Primele zboruri Wizz Air spre Turcia. Spre Istanbul (din Iasi), spre Antalya (din Bucuresti si Cluj)

Wizz Air Mykonos

In sfarsit, apar primele zboruri ultra low-cost intre Romania si Turcia (Pegasus este doar low-cost). Multa lume m-a intrebat in ultimii 10 – 15 ani de ce nu sunt zboruri ultra low-cost intre Romania si Turcia, iar raspunsul a fost simplu – Turcia nu este parte a acordului de „cer deschis” care este valabil in Europa, dar si in alte cateva tari limitrofe (cum ar fi Marea Britanie, Georgia, Moldova, Ucraina, Armenia, Tunisia, etc). Si nu pentru ca Europa nu ar fi vrut, dar Turcia nu a vrut sa isi deschida piata aeriana pentru a-si proteja companiile aeriene proprii. Practic daca o companie vrea sa zboare in Turcia, trebuie sa primeasca OK-ul guvernelor din Turcia si din tara de unde ar opera. Pentru ca o companie romaneasca (sau europeana) sau turceasca sa opereze intre Romania si Turcia, trebuie sa primeasca aprobarea Guvernelor din cele doua tari. Daca o companie vrea sa zboare intre Romania si Armenia, bunaoara, nu trebuie nici o aprobare, doar sa bata palma cu aeroporturile din Erevan si Bucuresti. Ok, suna simplu, dar nu e. Ani de zile, Turcia s-a opus sa dea drept companiilor romanesti sa opereze mai multe zboruri regulate intre doua tari, asa ca si Romania a zis pas. Acum cativa ani, atat Turkish, cat si Pegasus au dorit mai multe curse spre Romania si Romania a zis pas, atata timp cat Turcia isi tine inchis spatiul aerian. Ca sa fie clar, ma refer doar la zboruri regulate, nu la chartere care au libertatea de operare.

Anul trecut insa am asistat la o deschidere si desi Turcia continua sa nu fie parte a acordului de cer deschis, a consimtit sa acorde mai multe rute companiilor romanesti si europene. Evident, cu reciprocitate. Daca despre Turkish Airlines au existat tot soiul de zvonuri de destinatii noi, inca neconfirmate, ei bine astazi Wizz Air a spart gheata, anuntand zboruri intre Iasi si Istanbul si intre Bucuresti si Cluj spre Antalya.

Zborurile sunt oferite dupa cum urmeaza

Bucuresti – Antalya de 3 ori pe saptamana (lunea, miercurea si vinerea) incepand din 19 mai 2023. Zborul are caracter permanent

Cluj-Napoca – Antalya de 2 ori pe saptamana (joia si duminica) incepand din 18 mai 2023. Zborul are caracter sezonier cu ultimul zbor pe 26 octombrie 2023

Iasi – Istanbul de 3 ori pe saptamana (martea, joia si sambata) incepand din 4 aprilie 2023. Zborul are caracter permanent.

Preturile incepand de la 110 lei (tarife-blana, cu mana in buzunar si atat).

Biletele se pot obtine de aici ––> site Wizz Air  

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest