Bagaje de avion: scurt ghid pentru 2021

bagaje avion ghid

 

Pentru că suntem in mijlocul sezonului de vacante, m-am gandit ca v-ar fi de folos un scurt ghid despre bagajele de avion. Asa ca l-am rugat pe Florian, prietenul meu de aproape 20 ani care este un adevarat expert in bagaje de tot felul, sa ne dea cateva sfaturi.

Poti zbura cu trolerul tau obisnuit?

 

Dacă vorbim despre bagajul de cala, raspunsul este „da” pentru că la bagajele de cala restrictiile de dimensiune sunt foarte relaxate si nu ridica probleme. Singurul impediment ar fi greutatea destul de mare a unor bagaje de acest tip, care practic „fură” din capacitatea de încărcare. Bagajele de cala sunt de obicei limitate la un număr de kilograme care difera la fiecare companie aeriana. De aceea, e de preferat sa ai un troler de cala usor, care sa-ti permita o capacitate de incarcare superioara.

 

In cazul unui bagaj de mana (sau de cabina, cum se mai numeste), de cele mai multe ori raspunsul este „nu” din pacate. Si asta pentru ca majoritatea bagajelor comercializate pe piata sunt incompatibile cu cerintele destul de stricte ale companiilor aeriene in acest caz. Practic, exista:

 

  • Restrictii de dimensiune: majoritatea bagajelor de mana fiind limitate la 55x40x20 cm (plus/minus cativa cm in functie de compania aeriana – vezi aici lista completa cu dimensiunile bagajului de mana la toate liniile aeriene).

 

  • Restrictii de greutate: majoritatea companiilor restrictioneaza greutatea totala a bagajului de mana la 10 kg, deci este important sa folosești un bagaj (troler, geanta de voiaj etc) usor

 

Companiile low-cost au restrictionat insa si mai mult politica de bagajelor introducand o noua categorie:

 

  • Bagajul de mana mic (gratuit): are dimensiuni reduse si este permis gratuit tuturor pasagerilor

 

Bagajul de mana mic (gratuit) Dimensiuni maxime Greutate maxima
Bagaj de mana Wizz Air 40x30x20 cm 10 kg
Bagaj de mana Ryanair 40x20x25 cm nespecificat / neclar
Bagaj de mana Blue Air 40x30x20 cm 10 kg

 

 

  • Bagajul de mana mare (Priority): are dimensiunile normale (55cm) dar este permis numai pasagerilor care plătesc special pentru asta sau pentru pachetul Priority, care incude acest bagaj mare ca si beneficiu

 

Bagajul de mana mare (Priority) Dimensiuni maxime Greutate maxima
Bagaj de mana Wizz Air 55x40x23 cm 10 kg
Bagaj de mana Ryanair 55x40x20 cm 10 kg
Bagaj de mana Blue Air 55x40x20 cm 10 kg

 

In concluzie, iti recomand sa incerci sa-ti achizitionezi bagaje usoare si cat mai apropiate de dimensiunile maxime permise la avion.

 

Exista chiar si bagaje special proiectate pentru avion, cum sunt cele comercializate pe site-ul www.travelkit.ro Acestea indeplinesc exact aceste conditii: sunt foarte usoare si au exact dimensiunile maxime permise pentru bagajul de mana, fiind extrem de incapatoare. Aceste bagaje sunt apreciate foarte mult de cei care calatoresc „light” adica numai cu bagajul de mana.

 

troler aero soft cm

 

troler aero soft xx cm

 

xx wizz blue air

Etichete:
·

Comentarii

  • Dan spune:

    Bine punctat, de cand cu pandemia am uitat cum sta treaba. Daca inainte zburam de 10-15 ori pe an, anul trecut am zburat exact o data si anul asta deloc. E posibil sa zbor o data pana la sfarsitul anului. Sa vedem ce companii aerieni mai exista pana atunci.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest