Asia Centrala adaposteste numeroase locuri absolut fascinante. Si ce e interesant este ca aproape in fiecare tara, poti sa ai un alt tip de experienta. Asa, de departe, zici ca sunt la fel – toate au numele care se termina in “stan”- aici un stan, dincolo un stan, peste tot, cate un stan. Dar desi indiscutabil, sunt destul de multe lucruri comune din punct de vedere cultural mai ales (si limbile sunt similare exceptand Tajikistanul care vorbeste o limba persanofona), fiecare stan are stilul lui, viata lui si ofera experiente unice. Vrei sa vezi orase istorice cu niste monumente istorice incredibile ? Du-te in Uzbekistan. Vrei sa vezi un oras super-modern, un soi de Dubai al Asiei Centrale, dar si cele mai infricosatoare si neobisnuite locuri de pe planeta – o mare care e in curs de disparitie lasand in urma un peisaj apocaliptic sau locul unde s-au testat cele mai multe bombe nucleare de pe planeta ? Du-te in Kazahstan. Vrei sa vezi fanteziile tragi-comice ale unei dictaturi care indiferent de dictator nu a avut toate tiglele pe casa ? Du-te in Turkmenistan ! Vrei sa vezi unele dintre cele mai spectaculoase peisaje montane din lume, lacuri albastre inconjurate de dealuri verzi si munti spectaculosi, la picioarele carora localnicii inca mai locuiesc in iurte, calaresc cu iscusinta stramosilor lor si isi dreseaza vulturii de aur pentru vanatoare ? Du-te in Kyrgyzstan !
Si asta vreau sa va invit. Sa traim impreuna o aventura kyrgyza, o aventura care sa ne plimbe prin cele mai frumoase peisaje montane ale Asiei Centrale si ale lumii, intr-o lume unde nu s-au schimbat extrem de multe de pe vremea lui Genghis Han si Timur Lenk. Sa dormim la yurta, sa calarim acei cai mici si rapizi care au purtat in spate unele dintre cele mai inspaimantatoare armate ale lumii – de la sciti la mongoli, sa intram in bazare reminiscente ale acelor bazare ale stravechiului Drum al Matasii, dar sa si descoperim impactul pe care rusii l-au avut asupra acestei zone. Impactul cultural insa a fost in ambele directii – nu doar Rusia a influentat Asia Centrala, dar si Rusia ca tara si rusii ca popor au fost profund influentati de mongoli, cultural tinand mai degraba de tinuturile Asiei Centrale, asa ca acest mix ruso-turanico-mongol pare cumva exotic, neasteptat, dar firesc.
De ce va invit sa mergem in Kyrgyzstan ? Simplu, pentru a simti acel sentiment unic de libertate pe care ti-l dau spatiile ample, nelocuite, dar spectaculoase si de un pitoresc aparte. Pentru a descoperi vechi obiceiuri, de a dormi in yurta, pentru a descoperi lacurile profunde ale tarii (cel mai mare lac din Kyrgyzstan este atat de adanc incat din perioada sovietica aici erau si inca sunt testate torpile submarine – apa lacului Issyk-Kul nu ingheata niciodata, lacul este al doilea ca marime din lume dupa Titicaca si in plus, este sarat, recreand conditiile marine). Vom gusta poate cea mai buna paine din lume, vom calari, vom vedea una din ultimele statui ale lui Lenin din spatiul ex-sovietic, vom manca acasa la oameni si multe altele.
Deci care e planul ?
Vom zbura la Bishkek, capitala Kyrgyzstanului. In perioada sovietica, purta numele de Frunze in cinstea unui general bolsevic. Daca numele iti suna romaneste, ei bine, iti suna corect. Taica-su, Vasile Frunza era un doctor provenind din regiunea ucraineana Herson, dar el era roman basarabean. Vasile s-a mutat in orasul Pishpek (ati ghicit, asa se numea Bishkek-ul in perioada tarista) si s-a insurat cu o rusoaica venita printre colonisti. Fiu-su, Vasile Frunze a intrat in politica, a devenit bolsevic, a fost condamnat la moarte, dar pedeapsa i-a fost comutata in inchisoare pe viata in Siberia (unde a fost inchis cam un deceniu), a condus Armata Rosie pe frontul estic – distrugand emiratele de Bukhara si Khiva, apoi pe frontul sudic, distrugand armata ucraineana si orice dorinta de indepedenta a Ucrainei (va dati seama ca nu e prea popular in Ucraina), apoi a fost trimis ambasador in Turcia unde a devenit prieten la catarama cu… Ataturk (asa de tare incat Frunze apare printre personalitatile cu statuie pe momunentul Republicii din Piata Taksim din Istanbul)
Dupa cum va imaginati, Frunze era una din figurile notorii ale regimului comunist si desi nu a tins oficial sa devina lider al URSS, multi l-au suspectat ca si-ar dori. Prin 1925 s-a imbolnavit de ulcer (ma rog, puscaria, Siberia si razboiul nu iti ofera conditii pentru a degusta mancare sanatoasa), iar Stalin l-a convins sa se opereze desi Frunze inclina sa urmeze un tratament chiar si de lunga durata. “Tovarase Frunze, avem nevoie de dumneata in putere ca intotdeauna” i-ar fi spus Tatucul iubitor al tuturor popoarelor lumii (chiar si a celor pe care aproape ca le-a anihilat total). Pana la urma, Frunze a spus sa se opereze, avea doar 40 ani, mai avea destul de timp de dedicat fericirii proletariatului global si … ghinion, doctorul a gresit doza de cloroform folosit pe atunci pe post de analgezic (ma rog, eroare a fost minora, i-a dat de 7 ori mai mult decat trebuia) si Eroul Popoarelor URSS, tovarasul Frunze a dat coltul pe masa de operatii. A urmat o jale profunda, a fost ingropat la zidul Kremlinului, a primit toate ordinele URSS la cele mai inalte grade, Ataturk si Stalin au plans zile in sir, nenumarate strazi, sate, vase militare, licee, academii militare de pe toata suprafata URSS au fost botezate “Frunze”, iar orasul-capitala a Kyrgyzstanului, orasul sau natal a fost de asemenea botezat Frunze. Si asa a ramas pana la independenta in 1991, cand a fost botezat Bishkek. De ce nu Pishpek ca inainte de nefericita operatie ? Habar n-am, dar sper sa aflu cat voi fi in … Bishkek.
Dupa ce vom descoperi capitala post-sovietica. Sigur, frumusetea tarii nu o prea regasesti in capitala, dar eu zic ca e musai sa descoperim si capitala tarii – este totusi un oras emblematic pentru Kyrgyzstan. Apoi ne urcam in masini si plecam spre lacul Issyk-Kul despre care v-am povestit. Pe langa peisajele naturale, pe langa lac, ferme cu yurte, vom asista si la un cantec Manas. Manas este un poem traditional kyrgyz care este recitat de niste artisti specializati – nu se folosesc instrumente musicale, este doar recitat, iar cei care recita aceasta oda destul de lunga sunt extrem de apreciati in Kyrgyzstan. In mod similar, in Cambogia, au loc concursuri de recitare a Ramayanei si cine reuseste sa-l recite pe dinafara in intregime primeste un cadou din partea regelui. Ei bine, in zona Issyk-Kul, vom asista la declamarea Manas.
De asemenea, sunt gandite mai multe experiente locale – in zona Issyk-Kul vom lua cina cu o familie uigura, iar la Osh cu o familie uzbeka. De asemenea, vom dormi 2 nopti la iurta – cate patru in iurta, sa simtim sentimentul comunal central-asiatic. Aceasta o vom face in zona lacului Son-Kul, una dintre cele mai pitoresti zone ale Asiei Centrale – tot aici, vom descoperi in amanunt viata nomazilor kirghizi
De asemenea, vom cobora si spre Valea Fergana, o vale fertila, extrem de importanta pentru vechiul Drum al Matasii. Pentru ca era inceputul urcusului pentru cei care veneau dinspre vest si finalul epuizantei traversari a muntilor pentru cei care veneau dinspre China. Astazi, Valea Fergana este impartita printr-o serie de granite extrem de imbarligate intre Uzbekistan, Tajikistan si Kyrgyzstan (decizia perversa al lui Stalin pentru a imbarliga granitele si a atata popoarele sovietice intre ele a fost aplicata si in Asia Centrala, desigur).Ei bine, vom vizita si principalul oras din Valea Fergana (indiferent de tara) si anume Osh, unul din marile orase de pe vechiul Drum al Matasii un oras locuit de o majoritate uzbeca (in timp ce marile orase istorice Samarkand si Bukhara din Uzbekistan sunt locuite de … tadjici). In mijlocul orasului se afla o stanca numita Sulaiman – se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO si pe vremuri a marcat jumatatea Drumului Matasii intre Europa si China. Astazi este un mix eclectic de arhitectura “grand” sovietica, cladiri istorice kyrgyze si casute de lemn uzbece. 80 nationalitati locuiesc aici si asta isi pune pecetea pe atmosfera orasului.
Osh nu este singurul orasel tipic central-asiatic pe care il vom vizita. Vom dormi o noapte si in Jalal Abad si vom vizita si oraselul Ozgon unde exista unele dintre cele mai frumoase moschei istorice din tara, dar si asa-numitul “bazar al orezului” pentru ca regiunea Ozgon este cunoscuta pentru calitatea orezului in intreaga Asie Centrala.
Dupa ce vom vizita valea Fergana, vom zbura inapoi la Bishkek. Aici, ne vom lua la revedere de la muntii Kyrgyzstanului dupa ce vom vizita Parcul National Ala-Archa aflat langa capitala (e cunoscut pentru cheile sale spectaculoase, dar si pentru ca faptul ca acum cativa ani, a fost fotografiat leopardul zapezilor – o felina amenintata cu disparitia si pe care extrem de putini oameni au putut-o vedea in libertate) si vom termina en-fanfare cu un spectaculos program folcloric.
Mai multe informatii:
Perioada: 23 iunie – 2 iulie 2023
Pret: 2380 euro. Include biletele de avion intre Bucuresti si Bishkek (via Istanbul), zbor intern Osh – Bishkek (cu toate taxele, bagaj de cabina, bagaj de cala), transport intern, cazare la hoteluri de 4-5 stele (6 nopti), dar si la iurta de 4 (2 nopti) si o pensiune locala (1 noapte), mic dejun si cina in fiecare zi (si un pranz intr-una din zile), tot transportul intern si intrarile la obiectivele turistice.
Se zboara: cu Turkish Airlines (din Romania in Kyrgyzstan via Istanbul)
Mai sunt: 5 locuri. Sunt deja 9 locuri ocupate, deci programul se face.
Mai multe amanunte: https://discover.exploretravel.ro/explore-kyrgyzstan-%C8%9Bar%C4%83-nomazilor
Pentru informatii, puteti sa-mi dati mie un mail: imperatortravel@yahoo.co.uk
Pentru informatii si inscrieri, contactati-l pe Dragos de la Explore Travel: dragos@exploretravel.ro
Va astept !
Imagini Kyrgyzstan
Minaretul Burana