Kenya renunta la viza pentru toate tarile lumii cu incepere din ianuarie 2024

Girafa Masai Mara

Acum cateva zile, presedintele kenyan d. William Ruto a anuntat ca incepand cu ianuarie 2024 va renunta sa mai ceara viza pentru nici una din tarile lumii. Data exacta nu a fost anuntata, dar presedintele Ruto a anuntat ca acest lucru se va intampla in ianuarie 2024 pentru a putea deschide Kenya pentru turisti din toata lumea. 

In acest moment, pentru a intra in Kenya, cetatenii romani (dar si din alte mai bine de 140 tari ale lumii), au nevoie sa obtina o viza. Aceasta se obtine exclusiv on-line (Kenya a renuntat la visa-on-arrival la 1 ianuarie 2021) si costa 51 dolari. De asemenea, Kenya este parte a unei vize est-africane care costa 100 dolari si este valabila pentru a intra in Kenya, Uganda si Rwanda. Este neclar ce se va intampla cu viza est-africana in conditiile in care Kenya va renunta la cerinta de viza. In ultimul an, au fost discutii ca si Tanzania, Burundi, RD Congo si Sudanul de Sud sa se alature vizei est-africane, dar nu s-a ajuns inca la nici o intelegere.

Chiar si in conditiile in care Kenya renunta la viza, in continuare calatorii spre Kenya vor trebui sa completeze niste date on-line si sa obtina ETA (Electronic Travel Authorisation), un sistem implementat deja de Europa, Marea Britanie si Canada, dar obtinerea unei ETA costa o suma (e drept, nesemnificativa). In Singapore, insa, ETA este gratuita. Indiscutabil, in viitorul imediat, va fi clar daca ETA kenyana va costa ceva, dar cel mai probabil chiar daca trebuie platita o suma de bani, aceasta ar trebui sa fie in principiu mai mica decat costul actual de 51 dolari.

Presedintele Ruto a fost si este un mare fan al calatoriei in interiorul Africii fara vize pentru cetatenii acestui continent. El anuntase inca de la inceputul anului 2023 ca Kenya va renunta la cerinta de viza pentru toate tarile Africii, urmand exemplu Rwandei, Seychelles, Gambia si Benin, dar se pare ca a devenit inca si mai generos, oferind intrarea fara viza pentru toata lumea. Dintre toate tarile lumii, din cate stiu doar Palau nu cere viza pentru nici o tara de pe Planeta, singura obligatie fiind sa prezinte un bilet de avion care sa dovedeasca pleacarea de pe insula.

 

Tarile din jurul Kenyei au urmatoarele cerinte pentru cetatenii romani:

Somalia: visa-on-arrival poate fi obtinuta pe cele 5 aeroporturi internationale ale tarii, inclusiv Mogadishu. Pentru a traversa granite rutiere, trebuie obtinuta o viza in avans de la o ambasada somaleza.

Etiopia: Visa-on-arrival sau e-visa pentru a intra doar via aeroportul Addis Ababa. Pentru a intra prin granite terestre, este nevoie de viza in avans de la o ambasada etiopiana.

Sudanul de Sud: electronic visa. Visa-on-arrival nu este disponibila.

Uganda: electronic visa. Nu se emite visa-on-arrival, iar viza electronica trebuie sa fie prezentata tiparita la intrarea in tara. Uganda este parte a vizei est-africane.

Tanzania: Romania este singura tara europeana a caror cetateni nu au nevoie de viza. Renuntarea la viza dureaza din perioada in care ambele tari au avut regimuri comuniste la putere.

PS: Multumesc lui Eugen pentru ca mi-a atras atentia, nu vazusem stirea.

Etichete:
Categorii:
Kenya

Comentarii

  • Mihai spune:

    Vreau să mă întorc în Africa de est pt Safari, nu mai vreau Kenya, cam periculos in nairobi, Cezar cum e cu securitatea in Tanzania?
    Mai OK decât in Kenya?

    • Imperator spune:

      Da, e mai ok. Dar Nairobi nu e cine stie ce vazut. Te duci direct in parcurile nationale. Nici Dar nu e cine stie ce. De fapt pentru parcurile Tanzaniei exista aeroportul Kilimanjaro unde aterizeaza si KLM, Turkish sau Qatar.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest