5 insule grecești pe care să le iei în considerare pentru vara 2024

Skopelos

Skopelos

Se apropie vara – a și fost un pic de vară la început de aprilie, dar, orișicum, nu mai este mult până când din nou milioane de români vor lua cu asalt plajele Greciei. Multe locuri sunt mega-cunoscute, aș putea menționa așa, imediat, Thassos, Santorini, Creta sau Rhodos, dar să știți că Grecia are mii și mii de kilometri de plajă și sute de insule locuite (numărul exact este 227 de insule). De aceea m-am gândit să menționez în articolul de azi câteva insule pe care le-am vizitat, sunt mai puțin cunoscute cel puțin în România, dar care merită luate în considerare pentru o vacanță de Grecia.

  1. Lesbos – ei bine, despre Lesbos nu pot să vă spun prea multe. Motivul este că nu am ajuns încă, dar voi ajunge în cam o lună, la final de mai. Cum scriam de-a lungul timpului, nu este posibil să nu ajung într-un an în Grecia, ar fi un sacrilegiu, o catastrofă, așa că anul ăsta voi ajunge cel puțin în Lesbos, dar sper că și în mai multe locuri. Lesbos este o insulă unde vor începe zboruri charter anul acesta, am auzit lucruri bune de la cei care au mai trecut pe aici, așa că luați Lesbos în considerare.

 

2. Kefalonia – se află la Marea Ionică la nord de mult mai cunoscuta și comerciala insulă de party Zakynthos. Cred că e insula cu cele mai frumoase plaje și marea cea mai frumoasă pe care am văzut-o. Are niște plaje imense, absolut geniale (sunt așa de mari că de-ar fi de 10 ori mai mulți turiști, tot nu ar fi aglomerație), iar peisajele sunt de vis – munți care ajung la peste 1.600 de metri, iar plaja Myrtos mi-a rămas cu adevărat în inimă. Insula a fost sub dominație venețiană timp de secole, așa că atmosfera venețiană o poți găsi în micuțele orășele Asos și Fiskardo. Și capitala ar fi arătat frumos, dar din păcate a fost rasă de pe fața pământului de un cutremur în anii ’50 ai secolului trecut. Este una dintre insulele unde este musai să ai o mașină (găsești ușor să închiriezi), pentru că drumurile sunt îmbietoare. Cel puțin șoseaua costieră din capitala Argostoli până spre Asos este una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut în Grecia. Te pasionează istoria? Cetatea Kastro este cu adevărat un sit care te va impresiona. Pentru mai multe informații, uită-te aici –> Kefalonia

 

3. Karpathos – se află în Marea Egee, între mult mai cunoscutele Rhodos și Creta (cam la jumătatea distanței). Una dintre cele mai stâncoase insule pe care le-am văzut. Este foarte lungă și îngustă, iar munții sunt o adevărată coloană vertebrală. Aici se află una dintre plajele care acum vreo 10 ani a câștigat titlul de cea mai frumoasă plajă la Mediterană – e vorba de plaja Apella – cobori pe o șosea destul de abruptă, dar găsești la malul mării un colț de rai. Satul Olympos cocoțat pe un pinten de munte este extrem de spectaculos, colorat, și poți găsi încă mâncare făcută „ca la mama acasă” – gospodinele din Olympos au devenit întreprinzătoare după construirea șoselei care leagă satul de restul insulei acum mai bine de un deceniu și au deschis mici taverne unde gătesc ca acasă. Pentru un pic de istorie, ia croaziera care te duce pe insulița Saria. Pe vremuri, Saria era parte a Karpathos, dar un puternic cutremur a dus la separarea Sariei de restul insulei. Practic, insula este nelocuită, dar mai sunt câțiva păstori care dorm pe insulă) și poți găsi urmele unor biserici și palate din secolul al VI-lea. Pentru mai multe informații, uită-te aici –> Karpathos.

 

4. Paros – o, Paros este o bijuterie de insulă! Aflată foarte aproape de Mykonos în arhipelagul Cicladelor, insula este considerată de mulți ca un mic Mykonos sau un Mykonos ieftin. Sincer, în afară de străzile cu clădiri albe, inundate de flori, nu am prea găsit o asemănare cu mai cunoscutul vecin – din punct de vedere natural, insula este mult mai frumoasă – dealuri apar spectaculos pe țărmul estic, iar din vârf, ai parte de o panoramă de vis (de neratat panorama de la Biserica Ag. Antoniou – drumul e foarte abrupt, dar am reușit să-l străbat și cu o mini-mașină), iar orășelele sunt adevărate bijuterii – merită văzute nu numai porturile pline de romantism, ci și satele inundate de flori din interiorul insulei. Pentru mai multe informații, uită-te aici –> Paros.

 

5. Skopelos – se află în Arhipelagul Sporadelor, la doi pași de mai cunoscuta Skiathos. O insulă verde, cu adevărat inundată de păduri, cum greu găsești prin prea multe insule (cred că doar Thassos și Corfu ar putea fi în competiție), cu plaje și locuri care au fost alese de producătorii filmului Mamma Mia pentru filmare. Capitala – Skopelos City – este fabuloasă. Aflată într-un golf retras, cocoțată pe un deal destul de abrupt, oferă peisajul unei cetăți albe cu ferestre colorate de care te îndrăgostești imediat. Plaja Kastani este unde s-a filmat Mamma Mia – este o plaja cu… iarbă. Fix lângă mare, se află un pietriș bine mărunțit, iar culoarea mării este unică. Pentru mai multe informații, uită-te aici –> Skopelos.

 

Și pentru că întotdeauna când plec în afara țării nu pot psihic pleca fără o asigurare, ce pot să vă spun e că prietenii de la Eurolife FFH au acum o ofertă și mai bună. Ai parte de un discount de  20%. Pur și simplu, când îți faci asigurarea (se face on-line, repede și fără bătăi de cap), introduci codul de discount IMPERATOR20. Și vei primi 20% reducere :).

De ce asigurare? Pentru că în caz de doamne ferește (până te nimerește), nu vei avea de plată o grămadă pe intervenții medicale. Și de ce Eurolife FFH? Pentru că au decontare directă – nu trebuie să dai bani din buzunar și apoi să-i recuperezi cândva cumva, ci ei achită direct costul serviciilor medicale către spital, policlinică sau doctor.

Poți să-ți faci asigurare aici –-> https://www.eurolife-asigurari.ro/asigurare-calatorie

Imagini insule Grecia

. Argostoli, Kefalonia

Argostoli, capitala insulei Kefalonia

Myrtos Beach

Incredibila Myrthos Beach

Plaja Myrtos Kefalonia

 

DCIMMEDIADJI .JPG

Orasul Asos

 

Olympos Karpathos

Satul Olympos din Karpathos

Home made food Karpathos

Unde poti manca lucruri facute ca in casa

Artizanat Karpathos

 

Apella Beach

Plaja Apella

Plaja Karpathos

Plaja cu nisip in Karpathos

Sat Paros

Un colt de o frumusete aparte din Karpathos

Paros

Stradutele din Paros

Moara de vant Paros

Moara de vant din port

Port Paros

Si ca vorbeam de port…

Paros, Cyclades

 

Skopelos

Chora sau Skopelos Town

Strazi Chora Skopelos

 

Capela Mamma Mia

Capela unde s-a filmat Mamma Mia

Plaja Mamma Mia Skopelos

Si plaja Mamma Mia

Insula Skopelos

Cum ziceam, Skopelos este o insula foarte verde

Categorii:
Grecia

Comentarii

  • Gradiva spune:

    As vrea sa vizitez insula Corfu impreuna cu un grup de turisti, stiti cumva ce agentie organizeaza grupuri pentru Corfu?

    • Imperator spune:

      Pai cam toate agentiile mari tur-operatoare din tara ofera Corfu. Dar in general sejururi – adica zbor + hotel + transfer si apoi ofera ture de o zi la fata locului. Ca circuit, sincer, nu am auzit.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest