Restricții de călătorie în Europa

Corona virus

În ultimele câteva zile, practic în ultima săptămână, întreaga lume s-a inflamat – aproape toate țările lumii au impus restricții de intrare pe teritoriile lor, sute de mii sau poate milioane de călători s-au trezit închiși prin diverse țări ale lumii, cu puține posibilități de a se întoarce acasă. Și eu am plecat acum câteva zile – practic, pe 17 martie din Bangladesh spre țară, dar am avut norocul că atât țara din care veneam și petrecusem 10 zile (Bangladesh), cât și țara de tranzit (Turcia) aveau raportate un număr infim de cazuri – evident, și unii, și alții mințeau la greu (voit sau nu). Cert este că am avut noroc fiindcă mergeam spre o țară cu un număr mic de cazuri (România) și treceam prin țări unde nu s-au impus încă restricții.

Dar lângă mine, un neamț a primit denied boarding de la Turkish Airlines – Turcia interzisese cu câteva zile înainte accesul pe teritoriul național al celor care fuseseră în 7 țări europene (inclusiv Germania) în ultimele 14 zile. Neamțul fusese 11 zile în Bangladesh (care era o țară „verde”) și l-au trimis să mai stea trei zile în Bangladesh înainte de a fi acceptat să zboare spre Istanbul. Din câte știu, a plecat câteva ore mai târziu cu Qatar Airways via Doha și a ajuns acasă. Inițial, și mie mi-a spus că nu mă pot îmbarca, dar după ce l-am pus pe cel de la check in să mai citească o dată comunicarea Turkish Airlines (care preciza concret că e vorba de Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Suedia și Danemarca) și un telefon la superiori, am primit cartea de îmbarcare. Ajuns la Istanbul, zborul spre București se opera (a fost chiar plin), așa că nu am avut probleme. Totul a mers ca uns.

Dar m-am gândit ca în această perioadă să încerc să vă țin la curent cu restricțiile impuse prin toate țările lumii – restricțiile nu au fost impuse doar de țări cu un mare număr de cazuri, ci chiar și de țări care nu au nici un caz, ca măsură de prevenție – de exemplu, citeam acum vreo două zile că Madagascarul (care oficial nu are nici un caz) a închis zborurile spre Europa și interzice intrarea europenilor pe teritoriul național.

Inutil să spun că situația este fluidă și se poate schimba de la o zi la alta. Atenție – faptul că anumite destinații au mii sau zeci de mii de cazuri nu înseamnă că nu sunt zboruri – din Istanbul erau zboruri spre Madrid, Paris, Milano sau Berlin fără nici o problemă. Dar, indiscutabil, la zborurile retur nu puteau zbura decât cetățeni turci și aceștia intrau în carantină sau autoizolare în perioada următoare. Deci, la drum…

 

Albania – țara este într-un lockdown total – granițele rutiere și maritime sunt închise, iar între orașe nu te poți deplasa decât cu automobile private cu autorizație de la poliție. Toate zborurile sunt suspendate.

Austria – doar provincia Tirol a intrat în lockdown total. Românii care vin din Austria trebuie să intre în izolare acasă pentru 14 zile.

Belgia – nu sunt restricții.

Bosnia-Herțegovina – cei care au fost în ultimele 14 zile în România nu au voie să intre. Dacă nu ați fost în ultimele 14 zile în România, veți fi plasați în carantină în niște corturi instalate la punctele de frontieră.

Bulgaria – granița cu Turcia este închisă. Zborurile spre Italia și Spania sunt anulate.

Cehia – cetățenii străini fără rezidență permanentă în Cehia nu sunt admiși. De asemenea, transporturile internaționale sunt anulate. Oricine iese pe stradă trebuie să poarte obligatoriu o mască. De asemenea, cehii nu mai au voie să iasă din țară decât dacă au rezidență permanentă în străinătate.

Croația – granițele cu Bosnia și Slovenia au fost închise. Călătorii veniți cu avionul din țări precum Italia, Marea Britanie, Germania, Elveția, Olanda și alte câteva țări vor sta fie în carantină, fie în autoizolare timp de 14 zile.

Cipru – granițele sunt închise, inclusiv cele cu Cipru de Nord.

Danemarca – granițele sunt închise pentru nerezidenți.

Elveția – restricții limitate la granițele terestre.

Estonia – granițele sunt închise pentru nerezidenți. Ferry-urile Talinn – Stockholm nu mai funcționează. La fel, Air Baltic nu mai operează zboruri din Talinn.

Finlanda – granițele sunt închise pentru nerezidenți.

Franța – nu există restricții, dar se vorbește de suspendarea legăturilor cu Marea Britanie.

Georgia – granițele sunt închise pentru nerezidenți.

Germania – autoizolare doar pentru străinii care vin din Italia, Spania, Luxemburg, Danemarca.

Grecia – a închis granițele cu Albania și Macedonia de Nord și a suspendat ferry-urile și zborurile spre Italia. Granița terestră cu Turcia este închisă.

Irlanda – nu sunt restricții, doar cei veniți din Italia și Spania să-și limiteze contactele sociale.

Islanda – autoizolare pentru 14 zile. Numeroase curse aeriene au fost anulate.

Italia – întreaga țară este în lockdown. În principiu, tranzitul prin aeroporturi este permis, dar multe țări au interzis zborurile spre Italia.

Letonia – granițele sunt închise pentru nerezidenți.

Lituania – granițele sunt închise pentru nerezidenți. Cetățenii lituanieni nu au voie să părăsească țara decât în cazul unor călătorii de afaceri / interes de serviciu.

Luxemburg – zborurile vor fi suspendate din 23 martie. În rest, granițele sunt deschise.

Macedonia de Nord – granițele sunt închise pentru nerezidenți.

Marea Britanie – nu sunt restricții.

Malta – cei care vin din Italia, Germania, Spania, Franța și Elveția trebuie să intre în auto-carantină de 14 zile.

Moldova – granițele sunt închise pentru nerezidenți.

Muntenegru – granițele sunt închise pentru nerezidenți.

Olanda – nu sunt restricții, doar zboruri anulate spre Italia, China, Iran.

Norvegia – granițele sunt închise pentru nerezidenți.

Polonia – granițele sunt închise pentru nerezidenți și toate cursele aeriene sunt anulate.

Portugalia – granițele terestre sunt închise pentru nerezidenți. Orice călător spre Madeira, Porto Santo sau Azore intră automat în autoizolare sau carantină pentru 14 zile.

Rusia – granițele cu Polonia și Norvegia sunt închise.

Serbia – granițele sunt închise pentru nerezidenți, exceptând China.

Slovacia – granițele sunt închise pentru nerezidenți. Zborurile spre orice destinație sunt anulate.

Slovenia – trenurile spre Italia sunt anulate.

Spania – zborurile spre Spania sunt anulate și toate persoanele care vin din această țară trebuie să intre în autoizolare. Mai multe puncte de frontieră cu Portugalia sau Franța sunt închise.

Suedia – nu sunt restricții.

Turcia – interzis să vii din câteva țări europene (România nu e inclusă) sau din Irak, Iran, China, Coreea de Sud, Emirate. Granițele cu Irak și Iran sunt închise.

Ucraina – granițele sunt închise pentru nerezidenți.

Ungaria – granițele sunt închise pentru nerezidenți. La intervenția Guvernului României, zilnic sunt admise convoaie cu cetățeni români care tranzitează Ungaria spre acasă.

 

În acest moment, cetățenii români care se întorc din următoarele destinații sunt obligați:

–          să intre în carantină instituționalizată dacă vin din zonele roșii: Italia, Iran, provincia Hubei (China) și orașul Daegu și regiunea Cheongdo (Coreea de Sud).

–          să intre în autoizolare acasă dacă vin din zonele galbene – țări unde sunt înregistrate oficial mai mult de 500 de cazuri. În acest moment, aceste țări sunt: Spania, Germania, SUA, Franța, Coreea de Sud, Elveția, Marea Britanie, Olanda, Austria, Belgia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Japonia, Malaezia, Canada, Portugalia, Australia, Cehia, Israel, Brazilia, Irlanda. În curând, vor sări de 500 de cazuri și Grecia, Qatar, Pakistan, Finlanda, care au peste 400 de cazuri.

 

Cam acestea sunt informațiile pe care am putut să le compilez. Cum am spus, pot avea loc schimbări la fiecare oră. În cazul că ați fost în țările acestea și v-ați confruntat personal cu restricții, aș aprecia dacă ați adăuga informații mai jos – la comentarii.

 

 

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

 • Gabriela spune:

  De Maine 21 martie Malta operate toate zborurile, deci aeroportul nu mai opereaza, luxembourgul are doar cateva puncte de granita deschise si numai pentru muncitorii transfrontalieri, TB demonstrat cu document de la angajator.

 • Razvan spune:

  Masurile sunt drastice, dar bune.

 • TATAROIU CLAUDIA spune:

  buna!oare aveti idee daca Franta a trecut in zona verde?am bilet de avion Timisoara-Paris pentru maine 23 iunie,si nu reusesc sa gasesc niciunde o lista actualizata azi la ora 16….multumesc!

  • Imperator spune:

   Da, a intrat in zona verde. Nu stiu insa daca se va zbura chiar de maine, vom vedea. In cazul Germaniei, au reinceput zborurile la 2-3 zile dupa ridicarea interdictiei

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest