imagini Thailanda

Palatul Regal Bangkok

Marele Palat – fostul palat regal din Bangkok

Marele Palat Bangkok

Palatul stralucitor

Statuia lui Buda Thailanda

Statuia lui Buda Inclinat – must do in Bangkok

Chao Praya Express

Transportul in comun pe Choa Praya

Street food Bangkok

O institutie in Bangkok – street food

Ayuthaya

Aici a fost la un moment dat cel mai mare oras din lume – Ayutthaya

Piata plutitoare

Piata plutitoare de langa Bangkok

Railay

Un crampei de paradis – Railay

Railay Thailanda

 

Escalada Thailanda

Se poate face si escalada

Canoe Koh Phang Nga

Caiac in zona Koh Phang Nga

The Beach

Faimoasa „the beach”

Doi Suthep Chiang Mai

Cel mai important templu din Thailanda de Nord – Doi Suthep langa Chiang Mai

White temple

White Temple

Femei cu gat lung

Asa-numitele „gaturi lungi”

Golden Triangle

Golden Triangle – tara opiumului de la granita Thailanda – Laos – Myanmar

Palat Regal nord

Resedinta regala de la munte 🙂

 

 

bavariatour-logo
Categorii:
Bavaria Tour · Thailanda

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest