V-am mai scris de mai multe ori despre Hotelul Royal din Poiana Brasov. Este un hotel la care trag de cate ori ajung prin zona si de fiecare data ma simt foarte bine acolo. E drept, nu am mai fost din perioada pre-pandemica – hotelul ca multe altele din toata lumea a fost inchis, dar s-a redeschis recent, dar cum se spune in limbaj de marketing – a fost un soft opening. Inca nu sunt toate serviciile obisnuite disponibile – cum ar fi micul dejun, dar in curand se va relua si micul dejun si probabil si evenimentele – Royal-ul are o sala de evenimente foarte faina in care am prins si eu vreo doua party-uri.
Dar stiti – calatorului ii sta bine cu drumul si cu exploratul, asa ca nu pot spune ca am stat prea mult la hotel, dar cum ziceam a fost un loc minunat in care sa imi ostenesc picioarele dupa zilele lungi de explorare. Ce pot spune este ca e bine plasat in statiune. E aproape atat de statia de autobuz de unde poti lua autobuzele spre Brasov (acum exista legatura nu numai cu clasica Livada Postii, dar si cu gara Brasov), cat si de centru. Nici telecabinele nu sunt foarte departe, asa ca poti sa-ti lasi linistit masina in parcarea privata gratuita de langa hotel pentru ca parcarile din Poiana Brasov ustura (am vazut chiar si preturi de genul 10 lei / ora). Cei de la hotel pot sa-ti dea toate informatiile cu privire la ce ai de facut prin regiune, dar, sincer, nu i-am intrebat. Aveam eu niste planuri clare de “lupta”. Asa ca sa va spun cum mi-am “aranjat” zilele unui weekend e drept lung – am plecat din Bucuresti vinerea de la pranz si spre Bucuresti in jurul zilei de luni.
Am fost la Poiana Brasov in weekendul de dupa Paste, atunci cand in calendarul ortodox scrie ca este Duminica Tomii. Asta scrie in calendarul ortodox, dar in calendarul brasovean scrie ca e duminica in care se tine Parada Junilor Brasovului. O traditie veche de mai bine de 200 ani (prima atestare documentara dateaza din 1728, dar se presupune ca e mai veche) care are loc an de an – o parada cu cele mai frumoase costume populare, cu niste cai absolut superbi, o adevarata calatorie in timp. Sincer, este unul dintre cele mai frumoase evenimente la care am asistat in Romania, dar din pacate nu este prea cunoscut – adica nu beneficiaza deloc de promovare cel putin la nivel national – apar imagini pe toate televiziunile doar dupa ce a trecut, asa ca imensa majoritate a celor care asista sunt localnicii – mai ales acum, in anul de gratie 2022 cand Parada Junilor a avut loc pentru prima data dupa 3 ani de intrerupere datorata pandemiei. Nu voi spune mai multe amanunte despre Parada, despre rosiori sau dorobanti, va invit sa cititi un articol mai complex pe tema aceasta scris acum 8 ani cand am asistat pentru prima oara la Parada Junilor. Il puteti gasi aici.
Deci
Vineri, 29 aprilie 2022
Am plecat undeva cu putin inainte de pranz. Sincer ma asteptam la o nebunie pe sosele (urma 1 Mai, care a picat nefericit intr-o duminica), dar spre socul meu total, nu m-am oprit nici la Comarnic, nici la Busteni, nici la Predeal, erau putine masini pe sosele. Chiar toata lumea sa fi mers spre mare ? Ma rog, am mers direct la Hotel Royal, mi-am luat apartamentul in primire si apoi am luat Poiana Brasov la pas. Din pacate, cam pustie, foarte putina lume (parca s-a mai animat duminica, dar tot, cam jale … din pacate investitiile in infrastructura turistica sunt reduse, iar promovarea este sublima, dar lipseste cu desarvarsire). Inteleg ca iarna sunt turisti si toata lumea e fericita, dar indiscutabil, ar putea veni turisti si in celelalte sezoane, ar putea fi o statiune de 365 zile pe an…
Dupa ce am mancat ceva rapid, am coborat in Brasov pentru cina si o plimbare pe intuneric… Semnul acela a la Hollywood cu “Brasov” era luminat in culorile Ucrainei, in rest, nu am vazut vreo schimbare fata de Brasovul pe care il stiu de ani de zile. Ba da, am descoperit o schimbare, absolut negativa – a disparut cofetaria La Vatra Ardealului, cea mai buna cofetarie din Brasov si una dintre cele mai bune din tara, un loc in care opream de fiecare data cand mergeam in Brasov. Offf :(.
Sambata, 30 aprilie 2022
Probabil junii se pregateau, dar eu aveam locuri de vazut. Dupa ce am coborat in Brasov sa iau micul dejun, am decis sa vizitez cateva urme ale civilizatiei sasesti. In primul rand, nou renovata biserica fortificata de la Feldioara. A fost renovata dupa ce fusese inchisa si lasata de izbeliste in ultimii 50 ani si a fost redeschisa prin 2018 daca tin eu bine minte. Nu ajunsesem sa o vad desi am mai trecut in ultimii ani in drum spre Sighisoara (iar Feldioara este pe drumul national dintre Brasov si Sighisoara), dar am vrut sa o vizitez in toamna lui 2020 cand am fost la munte in noiembrie pentru a ma lasa vrajit de culorile toamnei la munte si chiar am ajuns pana la portile ei, dar n-am putut intra – Feldioara intrase in scenariul rosu al COVID si toate obiectivele publice fusesera inchise. Asa ca am vazut-o acum.
Cetatea de la Feldioara a fost construita prima oara de teutoni in 1225. Atunci, regii maghiari i-au invitat pe cavalerii ramasi fara job dupa izgonirea lor din Palestina sa se aseze in tara Barsei pentru a pazi granitele Regatului Apostolic al Ungariei de cumanii aciuiati prin Moldova si pentru a-I converti si pe “schismaticii” romani. Teutonii nu au facut prea multi pureci prin Tara Barsei pentru ca in general unde se asezau doreau sa fie independenti asa ca au fost alungati de Regele Ungariei dupa doar cativa ani si datorita faptului ca paganii cumani de dincolo de munti ingroziti de tatari au decis sa treaca la catolicism pentru a se putea refugia in Ungaria. Ungurii au avut dreptate, teutonii si-au creat un stat al lor in coasta Poloniei catolice si a Lituaniei pagane si le-a trebuit mult si bine celor doua state nord-europene sa scape de ei. Dar atat capitala teutona din nord, cat si satul-citadela fondat in Ardeal aveau acelasi nume – Marienburg (Cetatea Mariei, se pare ca teutonii o stimau pe maica lui Isus din cale afara). Acum Marienburg-ul din nord se numeste Malbork si gazduieste poate cea mai spectaculoasa fortareata medievala din Europa, iar Marienburg-ul din sud se numeste Feldioara si aici se afla o mica fortareata. De ce in Polonia e cea mai mare cetate, iar aici, in sud, e o cetate micuta ? Simplu, teutonii au stat in Tara Barsei cativa ani, iar in nordul Poloniei cateva secole, asa ca au avut timp sa isi construiasca o mega-cetate. Actuala cetate de la Feldioara a fost de fapt construita de taranii sasi pentru a se apara de navalitorii de peste Carpati pe fundatiile ridicate de teutoni.
Dupa restaurare, cetatea arata chiar foarte bine si merita inclusa in circuitul bisericilor fortificate sasesti. Are o panorama deosebita, fiind cocotata pe un deal de unde in zilele clare, poti vedea, hat, pana la Brasov si are o expozitie dedicata teutonilor, dar si traditilor sasesti. Ce merita remarcat este ca diversele obiecte de secol XIX sau XX au fost donate de localnici, cetatea devenind un adevarat muzeu al Feldioarei din ultimele 100 – 150 ani – ba un fier de calcat, ba o lada de zestre, ba niste straie traditionale sasesti.
Urmatoarea oprire am facut-o la Rupea, o alta cetate taraneasca de aparare, restaurata recent dupa mai bine de 200 ani de abandon (cetatea a fost abandonata si devenita ruina in 1790, desi Rupea a fost un prosper targ sasesc pana in 1990 cand sasii au plecat in corpore in Germania). Acum, arata foarte bine, are niste mici colectii istorice si o panorama excelenta asupra imprejurimilor.
Am trecut si pe la Viscri pentru a vedea satul lui Charles, dar nu am stat prea mult. Un nor negru se apropia amenintator dinspre est, prognoza anunta o rupere de nori, asa ca am decis sa plec inainte de a fi facut ciuciulete… am remarcat insa ca drumul de acces dintre Rupea – Dacia arata acum chiar decent, e bine asfaltat, dar modernizarea drumului se opreste brusc la intrarea in Viscri. Deh, poate, asfaltul isi va face curaj si va fi turnat si la intrarea in Viscri si poate si spre Bunesti.
Daca in zona saseasca venea ploaia, in zona Brasov era soare si frumos, asa ca am decis sa dau o tura printr-o zona absolut mirifica – zona Pestera-Magura, o adevarata Elvetie a Romaniei, pe un picior de plai, pe o gura de rai. Pentru ca se apropia seara, nu am putut sta prea mult, dar tot am avut o ora la dispozitie sa ma incarc cu aer curat si cu frumusetea acestei regiuni de langa Bran-Moieciu.
Duminica, 1 mai 2022
Evident, era Duminica Tomii, Duminica in care Junii pleaca din Scheii Brasovului, vechea comunitate romaneasca din afara zidurilor Brasovului, intra in vechea cetate sasa, revin acasa in Schei si urca hat pana la Pietrele lui Solomon unde chefuiesc. Un ritual anual. Am fost la punctul de plecare din piata din fata bisericii ortodoxe Sf. Nicolae din Schei si apoi, am gasit un punct propice pe langa Piata Sfatului pentru a-i admira si poza. Strazile erau pline de brasoveni, dar si de refugiati ucraineeni veniti sa admire superbele costume si minunatii cai ai Junilor. Cum ziceam, e un eveniment care merita sa-l vezi, asa ca daca nu ai ajuns vreodata la Brasov de Duminica Tomii, uite-te in calendar cand este Paste la anul si fix dupa o saptamana, are loc si Parada Junilor. Deci, Pastele la anul este pe 16 aprilie 2023, deci, parada Junilor va fi pe 23 aprilie 2023. Notati-va in calendar.
Si dupa ce au trecut junii, m-am mai plimbat prin Brasov, m-am intalnit cu prieteni, am intrat in direct la B1 TV sa relatez cam care e atmosfera in Brasov (de la minutul 32 puteti vedea aici). Apoi, dupa o scurta plimbare, am mers la Poiana Brasov – doar era 1 mai, asa ca nu puteam rata un gratar cu prietenii de la Hotel Royal 🙂
A… sa nu uit. Vedeti ca in Brasov, parcarea se plateste cam peste tot. Zona zero cred ca este chiar si pe centura, dar nu faptul ca parcarea costa e o problema (parcarea costa peste tot in lume), ci problema este ca e un sistem prost gandit – poti plati doar 1 ora sau 1 zi. Nu pot plati 2, 3 sau 4 ore – poate nu vrei sa stai toata ziua in Brasov, iar daca stai 2 -3 ore, esti obligat sa-ti pui ceasul sa sune sa mai trimiti odata un SMS la fiecare ora, ceea ce este suparator. Si apropos, amenzi se dau, am vazut fluturasi cu amenda cu ochii mei pe masinile parcate pe langa a mea. Asa, ca pont, as spune ca puteti parca langa Turnul Alb, fix deasupra orasului vechi pe drumul spre Poiana. Am gasit intotdeauna loc acolo (chiar si de Duminica Junilor) si e gratis. E drept, aveti ceva de urcat la intoarcere, dar nu e chiar mare lucru.
LATER EDIT
O brasoveanca mi-a spus ca daca plateam la parcomat (erau cateva prin unele parcari), puteai alege mai multe ore sau daca descarcam o aplicatie de platit parcarea. Nu am folosit parcomatul, iar aplicatia am zis ca si asa imi e plin telefonul de aplicatii, asa ca am decis sa merg pe varianta cea mai simpla – SMS. Inteleg ca pe aplicatie poti alege mai multe ore si te anunta cand se apropie sfarsitul perioadei in care ai platit
Luni, 2 mai 2022
Dupa ce mi-am luat la revedere de la gazdele mele de hotelul Royal, am oprit din nou in Brasov pentru mic dejun pe strada pietonala zisa a Republicii (autoritatile astea brasovene nu au putut sa gaseasca si ei vreun nume mai de Doamne ajuta, a ramas tot numele asta din vremea comunista. Nici istoria nu ofera niste nume mai inspirate – Strada Caldararilor, Strada Portii si pentru putin timp, Strada Carol II). Este o strada care ar trebui sa straluceasca, dar e departe de asa ceva. Spre deosebire de autoritatile din Oradea, de exemplu, cladirile difera – fie sunt renovate, fie nu, fie au fatade stralucitoare, fie cam obosite si cred ca ar trebui sa existe un program a la Oradea pentru ca centrul istoric al Brasovului sa straluceasca – asa cum merita.
In cursul zilei, am mai vizitat doua biserici fortificate aflate la doi pasi de Brasov – e vorba de bisericile intarite de la Harman si Prejmer. Biserica din Prejmer este pe lista UNESCO, cea din Harman nu e, dar jur ca nu stiu motivul. UNESCO, ne-UNESCO, merita vazuta si cea de la Harman – cu varf si indesat !
Apoi am plecat pe drumul bau-bau de pe Valea Prahovei. Cu exceptia a vreo 10 minute de stat in coloana pe undeva pe la iesirea din Predeal, s-a mers bine, din nou, absolut socant. E drept, era lunea dupa-amiaza.
Alte recomandari
Dupa cum banuiti, eu am fost de nenumarate ori in Brasov sau zona Brasov. Prima oara in 1986 cand am descoperit pentru prima oara un oras –burg sasesc, un oras istoric. Obisnuit cu blocurile gri din Bucuresti, orasul asta mi-a intrat instantaneu in suflet. Da, si Brasovul avea blocuri gri si trase la indigo (am locuit intr-unul din acestea vreo 2 saptamani la niste veri), dar centrul era pentru mine de poveste. Da, ponosit, lasat in paragina de comunisti, dar superb pentru mine. Intre timp, am mai calatorit si eu un pic si stiu cum ar putea acest Brasov minunat daca cineva s-ar ocupa sa il renoveze asa cum si merita.
Ce poti vedea in jur, daca iti stabilesti baza asa cum am facut-o eu la Hotelul Royal din Poiana Brasov
Obiective istorice:
BRASOV – poti descoperi o gramada de locuri. Plimba-te pe strazile istorice, inclusiv pe strada Sforii care se spune ca este cea mai ingusta strada din Europa (nu stiu daca asa e, cert este ca e strada ingusta cu cele mai multe graffiti lipsite de gust din Europa), viziteaza Turnul Sfatului (unde se afla Muzeul Brasovului), fabuloasa Biserica Neagra si nu, nu rata Prima Scoala Romaneasca din Scheii Brasovului, aflata langa biserica Sf. Nicolae. Vei afla niste povesti uimitoare si vei descoperi niste carti de o valoare vorba celor de la MasterCard – Priceless. Plimba-te pe sub Tampa, si ar fi fain daca si Cetatuia ar fi deschisa – dar un conflict de vreun deceniu intre Aro Palace si Primaria Brasovului (taraganat de mult prea lenesa noastra justitie) au inchis un posibil magnet turistic de prim rang.
BRAN – va place sau nu povestea lui Dracula, nu conteaza, dar castelul e fabulos si merita vizitat
RASNOV – cetatea este in curs de refacere, dar merita totusi sa o vedeti. E posibil ca anumite parti sa fie deschise publicului in mod gratuit pana se termina santierul.
HARMAN, PREJMER, FELDIOARA, RUPEA –cetati taranesti, adevarate calatorii in niste timpuri de mult apuse. Nu ratati biserica fortificata de la CODLEA. Am avut norocul sa am ca ghid o fetita atat de plina de entuziasm incat m-a impresionat profund. Cititi mai multe aici.
FAGARAS – cetatea Fagarasului nu a fost cucerita de nimeni, dar a fost jefuita de habsburgi cand acestia au preluat Ardealul – toate bogatiile au fost mutate la Alba Iulia si parca si Viena. Cetatea a decazut, devenind fie cazarma, fie puscarie. Procesul de restaurare a inceput incet incet dupa Revolutie, si cateva proiecte europene mai tarziu, cetatea Fagarasului a reusit sa devina unul dintre obiectivele turistice obligatorii de vazut in Ardeal. E inca in renovare, dar poate fi vizitata.
Panorame de vis
Deh, la munte, sunt panorame peste tot, dar parca cele de la PESTERA – MAGURA sunt incredibile. Du-te si la MANASTIREA BRAN pentru alte panorame de vis.
Nu esti un montaniard sau pur si simplu, esti lenes ? Ia telecabina de la POIANA BRASOV si urca sus, pe POSTAVARUL pentru a descoperi intrega Vale a Prahovei pe o parte si depresiunea Tarii Barsei pe cealalta. Poti cobora pe jos sau cu telecabina.
Nu rata panorama BRASOVULUI. O poti vedea din parcarile amenajate de pe soseaua de Poiana, de langa Turnul Alb sau daca iei telecabina si urci pe Tampa. Evident, poti urca si pe jos daca esti plin de energie.
Atractii turistice
Intotdeauna am spus ca daca o destinatie vrea sa atraga cat mai multi turisti, nu trebuie sa se bazeze doar pe ce le-a dat natura si le-a lasat stramosii. Si Slava Domnului, atat natura, cat si stramosii au fost teribil de darnici cu regiunea Brasov. Dar merita sa vizitezi si niste atractii noi – DINO PARK de la Rasnov (e la doi pasi de cetate, o poti vedea la “pachet”), un parc care incanta numerosi copii si PESTERA VALEA CETATII. Da, pestera a fost “construita” de natura, dar a fost foarte frumos amenajata in ultimul deceniu. Nu rata daca are loc un concert – pestera are o acustica iesita din comun.
Alaturi de posibile drumetii montane pe muntii din jur (de la Postavarul la Bucegi si Piatra Craiului), sigur poti sta si doua saptamani si sa nu te plictisesti. Evident, daca mai sunt locuri faine in zona Brasov si le-am ratat, va rog sa le mentionati mai jos in comentarii. Multumesc !
Cum ziceam, si acum, si in ultimele dati, am stat la hotelul Royal din Poiana Brasov. Aflati mai multe amanunte aici ––> Hotel Royal Poiana Brasov
Imagini Brasov si regiune
Hotel Royal Poiana Brasov
Am stat intr-unul din apartamentele hotelului – aceasta este o camera
si aceasta este cealalta
Culoarul dintre.
Brasovul ca o miniatura
Vechile porti de intrare in oras – Poarta Scheilor
Si Poarta Sf. Ecaterina
Brasov by night
Dimineata lenesa de sambata in Piata Sfatului
Biserica din Feldioara
Si aceasta este cetate proaspat restaurata dupa mai bine de 50 ani de lasare in paragina
Interiorul cu covor floral
Si din celalalt unghi
Povestea teutonilor la Feldioara
Cetatea Rupei restaurata dupa mai bine de 200 ani
La picioarele cetatii, orasul Rupea
Cetatuia Brasovului, inchisa si abandonata
Doar un parc semi-pustiu
Moieciu
Superba panorama a Bucegiului pe drumul spre Pestera
La inceput de mai, e destula zapada pe culmi
Duminica Tomii, Duminica Junilor a fost soare 🙂
Ceata de dimineata peste Tara Barsei
Strada Republicii se pregatea de parada cu banda tricolora
Inca nu se stransese multa lume 🙂
Strada Sforii
Va las sa admirati parada Junilor Brasovului
In frunte cu fanfara militara
Exista juni si junite inclusiv in caleasca
Doua generatii de juni
Junii au fost urmati de puhoi de brasoveni
Dar multi au ramas pe Strada Republicii la o cafea
Biserica-cetate de la Harman
Interiorul vechii biserici sasesti
In cladirile adiacente, poti descoperi universul satului sasesc
Biserica din mijlocul fortificatiei
O capela pictata
Zidurile cetatii de la Prejmer
In mai, natura este superba !
Poți plăti parcarea prin aplicația TPark și ai opțiunea de a alege 1, 2,3,4 ore.
Multumesc de informatie, nu stiam