Mosquito – un alt documentar de la Discovery Channel

B009_C003_1011Y8

Stiti care e cea de-a treia cea mai frecventa categorie de intrebari primite de la cei care vor sa mearga in tari indepartate, pe langa „ ce sa vad acolo” si cea de „logistica” (cum ajungi sau daca ai sau nu nevoie de viza)? Ei bine, categoria cu privire la vaccinuri si riscuri de sanatate. Trebuie sa ma vaccinez? Trebuie sa iau pastile? Ce riscuri sunt? Sunt intrebari legitime si extrem de importante – vrei sa te duci undeva unde sa te bucuri, sa descoperi ceva, sa explorezi, nu sa te imbolnavesti sau, si mai rau, sa-ti pierzi viata.

Despre mine, povestea e simpla. Mi-am facut vaccinuri de febra galbena (oricum e obligatoriu in anumite tari, Bolivia iti da viza doar daca il ai facut si cand am intrat acum in Kenya, m-au intrebat de el), febra tifoida si o sa-mi fac un boost de vaccinuri impotriva poliomielitei.

Cu privire la hepatita, eu recomand sa faceti vaccin impotriva hepatitei de tip A chiar si cand calatoresti la Monte Carlo, Londra sau Barcelona. Eu am facut hepatita de tip A cand aveam 11 ani si am anticorpi, iar hepatita de tip B nu e rau sa o faci chiar daca nu ai de gand sa faci sex cu localnicii sau cu localnicele (poti avea nevoie de o injectie, de exemplu). Si mai este problema malariei – aici nu exista un vaccin sau, ma rog, el exista, a fost dezvoltat de chinezi in timpul razboiului din Vietnam, creatoarea lui care atunci avea pana in 30 de ani a primit anul trecut Premiul Nobel pentru Medicina, dar nu este folosit in afara Chinei (nu stiu daca sunt probleme cu el sau pur si simplu din motive comerciale, fiind blocat de marii producatori de medicamente). Cert este ca atunci cand ma duc in zona de malarie, iau profilaxie, mai precis, Malarone. E mai scump decat cele care se gasesc in Romania, dar nu am avut niciodata efecte adverse si, in plus, inteleg ca este si cel mai eficient.

Cum ma informez cand calatoresc undeva in zonele tropicale si ecuatoriale? Pentru boli cu risc in general, ma uit pe site-ul CDC, iar pentru zonele de malarie, bag in Google textul „Malaria map – tara x”. Pentru ca daca te duci intr-o tara, o sa vezi ca exista zone cu risc de malarie si zone fara risc. Si apoi te uiti in ce zona a tarii te duci.

Dar nu poti spune ca nu ai niciun risc. In ultimii ani, tantari purtatori de diverse boli (cum ar fi meningoencefalita West Nile) au ajuns si in Romania din cauza incalzirii globale si au existat cazuri de malarie chiar si in Grecia (Atena, Marathon si undeva in sudul Peloponezului). Da, de malarie contractata local, nu de la calatori greci care au fost peste mari si tari!

Purtatorul principal de astfel de boli este tantarul… da, aceasta mica insecta, de foarte multe ori enervanta cand iti bazaie la ureche, este cel mai mare omorator de oameni din lume. Nu leii, hipopotamii, tigrii sau rechinii ucid cei mai multi oameni, ci banalul si minusculul tantar. Statisticile indica faptul ca nu mai putin de 750.000 de oameni la nivel global sunt ucisi de tantari… ma rog, de bolile transmise de tantari (febra galbena, malaria, febra dengue si mai noua ZIKA). Asta echivaleaza cu de doua ori populatia unui oras ca Cluj-Napoca sau Timisoara! Cam cat Chisinaul, cel de-al doilea cel mai mare oras romanesc, cu tot cu suburbia!

Ce te poate proteja? Pai, spray-uri antitantari (deet cat mai mare, de preferinta, 50%), tricouri cu maneci lungi si sa eviti plimbarea in natura dis-de-dimineata si la lasarea serii, cand sunt cel mai activi. Exista, de asemenea, numeroase plasa impotriva tantarilor – fie la ferestre, fie in jurul patului… sau sa te invelesti intr-una ca intr-un pled.

 

Vrei sa afli mai mult despre tantari? Eu zic ca daca ai de gand sa mergi in tarile calde, ar cam trebui. Atunci, vezi ca diseara, la ora 21:00, cei de la Discovery Channel au o emisiune speciala dedicata tantarilor si problemelor cauzate de ei. Emisiunea se numeste „Mosquito” si a fost filmata pe patru continente – interviuri cu experti, inclusiv cu fostul sef al CDC despre care scriam mai sus, oameni care au suferit de pe urma tantarilor (inclusiv o femeie care nu a iesit toata viata din cartierul ei din New York si care a contractat o boala transmisa de tantari).

Nu este de inspaimantat, sper ca nu asta vrea documentarul sa transmita, dar un om informat si avizat poate sa previna… dupa cum o sa vedeti, solutia nu este sa va incuiati in casa :).

Deci, diseara, 6 iulie, de la ora 21:00 pe Discovery Channel, in Romania si pe tot mapamondul. Mai jos, iata si trailerul emisiunii.

 

 

 

Categorii:
Diverse

Comentarii

  • Mirela16 spune:

    Eu când am plecat in Laos nu am facut nici un vaccin, desi ar fi fost indicat, asa ca acolo am fost extrem de stresata si am stat mereu cu solutii impotriva tantarilor in geanta. Chiar erau multi tantari, mai ales pe malul Mekongului si dupa cate o ploaie marunta

  • Paul DROSU spune:

    Excelent articol Imperatore! 🙂 Si eu am facut si fac cam tot ce ai zis pe aici. 🙂 Si chiar la tine pe blog, la unele comentarii, am incercat sa conving oamenii sa ia in serios protejarea propriei sanatati, mai ales pe aceia care spun ca au fost fara sa isi ia nici o masura si nu au patit nimic sau alte „argumente” de acest fel. Poate tu esti mai convingator… 😀 P.S. Pe Rio Amazon am folosit DEET de 100%…acolo si in Africa subsahariana este cea mai mare probabilitate sa te procopsesti cu tipul cel mai naspa de malarie, tip care poate fi si mortal – Plasmodium Falciparum.
    Si ca veni vorba, am ramase 34 de pastile MALARONE, producatorul original GlaxoSmithKline, data de expirare 05/2018. Fiind de producatorul original sunt mai scumpe decat de producatori generici: 72 Euro cutia de 12 pastile, adica 6 Euro/pastila, adica 6 x 34 = 204 euro. Si un discount de 4 Euro 🙂 , rezulta un total de 200 Euro pentru 34 pastile. 🙂 Sunt in cutiile in care le-am cumparat, au data si lotul marcate si pe folia de plastic si au prospect (in franceza).

  • Marius spune:

    Atenție că există mai multe tulpini de malarie și nu există un panaceu care să funcționeze la toate. În funcție de țară, există anumite recomandări în funcție de rezistența la anumite medicamente. Unele pilule sunt mai puțin nocive pentru ficat ca altele. Mai multe informații pe CDC: https://www.cdc.gov/malaria/travelers/country_table/a.html

    Evident, prevenția este cheia. În Mauritius am găsit la farmacii o soluție care se aplică în genul deodorantelor cu bilă, non-toxic, pe bază de plante, miroase plăcut dar care trebuie reaplicat cam la fiecare patru ore. Foarte eficient, folosit și prin Vietnam, Cambodgia, Caraibe, etc.Țânțarii roiau dar unul nu îndrăznea să se așeze 🙂

  • V spune:

    Pentru Thailandax2, Filipinex2, Cambogia, Malaezia, Singapore si China unde m-am vanturat doar in zonele turistice nu am folosit mai nimic – sporadic Autan Tropical la Banaue. Pt Mozambic, Africa de Sud si Zimbabwe am luat Malarone. Pt Republica Dominicana nu am luat nimic insa lui bebe de 6 luni i-am luat plasa, plasturi antitantari si Zanza No de la Chicco….erau ceva tantari dar am evitat caderea serii cand erau cei mai activi si deja am revenit cu bine de doua saptamani acasa

  • Mihaela spune:

    Aaaa 🙁 si eu cum sa merg acum linistita la odihna in Grecia? Mai ales cu 2 copii? Spray-ul este pregatit, dar oricum…

    • Imperator spune:

      Cazurile de malarie sunt totusi limitate in Grecia. Au fost parca 4 cazuri anul trecut in zona Salonic si Grecia de Vest.
      Datorita accelerarii incalzirii globale, cel mai probabil vom avea cazuri si in Romania in curand (nu trebuie sa uitam ca pana acum vreo 50 – 60 ani erau numeroase cazuri de malarie de-a lungul Dunarii si in Dobrogea).

  • Vlad spune:

    Buna,

    Unde gasesc in Romania (online) un spray anti-tantari cu DEET ? Puteti sa-mi dati niste ponturi ? Plec in Republica Dominicana in decembrie si as vrea sa fiu pregatit. Multumesc

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest