Lumea se deschide. Actualizare 15 MARTIE 2021. Powered by Paralela 45

Calatorii

Acum un an pe vremea aceasta, asistam multi dintre noi socati ca lumea pe care o stiam, o lume relativ deschisa, cu putine restrictii de calatorie se inchidea brusc. Un virus pe care toti l-am trecut cu vederea care infectase o gramada de lume in putin cunoscutul oras chinezesc Wuhan calatorea cu o viteza alarmanta si se raspandea in toata lumea. Dupa ce Italia a fost lovita in plin, zeci si zeci de state ale lumii si-au inchis brusc granitele, iar companiile aeriene au ramas la sol. TImp de cateva luni, omenirea nu a mai calatorit. Dupa aceea, numeroase tari au incercat sa combine nevoia de siguranta epidemiologica cu nevoia de a deschide granitele pentru turisti, asa ca aproape fiecare tara are sistemul ei de referinta si de acces care este schimbat destul de des.

Dupa o perioada de lockdown-uri, de diverse valuri (acum, noi am intrat in valul 3, dar sunt tari care au ajuns deja la valul 4 sau 5), vaccinarea in masa a inceput sa ne arate luminita de la capatul tunelului. Din ce in ce mai multe tari sau chiar si regiuni ridica restrictii – renunta la carantina sau o scurteaza, renunta complet la piedicile de intrare pentru cei care sunt vaccinati sau pur si simplu accepta banalele deja teste PCR. Pe zi ce trece, lumea se deschide si sunt incantat sa va anunt toate deschiderile acestea.

In consecinta, impreuna cu prietenii de la Paralela 45, incepand de azi voi face un rezumat saptamanal al celor mai importante stiri cu privire la redeschiderea lumii. Si sa speram ca nu peste multe luni, lumea sa se deschida asa cum era odata .

 

  1. Intr-o interventie on-line in cadrul targului de turism de la Berlin – ITB (tinut anul acesta in spatiul virtual), ministrul turismului grec Harry Teoharis a anuntat deschiderea Greciei cu incepere de pe 14 mai 2021. Conform demnitarului grec, accesul va fi permis turistilor care vor putea prezenta un certificate de vaccinare, dovada ca au fost bolnavi in ultimele 90 zile (si prezinta anti-corpi) sau dovada unui test PCR. Aleatoriu, turistii vor putea fi testati si la intrarea in Grecia cu un test rapid de tip antigen. Modelul grec de intrare in tara VACCIN-sau-ANTICORPI-sau-TEST PCR pare sa fie modelul care se va generaliza cel putin in Europa. Ministrul Teoharis va veni saptamana aceasta in Romania pentru a se intalni cu omologul sau, d. Claudiu Nasui si sa discute despre protocoalele de intrare pentru a inlesni accesul turistilor romani in Grecia.
  2. Spania a anuntat de asemenea ca ar putea ridica orice restrictii pentru cei vaccinati cu incepere din 19 mai 2021 (inceputul targului de turism FITUR). Desi nu s-a luat o decizie oficiala, ministrul Reyes Marota a precizat ca Spania va fi deschisa in sezonul de vara. Desi initial, autoritatile de la Madrid anuntasera deschiderea turismului in momentul in care 70% din populatia tarii va fi imunizata, intre timp, cifra-tinta a fost mult redusa la 30%. Prognozele indica faptul ca acest nivel de imunizare va fi atins in luna mai, asa ca data de 19 mai 2021 pare sa fie fezabila.
  3. Thailanda studiaza diverse metode de redeschidere a turismului. Dupa ce luni de zile, accesul turistilor straini a fost strict interzis, tara s-a intredeschis, dar turistii straini trebuie sa stea intr-o carantina de 14 zile intr-un hotel aprobat de stat. Discutiile converg spre o deschidere mai larga a tarii incepand cu luna octombrie (sezonul secetos, sezon de varf in Thailanda incepe in decembrie), dar anumite provincii dependente de turism insista sa fie redeschise mai degraba, inca din 1 iulie. O decizie va fi luata in cursul saptamanii de Guvernul Regal.
  4. Seychelles a anuntat deschiderea granitelor pentru toti calatorii incepand cu 25 martie 2021. Pana la aceasta data, puteau sa intre fara restrictii doar cei vaccinati, dar datorita faptului ca guvernul local se asteapta sa atinge imunitatea de turma pana la sfarsit de martie (Seychelles se afla pe locul 2 in lume in ceea ce priveste procentajul de vaccinati din populatia totala), tara se va deschide pentru toti calatorii. Va ramane insa cerinta de a prezenta un test PCR negativ la intrarea in tara. De Paste, Paralela 45 opereaza un zbor charter direct Bucuresti – Seychelles (pentru prima oara in Romania). Detalii ––> Paste in Seychelles
  5. Turcia a anuntat ca va rediscuta necesitatea prezentarii unui test PCR pe 15 aprilie 2021 – anterior, testul PCR ar fi fost obligatoriu pana pe 26 mai 2021. Tot atunci, guvernul turc va prezenta protocolul de intrare in tara pentru sezonul estival. De Paste, Paralela 45 opereaza un zbor charter direct Bucuresti – Antalya (unde e destul de cald la inceput de mai). Detalii –> Paste in Antalya 
  6. Peru a anuntat renuntarea la carantina obligatorie pentru toti calatorii care veneau din strainatate impusa in ianuarie 2021. Incepand cu mijlocul lunii martie, calatorii care vin in Peru trebuie doar sa prezinte un test PCR facut cu 72 ore inainte de a se imbarca in avion cu destinatia Peru. In acelasi timp, Peru a ridicat interdictia zborurilor din Europa care vor fi reluate in cateva saptamani, taman la timp pentru inceputul sezonului secetos din zona inalta a tarii.
  7. Olanda renunta sa mai ceara testul rapid antigen facut cu 4 ore inainte de imbarcarea in avion pentru toti pasagerii care tranziteaza tara (imensa majoritate sunt pasageri care trec prin aeroportul Amsterdam – Schiphol). Aceasta decizie ar putea grabi reluarea zborurilor intercontinentale de catre compania olandeza KLM care datorita acestei restricitii greu de indeplinit in tari ale lumii a treia a suspendat numeroase curse.
  8. Cipru a ridicat interdictia de intrare in tara pentru calatorii in scopuri ne-esentiale. In acest moment, Romania se afla pe lista rosie, adica turistii trebuie sa prezinte un test PCR cu rezultat negativ facut cu nu mai mult de 72 ore inainte de a ajunge in Cipru si apoi sa mai efectueze un test pe aeroportul cipriot. Calatorii trebuie sa se carantineze pana primesc rezultatul, dar autoritatile locale promit ca nu vor astepta mai mult de cateva ore.
  9. Mongolia ar putea sa isi deschida granitele la 1 mai a anuntat primul-ministru L. Oyun-Erdene intr-o intalnire cu reprezentantii companiilor turistice din aceasta tara. Cel mai probabil, vor fi acceptati fara nici o conditie turistii vaccinati, dar detaliile vor fi anuntate in perioada imediat urmatoare. Incepand din martie 2020, tara a fost complet inchisa pentru cetatenii straini, iar cetatenii mongoli care se repatriau erau obligati sa stea in carantina timp de 21 zile intr-un hotel guvernamental.
  10. Madeira a anuntat ca va permite accesul fara restrictii pentru turistii vaccinati, iar pentru cei ne-vaccinati, intrarea va fi posibila dupa prezentarea unui test PCR. Data exacta de cand va intra in vigoare aceasta decizie nu a fost anuntata, dar probabil va fi implementata in perioada imediat urmatoare.
  11. Paralela 45 a anuntat lansarea unui circuit in Costa Rica, primul circuit organizat in America Centrala dupa inceperea pandemiei. Circuitul se va desfasura in perioada de Paste, principalele obiective turistice vizitate fiind impresionantele parcuri nationale ale uneia dintre cele mai ecologice tari ale Mapamondului. Costa Rica accepta turistii din Romania fara nici o conditie. Tariful incepe de la 2850 euro si puteti afla mai multe detalii aici ––> Circuit Costa Rica

 

In fiecare saptamana va voi anunta ce mai e nou, ce tari se mai deschid, evident, in parteneriat cu prietenii de la Paralela 45 ;). Se anunta un an mai calator.

Tripsta-logo

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest