Haideți cu Imperator în MONGOLIA în vara asta. Să asistam la festivalul Naandam, să experimentăm viața nomazilor și să ne bucurăm de vastele pășuni ale țării!

Camp de iurte Mongolia

Haideti in Mongolia !

Am mai anunțat pe ici, pe colo, pe Facebook, dar iată că a venit momentul să anunț oficial și pe blog, și pe rețelele sociale – vă invit ca în luna iulie să pornim împreună într-o nouă aventură. Vă invit ca la vară să mergem împreună spre niște ținuturi îndepărtate, dar care au fascinat dintotdeauna Europa. Spre ținuturile de unde s-au pornit să cucerească lumea călăreții lui Attila și Genghis Han, care au schimbat istoria lumii. Să umblăm pe sub Marele Cer Albastru (zeitate căreia i se rugau vechii mongoli), să asistăm la festivalul Naandam, adevărate Jocuri Olimpice ale Mongoliei, să dormim la iurtă pentru a simți cu adevărat spiritul nomazilor, să descoperim cultura budistă care i-a cumințit pe cruzii călăreți ai stepelor, dar și Mongolia modernă, Mongolia blocurilor înalte din centrul capitalei, Ulaan Bataar. Vom vizita parcul național Terelj, după ce ne vom uita în ochii lui Genghis, acum reprezentat de cea mai mare statuie ecvestră din lume, și vom avea acea senzație de libertate pe care ți-o dau câmpurile verzi și nesfârșite ale Mongoliei. Ce faceți în iulie 2024? Haideți în MONGOLIA !

Care este planul. Vom zbura spre Ulaan Bataar cu Turkish Airlines via Istanbul. Vom pleca din București în cursul după-amiezii, ajungând la Ulaan Bataar dis-de-dimineață. După ce vom trece de controlul vamal (cetățenii români nu au nevoie de viză pentru Mongolia) și vom lua bagajele, vom merge să luăm micul-dejun. Atenție – deși mergem în mijlocul verii, Mongolia este o extensie a Siberiei, așa că trebuie să ne luăm și niște haine mai groase cu noi. În timpul zilei, e de tricou și pantaloni scurți, dar mai pe seară și dimineața, pică bine niște haine groase.

Vom sta apoi la un hotel în centrul capitalei, Ulaan Bataar. După ce vom lua camerele în primire și după dușul revigorant de rigoare, vom merge să cucerim Ulaan Bataar. În 2016, când am fost precedenta dată în capitala Mongoliei, am rămas cu adevărat surprins. Mă așteptam să găsesc o urbe prăfuită și obosită de tip sovietic (Mongolia a fost și ea Republică Populară, condusă de comuniști, iar la eliberarea de după 1990, era una dintre cele mai sărace țări ale Asiei), dar am fost șocat să găsesc un oraș viu, un oraș modern cu blocuri înalte din sticlă în centrul orașului, cu restaurante sofisticate, cu mașini eco (în 2016, când în România nimeni nu auzise de mașini electrice, mai bine de 50% din mașinile Mongoliei erau hibride). Să nu credeți că tradițiile nu sunt încă respectate. Am urcat la o cafenea în vârful unuia dintre înaltele blocuri din centru și am descoperit în cartierele mărginașe iurte în curțile oamenilor!

Vom înțelege mai multe din povestea Mongoliei vizitând modernul Muzeu Național de Istorie și vizitând cea mai importantă mănăstire budistă din oraș. Închisă și devastată de comuniști, a fost redeschisă în 1944 la recomandarea lui Stalin – să existe măcar un mic semn de religie într-o țară unde religia fusese aruncată în afara legii și templele fuseseră distruse. Astăzi, este centrul budismului mongol, un budism de tip tibetan – de altfel, cel de-al III-lea Dalai Lama a adus budismul în Mongolia, iar Mongolia a avut o soarta similară cu a Tibetului – a fost distrusă, jefuită și nenorocită de chinezi – o parte din Mongolia este astăzi parte a Chinei.

Dar Mongolia nu înseamnă civilizație urbană, Mongolia nu a avut niciodată, nici măcar atunci când conducea lumea, cine știe ce orașe (conducătorii mongoli, stăpânii lumii, locuiau tot în iurte), așa că Mongolia înseamnă acele câmpii nesfârșite, localnici care trăiesc la iurtă (chiar dacă puțini mai sunt încă nomazi, locuitorii din Ulaan Bataar își iau iurta când se face cald și se mută în afara orașului, în pustietate), cai. Vom merge spre Parcul Național Khugnu Târna, unde vom descoperi alături de o familie mongolă viața nomadă milenară a zonei. Vom vizita o familie de crescători de cai nomazi, vom intra în iurta lor, iar ei ne vor învăța cum se mulg animalele și cum se joacă cu oasele de la glezna cailor. Seara, vom găti împreună un barbeque mongol, felul favorit de mâncare al localnicilor. Și, evident, vom dormi la iurtă.

 

Vom vizita apoi orașul Karkhorin, capitala lui Genghis Han, și Mănăstirea Erdene Zuu, construită imediat după ce mongolii s-au convertit la budism în secolul al XVI-lea. Mănăstirea a fost demolată de comuniști în 1939, când liderul roșu Choibalsan a demolat mii de mănăstiri și temple istorice și a ucis mai bine de 10.000 de călugări budiști. După căderea comunismului și eliberarea din 1990, mănăstirea a fost redeschisă și noi clădiri au fost construite în stilul tradițional mongolo-tibetan.

Seara, vom dormi într-un alt campus de iurte (nu vă fie frică, sunt foarte confortabile, au încălzire și baie proprie) și vom asista la un spectacol tradițional. Eu, personal, am cerut să fie un spectacol de throat singing (dans din gât), o formă de muzică specific mongolă. Acum 8 ani, am asistat la un spectacol tot într-un campus de lângă Karkhorin și a fost incredibil. Ca idee, uitați-vă aici pe Youtube, dar vă asigur că nicio videocameră nu poate îngloba toată emoția acestor cântece. Trebuie să le ascultați live la doi pași de cântăreț. Va fi o amintire de neuitat.

Ne vom întoarce apoi la Ulaan Bataar, pentru a asista la festivalul Naadam. Ca idee, o dată pe an, cei mai buni luptători, arcași (și arcașe), călăreți și jucători cu arșice de capră (sau cal) se întrec în acest festival. Există o ceremonie de deschidere pe stadionul din Ulaan Bataar demnă de o inaugurare de Olimpiadă, cu participarea a mii de oameni care trec în revistă întreaga istorie a Mongoliei, din cele mai vechi timpuri și până la eliberarea de sub comunism. Vom asista la această deschidere spectaculoasă și apoi vom asista și la întreceri. Evident, nu vom sta ore în șir pentru a urmări concursul, dar vom sta atât timp cât ne va face plăcere. Și, apropo, mongolii obișnuiți vin la întreceri îmbrăcați în costumele lor tradiționale, în caftane multicolore, unele făcute chiar din mătase.

Vom petrece ultima zi în Parcul Național Terelj. Înainte de parc, ne vom opri la imensa statuie argintie (nu e din aluminiu, e făcută din oțel inoxidabil, dar arată ca aluminiul) și vom vizita complexul expozițional construit în jurul imensei statui. Există un lift din zona cozii calului, care te duce sus și poți urca mai multe trepte până la capul calului, pentru a-l privi pe neîndurătorul Genghis drept în ochi. Vom merge apoi să ne bucurăm de frumusețea acestui parc național deosebit. Când am fost în 2016, am descoperit sute și sute de flori-de-colț ca acasă. Probabil, la fel de mirat a fost și Batu Han, nepotul lui Genghis, care atunci când a traversat Carpații în 1241 să pulverizeze Regatul Ungar, a găsit flori-de-colț ca acasă…

 

A doua zi de dimineață, vom pleca la aeroport, zburând spre Istanbul. Cu Mongolia în inimă. Eu încă o am și acum, după 8 ani.

 

Informații „tehnice”

Perioada: 6 – 14 iulie 2024

Agenție: pentru acest tur, lucrez cu Nordis Travel, agenție specializată pe turism premium, despre care am scris aici.

Se zboară: cu Turkish Airlines

Cazare: la hotelul Best Western Premier Tuushin, aflat fix în inima Ulaan Bataar, și la iurte tradiționale cu baie proprie.

Tarif: 3.400 de euro (dacă optați pentru cameră single, suplimentul este de 535 de euro).

Ce include: cam totul – zborul București – Ulaan Bataar – București (cu tot cu bagaj de cală, mâncare, taxe etc.), cazări în hotelul de mai sus și în iurte, transport cu autocarul peste tot, mic-dejun, prânzuri și cine (inclusiv cu programe folclorice, în anumite seri), intrări peste tot ce scrie în program (temple, muzee, parcuri naționale etc., etc.), ghid local, asigurare de călătorie. Practic, e totul, mai puțin băuturile alcoolice și răcoritoare, care se plătesc separat (avem însă 1,5 litri de apă pe zi, cantitate asigurată în preț). Mai trebuie să vă căutați în buzunar doar de bani de suveniruri și, eventual, pentru haine, încălțăminte, bijuterii etc.

Pentru mai multe informații, uitați-vă aici –-> https://circuite.nordistravel.ro/tour-item/circuit-mongolia-by-imperator/ 

 

Pentru și mai multe informații, puteți să-mi scrieți la imperatortravel@yahoo.co.uk sau Denisei la denisa.camilar@nordistravel.ro

Pentru înscrieri, vă rog să-i scrieți Denisei la denisa.camilar@nordistravel.ro

 

Vă aștept!

Imagini Mongolia

Piata Centrala Ulaan Bataar

Masiva cladire a Parlamentului Mongoliei din Piata Centrala. In aceeasi cladire, se afla si birourile Primului Ministru si ale Presedintelui sa iasa toti laolalta la pranz.

Ulaan Bataar Mongolia

Cealalta parte a Pietei Centrale. Statuia ii apartine lui Sukhbaatar, unul din liderii Revolutiei comuniste din 1921. Apropos, numele capitalei de Ulaan Bataar inseamna „Eroul Rosu” si e un nume din perioada Republicii Populare din 1924. Numele de dinainte era Orgoo si insemna „Palat”. Capitala are 1,6 milioane locuitori, adica jumatate din populatia intregii tari

Mongolia moderna

Ulaan Bataar-ul modern

Vechi si nou

Nou si vechi la Ulaan Bataar

Blocuri comuniste

Blocuri din perioada comunista, dar cu magazinele pline (o minune minunata pentru locuitorii de pana in 1990)

Cladire oficiala comunista Mongolia

Si cladirile oficiale au o pronuntata influenta sovietica

Dictator Mongolia

In 2016, inca mai exista statuia lui Choibalsan, dictatorul comunist al Mongoliei, un soi de Stalin al Mongoliei. Impus de Stalin la conducere pentru ca precedesorul sau era inclinat sa accepte budismul si o economie mai putin etatista, a pus Mongolia pe butuci – a ucis zeci de mii de mongoli, inclusiv 10.000 calugari, a distrus toate manastirile si a facut praf economia si asa primitiva a tarii. Choibalsan a incercat sa unifice intreaga Mongolie, dar la ordinele lui Stalin, a oprit orice incercare de unificare a Mongoliei Interioare cu Patria-Muma. In referendumul pentru independenta, 98% din populatia care traia dispersata pe un teritoriu enorm a votat in proportie de 100% pentru independenta. Pana si observatorii sovietici care nu aveau o preferinta prea puternica pentru alegeri libere si corecte au raportat la Moscova ca „a fost deja prea mult”. Ce conteaza, Mongolia a ramas independenta. Ma rog, o parte din ea.

General mongol

Urmele URSS… pasiunea pentru un piept plin de medalii si ordine

Manastire Gandan Ulaan Bataar

Manastirea Gamden, principala manastire budista a tarii

Manastire budista Mongolia

Aduce cu Tibet ? Da, aduce

Buda Mongolia

Imensa statuie al lui Buda a fost trimisa in URSS pentru a fi topita. Noua statuie a fost produsa dupa eliberarea de sub comunisti

Centru Ulaan Bataar

Noul Ulaan Bataar

Cartier Ulaan Bataar

Si cel bucolic

Suburbii

Mai pe la marginile orasului, se afla inca iurte

Mall Mongolia

Magazinul universal din perioada comunista a capatat o fatada moderna

Dalai Lama Mongolia

Sa moara chinezii de ciuda. In Mongolia, se gasesc carti ale lui Dalai Lama

Beatles Mongolia

Si o neobisnuita statuie a Beatles. Aici in anii 60 si 70 ai secolului trecut, tinerii mongoli veneau sa cante din chitara inclusiv interzisele melodii ale lui Beatles. Acest monument a fost ridicat in memoria acestor forme incipiente de dizidenta inspirate de Beatles. Autoritatile locale au dorit sa demoleze statuia in 2017, dar protestele de masa l-au salvat.

Karakhorin

Sub zidurile capitalei lui Genghis Han

Erden Zuu

Erden Zuu, prima manastire budista din Mongolia

Manastire Mongolia

Aduce cu Tibetul ? Normal, budismul a fost adus in Mongolia de cel de-al treilea Dalai Lama

Calugari mongoli

Noua generatie de calugari budisti

Stupe Mongolia

 

Karakhorin, Mongolia

Cartierele obisnuite ale Kharkhorin

Supermarket Mongolia

Alcoolul nu se vinde dupa o anumita ora

Throat singing Mongolia

Intr-un camp de iurte, am asistat la un spectacol fantastic de throat singing – cantec din gat. Incredibil !

Contorsionism Mongolia

Dar si de contorsionism

Iurte Mongolia

In iurte de genul asta vom dormi 🙂

Camp de iurte Mongolia

Welcome to Mongolia, Mongolia iurtelor, ale nomazilor, ale campurilor nesfarsite, ale Eternului Cer Albastru – Tengri !

Statuie Genghis Han

Cea mai mare statuie ecvestra din lume este langa Ulaan Bataar

Genghis Han Mongolia

 

Genghis

Sub mainile lui Genghis

Terelj NP

Terelj National Park

Temple Terelj

Aici se afla si un mic templu budist

Floare de colt

Floarea de colt mongola

Costume mongole

Spectatori in drum spre ceremonia de deschidere a festivalului Naadam

Clothes Mongolia

 

Naadam

Inainte de incepere deschiderii

Luptatori Mongolia

 

Costume Mongolia

 

Naadam Mongolia

 

Cavaleria huna

 

Naadam Ulaan Bataar

 

Naadam

 

Dansator Mongolia

 

Racheta Mongolia

A existat si un mongol in spatiu. A zburat cam in acelasi timp cu Prunariu din URSS

Mongolia libera

Alegoria perioadei democratice

Festival Mongolia

 

Parada Mongolia

Parada costumelor de la final

Arcasi

Intrecerea celor mai buni arcasi ai Mongoliei

Arcasi Mongolia

 

Joc cu os de capra

Straniul joc cu oase de capra (o sa-l incercam in campul de iurte)

Lupte Mongolia

Competitiile sunt transmise in direct de Televiziunea nationala

Mongolia cars

A doua zi, tot Ulaan Bataar se duce sa asiste la cursa de calarie

Cursa calarie

Finalul incandescent

Castigator Naadam

Haideti in Mongolia !

Categorii:
Mongolia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest