Asa cum am scris si in articolele precedente, dar si pe Facebook, am ajuns la Iasi la invitatia celor de la Hotel Pleiada din oras. Un hotel care nu numai ca are 5 stele din acelea adevarate, dar, iata, se implica si in promovarea Iasului in lipsa initiativei autoritatilor locale. Pot sa spun ca nu sunt singurul blogger invitat la Iasi de Pleiada, au fost invitati mai multi bloggeri si influenceri cum ar fi amica Dana Gont, dar si bloggeri internationali cum ar fi Eva Kisgyorgy, autoarea blogului de calatorii Travellina, una dintre cele mai urmarite din tara vecina. Dar, evident, pentru clientul obisnuit poate asta conteaza mai putin, in ultima instanta, este important ce simt si ce experiente au in acest hotel, asa ca hai sa trec si sa va povestesc cate ceva despre Hotel Pleiada.
In primul rand, sosirea la Iasi este cu adevarat in style, imposibil sa nu impresioneze pe orice client – in principiu, daca vii cu un mijloc de transport in comun (gen avion, dar de asemenea si daca vii cu trenul sau autocarul), esti asteptat pentru transferul la hotel cu un Maybach de senzatie. In principiu, asta se intampla daca nu exista si alte transferuri care au fost rezervate inaintea ta, dar daca se intampla sa nu fie Maybach, va veni un microbus luxos de 8 locuri sa te ia si sa te duce la Hotel Pleiada.
Ca locatie, nu este in centru, nu este in buricul targului , dar nici departe – Google Maps indica faptul ca sunt doar 3,5 km de la hotel pana la Palatul Culturii, buricul Iasului. Locatia are insa un avantajele ei – este intr-o zona linistita. Intre hotel si DN24 care leaga Iasi de Vaslui, se afla o superba livada cu mere – cred ca primavara este o nebunie de flori, iar in spatele hotelului este un deal impadurit de unde vine un pic de aer curat. In consecinta, este o locatie linistita si relativ retrasa, dar nu in mijlocul padurii – in ultima instanta, daca nu prinzi ora de varf, faci 10 – 15 minute cu taxiul pana in centru ! Este o oaza in care sa te relaxezi si chiar daca vii in Iasi in interes de serviciu, poate fi locul unde sa iti alungi oboseala si stressul.
Prima impresie dupa ce iesi din Maybach este receptia. Mare, aerisita, plina de lumina, are un aer sa te binedispuna. Si daca lumina sau zambetele celor de la receptie nu te vor bine dispune, atunci sigur imensul panda de plus, stand relaxat pe niste canapele in receptie te va face sa zambesti. Apoi, dupa o bautura de bun venit, am ajuns in camera… Asa ca sa va povestesc pas cu pas despre hotel
Camera
Luminoasa si mare. Nu este o camera clasica, nici prea pompoasa, nici arhi-moderna si minimalista. Este undeva la mijloc si placuta. Patul nu e nici moale, nici tare, taman cat sa te arunci in el si sa te simti imediat relaxat. Interesanta este baia – are un geam care da spre camera (zona de dus), inspirata de senzualitatea camerelor hotelurilor de lux din Asia. Evident daca imparti camera cu cineva care prefera ca baia sa fie un spatiu complet privat, se poate trage cortina, nu e nici o problema.
Evident, cum te poti astepta la un hotel de 5 stele, exista mini-bar plin cu tot soiul de bauturi si snacks-uri si aerul conditionat care sufla discret – vara e pe rece, iarna e pe cald. Nu imi dau seama cum functioneaza cand e primavara-toamna si poate intr-o zi vrei rece si intr-una cald.
In hotel exista atat camere de 5 stele, cat si de 4 stele, evident, la tarife diferentiate, asa ca sa stiti cand alegeti. Eu am stat in camera de 5 stele, nu stiu exact care sunt diferentele.
Personalul
Foarte bine instruit. Este cu zambetul pe buze, este primitor si mai ales saritor. Nu este stilul acela degajat-prietenos de prin Italia sau SUA, nici servil-submisiv din Asia, nici formal-cu batul in fund ca in Franta, este cumva un stil care se potriveste Romaniei – zambesc, dar nu excesiv si nici artificial, sunt saritori si desi comunicativi, o fac in stilul acela politicos cum se asteapta romanii. Nu sunt distanti, dar nici nu intra in sufletul tau. Te fac pur si simplu, sa te simti bine. In schimb, cumva par sa aibe totul sub control si cand ai nevoie de ceva, se rezolva imediat. Procesul de check-in a fost super-rapid, probabil si pentru ca eram asteptat de directoare generala ;). Dar nu cred sa dureze prea mult nici in cazul altor clienti.
Spa
Ooooo. Asta e o minune. Cum Romania nu este exact la tropice, iar iarna prin Iasi bate crivatul, Hotel Pleiada are un spa minunat la subsol complet acoperit. Cat e iarna de grea, poti sa stai linistit in piscina ca si cum ai fi in Emirate. Piscina principala este ampla, loc garla, iar intreaga incapere este invaluita de culori in schimbare fara sa fie obositoare. Dimpotriva, creaza o atmosfera fresh. Exista si o zona de saune, un asa-numit ciubar (nu, nu este din acela de lemn cum mai vezi pe la pensiuni, e de fapt un jacuzzi mai mic intr-o camera cu un tavan care imita bolta cereasca) si sauna uscata si umeda.
Atmosfera nu este din aceea zen cu bambus si muzica de Buddha-Bar, ci moderna, cu culori si lumini destul de puternice, dar care pe de o parte relaxeaza, pe cealalta invioreaza. Este tipul de piscina sa te energizeze si nu neaparat sa te faca sa adormi. Exista zone cu lumini si culori care zici ca esti un mic Skywalker prin cer.
Apa din piscina este perfecta chiar si pentru unul ca mine care apreciaza apa calda, jacuzzi-ul nu este fierbinte de sa crezi ca esti pus sa fi facut supa, este evident mai cald, dar nu excesiv. Cum zic… totul taman bine.
Gastronomie – Restaurant Novella
Ei bine, aici ai parte de o experienta gourmet desavarsita cu un restaurant (Novella ii zice) care ar putea fi restaurant de varf in orice capitala din lume.
Micul dejun este cu de toate – de la mezeluri la branzeturi, de la prajituri la verdeturi, un numar destul de mare de fructe, iaurturi, etc. Fiind atat de vast, pot spune ca nu am simtit nevoia de a fi schimbat in cele 3 zile pe care le-am petrecut la Pleiada pentru ca este imposibil sa “acoperi” totul dintr-o singura zi, asa ca farfuria mea a avut parte de variatie “naturala” la toate cele 3 mic dejunuri servite la Pleiada. Remarcabil a fost salamul de biscuiti. In plus, ca la orice mic dejun care se respecta, aveai la rece si sticla de sampanie. Ma rog, vin spumant ca nu este din zona Champagne din Franta, ci este un vin spumant de calitate din Romania. Pentru ca si noi ne pricepem la vinuri spumante excelente (si niste connaiseuri chiar francezi mi-au spus mai demult ca sampania de la noi este comparabila cu cea de la mama ei).
Restaurantul Novella este deschis pentru pranz si cina, un loc unde orice gourmand ar fi satisfacut. Meniul este o combinatie romano-italiana cu unele dintre cele mai faine preparate din ambele gastronomii – adica poti alege si ciorba radauteana, dar si lasagna a la Bolognese. Partial este acoperit, partial este terasa (unde e o placere sa stai cand este cald, dar nu excesiv cum era la inceput de septembrie). Personalul nu este numai saritor si zambitor, ci si connaiseur. Restaurantul are sommelier care poate sa-ti recomande cele mai bune vinuri care sa se potriveasca la cina aleasa, iar chef-ul a castigat ceva trofeu la un concurs international de paste… Evident, pastele sunt de varf, dar nu numai. Subsemnatul e mare iubitor de vita, iar Novella are in frigiderul special cele mai bune carnuri de vita – probabil este unul din putinele locuri din Moldova unde au vita Kobe – din pacate nu am incercat, in schimb am incercat Tomahawk – o vita excelenta, taiata spectaculos, acolo, la masa si pregatita pe piatra incinsa. Adevarul este ca atunci cand am postat poze pe Facebook ca sunt la Iasi la Pleiada, cred ca doi cititori au reactionat imediat – mananca Tomahawk, este de vis. Au dreptate.
De altfel, vorbind de recomandari, am primit si o recomandare de la un alt cititor – supa de capsuni cu inghetata de vanilie si sampanie. Si din nou, am cei mai faini cititori de pe planeta – supa aia de capsuni a fost un deliciu, sa dai cu caciula in caini vorba parca a olteanului. Evident, nu m-am abtinut nici la tiramisu, cum am zis, am mancat de 3 ori aici (un pranz si doua cine), asa ca am putut sa incerc mai multe preparate.
Si sa nu uit – subsemnatul este fan ton, iar la Novella am mancat un ton asa ca la mama acasa, in Portugalia. Adica acolo unde am descoperit fileul de ton, friptura de ton care este cu totul si cu totul altceva decat conservele acelea de ton in ulei. Pentru mine, friptura de ton un varf al bucatariei iberice (ori portugheze, pentru mine tonul e “portughez” pentru ca l-am descoperit in Portugalia), iar cei de la Novella il fac fix ca la mama tonului acasa – adica delicios a la Portugalia.
Ma rog, sunt mai multe preparate, am uitat sa mentionez de bruschetta, de crema de tomate cu branza de capra, dar pot spune ca mai am multe restante din meniul Novella. Pentru inspiratie si pofte, arunca un ochi aici –-> meniu Restaurant Novella
Concierge
Eu personal nu am apelat la concierge pentru ca tot programul mi-a fost alcatuit de Dora de la Pleiada impreuna cu unele dintre cele mai bune ghide din Iasi, dar daca vii in Iasi si ai timp, cei de la Concierge iti pot aranja rapid un tur al orasului – fie ca e un tur cultural, fie ca e un tur istoric, fie ca este un tur cu degustari de vinuri (Cotnari este la cam 60 km de Iasi, asa ca regiunea Iasi are vinuri de soi). Iar daca vrei sa descoperi Iasiul pe cont propriu, vezi ca studentii si tinerii absolventi voluntari la Asociatia Travel.Iasi au creat 7 tururi tematice (de la Traseul Unirii si cel Romantic la traseul comunismului sau pelerinului) care leaga cele mai importante obiective turistice ale fiecarei teme in parte. Uite-te aici
Deci daca vrei sa descoperi Iasul in compania unui ghid, poti intreba la conciergerie. Daca vrei sa descoperi Iasul pe cont propriu, cei de la conciergerie te pot ajuta cu informatii, site-uri, harti si sfaturi. Si foarte probabil si cu bilete la teatru (de neratat !) sau alte evenimente artistice. Uite aici.
Curatenie
Un singur cuvant – IMPECABILA
Parcare
Vii cu masina, Pleiada are ditamai parcarea la doi pasi de hotel. Pazita, cu tot ce trebuie. Poti sa-ti lasi si Rolls-ul in siguranta acolo.
Ce as mai remarca. Multe, dar daca ar fi sa subliniez ceva este atentia la detaliu. Noi, ca natie nu suntem atenti la detalii. Lasa ca merge si asa, acum nu ne uitam la toate amanuntele si uneori suntem surprinsi chiar de lucruri evidente (de exemplu ca iarna vine in decembrie). Asa suntem noi ca natie, nu ne putem germaniza.
In schimb, cei de la Pleiada nu sunt romani cand vorbim de atentie la detaliu. Sunt nemti sau japonezi. Totul e impecabil. Sau ma rog, unde m-am uitat eu – de la lipsa oricarei scame de pe mocheta la cum se toarna vinul in pahare. Cu atentie la detaliu. Si pentru asta, chapeau bas !
Pentru mai multe informatii, inclusiv oferte speciale, uitati-va aici –-> Hotel Pleiada
Imagini Hotel Pleiada Iasi
Intampinarea la aeroport – in style
Not bad, not bad…
Sosirea la hotel Pleiada
Multumesc, Dora !
Oaspetele de onoare din receptia hotelului
Cam asa arata hotel Pleiada
Cu o padurice in spate
Camera mea din hotel Pleiada
Ampla
Pentru un pic de senzualitate, cu vedere la dus 🙂
Si din partea celalalta 😉
Mini-bar variat
Ahhh si am primit si scrisoare de bun venit 🙂
Piscina acoperita din hotel Pleiada
Uneori e fain sa ai o piscina in exclusivitate (dupa poza aceasta, au mai aparut clienti)
Sauna
Ice, ice, baby 🙂
Jacuzzi nu era fierbinte – taman bine
Asa-numitul ciubar intr-un peisaj de exceptie 🙂 Feeling like Skywalker 🙂
Aici se serveste micul dejun
Sampanie la micul dejun… ca la 5 stele
De pe la micul dejun
Salamul acela de biscuiti – teribil de bun
Terasa restaurantului Novella
Se pregateste vita
Si acesta este Tomahawkul
Se pregateste acolo pe plita incinsa
Cu chef-ul restaurantului langa camera tezaurului 😉
De incalzire
Arta prezentarii salatelor
Sunt fan crema de rosii. Daca are si branza de capra, e super !
Italia la hotel Pleiada – lasagne
Friptura de ton a fost exceptionala
Legendare supa de capsuni
Sa curga vinuuul 🙂
Nu poti sa nu faci poze la restaurantul Novella 🙂
Concierge