Ministrul Turismului: Turistii care merg in Grecia la vara trebuie sa testeze negativ !

Lindos Rhodos

Este evident ca grecii incearca cu toate puterile sa ajunga la o solutie convenabila pentru deschiderea turismului international in vara asta. Dupa Croatia, Grecia este tara cea mai dependenta de turism, iar ultimul deceniu a fost unul extrem de greu pentru ei – criza dupa criza, riscul sa fie exclusi din zona euro, prabusirea economica si o insanatosire a finantelor in ultimul an, dar cu foarte multe dureri economice. Cand ziceau si ei ca au ajuns la liman, hop, a aparut corona virus. E drept, Grecia a luat unele dintre cele mai dure masuri de izolare si asta s-a vazut – au avut foarte putine cazuri (inclusiv  raportat la populatie), iar acum nu mai inregistreaza decat vreo 10 – 20 pe zi – si acelea in scadere. 

Pe de o parte, Grecia are nevoie obligatorie sa primeasca turisti, pe de alta parte trebuie sa se si fereasca – mai bine de 2 luni de carantina grea si stricta, nu ca la noi, ii obliga sa nu derapeze cu o noua explozie in plina vara – in primul rand asta ar alunga turistii multi-putini cati vor fi, pe de alta parte, si-ar afecta si propria populatie care a trecut destul de bine prin valul de COVID-19. Asa ca prioritatea guvernului si evident a ministrului turismului este sa deschida o Grecie, dar safe. Cuvantul SAFE fiind cel mai important.

In ultimele saptamani, foarte activul ministru al turismului d. Theoharis a venit cu diverse idei – de la a deschide doar cateva insule „sigure” pana la crearea „bulelor de turism” – sa deschida granitele doar tarilor unde epidemia a disparut sau e pe cale de disparitie – Austria, Danemarca, Cipru, Israel, Australia, etc. Primul ministru grec chiar a avut o video-conferinta cu alti 6 sefi de stat si de guvern pentru a crea „coridoare verzi” sau „bule turistice” impreuna cu Austria, Cehia, Danemarca, Israel, Norvegia, dar si cu tari de peste mari si tari cum ar fi Singapore si Noua Zeelanda. Evident, in aceasta bula ar fi si Cipru si probabil Bulgaria care are granita comuna cu Grecia si foarte putine cazuri. Dar numarul turistilor din aceste tari (alaturi probabil de alte tari cum ar fi Slovacia si Tarile Baltice) nu este chiar destul, asa ca in ultimul interviu acordat ziarului german Faz, ministrul grec al turismului d. Charis Theoharis a revenit la ideea – toti turistii care vin in Grecia dupa 1 iulie (data oficiala de deschidere) este obligatoriu sa fie testati de COVID-19. Evident, cu rezultat negativ.

„Ideea este sa faca analizele in tara de unde pleaca, astfel ca oamenii din avion sa se simta in siguranta ca ceilalti pasageri au testat negativ” a adaugat d. Theoharis. „Oamenii trebuie sa se odihneasca si nu sa se ingrijoreze constant cat de mare este rata de infectie in tara turistului care sta sub umbrela de langa el” a adaugat seful turismului grec.

In acest moment, singurul aeroport care ofera testare rapida (in 3 ore) este aeroportul Viena unde un test costa 190 euro. Ministrul grec a adaugat ca spera ca pana in iulie cand se deschide sezonul, cererea mare de teste COVID-19 va duce la scaderea preturilor unor astfel de teste – ma rog, d. Theoharis spera ca un test sa coste 10 euro, dar sincer am mari dubii ca se va ajunge asa de jos.

In fine, tinand cont ca Grecia este destinatia nr. 1 de vara a romanilor, voi continua sa monitorizez si sa vad la ce concluzie vor ajunge autoritatile turistice si sanitare ale Republicii Elene care vor sa aibe turisti, dar SAFE atat pentru turisti, cat si pentru localnici.

Sursa info.

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest