Ce poți face când ai tranzit în Doha. Poți să vizitezi orașul între două avioane?

Aeroport Doha

Cum am scris în ultimele zile, am fost să vizitez Doha luna trecută. Puteți să citiți impresiile mele și informații despre Doha aici, dar m-am gândit ca de data asta să scriu care sunt opțiunile pe care le aveți când tranzitați aeroportul Doha spre alte destinații – mai ales acum, când începe sezonul de Asia și probabil un număr important dintre voi, cititorii acestui blog, aveți de gând să mergeți spre aceste țări. Deci, m-am gândit să pun împreună informațiile necesare.

Stați doar în aeroport – evident, atunci când sunteți în tranzit, puteți să decideți să nu ieșiți în oraș din mai multe motive. În aeroport, pe lângă obișnuitele magazine și restaurante (apropo, vă recomand pizza cu halloumi), puteți să găsiți și așa-numitele zone liniștite – quiet areas. Uneori, pot fi adevărate camere (quiet rooms), unde va puteți retrage din gălăgia inerentă a unui aeroport –practic, sunt niște camere cu fotolii, care pot fi înclinate și aproape transformate în paturi (nu sunt însă paturi 100%). Nu se plătește nimic.

 

Stați într-unul din lounge-urile aeroportului. Dacă zbori first sau business class, automat ai acces la lounge-urile dedicate. Nu am văzut niciodată first class lounge, habar n-am cum arată, cea de business class este însă imensă și. pe lângă restaurante (sunt vreo două disponibile, inclusiv à la carte), ai și o sală de jocuri, o groază de locuri unde să te poți așeza (și e o liniște mormântală), dușuri și, pentru cine își dorește, și o sală de rugăciune. Din câte știu eu, nu poți plăți să stai aici, dacă nu ești călător la business class, sau ai un anumit nivel în programele de loializare? ale membrilor Alianței One World. Dacă însă călătorești la clasa economy, poți să stai în Oryx Lounge. Se plătește 200 riali qatarezi (adică 55 USD) și ai la dispoziție mâncare, băutură, internet, sală de jocuri pentru copii, un business center cu de toate, un fumoar, etc. Nu este un lounge prea mare (spre deosebire de Business Class Lounge, care are un spațiu imens), dar e liniște și ai de toate.

 

Te duci să înoți în piscină. Da, aeroportul Doha are o piscină de 25 metri lungime și un fitness center. Accesul este 175 riali qatarezi (48 USD) și ai parte de piscină, de jacuzzi și de un centru de fitness. Evident, poți să comanzi și servicii de masaj, dar acelea costă extra.

 

Poți să dormi în hotel. În aeroport există și un hotel, accesul făcându-se de pe lângă celebrul urs galben. Sunt vreo sută de camere de mai multe feluri și ai mai multe opțiuni – poți să stai în timpul zilei, poți să rezervi până la 8 ore, sau între 9 și 13 ore, până la 24 ore. Evident, sunt diverse prețuri, în funcție de camera aleasă, de cât timp vrei să stai. Mâncarea nu este inclusă (deci, trebuie să te duci să mănânci fie la restaurantele din aeroport, ori să cumperi acces în lounge), în schimb ai acces la piscină şi la sala de fitness, așa că ia-ți slipul și echipamentul de sport de acasă și pune-l în bagajul de mână. Găsiți mai multe informații aici.

 

Vreți să vizitați Doha pe cont propriu. Nicio problemă. Nu ai nevoie de viză să intri în Qatar, ci doar un pașaport biometric (din acela cu valabilitate de 5 ani, sau, mai nou, 10 ani). Se ștampilează și intri în țară. În acest moment, ai doar 2 opțiuni să ajungi în oraș – taxi și autobuze.

Taxi (există o singură companie de taxi, proprietate de stat, care se numește Karwa, dar există și taxiuri Uber, dacă sunteți client). În general, taxiurile Uber sunt mult mai scumpe decât Karwa, care costă 25 riali (7 USD) pornirea și o bună parte din drum și 1,20 riali (0.33 USD) per km ziua și 1,80 riali (0.49 USD) per km, între orele 21:00 și 5:00. De la aeroport până la Souq Waqif așteaptă-te să plătești 30 – 50 riali (8 – 13 USD), în funcție de oră. ATENȚIE – Taxiurile Karwa nu acceptă carduri, ci doar cash și numai riali qatarezi (există case de schimb valutar în aeroport sau ATM-uri), în timp ce taxiurile Uber acceptă doar carduri, nu și cash. O cursă Uber de la aeroport în centru poate costa oricât până la 200 riali (55 USD) în funcție de tipul de mașină, surge, trafic etc.

Autobuze – sunt mai multe rute operate în funcție de destinația dorită. Frecvența între autobuze este de 20 – 30 minute, iar unele nu merg 24 ore (există însă rute care funcționează non-stop). Trebuie să îți achiziționezi un card de transport. Probabil cea mai comodă soluție este să iei un card valabil 24 ore, care costă 20 riali (5 USD). Pentru mai multe informații cu privire la autobuze (orar, rute, tarife) uite-te aici.

Metrou – este iminentă deschiderea liniei de metrou la aeroport. E posibil să fie deschisă fie în decembrie, fie în ianuarie. Metroul funcționează între orele 8 și 23, iar frecvența este de 6 minute. Foarte probabil, vei avea parte de un metrou gol, pentru că nu e prea folosit – încă. Actuala linie de metrou deschisă (linia roșie) va conecta aeroportul de Corniche (promenadă de-a lungul mării, Katara Cultural Center, West Bay, și va ajunge relativ aproape și de Sou Waqif și de principalele muzee. O călătorie costă 2 riali (0,55 USD), dacă ai card, dar ca și în cazul autobuzului, probabil un card valabil 24 ore va fi mai convenabil. Costă 6 riali (1,65 USD). Din nou, verificați dacă s-a deschis linia spre aeroport.

 

Tur organizat din aeroport – de la 75 riali (20 USD). Pe vremuri, existau tururi gratuite, dar care nu puteau fi rezervate – era după principiul primul venit, primul servit – locuri limitate (am ratat un astfel de tur, la un moment dat). Acum, există 6 tururi pe zi (primul la 8:00, ultimul la 21:30), durează 3 ore și costă 75 riali (20 USD). Toate amănuntele (dar și posibilitatea de a-l rezerva) aici. Atenție, dacă aveți mai mult de 5 ore de tranzit, puteți să alegeți și alte tururi – deșert safari, tur de golf (un connaisseur îmi spune că terenul din Doha este printre cele mai bune din lume), plajă, etc. Citiți aici toate opțiunile.

 

Vreți să stați mai multe zile – uitați-va la programul celor de la Qatar Airways, numit Qatar Stopover. Dacă tranzitați Doha spre o altă destinație, puteți să vă întrerupeți călătoria pentru 1 – 4 zile, pentru a vizită Qatarul. Dacă vă luați biletele de avion on line, trebuie să bifați undeva cu stopover, dacă vă luați biletele printr-o agenție de turism, spuneți că vreți stopover – biletul de avion va costă la fel ca și cum ați avea un tranzit scurt și, în plus, veți primi niște oferte de nebătut pentru dormit – dacă vreți să stați doar 1 noapte în Doha, o camera dublă la un hotel de 4 stele va fi 23 USD, iar la un hotel de 5 stele va fi 28 USD. Cum ziceam, oferta este flexibilă, poți să stai între 1 și 4 nopți în Doha, dar prețul la hotel crește. De exemplu, un hotel de 4 stele va costa 165 USD pentru 4 nopți (deci 41 USD per noapte). Citiți aici toate opțiunile posibile.

 

Drumuri bune să aveți !  🙂

 

Imagini Doha

Doha Business Lounge

Business lounge Doha – un spatiu imens si linistit

Business center Doha

Are si un business center

Quiet room

Quiet room

Games room

Games room

Mancare business lounge Doha

O mica parte din desert 😉

Piscina aeroport Doha

Piscina din aeroport

Jacuzzi Doha Airport

Exista si un jacuzzi

Receptie Airport Hotel Doha

Receptia hotelului din aeroport

Oryx Doha Hotel

Cam asa arata o camera standard la Airport Hotel

Doha

Zona moderna a Doha – West Bay

Muzeul Arta Islamica

Muzeul de Arta Islamica

Katara Cultural Center

Katara Cultural Center

Categorii:
Qatar · Tranzit in ...

Comentarii

 • Alex spune:

  Pentru cei mai aventurosi se poate si inchiria o masina.

  100 de lei pe zi cu asigurare inclusa. Am facut asta fara sa avem rezervare prealabila.

  Permisul de Romania este valabil.

  Benzina parca era 2 lei litrul.

 • Diana spune:

  Linia roșie va fi deschisă în totalitate în 10 decembrie 2019, așa că se poate ajunge din aeroport (HIA) în centru cu 2 riali.

 • Dan spune:

  Un mare MINUS pentru Qatar Stopover. Nu se aplica la zborurile cu optiunea Multy City; de exemplu daca zbori cu ei in Asia si vrei sa vezi doua tari, sosire in Vietnam si plecare din Singapore, Qatar Stopover nu se aplica nici la plecarea si nici la sosirea din/in Doha; intre Vietnam si Singapore ma descurc cum pot. Daca ai timp sa le ceri un punct de vedere. Multumesc.

 • Sorin spune:

  Buna ziua!
  Am înțeles ca dacă escala este mai mare de 8 ore, poți avea cazare gratuită? Ma puteți ajuta cu un număr de telefon al companiei, in limba romană?
  Va mulțumesc și va urmăresc cu mare interes!

 • Petru spune:

  Buna ziua,

  Un articol foarte util. Am un zbor cu escala in Doha (de 3 zile), destinatia finala fiind Tokyo. Aveti idee daca in afara de pasaport valabil minimum 6 luni, bilet de avion catre destinatia finala si cazare mai este necesar alt document? Exista o taxa pentru viza?
  Va multumesc si va urmaresc cu interes!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest