IN DIRECT DE LA SURAIA: Ministrul Claudiu Nasui anunta deschiderea sezonului de vara in Romania pe 1 octombrie 2021

Claudiu Nasui

Imi place la nebunie cand oamenii vad niste lucruri bine facute in strainatate si le reaplica in Romania. Uite, il apreciez enorm pe fostul primar (actual presedinte de consiliu judetean) Ilie Bolojan care a spus-o clar – invatam de la cei care au facut ceva si au facut bine, asa ca reaplicam la Oradea. De aceea Oradea “e ca afara” si sunt convins in curand si tot judetul Bihor. Ei bine, sunt incantat ca si ministrul economiei (si unii zic ca si al turismului) d. Claudiu Nasui a invatat ceva de la ministrul grec al turismului, d. Theoharis cu care s-a intalnit recent la Bucuresti. D. Theoharis de cand e ministru a facut anunturile vitale pentru turismul grecesc intr-un mod spectaculos in niste puncte de referinta pentru turismul grec – la 1 iulie 2020, deschidea turismul grec avand legendarul apus de soare de la Santorini pe fundal (mama, ce pofta mi-a facut atunci de Santorini, asa ca asta-toamna chiar m-am dus in Santorini), iar anul asta, a anuntat deschiderea Greciei din monumentalul Muzeu al Acropolei. Omul e un profesionist si stie cum se face o comunicare de impact. Si uite ca d. Nasui chiar s-a inspirat din exemplele “best in class” ale ministrului grec, asa ca azi de dimineata intr-o transmisie in direct fastuoasa din fata Centrului de Vaccinare Suraia, judetul Vrancea a anuntat deschiderea oficiala a sezonului de vara a turismului romanesc cu incepere de la 1 octombrie 2021.

De ce Suraia ? Simplu, Suraia, o comuna complet necunoscuta pana acum cateva saptamani din judetul Vrancea a devenit un simbol pentru renasterea turismului romanesc, un simbol al strategiei de dezvoltarea a turismului romanesc dezvoltata de minister. Daca pana in 2021, numarul turistilor din Suraia puteau fi numarati pe degete, incepand cu martie, numarul acestora a explodat intr-un mod ametitor, asa ca se asteapta ca la sfarsitul anului, Suraia sa raporteze  o crestere de aproape 1000 de ori. Indiscutabil, si turismul romanesc va raporta cifre de minimum jumatate decat cresterea inregistrata de la Suraia.

Dar sa lasam Suraia la o parte si sa va spun anunturile facute, asteptate de atata timp de toata suflarea lovita in aripa a turismului romanesc. Din pacate nu am putut participa, fiind plecat peste ocean (daca as fi stiut de eveniment, nu as mai fi plecat in Dominicana), dar am aflat ce s-a anuntat de la cei prezenti si va relatez.

 

In primul rand, ministrul Nasui a anuntat ca deschiderea sezonului turistic de vara nu va mai avea loc pe 1 Mai (o data compromisa atat de comunisti, dar si de clasa politica care a condus turismul in ultimii 30 ani si care au promovat aceasta data odioasa in continuare si vedeti in ce hal e turismul romanesc). Ziua aleasa este 1 Octombrie 2021 si nu a fost aleasa intamplator. Pana pe 1 octombrie, Ministerul va elabora un protocol clar si bine pus la punct de prevenire a efectelor epidemiei COVID bazat pe rezultatele si experienta celorlalte tari din timpul verii. Tot pana atunci, va fi pus la punct si un plan spectaculos de dezvoltare turistica la nivel national, un plan de promovare pentru atragerea turistilor straini in vara 2021 si multe alte aspecte conexe, paralele si mai ales perpendiculare.

La intrebarile timide ale presei participante ca cine va veni la mare dupa 1 octombrie, raspunsul a fost prompt – exista un interes extraordinar din partea agentiilor de turism din Groenlanda, Islanda, Svalbard, Laponia si Siberia si primele chartere Constanta – Nuuk, Constanta – Longyear si Constanta – Sabetta (in nordul Rusiei) sunt in plina contractare. Daca vor fi avioane de dimensiuni acceptabile pentru pista de la Tuzla, se va putea ateriza si acolo.

Inaltul oficial roman a spus ca industria hoteliera de pe Litoral s-a mobilizat exemplar pentru a raspunde cererilor mai putin obisnuite ale turistilor si anume sa poata veni cu animalelor lor de companie – ursi polar, foci si morse. Hotelurile care vor accepta aceste animale de companie vor avea un abtibild la intrare. Deci, daca in august, in perioada pre-sezon, veti ajunge la Mamaia sau Vama Veche si veti vedea un abtibild cu un urs polar si textul “Polar bear friendly” sa stiti ca e pentru turistii straini care vor veni in plin sezon estival dupa 1 octombrie.

 

Evident, discutia s-a desfasurat si in jurul acceptarii turistilor straini in perioada de sezon pentru a preveni infectarea cu COVID. Desi se asteapta ca pana atunci, numarul global de cazuri sa scada spectaculos datorita vaccinarii, accesul in Romania se va replica protocolul folosit de intreaga Europa dupa principiul VACCIN – ANTICORPI – TEST COVID. Dar spre deosebire de restul tarilor europene, masurile de intrare in Romania vor fi mai restrictive si anume.

VACCIN – se vor accepta orice tipuri de adeverinta, card sau aplicatie de vaccinare. Cele aratand mai dubios vor trebui sa aiba atasate o hartie de 50 euro cu o agrafa (e cazul, evident, al adeverintelor tiparite, scrise de mana sau fara nici un QR code pe ele).

ANTICORPI – adeverinta de prezenta a anticorpilor se va face pe baza unei declaratii pe propria raspundere scrisa de mana (sau tiparita). Este obligatoriu ca in textul declaratiei sa se regaseasca si expresile “sa moara mama daca nu” si “Asa sa-mi ajute bunul Dumnezeu”. Fara aceste expresii, declaratiile vor fi considerate invalide si se va interzice accesul in tara pana cand vor fi rescrise.

TEST COVID – se vor accepta testele rapide facute la aeroport – fiecare turist va trebui sa bea o cana cu tuica fiarta si sa miroasa niste mici pusi pe gratar. Cine nu este capabil sa descrie corect gustul si mirosul vor intra in carantina de 14 zile intr-un hotel desemnat de stat. Preturile pentru o carantina in hoteluri de 3 stele incepe de la 10.000 euro pe sejur, pana la 100.000 euro pentru hoteluri de 5 stele. Se include mancarea de 3 ori pe zi, wifi si zilnic testari COVID dupa protocolul mentionat mai sus. Acest program face parte din programul national “V-am prins, v-am tras-o” care va fi reactualizat si in 2021.

 

De aici, de pe plajele din Republica Dominicana, sunt cu adevarat incantat de aceste stiri. Este evident ca in sfarsit, dupa 40 – 45 ani de declin continuu, turismul romanesc are cu adevarat o sansa de revenire datorata unei implicari guvernamentale de exceptie.

Categorii:
1 Aprilie

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest