Africa de Sud, la capătul Pământului. (ep.1). O introducere.

Africa de Sud Johannesburg

Johannesburg, Africa de Sud

Da, am fost si n-am fost in Africa de Sud. Am fost, am stat chiar o saptamana, dar mare lucru nu am vazut. Urma sa ma mut acolo si sa descopar tara de la capatul pamantului pe indelete, dar n-a fost sa fie. Am vizitat Sandton, aceasta Pipera a Johannesburgului si am fost la Lion Park. Apoi ani de-a randul nu am vrut sa merg, pana la urma, acuma sunt tentat, dar a venit COVID-ul, asa ca mut planurile pentru 2021 – cand se implinesc 10 ani de cand ar fi trebuit sa ma mut in Africa de Sud. Cred ca pot sa ajung in Africa de Sud si sa ma bucur de ea. Dar Eugen a fost inaintea mea, fix inainte de COVID (asa cum eu m-am strecurat din Bangladesh printre tari care se incuiau si companii aeriene care anulau zboruri pe banda rulanta, si el s-a strecurat din Africa de Sud spre casa), asa ca mi-a trimis o poveste lunga (“sparta”) in mai multe episoade despre tara-curcubeu… Va invit s-o cititi !

Hello South Africa ! ”Sawubona” adică ”Bună ziua”. Mă rog, Google Translate traduce ”Sawubona”cu ”A văzut fasole”. Și asta poate fi uneori o veste bună, mai ales dacă ți tare poftă.

După ce am vizitat 78 de țări și regiuni cu statut special, mulți amici m-au întrebat “Dar în Africa ai fost ? “. Nu știam de unde să apuc Africa, fusesem în Egipt și Maroc dar pe acestea nu le-aș include la Africa clasică și tradițională deși geografic aparțin acestui continent. Nu prea știam cu ce țară să încep. Aici am fost ajutat “moral“ și de amicul meu ”Imperatorul” Cezar Dumitru care m-a sfătuit că explorarea Africii tradiționale se face începând cu Africa de Sud. De ce ? Pentru că este cea mai evoluată țară a acestui continent iar bolile exotice sunt aproape inexistente.

Așa că am prins ultimul tren – aș spune ultimul avion, la propriu fiindcă ne-am întors pe tărâmul mioritic cu o zi înainte de a se închide granițele Africii de Sud din cauza pandemiei provocate de Coronavirus.

Să lăsăm deoparte această tragedie care a afectat grav turismul, vreau să vorbesc despre această inedită călătorie la capătul lumii, acolo unde se termină harta Africii – incursiunea noastră în Africa de Sud.

 

Introducere

Să vorbim puțin despre Africa de Sud: așa cum îi spune și numele, țara se situează în sudul continentului african fiind și cel mai sudic stat. Este poreclit “The Rainbow Nation” tocmai datorită multitudinii de culturi și minorități etnice. Cu o populație de aproape 60 de milioane de locuitori este cel de-al 24-lea stat al lumii.

Africa de Sud se învecinează în partea de nord cu Namibia, Botswana, Zimbabwe, eSwatini (fostul Swaziland) și Mozambic. In mijlocul Africii de Sud se află enclava Lesotho, actualmente țară de sine stătătoare. Lesotho, eSwatini (fostul Swaziland) și Botswana nu au fost incorporate în Uniunea Africii de Sud dobândind independența în anii 1960 până când au fost sub protectorat britanic..

Cât despre capitala țării, vorba lui Cabral, dacă întrebi o sută de români care e capitala Africii de Sud probabil că peste două treimi vor spune Johannesburg. E cel mai mare oraș al țării dar nu e capitala. Niciuna din cele trei. Fiindcă puțini știu că Africa de Sud are trei capitale: Cape Town – capitala legislativă, Bloemfontein – capitala juridică și Pretoria – capitala administrativă, ea apare oficial ca și capitală a țării.

În Africa de Sud se vorbesc nu mai puțin de 11 limbi oficiale și nu mai puțin de 15 limbi cu statut special. Dintre limbile oficiale desigur engleza este cea mai vorbită dar și limba afrikaans (un fel de olandeză ”stricată” cu influențe atât din limba germană dar și din limba africană khoi). Diferitele triburi vorbesc și astăzi propriile limbi și nu se înțeleg între ele decât prin limba afrikaans. Alte limbi vorbite sunt cele ale triburilor precum Xhosa, Sotho, Tswana, Ndebele și Swazi.

Istoria acestei țări este destul de interesantă. Așa pe scurt, merită povestit puțin: există dovezi arheologice care atestă că primii locuitori trăiau pe aceste meleaguri acum 100.000 de ani. Ca dovadă, la 50 de kilometri de capitala Pretoria există un loc numit ”Leagănul Umanității”, patrimoniu Mondial UNESCO. Aici se găsesc mai multe peșteri în care au fost descoperite fosile umane.

Popoarele Bantu au cucerit triburile Khoikhoi și san care formau popoarele Khoisan.

Primul european care a atins coastele Africii de Sud a fost Bartolomeu Dias la sfârșitul secolului al XV-lea când a descoperit Capul Bunei Speranțe.

La începutul secolului al XVII-lea puterea Portugaliei începuse să scârțâie astfel că englezii și olandezii ”şi-au întins antenele” pentru a concura comercianții portughezi de condimente.

La jumătatea secolului al XVII-lea olandezul Jan van Riebeek a ajuns la Capul Bunei Speranțe ca reprezentant al Companiei Olandeze a Indiilor de Est. Aceasta era o megacorporație guvernamentală care avea ca scop printre altele facilitarea comerțul de condimente cu India, pe atunci Imperiul Mogul. Scopul principal nu era la acea vreme colonizarea Africii ci se dorea crearea unei zone de aprovizionare pentru marinarii și navele care tranzitau sudul Africii pentru a ajunge în India. Iar acea zonă a devenit ulterior Cape Town, ”Orașul Capului”.

La începutul secolului al XVIII-lea britanicii au pus stăpânire pe împrejurimile Cape Town, acestea devenind ulterior parte a Imperiului Britanic. Iar olandezii, denumiți și azi ”voortrekkers” adică pionieri sau înaintaşi au părăsit zona Capului Bunei Speranţe migrând spre centrul actualei Republici a Africii de Sud.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu descoperirea diamantelor și a aurului, au avut loc cele două războaie dintre britanici si buri cunoscute ca și ”Primul și Al Doilea Război al Burilor”. Dacă în Primul Război au ieșit învingători burii (aceștiau era olandezi și germani care s-au asociat cu Hughenoții izgoniți din Franța), în Al Doilea Război al Burilor au triumfat britanicii.

Diferitele colonii britanice au fost unificate în anul 1910 sub numele de Uniunea Africii de Sud devenind parte a Commonwealth pentru ca apoi, peste 50 ani să ia ființă Republica Africa de Sud.

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a apărut Apartheidul, acel sistem politic, economic și social de tip rasist prin care populația a fost împărțită în două: albi și populație de culoare (a se evita termenul ”negri” fiindcă ”nu dă bine”)  – primii erau cei avantajați iar populației de culoare i s-au luat aproape toate drepturile. Acest ”Apartheid” a ținut până la începutul anilor 1990 când s-au organizat primele alegeri libere, câștigate de nimeni altul decât Nelson Mandela.

 

Ce e de văzut și de ce să vizitezi Africa de Sud ?

Africa de Sud are multe de oferit. Sunt conștient că am reușit să descopăr doar o felie dintr-o mare tortă.

Toată lumea a auzit măcar câte ceva despre Africa de Sud. Și eu auzisem de marile orașe Cape Town și Johannesburg dar și de capitala Pretoria. Cu toții cunoșteam faptul că aici a domnit Apartheidul zeci de ani și că simbolul acestei țări, Nelson Mandela a fost zeci de ani închis pentru ca apoi să lupte pentru drepturile populației de culoare. Mulți dintre noi știam că musai trebuie să mergi în Africa de Sud pentru a face un safari și că cel mai cunoscut loc pentru această experiență inedită este  Parcul Național Kruger unde poți vedea animalele care fac parte din fauna acestui continent. Un loc cu o mare însemnătate este Capul Bunei Speranțe descoperit de Bartolomeu Dias. Acesta este unul din cele mai sudice puncte ale Africii având o importanță deosebită pentru navigatori până la crearea Canalului Suez.

Mai multe însă urma să descoperim vizitând Africa de Sud.

 

Cum ajungi în Africa de Sud

  • VIZA: Păi in primul rand ai nevoie de viză. Pentru asta trebuie să aplici la Ambasada Republicii Africa de Sud din București. Pe lângă pașaportul valabil și cu cel puțin două pagini libere mai trebuie să prezinți extras de cont prin care să dovești că ai suficiente fonduri pentru a te întreține (cam 2000 de euro de persoana pentru două saptămâni),  adeverință de la locul de muncă care să ateste că ești angajat pe perioadă nedeterminată și că ai concediu aprobat în perioada pentru care soliciți viza), 60 euro taxa de viză
  • BILETUL DE AVION: Dacă ai rezolvat partea cu viza, arunci un ochi pe biletele de avion. Pentru noi agenţia tour-operatoare a ales un zbor din Bucureşti via Doha. Tot atât durează și un zbor via Londra cu British sau via Dubai cu Emirates. Sau, de ce nu, un zbor via Istanbul cu Turkish Airlines.
  • CE SĂ CONŢINĂ DAR MAI ALES CE SĂ NU CONŢINĂ BAGAJUL:  Africa de Sud nu e restrictivă când vine vorba de ce introduci în țară. Adică poți să introduci orice e legal să transporți în bagaje când vine vorba de călătoriile cu avionul. Poți introduce liniștit în țară fructe și snacksuri daca vrei să fi sigur că nu vei muri de foame. Dar prețurile sunt chiar de  bun simț așa că mai bine optezi pentru produse locale.

Când vine vorba de ce trebuie să ai musai în bagaj, neapărat un adaptor de priză pentru Africa de Sud. Seamănă cu cel pentru Marea Britanie dar… nu răsare. Nu e la fel, pinii ștecherului sunt mult mai groși. În multe locaţii sunt şi prize în format european dar noi am cumpărat chiar în aeroport un adoport special pentru Africa de Sud deoarece am vrut să fim siguri fiindcă telefoanele şi camere de luat vederi aveau nevoie musai de reîncărcare zilnică. 7 euro. Dar merită. Desigur, bani cash, carduri, încărcătoare de telefon, carduri de memorie cu mulţi giga fiindcă ai ce fotografia şi bine-nţeles haine. Pentru orice anotimp, depinde mai ales ce perioadă de călătorie alegi. În principiu dacă mergi toamna sau primăvara (la ei) trebuie să ai haine lejere (cu cât înaintezi spre nordul ţării temperaturile cresc, atunci când la ei este cald), în partea de sud a ţării temperaturile sunt puţin mai scăzute mai ales datorită faptului că influenţa oceanului îşi spune cuvântul.

Și foarte important: o asigurare medicală de călătorie cu o poliță cât mai barosană pentru că  serviciile medicale sunt foarte scumpe, ea oricum acoperind doar urgențele.

 

Lucruri mai puțin știute despre Africa de Sud, “săraca țară bogată“

Trebuie spus încă de la început că în Africa de Sud nu e foarte sigur să umbli singur pe stradă, mai ales în orașele mari cum sunt Cape Town, Johannesburg și Pretoria. Nici ziua dar mai ales noaptea. Africa de Sud e o ţară unde diferenţele între cei bogaţi şi cei săraci sunt foarte mari. Iar aproape toate casele au garduri înalte cu sârmă ghimpată iar deasupra gardului fire de curent. Aşa, de protecţie faţă de foarte potențialii răufăcători dar și pentru o poliță de asigurare mai mică. Fiindcă pentru cine nu ia măsuri, firmele de asigurări nu fac rabat.

Să vorbim puțin despre cartierele săracilor care se află aproape la marginea fiecărui oraș. Sunt extrem de mulți săraci, cei mai mulți fac parte din populația de culoare.

Aici în Africa de Sud am întâlnit o situație unică: populația săracă de culoare locuiește în niște cartiere numite “Township”, un fel de orașe-vapor.

Cele mai primitive “locuințe“ sunt cele din cinci coli de tablă: 4 pereți lateriali și un acoperiș. Iar asta este “free“ adică pentru asta nu trebuie să plătești nici impozit și nici chirie. Cei care au fost mai gospodari și-au construit la marginea acestor “Township-uri“niște case puțin mai trainice folosind materiale de construcții. Fiind totuși case dar la marginea acestor cartiere ad-hoc impozitul este semnificativ mai mic decât dacă își construiau o locuință similară într-unul din cartierele orașului. Iar acolo mai costa si terenul de sub casă. Iar cine nu a prins loc în “Township“ a ales vagoane de tren dezafectate.

Principiul PCR (Pile, Cunoștințe și Relații) funcționează cu brio și aici, există case construite de guvern, nu foarte mari dar semnificativ mai confortabile decât cocioabele din “Township“ (uneori e mult spus și cocioabă). Pentru aceste case există liste de așteptare dar în funcție de relații și “banii pregătiți“ ordinea se poate modifica.

“Township-urile“ nu au spital dar au propriu lor dispensar medical. Dar doar atât. Cazurile mai grave sunt duse cu ambulanța la spitalele din oraș – care au și ele secțiuni pentru albi și pentru populația de culoare. Ambulanța însă nu poate să ajungă decât la marginea acestui cartier al săracilor deoarece acolo nu sunt străzi, poți să te strecori cu greu printre cocioabe. Este o întreagă poveste și cu asigurările lor de sănătate, în principiu fiecare beneficiază de tratament mai mult sau mai puțin gratuit dar dacă nu ai asigurare vei aștepta pe holul spitalului până îți vine rândul. Și e posibil ca “cea cu coasa“ să ajungă mai repede. Iar spitalele publice sunt supraaglomerate și au secțiuni separate pentru albi și negri, așa cum spuneam înainte. O asigurare medical care să acopere măcar ceva începe de la 200 de euro pe lună. Trebuie însă să îți și permiți să o plătești.

Cât despre utilități: branșarea la sursa de electricitate e în cele mai multe cazuri ilegală, mai pe românește “fură curent“. Și din această cauză se sistează alimentarea cu energie electrică pe zone, câteva ore, din când în când.

Iar sursa de apă potabilă se află în mijlocul acestui cartier “Township“ de unde fiecare își duce cu vadra la locuință cât are nevoie. Sau se aduce o cisternă cu apă potabilă din care fiecare își ia apă câtă are nevoie.

Până în anul 1994 când a dispărut Apartheid-ul populația de culoare nu avea voie să locuiască în zone cu populație albă, au existat magazine separate pentru populația albă și cea de culoare, au existat școli separate pentru populație albă și cea de culoare. Și foarte multă populație de culoare analfabetă. Din 1994 problema celor două s-a reglementat oarecum dar nu foarte mult. În fostul cartier olandez Bo-Kap sunt foarte multe case de vânzare deoarece “albii“ au decis să părăsească zona iar în Jo’burg așa cum le place să își alinte sud-africanii cel mai mare oraș al țării Johannesburg, populația “albă“ a decis de ceva timp să se relocheze în suburbia Sandton lăsând în paragină clădirile din centrul orașului.

Imagini Africa de Sud

Cape Town

Cape Town

Bo Kap Cape Town

Cartierul Bo Kap din Cape Town

Insula focilor

Focile de la capatul Africii 🙂

Capul Bunei Sperante

Si capatul Africii

Plaja Boulders

Nu departe este o colonie de pinguini

Table Mountain

Cape Town de pe Table Mountain

Arta in Soweto

Arta africana in Soweto

Township

Township

Elefant african

Maretul elefant african

Tribul shangana

Sat al tribului shangana

Antilope in Kruger Park

Kruger Park – principalul parc de safari din Africa de Sud

Blyde River Canyon

Blyde River Canyon – probabil cea mai faina panorama

Categorii:
Africa de Sud

Comentarii

  • Mihaela Abu El Shaikh spune:

    Foarte interesant si util

  • Elefantul African spune:

    Cum e cu siguranta ? Ma bate si pe mine gandul sa dau o fuga cu familia ( copil atasat ) si nu stiu daca sa ma aventurez. Pentru ca vreau sa evit vaccin si pastile antimalarie ( pt copil , ca eu am mai luat ) , vreau sa evit parcurile nationale din Nord-Est..inteleg ca acolo e risc crescut de malarie. Ma gandeam sa aterizez in Cape Town, sa inchiriez o masina … si sa petrec vreo 7 zile prin zona. Oare e o idee buna si sa cuplez cu Reunion ?

    • Eugen Jurca spune:

      Eu recomand sa apelezi la un touroperator adica sa mergi in circuit organizat. In orasele mici e destul de safe dar in orasele mari precum Cape Town, Pretoria si Johannesburg e destul de riscant sa mergi pe strada singura, chiar si ziua. Unei doamne din grupul nostru i-a fost smuls lantul de aur de la gat. Deci cat mai modest imbracata si fara gablonturi. Da, exista teoretic malarie si in Africa de Sud, sunt doar cazuri isolate. Noi am fost la parcul Kruger care se afla in nord-est fara niciun fel de vaccin. Poti cupla cu Reunion, asta e decizia ta. Si cu Madagascar. Dar mai degraba cu Mozambique, cascada Victoria din Zambia, Namibia sau Botswana. Iar pentru acestea sa te interesezi de conditiile de calatorie (viza, boli etc)

  • Valentina spune:

    Bună ziua d-le Eugen ,v-am urmărit relatarea ,este foarte interesanta, m-ai ales pentru mine deoarce pe data de 27 Septembrie urmează să merg si eu .
    Avem deja biletele de avion cât și cazarea. Vom ateriza in JOHANNESBURG si de la aeroport avem transfer către Parcul Kruger unde vom sta 4 nopti. A cincea zi adica pe 1 octombrie plecam cu avionul spre CAP TOWNE unde vom sta inca 6 nopti. In afara de cazare ,bilete de avion si transfer aeroport/ cazare dus intors nu avem nimic organizat.In parcul KRUGER vom sta in Skukuza chiar lângă poarta de intrare la MARRIOT PROTEA. Oare ati putea sa ne ajutati si sa ne dati niste sfaturi cu privire la Safari cât și ce mai putem face in cele 4 zile in Parcul Kruger ?
    De asemenea in Cap Towne in cele 6 zile?
    Va multumesc anticipat si inca odată felicitări, atât pentru descriere cât și pentru faptul ca ati avut ocazia să vizitați aceasta țară superbă zic eu..

    • Eugen spune:

      Sa îmi scrieti in privat pe facebook Eugen Jurca (facebook messenger) si va dau nr tel sa ma sunati si vorbim

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest