De ce merg an de an in Grecia ?

Flori in Oia

Am ajuns pentru prima oara in Grecia in 1997. Nu era nici pe departe intre primele tari vizitate, a fost de fapt a 19-a tara in care calcam. Dar voiam cu tot dinadinsul sa vad Parthenonul si Atena, deh, pasiunea mea pentru istorie imi dadea imbold, asa ca in primavara lui 1997 am facut un tur cu trenul in jurul Adriaticii – am mers spre Budapesta, de acolo am strabatut Croatia si Slovenia pentru a ajunge in Italia pe care am parcurs-o mai in detaliu de la nord pana la sud, ajungand in sfarsit la Brindisi de unde am “sarit” in Grecia cu ferry boat-ul. Mi-aduc aminte si acum cat de impresionat am fost de cetatile care flancheaza Corfu City si am debarcat la Patras, de unde am plecat mai departe sa vizitez Corintul si Atena pentru ca mai apoi sa iau un tren de noapte spre Sofia. Grecia a fost de asemenea prima tara europeana care mi-a dat viza fara sa-mi ceara invitatie, dovada ca sunt bogat, etc, etc. Pur si simplu, m-am dus la ambasada, le-am zis ce plan am, le-am aratat viza Schengen (Grecia inca nu era in zona Schengen, urma sa intre in 2000) si mi-au dat viza greceasca fara nici o problema si fara nici o cerinta. Am ramas impresionat. Pozitiv.

Apoi, am ajuns la Meteora si Salonic in 2000 – fusesem in delegatie la Skopje si am decis sa zbor direct la Salonic si de acolo sa merg la Skopje (o masina de companie a venit sa ma ridice). La intoarcere, am vizitat Salonicul si incredibila Meteora. Am petrecut apoi Anul Nou 2002 la Atena. A fost ziua in care s-a lansat moneda unica europeana – EURO. Am vrut musai sa ma prinda anul nou intr-una dintre tarile care treceau la Euro si sa fiu martor la acest moment istoric. Si am fost. Pe 1 ianuarie 2002, dis-de-dimineata am intrat intr-un fast food atenian (in rest, totul era inchis), am cumparat ceva de mancare, am platit cu drahme si am primit rest in euro. De asemenea, am mers la primul ATM si am scos EURO. Seara cand am cumparat niste apa de la chioscul unui mosulet si i-am scos o bancnota de 5 euro, acesta a facut ochiii cat cepele, s-a uitat pe o brosura unde erau clar tiparite toate bancnotele de euro si apoi a calculat pretul cu ajutorul unui calculator special – “calculatorul euro” care schimba automat preturile din drahme in euro si viceversa. La intoarcerea prin Bulgaria, daca la dus, politistii bulgari ne cerusera spaga 5 marci germane, la intoarcere se “actualizasera” – cereau spaga 5 euro. Le-am dat 500 drahme 🙂 (asta era cam 3 marci si ceva) si am plecat.

Dar dupa aceste escapade grecesti, a urmat mai bine de un deceniu fara Grecia. M-am gandit ca Grecia e aproape, oricand pot ajunge, ca mai bine la tinerete ma duc sa fac backpacking prin Thailanda, Guatemala, Indonezia, Peru sau Cuba, ca Grecia o pot vedea si la batranete, plus eu nu eram un pasionat de plaje – nu suport sa zac la soare (sau chiar si la umbra), eventual ma duc sa ma balacesc in apa. Imi propusesem chiar o vacanta lunga de 3-4 saptamani in Grecia, inchiriind o barca si mergand dintr-o insula intr-alta (deh, visul a ramas). Iar zilele acestea, chiar am avut o mare surpriza – nu eram singurul care gandeam asa. Intr-un filmulet despre “Grecia necunoscuta” pe care o sa-l vedeti mai jos, Catalin Stanciulescu de la BackPackYourLife imi spunea ca a fost pentru prima oara in 2020 in Grecia (dupa ce a batut nu stiu cate tari de pe toate continentele) si a ramas uimit de cat de frumoasa este tara asta de langa noi. Ieri, am fost invitat de Sori Tigaeru la Radio Tananana care mi-a zis ca in septembrie merge pentru prima oara in viata in Grecia. Iar Sori a fost si prin Bolivia, Zanzibar, Maroc, Iordania si prin alte locuri de peste mari si tari. Dar nu in Grecia. E prea aproape.

