Wizz Air a reluat zborurile spre Italia, dar nu si spre Franta. Exista informatii care se bat cap in cap

. Wizz Bucuresti Varsovia

In urma deciziei de ieri a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, de azi-noapte, a fost ridicata interdictia de zbor instituita acum cateva luni intre Romania si Italia, respectiv Franta. Wizz Air a fost cel mai prompt, astazi la ora 5:57, decoland prima cursa spre Italia din Bucuresti, mai precis spre aeroportul Venetia Marco Polo (atentie – aeroportul Treviso este inchis, asa ca cel putin temporar, zborurile spre zona Venetia ale Wizz opereaza pe aeroportul Venetiei, nu in Treviso). Astazi, Wizz Air are 4 zboruri din Bucuresti spre Italia (Venetia si Pisa au decolat deja la ora la care scriu, Bergamo si Bologna urmeaza), dar surprinzator, cele trei zboruri planificate pentru Franta (Paris-Beauvais, Nice si Lyon) au fost anulate. Si am incercat sa aflu de ce (inteleg ca si din Cluj exista un zbor al Wizz anulat spre Franta).

Dupa ce am discutat cu mai multi oameni care lucreaza pentru aeroport si companii aeriene, am descoperit ca in cazul Frantei exista informatii oficiale care se bat fix cap in cap. Am intrat pe site-ul IATA (pentru necunoscatori – IATA este asociatia companiilor aeriene din lume. Acestia au un sistem de informare cu privire la cerintele de acces pentru toate tarile din lume. Companiile aeriene sunt responsabile sa nu imbarca oameni care nu au dreptul de intrare daca nu detin toate documentele necesare – evident, companiile aeriene nu sunt responsabile daca respectivul nu are drept de intrare, e dat in urmarire sau altceva. Asa ca aceasta baza de data arata clar cine are si cine nu are dreptul sa intre si in ce conditii. Ganditi-va ca la aeroportul din Satu Mare, vine un cetatean din Bangladesh care urmeaza sa calatoreasca in Bourkina Faso. Agentul din Satu Mare nu are de unde sa stie cerintele de intrare, asa ca verifica in baza de date si afla ce-i trebuie bengalezului).

Revenind – am intrat pe site-ul IATA  si ce scrie acolo (apasand harta Frantei):

Passengers arriving from a non-Schengen Member State are not allowed to enter.
– This does not apply to:
– nationals of France, their spouses and children; and
– nationals of Andorra, Monaco, San Marino, Switzerland, Vatican City (Holy See) and an EEA Member State, their spouses and children, returning via France to their country of residence; and
– British nationals, their spouses and children, returning via France to their country of residence; and
– passengers with a residence permit issued by France; and
– passengers with a residence permit issued by Andorra, Monaco, San Marino, Switzerland, United Kingdom, Vatican City (Holy See) or an EEA Member State, returning via France to their country of residence; and
– merchant seamen.

 

Deci, pasagerii din tarile non-Schengen (cum sunt Romania, Croatia, Bulgaria) nu au dreptul sa intre in Franta, daca nu sunt rezidenti locali sau sunt in tranzit spre cateva tari (enumerate mai sus). Mi se pare foarte straniu, atata timp cat Franta a anuntat clar ca isi deschide granitele pentru toti cetatenii si rezidentilor statelor Uniunii Europene.

Intru pe site-ul Ministrului de Interne al Frantei. Iata ce scrie aici:

  • Travelers coming from the outside of the European space (all countries except European Union member states [except Spain], Andorra, Iceland, Liechtenstein, Monaco, Norway, San Marino, Switzerland, Holy See), as well as travelers coming from the United Kingdom (from 8 June on) and from Spain (by air only), will be invited to carry out a 2-week quarantine at home, or in a dedicated location provided if needed, upon arrival in France.
  • Travelers coming from the inside of the European space (European Union member states [except Spain], Andorra, Iceland, Liechtenstein, Monaco, Norway, San Marino, Switzerland, Holy See), will not be subject to any sanitary measures if they show no symptoms of a COVID-19 infection.
  • Travelers to French overseas territories, or travelers showing signs of a COVID-19 infection upon arrival on the French territory will have to carry out a mandatory 2-week quarantine at home or in a dedicated location provided if needed.

Deci clar – calatorii care vin din Uniunea Europeana (exceptand Spania, dar si exceptia aceasta a fost ridicata ieri sau alaltaieri, pot intra pe teritoriul Frantei fara obligatia de a intra in carantina / izolare. Chiar si cei veniti din afara spatiului european pot intra in Franta, dar sunt „invitati” sa intre in carantina.

 

Am intrebat la Wizz Air, mai precis la agentia de comunicare care se ocupa de Wizz Air in Romania. Mi-au spus ca au intrebat la biroul din Geneva al Wizz Air si vor reveni cu un raspuns pe care il voi publica aici – facand o actualizare.

Am intrebat si la Air France care diseara opereaza primul zbor din Bucuresti spre Paris si mi-au spus ca ei stiu ca romanii pot intra in Franta si ca vor decide ce si cum in cursul zilei, verificand inclusiv cu Parisul.

 

Ce cred ca s-a intamplat – este probabil o informatie falsa la IATA. Wizz Air care s-a fript saptamana trecuta cu pasageri spre Germania si Elvetia care nu au fost imbarcati pentru ca la nivelul IATA exista informatia (falsa, de altfel) ca e nevoie de rezidenta / contract de munca in tara de destinatie) s-a hotarat sa sufle si in iaurt si a decis sa anuleze zborurile de Franta. Asta e presupunerea mea, astept confirmarea.

In caz ca aveti zboruri spre Franta de oriunde din Europa, cu orice companie, e posibil sa aveti probleme la imbarcare pentru ca toate companiile folosesc baza de date IATA. Aratati-le site-ul Ministerului de Interne francez, solicitati sa verifice cu aeroportul de destinatie. Evident, in unele cazuri, angajatii locali va vor ajuta, in altele cazuri, nu. Dar cam asta e singura solutie. Trebuie sa fiti insa informati. Si sa va asteptati ca Wizz sa mai anuleze zboruri spre Franta pana nu se lamuresc ce ai cum.

 

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii