De multe ori am scris si am spus ca Ierusalimul este o destinatie obligatorie de vizitat pentru oricine. Stiu, cand spui Ierusalim, te gandesti la pelerinaje, la locurile sfinte unde te duci sa te rogi, sa umbli pe urmele lui Isus (sau pe ale lui Mohamed ori Solomon, depinde de religie), la rugaciune. Dar continui sa spun ca Ierusalim este o destinatie obligatorie si chiar daca esti ateu (doar sa nu fii, poate, vreun ateu violent antireligios). Orasul ala respira a istorie si a multiculturalitate si este o placere sa-l descoperi chiar si fara sa te rogi. Evident, merita sa intri in cladirile religioase, mai ales in Biserica Sfantului Mormant, care este fenomenala (aici e musai sa ai un ghid cu tine, pentru ca, aproape la fiecare pas, dai de o alta semnificatie), dar stiu ca unii vor si altceva decat biserici sau moschei. Asa ca m-am gandit sa pun intr-un articol ce poti sa faci fain prin Ierusalim, daca nu te duci acolo sa te rogi.
- Admira panoramele orasului vechi. Vazuta de departe, cetatea Ierusalimului pare desprinsa dintr-un film istoric cu bugete imense. Domul Stancii de unde Mohamed s-a ridicat la cer straluceste in soarele fierbinte al Orientului, iar zidurile inexpugnabile apara cea mai disputata cetate a istoriei. Cetatea Ierusalimului a fost construita pe un deal inconjurat de vai adanci, asa ca exista mai multe puncte de unde o poti admira. Unul se afla pe Muntele Maslinilor si este punctul de panorama „clasic” de unde se admira o buna parte a Orasului Sfant. Daca va plac panoramele, va recomand sa va urcati si in varful Turnului lui David de langa Poarta Yaffa, o citadela construita de otomani peste fortificatii anterioare (romane, bizantine, cruciate, arabe), aflata in interiorul orasului vechi… urca-te sus de tot, pe turn, si vei avea la picioarele tale intreaga Cetate – cu dealul suprainaltat pe care se afla Moscheea Al-Aqsa si Domul Stancii, cu Biserica Sfantului Mormant si cu zecile sau sutele de ulite care serpuiesc pe langa magazine, biserici, restaurante si cladiri vechi… Un alt view point mai putin cunoscut este in varful cladirii YMCA, aflat in Ierusalimul israelian, primul zgarie-nori din Ierusalim.
- Mahane Yehuda Market – de obicei, cand ajung intr-o tara noua, imi place sa vizitez pietele, dar si sa intru in vreun supermarket sa-mi dau seama ce produse exista si ce gusturi sunt prin tara respectiva. Daca supermarketuri vei gasi peste tot, in schimb Ierusalimul are o singura piata importanta, aflata undeva de-a lungul liniei de tramvai in Ierusalimul israelian. Aici, vei descoperi spectacolul legumelor si fructelor, si al specialitatilor culinare arabesti, dar si din lumea intreaga, reflectand gusturile culinare ale tuturor colonistilor veniti din intreaga lume. Nu ratati halvaua sau maslinele cat degetul de mari! Sau capsunele, pentru pasionati ca mine 😊.
- Light & sound show la turnul lui David. In interiorul vechii citadele otomane, cam in fiecare seara are loc un spectaculos light & sound show care te trece prin intreaga istorie a Ierusalimului, din cele mai vechi timpuri pana in ziua de azi. Surprinzator, este destul de obiectiv in ilustrarea istoriei, dar focusul nu este pe detalii si interpretari, ci pe spectaculozitatea scenelor.
- Vechea gara Ierusalim. La fel ca vechea gara din Tel Aviv, omoloaga din Ierusalim s-a transformat intr-un spatiu de recreare si artistic – restaurante, cafenele, dar si spatii de expozitie neconventionale printre locomotive de epoca ii atrag in special pe locuitorii din Ierusalim, dar vechea gara merita sa fie descoperita de cat mai multi turisti, de asemenea. Pentru iubitorii de yoga, duceti-va acolo la 7 dimineata, pentru putina practica.
- Shopping – poti sa descoperi malluri moderne (e unul fain, de fapt nu chiar un mall, mai degraba o strada de shopping la doi pasi de poarta Yaffa, dar in orasul nou, cel israelian), iar pentru mai multa culoare locala, ia la pas Piata Araba din Cetatea Ierusalimului.
- YMCA Ierusalim – am scris de ea un pic, dar vreau s-o subliniez. A fost construita in timpul Mandatului britanic al Palestinei, in 1933, iar arhitectul sau a fost cel care a ridicat iconicul Empire State Building din centrul New Yorkului. Daca ai fost inainte de Ierusalim la New York (cum a fost cazul meu), nu poti sa nu remarci similaritatile, mai ales in ceea ce priveste detaliile arhitecturale. Poti sa intri si sa te plimbi pe la parter, si sa descoperi toate detaliile arhitecturale – cei care au construit acest bloc au dorit sa reflecte cele trei mari comunitati ale Ierusalimului, incercand sa scoata in fata nu diferentele si conflictele de mai mult sau de mai putin timp, ci similaritatile – cei 12 chiparosi din curte reprezinta cele 12 triburi ale Israelului, dar si cei 12 apostoli ai lui Isus si cei 12 discipoli ai lui Mohamed (numarul 12 il vei regasi si in numarul de ferestre ale domului), iar cele 40 de coloane din curte reprezinta cei 40 de ani pe care evreii i-au petrecut in desert dupa fuga din Egipt, dar si cele 40 de zile de post ale lui Isus. Din nou, urca-te in varful cladirii (se ajunge cu liftul), platesti 20 shekeli (cam 22 de lei) si poti admira tot Ierusalimul – atat cetatea veche, Ierusalimul palestinian, cat si pe cel modern, israelian. In continuare, YMCA Ierusalim continua sa promoveze pacea si multiculturalitatea prin numeroase evenimente culturale.
Cam astea ar fi lucrurile faine pe care le poti face in Ierusalim daca nu vii aici sa te rogi sau pentru istorie. Daca ati fost prin Ierusalim si ati mai descoperit lucruri faine de facut sau locuri de vazut, as aprecia daca le-ati adauga aici, la comentarii.
Cum ajungi in Ierusalim
Nu mai putin de sase companii aeriene leaga Bucurestiul de Tel Aviv – Aeroportul „Ben Gurion”, care se afla undeva intre Tel Aviv si Ierusalim. Exista, de asemenea, numeroase zboruri din tara, operate de Wizz Air sau de Blue Air. Din Aeroportul „Ben Gurion”, poti ajunge usor la Ierusalim cu autobuz, microbuz sau tren.
Cand sa mergi la Ierusalim
Nu exista vreo perioada care sa fie realmente proasta. E drept, in mijlocul verii, poate fi excesiv de cald, dar din toamna pana la final de primavara este o vreme care te va incanta…
Excursii organizate la Ierusalim
Daca insa iti doresti sa vizitezi printr-un tur organizat cu ghid, cu transferuri, zboruri si cazari asigurate, arunca o privire pe ofertele de la Europa Travel.
Europa Travel are un tur de Craciun care acopera Jaffa (la sosire), Ierusalim si Bethleem (unde veti si dormi), include si o croaziera pe Marea Galileei, vizite la Nazareth, Ierihon, Tiberias, dar si urcare la cetatea Masada, una dintre cele mai spectaculoase panorame ale Tarii Sfinte. In plus, in ultima zi veti vizita incredibilele gradini Baha’i de la Haifa, unele dintre cele mai frumoase gradini din lume – una dintre destinatiile obligatorii pentru iubitorii de flori.
Turul incepe pe 22 decembrie, dureaza 6 zile si costa 449 de euro / persoana + 99 de euro taxe aeroportuare.
Gasiti mai multe amanunte aici ————> tur de Craciun
Daca vreti sa va petreceti totusi Craciunul acasa si sa calatoriti in jurul Anului Nou, atunci exista tururi si de Anul Nou. Turul este ceva mai lung (are 8 zile) si include si o vizita in Tel Aviv si Cezareea, cu posibilitatea unei excursii de o zi si la Eilat, la Marea Rosie. Pretul este de 549 de euro + 99 de euro. Bonus – masa festiva de Revelion pentru inscrierile pana la 10 noiembrie.
Gasiti mai multe amanunte aici ————-> tur de Revelion 2018.
Imagini Ierusalim
Panorama „clasica” – de pe Muntele Maslinilor
Evident, te poti poza cu o camila neaosa 🙂
Citadela construita de otomani cunoscuta sub numele de „Turnul lui David”
Panorama de pe Citadela. In imagine, Muntele Templului cu Domul Stancii. Pe fundal, Biserica Rusa
Biserica Sf. Mormant
Piata Mahane Yehuda
Condimente
Dulciuri
si multe fructe
Light & sound show
cu povestea Ierusalimului
Zona de shopping in apropierea Portii Yaffa
Bazarul arab
YMCA Ierusalim
La intrare
Si panorama orasului vechi de sus, din varful YMCA