 

DAR SINCER, AM FACUT O MARE GRESEALA

Pentru ca Grecia este o tara minunata. Am ajuns “din greseala” in prima mea insula greceasca, invitat de o agentie de turism in Corfu in 2014 si m-am indragostit de insula aceea si de Grecia. Si din 2014 pana acum, an de an, m-am dus in Grecia, descoperind insule mai mari sau mai mici, locuri mai cunoscute sau mai necunoscute. Fie ca era colaps economic sau criza sanitara, am mers in Grecia. Am fost si anul trecut prin Ciclade, am fost si anul aceste prin nordul Greciei (si in cateva zile voi fi pe avion spre Zakynthos), nu a trecut anul sa nu ajung in Grecia. Si nu sunt singurul… Grecia este si a fost destinatia nr. 1 a romanilor in ceea ce priveste turismul, iar in ultimii ani, exodul continua indiferent de teste PCR, lockdown-uri, PLF-uri si cate si mai cate. Cred ca si daca ar fi vreun razboi in Bulgaria, romanii tot s-ar duce in Grecia. Si, sincer, ii inteleg si de ce.

 

GRECIA ARE O ATMOSFERA UNICA DE RELAXARE TOTALA. Nu stiu, cum ajungi in Grecia, deodata parca te linistesti brusc. Chiar si daca ajungi intr-o mare metropola ca Atena sau Salonic, parca deodata, intri intr-o zona zen de liniste si relaxare. Pentru ca grecii nu par stressati – nu sunt in permanenta intr-o cursa automobilistica de a ajunge cu 5,75 secunde la destinatie fata de altul de pe sosea, timpul trece molcom, cafeaua e cafea si se savureaza, vinul este vin si se degusta, nu se bea. Chiar si daca esti cel mai stressat si disperat om de pe planeta, odata ajuns in Grecia, parca linistea te invaluie dintr-o data ca intr-o mreaja. Evident, Grecia nu te va destressa “din prima”, trebuie sa repeti “tratamentul” pe o perioada mai lunga.

OAMENII SUNT TARE FAINI. Indiferent daca te afli intr-o metropola prin esenta mai putin prietenoasa sau intr-un sat de munte, localnicii iti vor zambi. Carcotasii spun ca toti traiesc din turism si se comporta asa din motive “comerciale”. Nu este adevarat. Doar 10 – 12% din PIB-ul Greciei provine din turism, hai sa zicem mai sunt si sectoare adiacente care traiesc din turism, maxim 15 – 20% din PIB provine din turism. 4 din 5 castiguri nu vin din turism. Grecia castiga din transporturile navale (este pe locul 1 in lume in domeniu), din constructii de masini (in special nave), din materiale de constructii, produse farmaceutice, produse alimentare. Dar grecii zambesc pentru ca asa este felul lor de a fi. Pentru ca sunt un popor solar si bucuros de oaspeti. Si nu turismul de masa i-a facut asa. Daca citesti relatarile primilor turisti veniti dupa perioada antica (in special, turistii britanici din secolul XVIII), vei descoperi ca tot asta ii incanta – zambetele si faptul ca te simti binevenit.

PLAJELE SUNT DE CLASA MONDIALA – Cum ziceam, nu sunt un om al plajelor, dar nu pot sa nu ma incante vizual plajele acelea cu ape turcoaz, nisip alb si munti pe fundal. Grecia are plaje pentru toata lumea – plaje comerciale cu sezlonguri, umbrele si cocktailuri, plaje salbatice, plaje pentru familii cu copiii, plaje pentru nudisti, plaje cu nisip alb, galben sau negru, plaje cu apa turcoaz, verde, albastra, plaje cu stanci, plaje fara stanci… Grecia are milioane de plaje pentru absolut toate gusturile. Plaje care se bat de la egal la egal cu cele din Caraibe sau Maldive, doar ca sunt la o ora, ora jumatate de zbor de Romania. Nu trebuie sa mergi zilnic in aceeasi plaje. Ia o motoreta sau masina si poti schimba peisajul imediat.

GRECIA ARE O MANCARE FABULOASA. Peste. Creveti. Calamari. Tzatziki. Ulei de masline. Branza. Rosii. Baklava. Nu trebuie sa spun prea multe. In Grecia, este musai sa te duci sa mananci in acele mici taverne familiale, unele mostenite din generatie in generatie, folosind retete de la bunica, de la mamica, nu stiu de la cine, dar facand niste feluri de mancare de te lingi pe degete. Chiar daca esti fan all inclusive (Slava Domnului, in Grecia nu sunt prea multe), lasa bufetul si gaseste o taverna pe malul marii sau pe o straduta ascunsa si papilele tale gustative vor descoperi esenta Greciei gastronomice.

GRECIA ARE MONUMENTE ISTORICE DE CLASA MONDIALA. Se spune ca istoria Europei a inceput in Grecia de astazi, si afirmatia nu este departe de realitate. Desi au existat numeroase civilizatii poate mai vechi care au fost remarcabil de evoluate (cum ar fi Cucuteni sau Varna), primul oras propriu-zis din Europa este Knossos in Creta, construit de incredibila civilizatie minoica. Parthenonul este indiscutabil una dintre minunile lumii (desi nu se afla oficial pe vreo lista), dar se afla la baza arhitecturii mondiale – milioane, zeci de milioane de cladiri au fost construite in intreaga lume pe baza liniei arhitecturale trasate de templele din centrul Atenei. Pe tot cuprinsul Greciei poti descoperi urme ale unei istorii bogate – porturile venetiene din Creta, manastirile cocotate pe stanci de la Meteora, oracolul din Delfi, templele de la Delos, mormintele regilor macedoneni, palatele imparatilor austro-germani, orasul cavalerilor din Rhodos… lista de situri istorice din Grecia este interminabila.

IN GRECIA POTI SA FACI DRUMETII MEMORABILE. Da, toata lumea se duce in Grecia pentru soare si mare, dar Grecia este o tara muntoasa – desi nu are varfuri comparabile cu Himalaya, nici macar cu Alpii, peste tot vei gasi munti mai mult sau mai putin inalti si sa faci drumetii memorabile. Pentru mine, cea mai mare frustrare este ca desi am fost deja de 3 ori in Creta nu am parcurs inca celebra Samara Gorge, dar chiar si foarte scurta drumetie prin Potami Gorge in Samos mi-a ramas intiparita in minte. Pe insula Naxos m-am urcat pe varful Zas printr-un peisaj de poveste si panorama unde marea se combina cu muntele si satele de marmura traditionale ale insulei, iar Thassos daca v-ati desprinde de pe plajele de marmura are niste rute de drumetie foarte faine.

GRECIA ARE MILIARDE DE FLORI. Oriunde te uiti, vei vedea flori. Kilometri intregi de flori de-a lungul soselelor, case inundate in bouganvilea, flori salbatice, flori cultivate. Desi Grecia este o tara destul de arida, explodeaza in culorile florilor.

Si cred ca as mai scrie volume, dar ma opresc aici. Duceti-va in Grecia si incercati sa experimentati cat mai mult. Nu zic sa nu stati pe plaja sau sa nu va balaciti in apele ei turcoaz, azurii, albastre, ce culori or fi, dar incercati sa va bucurati de cat mai multe laturi ale acestei tari. Si veti reveni acasa incantati, visand doar la urmatoarea vacanta… Asa cum eu ma gandesc acum la Zakynthos desi tocmai am venit din Grecia de Nord :).

Aruncati o privire pe filmul de mai jos si sigur va va inspira 🙂

bavariatour-logo
Categorii:
Grecia · Grecia

Comentarii

  • ANCA spune:

    M-am bucurat sa regasesc,in aprecierile dvs., aceleasi motive care ma fac si pe mine sa fiu o admiratoare a Greciei, in toata diversitatea ei. Eu, spre deosebire de dvs., am avut Grecia pe lista „to do” imediat ce am primit dreptul sa visam la calatorii fara restrictii, asa ca am acumulat experiente memorabile inca din anii 1993 – 1994, de neuitat (intoarecere in tara cu auto-stopul, de nevoie! ) si de neegalat, datorita conditiilor aparte din acei ani. Oricand am revenit cu placere in Grecia si am avut parte de momente placute, fie pe continent, fie in insule ….

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest