Festivalul Haferland la Crit

08. Costum sasesc

Mai acum cateva saptamani, scriam aici pe blog despre festivalul sasilor de la Crit. Era de fapt o avanpremiera la festivalul care se desfasura timp de cateva zile in sate sasesti din apropierea Sighisoarei. Dar pentru ca, probabil, unii dintre voi nu ati citit respectivul articol (aveti, oricum, linkul mai sus), sa va povestesc pe scurt ce inseamna Haferland si care e treaba cu Festivalul Haferland.

Haferland, in nemteste, inseamna Tara Orzului. E o denumire autentica, din istorie, pentru ca prin zona asta se facea cel mai bun orz din Ardeal. Iar sasii, oameni mandri, voiau sa trambiteze peste tot ca orzul lor e cel mai tare. Prin satele sasesti, exista mai multe fundatii care se ocupa cu pastrarea acestor sate-monument istoric parasite in masa de locuitori in ultimele decenii, dupa ce au construit aici, timp de aproape 1000 de ani, o civilizatie unica si o arhitectura deosebita. La Crit, Fundatia Michael Schmidt reconditioneaza cladiri vechi pe care le introduce in circuitul turistic. La Roades, Fundatia Tabaluga aduce copii saraci in vacanta, dar in urma careia nu numai ca au vazut locuri noi si frumoase, ci si invata cum sa se gospodareasca. La Viscri, Mihai Eminescu Trust salveaza case din sat si le reconditioneaza, transformand satul, alaturi de Printul Charles, intr-o Mecca a turismului rural romanesc, iar la Saschiz, Fundatia Adept promoveaza mancarea naturala, dar si incearca sa reinvie mestesuguri traditionale. Asa ca oamenii din cele patru fundatii s-au alaturat, inventand Festivalul Haferland – in fiecare zi, activitati intr-unul dintre cele patru sate (si nu numai) participante.

Cum zicea si Captain Planet – “the powers combined”, cele patru fundatii au facut un lucru tare fain, in fiecare zi intamplandu-se ceva in fiecare sat. Azi in Crit, maine la Roades, poimaine in Saschiz si asa mai departe. Scopul? Promovarea respectivei zone. Si stim atat din Romania, cat si de aiurea ce important este sa faci un eveniment tare pentru ca oamenii sa afle despre respectivul oras sau despre zona vizata si sa vina sa vada. Cel mai mare eveniment din Romania a fost Sibiu – Capitala Culturala a Europei in 2007 si, de atunci, turismul se dezvolta frumos in vechiul oras sasesc 🙂

Eu am fost doar o zi din patru la festival. A fost sambata, cand a fost ziua Critului. De data asta, nu am mai dormit in Crit, ci in Sighisoara, la hotelul Binderbubi, pentru ca in Crit era prea multa lume. Dar a fost excelent, cu ocazia asta am putut sa descopar un hotel de care auzisem numai la superlativ, dar nu ajunsesem sa-l vad :). Si, intr-adevar, e un hotel in care ti-e greu sa nu te simti bine. Dar voi reveni.

Am plecat dimineata spre Crit. Am trecut ca vantul pe langa biserica-citadela de la Saschiz si, hop, am ajuns la Crit. In primul moment, nu mi-am crezut ochilor. Crit este undeva in dreapta Drumului National Sighisoara – Brasov cum vii dinspre Sighisoara, la cam 1 kilometru de sosea. Accesul in sat era restrictionat, iar in stanga, in camp, era amenajata o parcare cu sute de masini! Parca era parkingul de la un mare stadion de fotbal. Ioi, doamne, dar multa lume o venit la Crit!

A doua surpriza era ca organizatorii ne asteptau “in style”. Adica, mai multe carute erau parcate frumos, asteptandu-ne sa ne duca pana la biserica fortificata construita asa cum trebuie, pe varful unei inaltimi din mijlocul satului. Asa ca am sarit in caruta si am pornit, ei, nici chiar in viteza, spre sat. Eram la tara, doar n-o sa intram cu masina, calul si caruta sunt mult mai “ca la tara”.

Dupa traditia stramoseasca din tot Ardealul, orice eveniment incepe cu o slujba la biserica. De mult nu cred ca a vazut biserica din Crit atata popor. Biserica era plina si nu numai la parter, ci si sus, la etaje (in biserica din Crit, sunt doua etaje de “loje”). Undeva, intr-un amvon suprainaltat, episcopul protestant tine o slujba. Scenografia este interesanta. Episcopul se afla intr-un amvon ca o loja, suprainaltata, de unde isi spune predica. De altfel, la slujba va oficia si un preot ortodox. Transilvania este un spatiu multicultural si multireligios si toleranta trebuie sa ramana la ea acasa. Si, mai ales, trebuie sa pretuim mostenirea culturala a regiunii, chiar daca aceasta e romaneasca, saseasca, svabeasca, ungureasca, secuiasca, sarbeasca, ceheasca si ce o mai fi. Iar evenimente de genul Haferland, la care sasii se intorc de prin Germania, dar si romanii sunt intampinati cu bratele deschise, sunt tipul de festivaluri de care Ardealul are nevoie. Si nu numai Ardealul.

In curte, femei si barbati in costume populare sasesti, albastre sau mai inchise la culoare, se plimba prin curte. A aparut si o fanfara de la Brasov. Ii intreb daca sunt sasi. Da, azi sunt toti sasi si vor canta cantece sasesti, dar de maine redevin romani si unguri :). Si vor canta cu foc, sufland in tot soiul de instrumente o buna parte din dimineata, dar si toata seara.

In biserica, slujba continua cu un concert de orga, dar si cu o cantare clasica prestata de patru domnite cu viori si alte instrumente cu coarde. Cred ca acelasi tip de muzica se auzea intre peretii acestei biserici si la 1810, cand a fost construita (biserica din Crit nu este la fel de veche ca multe alte biserici din regiune, actuala biserica fiind construita la inceputul secolului al XIX-lea, pe locul unei alte biserici.

Dar Festivalul Haferland nu are loc doar intre zidurile bisericii fortificate, ci si jos, in sat. Si aici, e o combinatie de sport si muzica. Acesta este cel de-al treilea Festival Haferland, dar primul in care a aparut si o componenta sportiva, fiind vorba de ciclism. Cu doua saptamani inainte, cand am vizitat Critul pentru prima oara, am mers si eu cu bicicleta de la Bunesti la Crit pe unul dintre rutele amenajate de o fundatie. Aflu ca sunt zeci si sute de kilometri de rute amenajate prin zona si numeroase sate sunt conectate prin piste de biciclete. De altfel, cursa de azi are nu mai putin de 48 km.

Nu am asistat la cursa, nici macar la finish, ca eram sus, in deal, in schimb am asistat la ceremonia de premiere. Nu pot spune decat ca am fost surprins de cati ciclisti au venit. Nu stiu cati au fost, dar o multime, in conditiile in care mai era o cursa ciclista de masa pe langa Sighisoara, dar in cealalta parte, spre Medias. Oricum, a fost o ceremonie ca de Formula 1, cu baie de sampanie, cu castigatori frumosi si fair play, si cu participare internationala – printre castigatori s-au aflat un neamt (sas, de fapt, deci si el de-al nostru) si o englezoaica!

Dupa ceremonie a urmat un concert foarte fain. Cele patru fatuci, care au cantat muzica feudala in biserica, s-au dezlantuit prin sat – si, personal, imi plac concertele rock fara a folosi instrumentele specifice, ci doar viori si contrabas. Oricum, nu sunt singurul caruia i-a placut, pentru ca bisurile s-au tinut lant.

Seara s-a incheiat cu un bal in jurul bisericii. A fost un party d-ala traditional nemtesc, cu muzica nemteasca, cu fanfare, cu dansuri… au lipsit insa wurstelii care sa sfaraie pe gratare si, desi era bere, as fi simtit nevoia sa vad niste halbe mai mari, stiti d-alea, Oktoberfest. Ma rog, acum sa nu zic ca nu au fost gratare, ca s-au perpelit peste tot niste porci la protap si cred ca si niste curcani (sau cocosi imensi), dar parca as fi avut pofta de un wurstel. Dar nu asta e ce conta.

A contat ca m-am simtit bine, ca m-am distrat, ca au venit multi oameni si ca am descoperit traditiile stravechi ale uneia dintre cele mai stimate comunitati din România. Si ca sper ca editia urmatoare, a patra, sa iasa si mai bine. Ca oamenii care se ocupa, pe langa entuziasm, se auto-analizeaza cu toata luciditatea si sunt sigur ca in fiecare an va fi o editie tot mai faina!

Imagini Festivalul Haferland – Crit

01. Caruta la Crit

Am fost intampinati cu caruta 🙂

02. Cu caruta prin Crit

Hai, la drum !

03. Prin Crit

Cum s-o baga in viteza a doua ?

04, Intrare biserica Crit

Intrarea in biserica fortificata

05. Haine traditionale sasesti

In haine traditionale sasesti

06. Slujba evanghelica

Slujba din biserica evanghelica

07. Episcopul evanghelic

Episcopul parca levitand 😉

08. Costum sasesc

Bine ati venit la festivalul Haferland !

09. Fanfara saseasca

Iata si fanfara

10. Dansuri sasesti

Evident, s-a si dansat

11. Michael Schmidt

Cei doi „vinovati” de festival – dl. Michael Schmidt

12. Peter Maffay

si dl. Peter Maffay

13. Anul educatiei

S-a taiat panglica la o expozitie dedicata anului educatiei

14. Scoala germana

Si am vazut cum se faceau lectiile la sasi

15. Scoala saseasca

16. Bloggeri la Haferland

Echipa de bloggeri de la Haferland 😉

17. Premii ciclism

Jos, in sat, premierea concursului de ciclism

18. Bataie cu sampanie

Evident, cu bataie cu sampanie

19. Castigatori cursa ciclism

Mai multi castigatori

20. Fete cicliste

A fost si concurs feminin

21. Bataie fete

Fetele nu s-au batut cu sampanie… doar au deschis-o

22. Organizatori

Inimoasa echipa de voluntari

23. Quartet fete

si am avut si concert de zile mari

24. Biserica fortificata Crit

Inapoi la biserica

25. Concert Haferland

S-a pus si fanfara pe cantat

26. Dansuri sasesti - Haferland

iar lumea pe dansat 🙂

27. Fanfara saseasca

28. Festivalul Haferland

Petrecerea s-a prelungit tarziu in noapte

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest