Georgia Express

Sunt de 2 zile si ceva in Georgia si nu pot spune decat ca este o tara superba. Tbilisi m-a intampinat cu o vreme cainoasa, dar duminica a fost un soare incredibil si am putut sa ma bucur de frumusetile orasului….

Dar, s-o luam zi cu zi.

Vineri – Slava Domnului, s-a mai risipit norul vulcanic, asa ca de cateva zile aeroportul de la Kiev era deschis si functiona normal. Din pacate, cursa noastra a functionat putin anormal. In primul rand, nu am zburat cu Aerosvit (aveam bilet Aerosvit, cursa era in code-sharing cu WindRose si avionul apartinea lui Donbass Aereo) si apoi am plecat cu intarziere de mai bine de o ora. Drumul a fost frumos, am survolat Marea de Azov si cea Neagra, dar cand am intrat in spatiul aerian georgian, s-a rupt filmul – un nor extrem de dens acoperea tara, iar la sol, ploua rau.
Aeroportul din Tbilisi este mic, dar foarte dragut si modern. In 15 minute, terminasem totul, luasem si bagajele si nenea la care stau in gazda ma astepta linistit cu o hartie in mana. Pe drumul spre Tbilisi, prin ploaie n-am putut distinge decat ca au sosele destul de bune, ca toti au masini nemtesti (Mercedes pare masina nationala, indiferent de varsta si model) si peste tot sunt benzinarii Rompetrol 🙂

Sambata – vreme absolut caineasca. Nor negru de ziceai ca era noapte si o ploaie… Am luat-o pe strazile pustii ale orasului vechi. M-am lovit de prima problema – strazile au nume scrise doar in georgiana, iar georgiana are un alfabet propriu… acum regret rusa 🙂 Cartierul vechi este un mix de cladiri in ruina sau care te miri ca inca mai stau in picioare si oaze reconstruite, refacute, cu un sarm deosebit… in Orasul Vechi din Tbilisi sunt locuri unde Vestul intalneste Estul. Dupa ce m-am murat bine prin cartierul vechi si am luat o masa copioasa la Grand Cafe (un soi de Turabo local), am ajuns si in Orasul Nou. Granita este asigurata de Piata Libertatii fosta Lenin unde in mijloc, in varful unei coloane de cateva etaje se afla statuia aurita a Sfantului Gheorghe ucigand balaurul… aici pana mai acum 2 decenii, Lenin ne arata drumul spre un viitor luminos.

Orasul Nou este facut de sovietici, deci e balsoi….Bulevarde late, cladiri masive. Cladirea Parlamentului, fost Sovietul RSS Gruzine inca mai are o cicatrice cu secera si ciocanul in varf…. Dar, de jur imprejur, capitalismul infloreste – vis-a-vis se construieste un mall, iar Mariott-ul e la doi pasi.

Duminica – m-am trezit, dar acelasi nor. Baremi nu mai ploua. Am luat micul dejun, asigurat de familia la care stau si intre timp au aparut insulite de cer albastru… S-a dovedit sa fie o zi superba. Asa ca am inceput sa calatesc dealurile care domina orasul. Si sa-mi dau seama mai bine cum arata Tbilisi…

De sus, Tbilisi pare un soi de Brasov mult mai mare (are aproape 2 milioane de suflete). Locatia insa aminteste de Brasov – pe o vale, inconjurat de dealuri aproape munti. Spre deosebire de Brasov, un rau tulbure pompeaza apa la o viteza care rar o vezi (se topesc zapezile Caucazului), iar de jur imprejur, in afara de uratul turn de televiziune, pe dealuri, sunt cetati, biserici si o statuie din aluminiu reprezentand-o pe Mama Georgia (o chestie gigantica asemanatoare am vazut-o si la Kiev si inteleg ca Mama Armenia vegheaza asupra Erevanului invecinat… vedeti daca nu au o Mama Omida).

Zona cea mai spectaculoasa, este evident pe dealuri – o fortareata care zice-se a rezistat si la persi, si la turci, mai putin din pacate la rusi de unde ai o panorama superba. Tot in zona veche mai semnalez si o zona „musulmana” – cu o moschee amintind arhitectural de Iran si Asia Centrala si mai ales niste bai de sulf, aparent foarte reconfortate (pe mine m-a alungat mirosul :)… Tot pe aici e si parcul Gaidar Aliev cu statuia de rigoare, fostul dictator al Azerbaijanului vecin (actualul presedinte pe viata este fiul lui). E drept, Gaidar Aliev aici e mai repede Gazdar Aliev pentru ca fara el Georgia ar fi murit de frig din cauza embargoului rusesc.

Dincolo de rau, gasesti doua monstruozitati de data recenta – unul e Palatul Prezidential, o opera faraonica a presedintelui Sakasvilli (da, da, democratul) care cred ca il face Turkmenbashi sa se intoarca in groapa de invidie si imensa catedrala Tsminda Sameba (Sfanta Treime), terminata in 2004 dupa aproape un deceniu de constructii si care nu pot sa va zic decat ca e MAREEEEE… Oare asa va arata si Catedrala Mantuirii Neamului ? Si cum m-am plimbat intr-o zi de duminica, zi de nunti, nu pot sa nu remarc inovatia de la Tbilisi – preotii din mega-catedrala celebrau 3 nunti simultan ! Da – erau trei cupluri unul langa altul, au dantuit cu Isaia unul dupa altul, cu nasii dupa ei, iar prin biserica se mai plimbau cateva mirese asteptandu-si randul… Daca vrei sa te mariti in Mega-Catedrala Georgiei !

Desi clar in urma noastra, afectata si de razboiul cu rusii, dar si cei 250.000 refugiati din Abhazia si Osetia de Sud (la o populatie de circa 3 milioane), Georgia pare sa se miste… Se construieste, inclusiv duminica, marile bulevarde sunt bine asfaltate (pe strazile din spatele blocurilor sunt insa mai multe cratere decat pe luna), nu se mai taie curentul electric ca acum cativa ani, iar strazile sunt pline cu masini nemtesti – cand voi vedea la Bucuresti taxi-uri Mercedes cum sunt la Tbilisi ?

Piata Libertatii

Mama Georgia

Old Tbilisi

Cetatea

Baile cu sulfBiserica Metekhi


Orasul vechi vazut de sus


Pe aici, cresc macii 🙂


Orasul vechiPalatul Presedintelui

Interiorul bisericilor – ca la noi


Biserica Metakhi

Cartierul Metakhi

Voi intelegeti ceva ?


Biserica Sf. Treime
Nunti pe banda rulanta … 3 dintr-o lovitura !


Casa traditionala


Si din nou, la presedinte

Comentarii

  • metalactual spune:

    Foarte tare Imparate ! Palatul presedintelui, ca palatul, da' biserica este o mare…bara, in mijlocul orasului – absolut hidos. Baietii in vest, care faceau asemenea colosi, acum sute de ani, stiau sa le mascheze, sa le ingesuie printre alte cladiri – da' urmasii lu' Stalin – hopa cu magaoaia in mijlocul orasului. Or avea ei masini nemtesti, dar testele lor sunt marca Sovietski Soyuz. In rest pare misto privelistea, cu dealuri, maci, chestii…cool ! Sa mai bagi, impresii, ce carciumi au, icre ceva ?

  • Imperator spune:

    Au carciumi, nu iti face probleme, destul de dragute. Si icre ca doar suntem intre Marea Neagra si Caspica, dar mie nu prea imi plac icrele

  • Mario spune:

    Aseara am intalnit 4 fete din Georgia. Tare faine erau.Aproape ca ale noastre. 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest