Dupa Kyrgyzstan si Mongolia renunta la viza pentru romani. Doar Turkmenistanul mai cere viza in Asia Centrala

15. Genghis Han De Aluminiu

Perioada pandemica si post-pandemica a inregistrat niste progrese in ceea ce priveste accesul cetatenilor romani in diverse state ale lumii. In mod surprinzator, tari ale caror vize erau extrem de greu de obtinut cum sunt Irak, Pakistan sau Algeria au simplificat masiv accesul cetatenilor romani (si a altor cetateni) pe teritoriul tarii (de aceste facilitati am beneficiat deja in Pakistan si ma pregatesc pentru Algeria la primavara), iata ca dupa ce Kyrgyzstanul a renuntat la viza acum cateva luni, iata ca si Mongolia renunta la viza pentru romani temporar pana la sfarsitul lui 2025. Posibil ca decizia sa fie prelungita in functie de impactul asupra turismului din Mongolia, dar orisicat, avem 3 ani la dispozitie sa calatorim in Mongolia fara viza.

Cum ziceam, Kyrgyzstanul a decis pe 22 iulie 2021 sa introduca Romania (alaturi de alte cateva state dintre care doar 3 ale Uniunii Europene – noi, Cipru si Bulgaria) pe lista tarilor ale caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in aceasta republica central-asiatica. In acest moment, toti cetatenii UE pot vizita aceasta mirifica republica de munte fara viza pentru o perioada de pana la 60 zile.

Iar la inceputul anului 2o23, Mongolia a decis sa ridice obligativitatea obtinerii vizei pentru cetateni din 34 state inclusiv Romania si sa poata sta pe teritoriul tarii pana la 30 zile.

In consecinta, in acest moment, cetatenii romani pot calatori in intreaga Asie Centrala fara viza exceptand Turkmenistanul – in acest stat, orice cetatean strain poate intra doar cu viza pe baza unei invitatii din partea unei entitati turkmene, in consecinta fiind unul dintre cele mai putin vizitate state ale Planetei. Schimbarea la varf survenita in 2022 cand presedintele Serdar Berdimuhamedov (41 ani) a mostenit tronul tatalui sau Gurbanguly Berdimuhamedov (65 ani) care dupa o domnie de 15 ani a decis sa se retraga, da anumite sperante cu privire la relaxarea politicii de viza a acestui stat inchis, dar pana atunci, accesul este la fel de dificil ca dintotdeauna in ultimele doua decenii. In plus, in acest moment, strainilor le este interzis accesul in Turkmenistan datorita COVID-19.

Deci, iata situatia vizelor pentru romani in Asia Centrala:

Kazahstan – nu e nevoie de viza, se poate sta 30 zile

Kyrgyzstan – nu e nevoie de viza, se poate sta 60 zile

Mongolia – nu e nevoie de viza, se poate sta 30 zile

Tajikistan – visa-on-arrival, se poate sta 45 zile

Turkmenistan – este nevoie de viza obtinuta in avans. Viza poate fi ridicata fie la o ambasada turkmena, fie la un punct de granita care este clar specificat in aprobarea vizei de vizitare. Se poate obtine doar pe baza unei invitatii de la o entitate turkmena (in general, o agentie de turism). Exista posibilitatea sa iei o viza de tranzit, doar daca demonstrezi ca e musai sa traversezi teritoriul turkmen (de exemplu, daca vei calatori din Iran in Uzbekistan), dar trebuie sa te duci musai la o ambasada / consulat turkmen, iar rata de refuz este ridicata. In plus, timpul de asteptare pentru raspuns este de 30 – 60 zile. ATENTIE – in acest moment, Turkmenistanul interzice intrarea turistilor straini pe teritoriul national datorita pandemiei de COVID (doar Coreea de Nord si China sunt in continuare inchise pentru turisti si cred ca inca putine

Uzbekistan – nu e nevoie de viza, se poate sta 30 zile.

Categorii:
Mongolia · Vize

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest