Kuwait, emiratul necunoscut de la Golful Persic

. Turnuri Kuwait

Nu am fost niciodata in Kuwait. Este practic singura tara din Orientul Apropiat in care nu am calcat dupa ce am fost in Yemen in luna noiembrie. Stiu, candva ar trebui sa merg acolo, dar pentru ca prietenul Nadir a fost recent in Kuwait si m-am gandit sa impartasesc cu voi ce a vazut pe acolo.

 

Da, am ajuns si in Kuwait! Ideea o aveam de mult, de mult de tot, de când Saddam l-a invadat in 1990. Apoi am vazut la televizor sondele de petrol arzand si trupele irakiene incendiindu-le in timpul retragerii lor precipitate. Dar, pana sa ma decid sa ajung aici, am tot ales până acum alte si alte destinații, până când i-a venit si Kuwaitului randul. Primele bilete le-am luat in octombrie 2019 urmând să călătoresc în aprilie 2020, dar a venit pandemia si mi-a dat peste cap toate planurile de călătorie! Sunt sigur că si multora dintre voi, din păcate…

Cum ajungeți aici? Cea mai convenabil oferta este cu Pegasus , o companie aeriana  turcească, low cost, escala la Aeroportul Internațional Sabiha Gokcen din Istanbul fiind obligatorie 😉. Pretul unui bilet dus intors este aproximativ  250 de euro, fără bagaj de cala.  Ca si perioada de timp in care sa ajungeti acolo va recomand lunile de toamnă și iarna. Evident ca puteti merge oricand , dar in restul timpului temperaturile  nu sunt deloc prietenoase, putând ajunge si la 45-47 de grade.

Cele mai scumpe variante de călătorie sunt cu Kuwait Airways si cu Turkish, ambele fiind prin Istanbul, IGA. Puțin mai ieftin ar fi cu Qatar-ul, dar când au promoție.

 

Acum câteva cuvinte despre destinație, trebuie sa stiti ca Kuwait-ul este una dintre cele mai scumpe si sigure tari din lume. Numele vine din cuvântul arab akwat care inseamna castel lângă apa. Cum Kuwait-ul este una dintre țările arabe din Orientul mijlociu foarte bogata in petrol, cei care vin aici, sunt pentru muncă  si nu pentru plimbare. Din acest motiv consider că două zile va sunt de ajuns sa vizitati țara aceasta in care puțini români ajung ca turiști, iar de expati români,  nici vorbă.

 

Ce am vizitat eu.?

  • Souk al Mubarakiya este o piață locală, de unde puteti cumpăra suveniruri pentru cei dragi, dar sa stiti ca este destul de mica si nu este la înălțimea așteptărilor pentru o piață din Middle East,
  • KUWAIT TOWERS un ansamblu de clădiri cu o priveliște superba asupra Golfului Persic, parerea mea este ca aici e cel mai frumos loc din oras: privirea din turn, face toti banii,
  • Muzeul național din Kuwait , unde puteti afla vrute si nevrute despre istoria si obiceiurile locului, l-am vizitat, dar nu m-a dat pe spate,
  • Turnul Salvării, foarte înalt, cred ca 400 m, turn care noaptea este iluminat foarte frumos. Acesta nu se vizitează.

Ar mai fi de mers, din care am auzit de la localnici, la insulele Khobar (Kubbar) , dar eu nu am ajuns.

 

Evident ca fiind o țară islamica stricta, viata de noapte este inexistentă. De asemenea, regulile pentru non musulmani sunt foarte stricte, deci trebuie să fiți atenți la cum va comportati in public….Având în vedere si faptul ca este una dintre cele mai scumpe tari din lume, sunt sigur că veti cumpăni bine de tot,  inainte de a veni aici.

Trebuia să mai stiti ca sunt foarte multi asiatici, filipinezi,  folosiți la muncile pe care ei, kuwaitinii, nu le mai prestează. Orașul în sine este nou, si se construiește fără încetare. Nu consider că sunt pregătiți pentru turiști, obiectivele sunt putine, nu sunt marcate cu indicatoare stradale, trotuarele sunt inexistente, se circulă cu o viteză foarte mare, trebuie sa fii extrem de atent când traversezi. Si nu in ultimul rand,  este o țară foarte scumpa, 1 dinar kuwaitian fiind cotat la 3,2 USD.

Am remarcat ca au un puternic simt național, fiind de secole o națiune independentă. Apreciază si respecta tradiția și cultura islamica, dar simțul național rămâne puternic. Acum,  si din cauza sosirii multor emigranti din Asia de SE, se simt si mai amenințați ca identitate națională. Am văzut că apreciază si cultura vestică, dar rămân credincioși stilului lor de viață autentic , asa ca sa simplific, se duc la Starbucks si la magazinele de îmbrăcăminte American Eagle, cu straiele lor traditionale arabe lungi și albe, ascultă tot muzica orientală si se comporta la fel ca părinții și bunicii lor. Desi relațiile cu SUA sunt foarte bune, mai ales după încheierea războiului din Golf , mulți conservatori nu doresc ca ideile si conceptele din vest sa se împrăștie prin  țară.

 

Nadir Acmola

Imagini Kuwait

Centru Kuwait

Prin centru

Ambuteiaj Kuwait

 

Centru Kuwait

 

. Moschee Kuwait

 

. Turnuri Kuwait

Kuwait Towers

Din turnuri Kuwait

 

Panorama Kuwait

 

Kuwait promenada

 

Categorii:
Kuwait

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest