Ierusalim – orașul sfânt al celor trei mari religii monoteiste

Dome of the Rock

Dupa vizita sa in Iordania, Nadir a ajuns si la Ierusalim, orasul sacru pentru cele trei mari religii monoteiste ale lumii. Iata ce povesteste.

Ierusalimul a fost o parte din vizita mea din Israel.  Având puțin timp la dispoziție, în cele două zile în care am stat aici, am alergat practic de la un obiectiv la altul, reușind să „bifez” tot ce îmi doream. Consider orașul ca fiind unul dintre cele mai încărcate de spiritualitate din lume, chintesența întregului stat Israel, inima și sufletul sionismului contemporan.

Cum ajungeți acolo? Cu avionul, evident, Wizz, Blue, Tarom, Ryan, El Al, zburând din București spre Aeroportul Ben Gurion. Prețurile încep cam de la 50 de euro de persoană.

Când să mergeți? Evident, atunci când aveți concediu. Sunt două anotimpuri, vara, din mai până în octombrie, și anotimpul ploios, din noiembrie. Eu am fost în luna noiembrie și am prins zile călduroase, cu temperaturi cuprinse între 25 și 26 de grade Celsius.

Unde să stați? Heiii, trebuie să știți că hotelurile sunt scumpuțe rău, rău. Eu am stat la Jerusalem Inn, trei stele, foarte bine situat, și am plătit 150 de euro pe o dublă, cu mic dejun inclus. Hotelul era la 5 minute de mers pe jos de Jaffa Gate.

Să știți că orașul este un loc foarte divers, deoarece evreii din toată lumea s-au strâns aici, aducându-și de pe unde au venit cultura, mâncarea și alte obiceiuri specifice locurilor natale. De asemeni, sunt și foarte mulți arabi, coexistând în pace, împreună ( sper că pentru cât mai mult timp 👨‍👧‍👦). Arabii reprezintă cam o cincime din populația țării.

 

Pentru a crea și mai multă confuzie vizitatorului obișnuit sau mai puțin familiarizat cu astfel de locuri, Orașul Vechi este împărțit în 4 zone:

–          Cartierul creștin

–          Cartierul musulman

–          Cartierul evreu

–          Cartierul armenilor.

Eu m-am concentrat pe cele trei mari obiective pe care le visam, Biserica Sf. Mormânt, Moscheea Domul Stâncii și Moscheea Al Aqsa, și Zidul Plângerii.

 

Biserica Sf. Mormânt a fost practic „înghețată” în timp, cele trei părți care o administrează, romano-catolică, greacă-ortodoxă și apostolatul armean, convenind să nu facă nicio modificare, decât dacă vor fi toți de acord, înțelegerea fiind parafată încă de pe vremea când Imperiul Otoman stăpânea aceste ținuturi. Locașul de cult adăpostește mormântul lui Iisus. Este cel mai sfânt loc din lume pentru creștini, biserica fiind plină de pelerini la orice oră din zi și din noapte. Înăuntru am văzut în permanență sute de oameni care stăteau la coadă la Sfântul mormânt,  care aprindeau lumânări sau care încercau să strângă mir.

Dome of the Rock este una dintre cele mai timpurii structuri de cult islamice din lume. Accesul nu este permis nonmusulmanilor, iar musulmanii care vin aici sunt interogați de paznici, aceștia punându-i să recite câteva versete din Coran, pentru a-i convinge că sunt musulmani.

 

Zidul Plângerii este cel mai venerat loc de evreii din toată lumea. Este împărțit în două secțiuni, o porțiune mai mică pentru femei și una pentru bărbați. Aici, zeci de oameni stăteau cu capul sau cu mâna lipită de zid, rostindu-și cu glas încet dorințele. Apoi, la ceas de seară, încep să danseze  pe muzica lor, ținându-se de mână și cântând împreună cu turiștii…

Nu am pretenția că în aceste câteva rânduri am cuprins tot ce trebuie despre aceste monumente remarcabile. Cupola Domului Stâncii este, după părerea mea, unul dintre cele mai reușite lucruri făcute de om vreodată.

 

Atmosfera este deosebit de sigură în Ierusalim. Și nici nu ar putea fi altfel, deoarece sunt în permanență patrule de poliție. Și sunt înarmate cu muniție de război. Chiar și în mijloacele de transport în comun se circulă cu mitraliera în mână. Poate se duc acasă, după muncă, dar cu pușca automată după ei. Toți acești soldați sunt tineri, până în 25 de ani, băieți și fete. Patrulele din oraș sunt tot mixte și deosebit de atente la tot ce mișcă prin jurul lor.

 

Seara, după lăsarea întunericului, tinerii ies la distracție, „ocupând” terasele și restaurantele orașului. Pe Jaffa Street sunt și câteva piane, folosite la maximum până după miezul nopții. Uneori, chiar și turiștii cântă la ele melodiile preferate.

 

Exemple de prețuri:

–          O cameră dublă de hotel de trei stele, de la 150 de euro, cu mic dejun inclus

–          O masă la fast-food, 30 de euro,

–          O masă la un restaurant mai de Doamne ajută, 50 de euro

–          O cafea, 2-3 euro

–          Taxa de ieșire din țară (da, există și așa ceva), 35 de dolari de persoană

–          Biletul de autobuz dinspre Eilat (300 km din Ierusalim), 35 de euro

–          Taxe de intrare la obiective turistice, de la 3 la 12 dolari

–          Taxi pe o distanță de 5 km, 10 dolari

–          Un bilet de autobuz / tramvai, aproape 2 dolari.

 

Oamenii sunt extrem de civilizați, orașul este foarte curat și bine administrat, fiind o plăcere să te plimbi prin el, să îl vizitezi, să îi simți tușa de tinerețe și de entuziasm. Încercați, ca și mine, de altfel, să faceți abstracție de patrulele de poliție înarmate, de prețurile mai mari ca în Occident, de mulțimile de oameni care se scurg pe străzi. Și, nu în ultimul rând, așteptați-vă să vă întâlniți cu mulți dintre ai noștri. Am auzit limba română vorbindu-se peste tot în Ierusalim, mai ales în zona bisericilor, în grădinile Ghetsimani și pe muntele Măslinilor. Toți erau însoțiți de preoți, veniți aici în turism ecumenic.

Închei aici, încurajându-vă să puneți Ierusalimul pe „wish list”-ul vostru, deoarece este o destinație turistică de prim rang, fiind unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Și rezervați-vă mai multe zile decât am făcut eu, pentru a face și excursii de o zi prin zonă. Destinații apropiate, precum Betleem, Nazareth, Haifa sau Tel Aviv, merită cu prisosință să poposiți la ele.

 

Nadir Acmola

Imagini Ierusalim

Evrei la Zidul Plangerii

Zidul plangerii

Zidul plangerii

Zidul Plangerii

Fundamentalisti israelieni

Caraghiosii evrei fundamentalisti

Petrecere in Ierusalim

Prin Ierusalimul israelian

Dome of the Rock

Dome of the Rock

Panorama Ierusalim palestinian

 

Moschee Ierusalim

 

Piata Ierusalim

In piata cea mai mare din Ierusalim

Biserica rusa Ierusalim

Biserica rusa

Cetatea Ierusalimului

Zidul cetatii Ierusalimului

Dome of the Rock Ierusalim

 

Mozaic Isus

 

Petrecere evreiasca

Categorii:
Israel · Palestina

Comentarii

 • ana spune:

  Hello!
  Doar accesul in moscheea Cupola Stancii e interzis pt nemusulmani? ati reusit sa intrati?:)
  eu nu as merge in Israel din principiu. Nu doresc sa contribui la bugetul unui stat nesimtit si asupritor.

  • Nadir spune:

   Hello Ana, accesul este interzis in toate moscheile din Ierusalim, pentru cei care nu sunt musulmani. Eu am intrat deoarece sunt musulman. Sa stii ca orasul este foarte frumos, curat si cu multe obiective turistice! Merita vizitat.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest