De ani la rând, practic de când am început acest blog, una dintre întrebările obișnuite pe care le-am primit a fost „unde să mă duc, un loc super fain și mai puțin cunoscut? Am fost la Londra, Barcelona sau Roma, aș vrea și altundeva, mai puțin cunoscut, dar care să fie foarte fain”. Există în continuare numeroase astfel de orașe. Poate unele au un număr mai mult decât decent de turiști străini, dar sunt mai puțin cunoscute de români. Într-adevăr, în marea majoritate nu există zboruri directe pentru că sunt destinații pure de vacanță, de vizitare, și nu există vreo comunitate românească acolo de o anumită dimensiune care să îi facă pe cei de la Wizz să pună vreun zbor. Dar și așa, se poate ajunge destul de repede și bine schimbând avionul într-unul dintre marile huburi aeriene ale Europei. Așa că iată o listă de 5 orașe pe care să le aveți în vedere pentru toamna și, de ce nu, primăvara următoare. Chiar și vara asta, în caz că nu aveți vreun plan de bătaie.
Tbilisi, Georgia
Cu mâna pe inimă, cred că Tbilisi se află liniștit în top 10 capitale ale Europei (da, Georgia e în Europa, chiar are un aer european). Complet reconstruită și refăcută în ultimele două decenii, în special în timpul mandatelor președintelui Mikheil Saakașvili, care a pus turismul pe piedestalul priorităților de stat, Tbilisi este un oraș superb. Construit pe o vale dominată de dealuri impunătoare, cu clădiri absolut superbe din diverse epoci – centrul vechi complet restaurat are un aer oriental, de influență turco-persană, cu balcoane frumos sculptate, cu case tradiționale, cățărându-se molcom pe unul dintre dealurile orașului. Tot aici, dar mai la dos, poți descoperi un cartier musulman care îți sugerează că totuși Orientul Apropiat este foarte aproape, dar și un bulevard cu palate impresionante din perioada Rusiei țariste. Sigur, există și un bulevard „balșoi” de tip sovietic (dar care arată neașteptat de bine) și clădiri noi, strălucitoare, moderne, construite în special în epoca Saakashvili.
Gastronomia georgiană este absolut fabuloasă (greu să te întorci din Georgia cu mai puține kilograme decât cu câte ai plecat), oamenii sunt teribil de faini, iar vinul georgian este un deliciu pentru connaisseuri – 90 – 95% din vinul georgian este produs din soiuri de vită-de-vie autohtone, cu un gust specific – propriu și pronunțat. Și care merită degustate.
Tallinn, Estonia
Este orașul de turtă dulce din poveștile cu Hansel și Grettel. Sigur, povestea Fraților Grimm nu se desfășoară în capitala de azi a Estoniei (care timp de secole a fost un burg germanofon). Tallinn este împărțit în două – orașul de sus, orașul oficial, al guvernanților, unde și astăzi se află sediul puterii din Estonia, o zonă mai formală, mai marțială, cu clădiri impozante, dar și mai pustie, și orașul de jos, orașul negustorilor, oraș plin de viață, cu clădiri mai puțin spectaculoase, dar superb colorate, care aduc foarte multă veselie orașului. Este locul unde să te pierzi pe străduțe și ulițe și să fii vrăjit la fiecare colțișor. Să spun și de un palat imperial țarist construit de Petru cel Mare (cel care a cucerit Estonia de azi) și de un cartier cu case din lemn construite prin secolul al XIX-lea, dar și de vodca foarte bună, și lista e completă.
Salonic, Grecia
Sincer, când am fost prima oară în Salonic nu m-a impresionat cu nimic. Era un oraș cam trist, cu o promenadă prăfuită de-a lungul portului, cu celebrul Turn Alb, simbolul orașului. Era în 1997. Fast forward, aproape 25 de ani mai târziu, în 2021. Am descoperit un oraș plin de viață, portul s-a mutat din centru și zona a fost recuperată pentru promenadă, am descoperit cartiere mici cu taverne, cu mici baruri pline de vioiciune. Sus, pe deal, există încă zidurile cetății Salonicului (despre care nu găsisem nicăieri scris în 1997, dar probabil existau acolo), de unde am avut parte de o panoramă absolut excepțională. Cumva am simțit în Salonic vibe-ul acela fantastic al Constantinopolului, dar într-o măsură mult mai mică.
Și să mai spun ceva de mâncarea și vinul grecești? Nu am nimic de spus, dovadă că mai bine de un milion de români iau anual Grecia cu asalt nu numai pentru peisaje fantastice și plaje, dar și pentru gastronomie.
Gdansk, Polonia
Orașul aproape suprimat după cel de-Al Doilea Război Mondial a renăscut – vechile clădiri au fost reconstruite și vopsite vesel, iar plimbarea de-a lungul râului Motlava te aduce cu gândul la perioada epocii hanseatice – Gdansk (pe atunci german, sub numele de Danzig) era unul dintre cele mai importante orașe negustorești de la Marea Baltică. De asemenea, în oraș se află două muzee absolut geniale, care nu trebuie ratate de niciun iubitor de istorie. Adică, dacă îți place cât de cât istoria, poți veni la Gdansk doar pentru a vizita aceste muzee – e vorba despre Muzeul Celui De-al Doilea Război Mondial (Gdansk aka Danzig are faima destul de funestă că a fost punctul de pornire al celui mai distrugător război din istoria omenirii) și Muzeul Solidarității, celebrul sindicat liber condus de Lech Wałęsa, care a răsturnat comunismul în Polonia, punând umărul hotărât la distrugerea comunismului în întreaga lume (mulțumesc, Lech!)
Sarajevo, Bosnia-Herțegovina
Acesta este un oraș pe care chiar îl iubesc. Mă rog, mă leagă mai mult decât frumusețea clădirilor, am fost acolo de aproape 19 ori în perioada de după asediul din 1992 – 1996 și cumva am fost pătruns de poveștile locuitorilor, de urmele războiului, de tristețea, dar și de bucuria că au scăpat, de mâncare, de faptul că, în pofida distrugerilor, continuau să fie extrem de ospitalieri. Un popor foarte blând în comparație cu vecinii lor vorbitori de aceeași limbă, dar și extrem de încercat.
Dar chiar dacă nu ai vreo legătură personală, Sarajevo este o bijuterie de oraș. Înconjurat de munți înalți și plini de verdeață – o binecuvântare azi, un blestem în anii ’90, Sarajevo este o combinație de stil oriental-balcanic de sorginte otomană cu arhitectura plină de emfază a habsburgilor și brutalismul socialist. Seara în Baščaršija, vechiul cartier otoman, astăzi transformat într-o combinație de bazar de suveniruri cu baruri, restaurante, cafenele și cevabdzinica.
Cam acestea ar fi cele 5 propuneri ale mele. Am încercat să mă limitez la 5, că aș fi putut să adaug o grămadă, dar probabil aș fi creat deja nelămuriri. Așa că nu pot să vă urez decât să ajungeți și să vă bucurați de aceste locuri magice. 🙂
Și pentru că de fiecare dată când vă îndemn să vă duceți să descoperiți culturi noi, țări noi, locuri noi, nu pot să nu vă reamintesc (că știu că se uită sau uneori se ignoră) că este foarte important să vă faceți și asigurarea de călătorie. Eu călătoresc de 32 de ani și nu am ieșit niciodată nici măcar până la Ruse fără o asigurare de sănătate valabilă. Și în acești 32 de ani, nu am folosit-o niciodată (adevărul este că nici n-aș vrea să o folosesc vreodată), dar în continuare o fac tot timpul.
Recomandarea mea este să apelați la prietenii de la Eurolife FFH, a căror asigurare are, din punctul meu de vedere, două puncte forte – asigură decontarea directă cu unitatea medicală din străinătate (adică nu plătești tu și apoi, la întoarcerea în țară, ceri companiei de asigurare banii, ci decontarea se face direct între asigurător și unitatea medicală din străinătate) și oferă serviciul de telemedicină (adică, poți contacta un doctor din România în caz de probleme – de obicei, aș face asta dacă aș fi într-o țară cu un sistem medical la pământ sau dacă aș avea niște probleme care mă supără, dar parcă nu m-aș duce la doctor pentru ele).
Asigurarea o puteți face on-line aici chiar și cu 5 minute înainte de a te îmbarca în avion sau a trece granița terestră a României: https://www.eurolife-asigurări.ro/asigurare-călătorie
Și pentru un discount de 10% din prețul asigurării, completați la „cod discount” codul IMPERATOR10.
Tbilisi
Welcome to Tbilisi !
Zona influentata de rusi
Arhitectura traditionala georgiana pe care o gasesti in orasul vechi are o clara influenta orientala
Chiar arata frumos !
Tbilisi nou din perioada Saakashvili – podul Libertatii (poreclit si „Always cu aripioare”)
Tallinn
Tallinn – orasul de sus (in dreapta) dintotdeauna al puterii, cel de jos (in stanga), al negustorilor
Orasul de sus, impunator pe deal
Piata centrala e plina de viata
Palatul Imperial al lui Petru cel Mare construit dupa ocuparea orasului de catre Rusia tarista
Salonic
Salonic – zidul de aparare
Panorama Salonicului
Urme ale Romei Antice
Turnul Alb – Simbolul orasului
Gdansk
Pe malul raului unde in vremuri istorice s-a aflat portul. Cladirea ciudata din stanga era o macara medievala cu ajutorul careia se manipulau marfurile de pe vase
Aceste case colorate ale Europei Centrale …
Muzeul Solidaritatii – o masina de interventie a Militiei comuniste
Sarajevo
Centrul vechi
Biblioteca orasului – construita de austrieci in stil… maur, complet arsa in timpul razboiului, refacuta superb in ultimul deceniu
Vechiul Sarajevo otoman, azi inima cartierului turistic
Nu, nu e teatru ! Este piata orasului construita de austrieci !