Riviera Elvetiei, Paradisul din centrul Europei

. Chillon Castle

In copilaria mea in care tot ce era dincolo de Giurgiu sau Curtici era un alt sistem solar, visam sa vizitez 2 tari (intre timp s-au facut un pic mai multe, dar cand eram mic, imi doream sa vad fix 2 tari) : Italia si Elvetia. Italia pentru ca atunci Italia era pe val, era tara nr. 1 in fotbal, film si muzica si peste tot scria ca e o tara-muzeu, iar Elvetia pentru munti. Cand am fost la bursa, in Olanda, am cutreierat prin consulatele si ambasadele europene dupa vize (pe atunci, nu exista Schengen). Elvetia mi-a dat, Italia, nu. Asa ca Elvetia a fost primul vis indeplinit… Atunci, in 1992, am vizitat Elvetia vreo 3 saptamani pe indelete. Aveam sa revin in 2008 cu ocazia Campionatului European de Fotbal Euro’ 2008 pentru a revedea locurile… e drept, am mai fost de inca multe ori, in delegatii la Geneva si de acolo am mai facut ture prin zona francofona a Elvetiei. Andrei s-a mutat in Elvetia si m-a contactat daca nu as vrea sa public un articol despre Elvetia… cum sa nu, cu mare placere, e o tara atat de frumoasa… si daca ma gandesc bine, cred ca n-am mai calcat acolo de prin 2012 sau 2013 cand am avut mai multe ore de tranzit prin Zurich si am dat o fuga in oras… Deci, Andrei ai legatura !

La inceputul acestui an, m-am mutat in Elvetia impreuna cu familia. Sincer sa fiu, nu prea stiam la ce sa ne asteptam. Pentru noi, Elvetia insemna ceasuri, ciocolata si banci. Dar am descoperit una dintre cele mai frumoase tari din lume. In fiecare zi, ai impresia ca traiesti intr-o noua carte postala. Munti de jur-imprejur, lacuri, pasuni si pajisti alpine, case frumoase si ingrijite, oameni care fac toate tipurile de activitati sportive. Sigur, viata e un pic mai complicata si mult mai scumpa in Elvetia decat in orice colt al lumii, exceptie facand tarile nordice, dar e un compromis mai mult decat acceptabil.

Probabil din considerente de pret, Elvetia nu este pe «radarul» turistilor si al agentiilor de turism din Romania. Dar lucrul acesta poate ar merita corectat, deoarece este o zona plina de obiective senzationale. In articolul care urmeaza o sa incerc sa iti descriu, pe scurt, cateva dintre zonele vizitate de mine si sper sa ti se para interesant si sa vii si tu sa le descoperi.

Locuind acum intr-un oras de pe malul lacului Leman, sigur ca am vizitat in special zona de aici, cunoscuta si sub numele de Riviera Elvetiei si care cuprinde spatiul aflat intre orasele Lausanne si Montreaux.

 

Ce poti vizita in zona Lacului Leman?

Ai zeci sau sute de obiective turistice, asa ca ar fi bine sa te orientezi in functie de timpul avut la dispozitie. O sa iti descriu, pe scurt, cateva dintre atractiile locului. Sa incepem cu orasele. Un tur al zonei ar trebui sa includa orasul Lausanne.

In Lausanne, poti petrece fara probleme cel putin o zi. Este un oras construit la poalele muntelui, asa ca vei avea destul de urcat, iar daca nu vrei sa iti testezi limitele fizice, incepi vizita din partea de sus a orasului cu splendida catedrala Notre-Dame de Lausanne. Este una dintre cladirile-simbol ale Elvetiei, fiind cea mai mare constructie in stil gotic a tarii, iar ridicarea ei a inceput in anul 1170. Din piateta catedralei, ai o superba priveliste asupra orasului si a lacului Leman. De la catedrala, poti cobori pe Scarile Pietei (Escaliers du Marche), un alt monument istoric al orasului. Sunt vechile scari acoperite care duceau spre piata, de unde si numele. Poti cobori toate scarile si sa ajungi in partea de jos a orasului sau, recomandarea mea, sa cobori doar primul segment si apoi sa mergi spre dreapta 100 m, pana la Universitatea din Lausanne. Acolo, poti cobori pe langa universitate intr-o mare piata (Place de l’Universite), unde in fiecare sambata are loc un targ de produse traditionale. Din piata, o poti lua in stanga si intra in splendidul oras vechi. Plin de restaurante, magazine, baruri si cafenele si beneficiind de o arhitectura aparte, orasul vechi este una dintre atractiile principale. In continuare, poti cobori spre lac si sa te opresti la Muzeul Olimpic din Lausanne. Este fix pe malul lacului si este un must-see pentru iubitorii de sport. Poti vedea, in realitate, toate tortele olimpice de la deschiderea Olimpiadelor, poti vedea medaliile olimpice, te poti fotografia pe podiumul olimpic. Bineinteles, ai o colectie intreaga de echipament sportiv al marilor campioni olimpici. Daca nu vrei sa vizitezi muzeul, te poti plimba in gradinile muzeului, care sunt splendide. Si uite asa se umple o zi. Daca vrei sa vezi si alte obiective si ti se pare ca nu ai timp, nu iti face probleme. Orasul are un sistem de transport in comun foarte performant, beneficiind chiar si de cateva statii de metrou! Detalii despre tot ce poti face aici gasesti pe site-ul orasului.

 

Daca esti iubitor de vin, la cativa kilometri de Lausanne incepe zona Lavaux, mandria producatorilor de vin din Elvetia si sit patrimoniu UNESCO. Este o zona de peste 800 de hectare de vie terasata care urca de la baza lacului pana la aproape 1.000 m altitudine. Peisajul este sublim, cat vezi cu ochii numai vita-de-vie. Constructia teraselor a fost inceputa in secolul al XI-lea de catre calugarii benedictini si, in timp, zona viticola s-a tot dezvoltat, iar acum este una dintre mandriile Elvetiei. Viticultorii de aici numesc acest spatiu «Zona celor 3 Sori»: in primul rand, Soarele de pe cer, apoi lacul care reflecta razele Soarelui, creand un microclimat ideal, si pietrele teraselor care mentin caldura in jurul viilor. Soiul principal este saslaua (chasslas), insa spre deosebire de Romania, unde este preponderent strugure de masa, aici este folosit doar pentru vin. Exista peste 800 de soiuri de sasla recunoscute oficial la ultimul Campionat Mondial al Vinului de Sasla, care a avut loc anul acesta, evident, in Elvetia. Un alt fapt interesant este ca peste 90% din vinul produs in Elvetia se consuma local, elvetienii fiind mari consumatori.

In Lavaux, te poti plimba prin vii fie pe jos, fie cu bicicleta sau cu trenuletele turistice, pentru ca toate drumurile, chiar si cele din vii, sunt asfaltate. Ai zeci de kilometri de trasee, iar toate viile sunt deschise. Iar din loc in loc te poti opri pentru o degustare de vin local acompaniat de produse traditionale. Principalele localitati din Lavaux sunt Lutry, Villette, Epesses, Chardonne (nici o legatura cu soiul de strugure cu nume similar), St. Saphorin, Vevey. Fiecare localitate are vinul care ii poarta numele, iar pe langa asta, toti viticultorii locali au propriile vinuri.

 

Muzeele sunt o alta atractie a zonei. O sa iti prezint pe scurt cateva dintre ele, pe restul le poti descoperi chiar tu. Un prim lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare este ca toate muzeele arata impecabil si absolut toate au mari zone interactive si digitalizate (ecrane-gigant, touch screen-uri, tablete etc). Unul dintre muzeele obligatoriu de vizitat este Chaplin’s World. Este vorba de somptuoasa vila cu parcul de rigoare unde Charlie Chaplin a locuit in ultimii 20 de ani ai vietii sale. Muzeul este foarte nou, tocmai ce a sarbatorit un an de la inaugurare. Spatiul este compus din trei parti: parcul (o imensa zona de verdeata cu o vedere spectaculoasa catre muntii Alpi), vila propriu-zisa, unde Chaplin a locuit cu familia sa, si studioul. Vila este mobilata si aranjata cu obiectele reale apartinand familiei Chaplin, poti vedea diverse manuscrise ale lui Chaplin, ai poze cu diverse personaje care l-au vizitat si cateva suprinzatoare statui de ceara. Studioul este un spatiu aparte, compus dintr-un mic cinematograf si zeci de scene recreate fizic din filmele lui Chaplin. E realmente un loc fascinant, unde poti descoperi geniul lui Chaplin. Mai multe nu iti spun, merita sa le descoperi! Muzeul Chaplin se afla in localitatea Corsier sur Vevey.

 

La cativa kilometri de acest muzeu, pe malul lacului Leman, se afla alte patru muzee de neratat: Muzeul Jocurilor, Alimentarium, The Nest si Castelul Chillon. Muzeul Jocurilor se afla in localitatea La Tour-de-Peilz, in vechiul castel al orasului, si, dupa cum ii spune si numele, este un muzeu dedicat in intregime istoriei jocurilor. Poti vedea piese de sah vechi de mii de ani, jocuri de go antice, poti incerca jocuri din toate colturile lumii, poti vedea colectiile speciale de carti de joc vechi de sute de ani. Muzeul organizeaza permanent expozitii dedicate jocurilor specifice diverselor tari, anul acesta invitata fiind Anglia. Este un muzeu unic in lume.

La fel este si Alimentarium, https://www.alimentarium.org/en , singurul muzeu din lume dedicat alimentatiei. Aflat pe faleza din orasul Vevey, intr-un fost sediu al companiei Nestle, Alimentarium prezinta o istorie a modului in care umanitatea s-a hranit si se va hrani. Poti vedea colectii intregi de unelte folosite in toate colturile lumii pentru fabricarea mancarii, poti vedea evolutia alimentelor, te poti juca cu diverse produse interactive pentru a intelege importanta unei nutritii sanatoase. Iar la etajul 1 totul este digitalizat, astfel incat poti intelege mai bine si poti interactiona cu tot ceea ce inseamna biologie. Daca tot am dus vorba de Nestle, o adevarata institutie in aceasta parte de tara, iti recomand si muzeul The Nest, aflat in Vevey. Muzeul prezinta istoria companiei Nestle, iar pentru pasionatii de marketing este o adevarata lectie. Poti vedea evolutia produselor Nestle, a ambalajelor, a retetelor si a tot ceea ce inseamna Nestle astazi. Iar intr-o zona separata, ai un spatiu dedicat de Virtual Reality, unde te poti juca in voie cu numeroase sisteme high tech.

Un alt muzeu pe care ti-l recomand este Castelul Chillon – cel mai vizitat «monument istoric» al Elvetiei. Aflat pe malul Lacului Leman, castelul Chillon apare mentionat in scris, pentru prima data, in anul 1150 si este fosta resedinta a familiei de Savoia, devenind celebru odata cu poeziile dedicate lui de catre Lordul Byron.

 

Nu in ultimul rand, obiectivul principal al zonei este Lacul Leman, cel mai mare lac din Europa Occidentala. Este inima regiunii, iar elvetienii il adora! Ce poti face aici? Cam orice: poti face baie in lac, fiecare oras cu iesire la lac avand o plaja amenajata. Te poti plimba cu barca sau folosind caiacul. Poti face plimbari cu vaporul, si nu cu orice vapor, ci cu cele mai frumoase vapoare Belle Epoque ale Europei, care fac zilnic excursii pe lac. Poti sta la soare pe vastele spatii verzi din jur, poti face picnicuri sau barbecue in zonele amenajate. Lacul si spatiile din jurul sau sunt un magnet al regiunii.

Acestea sunt cateva dintre obiectivele zonei. Pe langa ele, mai sunt numeroase altele. Fiecare oras sau sat are castelele sale, viile sale, muzeele sale sau activitatile sale specifice. Timp sa ai, pentru ca Elvetia este una dintre cele mai dinamice si inovatoare tari din lume in materie de turism.

 

Cand sa vizitezi Elvetia ?

Cea mai buna perioada este cuprinsa intre lunile mai si iulie. Vremea este perfecta, temperaturile sunt in jurul a 20-25 de grade Celsius, iar natura este inverzita. In august, ca in restul zonelor lumii, este destul de plin de turisti si totul devine destul de aglomerat. Sigur, pentru doritorii de schi, perioada ideala este iarna.

 

Cum ajungi in Elvetia ?

Ai putea veni cu masina, dar drumul este destul de lung, cam 24 de ore de la Bucuresti sau 17 ore de la Timisoara. Probabil ca merita, daca stai pentru mai mult timp, desi costurile sunt relativ mari (combustibil, taxe de drum etc.). In plus, in Elvetia mai ai de platit rovinieta (40 CHF, exista un singur model, plata anuala, nu exista saptamanal sau lunar) si, evident, parcarile. Cea mai mare parte a lor fiind cu plata, iti vor consuma destui bani din buget.

O alta solutie ar fi excursiile organizate, am vazut prin zona cateva autocare din Romania semnalizate «Alpii in 10 zile» si care probabil bifeaza si cateva obiective din Elvetia.

Cu avionul este una dintre cele mai convenabile optiuni. Wizz Air are cate doua zboruri pe saptamana spre Geneva (solutie mai scumpa) si spre aeroportul din Basel (solutie mult mai ieftina). Swiss Air zboara pe directia Bucuresti-Zurich, dar preturile sunt foarte mari. Asa ca iti recomand, daca vrei sa vii cu avionul, sa zbori la Basel. Sigur, poti verifica diverse oferte sau zboruri cu escala.

 

Cum te deplasezi in Elvetia

In principal, ai doua posibilitati: tren sau masina. Nu prea exista microbuze sau autobuze care sa faca legatura intre orase. Trenurile sunt excelente, fac legatura cu orice colt al tarii si arata impecabil. Au un singur defect: sunt scumpe! Un drum de 70 km la clasa a doua costa cam 35 CHF de persoana. Dar exista si aici optiuni: poti cumpara diverse abonamente si astfel mai reduci din cheltuieli sau, daca iti planifici foarte bine traseele, poti cumpara bilete «SuperSaver», care sunt la jumatate de pret. Dar le poti folosi doar pentru trenul la care le-ai cumparat. Detalii despre trenuri poti gasi pe site-ul companiei nationale de transport feroviar, care opereaza majoritatea liniilor.

O alta solutie ar fi inchirierea unei masini, daca bugetul iti permite. Toti marii jucatori din industria de inchiriat masini sunt prezenti aici, deci poti gasi oferte pe site-urile lor. O alta solutie ar fi sa inchiriezi masina cu ora, pentru cat timp ai nevoie, poate cat sa ajungi dintr-un oras in altul. Solutia se cheama Mobility si ai detalii aici.

 

Preturi in Elvetia

De la bun inceput trebuie sa stii ca Elvetia este o tara scumpa, raportat la nivelul salariilor din Romania. Cea mai buna optiune de a vizita Elvetia este sa te duci in vizita la un prieten!

In mare, totul este, in cel mai fericit caz, cam dublu fata de Italia sau Franta. O cafea in oras este in zona a 3,5-4,5 CHF, o masa la un restaurant tip impinge tava, cam 12-18 CHF/persoana, o bere la bar, 5-8 CHF si tot asa. Cazarea la hotel poate depasi lejer 100 CHF/camera/seara.

Insa, din punctul meu de vedere, merita sa o vizitezi. Cu siguranta, este una dintre cele mai frumoase tari din lume.

 

Daca ai intrebari despre ce ai putea face in Elvetia, mi le poti adresa pe pagina de Facebook, iar daca vrei idei despre ce poti vizita in Elvetia, te invit pe blogul meu : https://magicswitzerland.blogspot.ch/.

 

Imagini Elvetia

. Lausanne Orasul Vechi

Prin Lausanne

. Lausanne Vazut Din Piateta Catedralei

 

. Olympic Museum Lausanne

Muzeul Olimpic

. Olympic Museum Torches

 

. Lavaux

Zona vinicola din Elvetia – Lavaux

. Lavaux Podgorii

 

. Lavaux Elvetia

 

. Chaplins World

Chaplin’s World

. Chaplins World Charlie Elvetia

 

. Chaplins World Einstein

 

. Charlie Chaplin

 

. Muzeul Jocurilor

Muzeul Jocurilor

. Muzeul Jocurilor Elvetia

 

. Muzeul Jucariilor

 

. Muzeul Jocurilor Lausanne

 

. Muzeul Nest

The Nest

. Muzeul Nest Elvetia

 

. Chillon Castle

Castelul Chillon

. Chillon Castle Inside

 

. Chillon Castle Chimney

 

. Pe Malul Lacului Leman

Pe malul lacului Leman

. Mal Lac Leman Elvetia

 

. Ambarcatiuni Lacul Leman

 

. Lacul Leman

 

. Elvetience Goale

 

. Statuia Lui Mihai Eminescu In Vevey

Statuia lui Eminescu de la Vevey

Categorii:
Elvetia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest