Ce faceti in februarie cand la noi este frig si posibil mult nor ? Ce-ar fi sa mergem impreuna in Filipine, una dintre cele mai frumoase tari ale Asiei de Sud-Est unde este cald si bine si, cel putin in februarie mult soare – Filipine are un climat mai dificil cu doar 3 luni de sezon secetos pe an – din ianuarie pana in martie. Desi nu are faima si e departe de popularitatea Thailandei si a insulei Bali, Filipine este indiscutabil una dintre cele mai frumoase si variate tari din zona. Filipinele sunt de o frumusete unica, sunt o minune a naturii, iar filipinezii sunt pur si simplu deliciosi – desi este o tara saraca si multi filipinezi traiesc in conditii care noi, cei din Romania le-am considera dramatice, sunt un popor extrem de vesel – permanent cu zambetul pe buze, si nu de putine ori, ii auzi cantand asa, aiurea, pe strada. Karaoke este un sport national (am avut parte de concurs de karaoke pana si in … avion !).
Filipinele sunt un mix foarte interesant de Asia, Spania si SUA. Au fost colonie spaniola timp de secole (de unde si faptul ca sunt o tara foarte foarte catolica), apoi americana (de unde si un anumit stil american)
Circuitul pe care vi-l propun este facut impreuna cu prietenii de la Exact Travel, alaturi de care am organizat mai demult circuite in Iran, China, Cuba si Indochina, iar planul de bataie este urmatorul
Plecam pe data de 2 februarie 2025 (este o duminica) in directia Doha. Dupa un tranzit de mai putin de 4 ore (sa nu credeti ca e prea mult, pana debarci, pana ajungi in aeroport, plus te imbarci cu o ora inainte de ora decolarii, taman ai timp de o cafea, de o pizza sau de un pic de shopping), plecam in directia Cebu, al doilea oras ca marime al Filipinelor (daca ne oferim la zona metropolitan) si primul loc din Filipine pe care a debarcat o expeditie europeana – este vorba de Magellan. Vom ateriza undeva dupa-amiaza tarziu, pana ajungem la hotel, se face seara si sunt sigur dupa un zbor chiar lung, vom dori sa ne odihnim,
A doua zi vom vizita Cebu, numita si Regina Sudului, un oras cu urme coloniale spaniole. Aici este locul unde a debarcat Magellan si unde a si fost ucis. Locul exact se numeste azi Lapu Lapu City (dupa numele liderului local) si este parte din zona metropolitana Cebu. Printre urmele colonizarii spaniole se afla Crucea lui Magellan pusa in locul unde acesta a debarcat, o catedrala si un fort. Le vom vedea pe toate.
Langa Cebu se afla insula Bohol, una dintre cele mai pitoresti. Acum aproape 20 ani am fost si eu fix intr-o excursie de o zi tot din Cebu (faci cam o ora cu ferry) unde ai parte de experiente variate. Cea mai faina a fost sa iau pe brat un tarsier, cea mai mica primata din lume si sa admir Chocolate Hills (arata ca niste cupe de inghetata de ciocolata), dar pe langa asta, vom face o mini-croaziera pe un rau, ne vom plimba intr-o padure de mahon si vom descoperi cea mai veche biserica din Filipine.
Dupa etapa Cebu, va urma zic eu cea mai frumoasa regiune unde marea se amesteca cu stancile, creand un mix extraordinar. Este un loc despre care este imposibil sa povestesti pentru a reflecta cu adevarat ceea ce vezi. Se numeste El Nido si se afla in insula Palawan. Aici vom avea 2 zile pentru a calatori printre stanci, printre insule, pe ape albastre si verzi, intr-un peisaj greu de uitat. Din EL Nido, sunt “desenate” patru circuite, numite destul de putin imaginativ – circuitele A, B, C si D, dar de departe, cele mai frumoase sunt circuite A si B. Va invit sa citit povestea acestor circuite aici: Circuitul A si Circuitul B. Am fost in multe tururi pe ape prin Indonezia, Filipine, Thailanda sau Vietnam, dar cred ca cele mai frumoase taramuri pe care le-am vazut au fost in aceste circuite din El Nido.
Dupa El Nido, vom cobora in Puerto Princesa, capitala insulei Palawan. In apropiere, se afla una din cele 7 minuni naturale ale lumii. Poate ati auzit de cele 7 minuni noi ale lumii – gen Marele Zid, Petra sau Macchu Picchu. Ei bine, cei care au organizat votarea pentru cele 7 minuni, au mai organizat o votare pentru cele 7 minuni naturale ale lumii – din ele am vazut Halong Bay, cascadele Iguazu, Insula Komodo, Table Mountain din Cape Town si cea pe care o vom vizita in acest circuit – raul subteran de la Sabang.
Etapa 3 din tur va fi capitala Manila – un oras imens, care pe vremuri era o prabusitura, dar care in ultimii 15 ani a crescut absolut enorm. Am ajuns anul trecut in Manila in drum spre Papua Noua Guinee si pot spune ca am ramas socat cat de frumos a fost refacut centrul vechi, un centru distrus complet in al doilea razboi mondial si care acum vreo 15 ani era o ruina. Acum, arata ca unul din acele frumoase orase coloniale ale Americii Latine. O ultima vizita la o plantatie unde vom simti viata rurala a Filipinelor va prefata intoarcerea acasa dintr-o tara unica, absolut superba, dar care e prea putin vizitata cel putin de romani.
Informatii
Perioada de calatorie: 2 – 14 februarie 2025 (sezon secetos)
Zbor intercontinental: Qatar Airways: Bucuresti – Doha – Cebu si Manila – Doha – Bucuresti
Zboruri locale: Cebu – El Nido si Puerto Princesa – Manila
Pret: 3590 euro
Include: zboruri intercontinentale si cele interne din Filipine (cu tot cu bagaje de cala si taxe de aeroport. Pe zborurile interne, nu se serveste masa, dar sunt zboruri scurte, de circa 1 ora), transporturi peste tot cu tot cu intrari in cazul excursiilor incluse, cazari la hoteluri de 4 stele, 6 cine.
Excursii optionale: Programul este flexibil, oferind excursii optionale in zilele in care poti sa alegi sa te odihnesti la plaja sau hotel. Costul lor total este de 595 euro (Bohol, Sabang, tururile din El Nido si plantatia de langa Manila)
Viza: Nu este nevoie
Boli tropicale: risc mediu in Puerto Princesa si scazut in El Nido. Nu este risc in celelalte parti vizitate ale tarii.
Toate informatiile le gasiti aici –-> https://exact.travel/wp-content/uploads/2016/01/Perlele-FILIPINELOR-02-14.02.2025.pdf
Pentru mai multe informatii si inscrieri, dati-mi mie un mail (sau un mesaj pe Facebook, Whatsapp, etc) la imperatortravel@yahoo.co.uk
Imagini Filipine
Asa de mic este un tarsier
Cea mai mica primata din lume
Orezariile tipice Filipinelor si Asiei de Sud Est, in general
Un alt pod tipic
Chocolate Hills – la finalul sezonului secetos, devin maronii aratand ca ciocolata 🙂
El Nido
Inconjurat de stanci
Daca mergi la El Nido, e musai sa iei un tur sa vezi insulele, stancile, lagunele din zona
Acesta e mijlocul de transport 🙂
Poti sa te dai si cu caiacul la o oprire
Street food pe barca 🙂
Printre insule
Am mancat aproape o farfurie intreaga 🙂
Paradis
Transportul la Tour A sau B sau C sau D 🙂
Transportul public in Filipine se face cu jeepney 🙂
Portul de imbarcare pentru Underground River
Si aici debarcam pentru Underground River
Gata de intrat in pestera
Intrarea in Underground River
Gata de plecare
Jeepney – transportul in comun in Manila
In orasul vechi, poti merge si cu caleasca
Welcome to Manila, Sir !
Vechi si nou in Manila
Orasul vechi a fost reabilitat si refacut
Interiorul unei vile coloniale…
Biletele banuiesc ca sunt doar dus acuma, nu? 😉
Sunt dus-intors. Nu e obligatoriu sa te prezinti la zbor in Manilla. Dar eu sper ca o sa avem de ce sa ne intoarcem