Coborat de la Kremlin, unde pot sa ma mai duc… pai e evident… in Piata Rosie, “continuarea” logica a calatoriei printre simbolurile puterii sovietice…
Piata Rosie nu este de fapt Piata Rosie… Nu e nimic rosu aici, poate doar zidurile caramizii ale Kremlinului… De fapt, Piata Rosie este Piata Frumoasa… Acum cateva secole, “krasnii” – kрасный insemna “frumos”. Astazi, acelasi cuvant inseamna “rosu”, iar “frumos” a evoluat spre “krasivii” – красивый… Asa si Piata Frumoasa a devenit Piata Rosie…. Istoria ei este fascinanta – aici initial erau niste maghernite locuite de tot soiul de talhari, fix sub Kremlin… Pe la 1400, un tar a curatat locul si piata a devenit un loc al comertului, al distractiei, dar si a executiilor publice (care pentru mujicul de secol XV, tot o distractie era). Aici, Ivan cel Groaznic si-a perfectionat arta torturii, dar tot aici sovieticii si-au demonstrat puterea militara prin parade imense… Cea mai faimoasa dintre parade a avut loc in 1941 de 7 Noiembrie, cand desi frontal nu era la mai departe de 50 km de Moscova, Stalin a hotarat sa tina totusi parada anuala… mii de trupe si sute de tancuri au venit direct de pe front, au strabatut piata in pas de defilare si s-au intors de urgenta sa se lupte cu germanii… Acum regimul nu mai organizeaza parazi militare de 7 noiembrie, ci cu ocazia sarbatorii victoriei din razboi – pe 9 mai… ultima demonstratie de forta avand loc chiar anul acesta, cu ocazia implinirii a 65 de ani de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial…
Intri in piata prin Poarta Invierii… Aceasta poarta, dar si biserica Kazan de imediat de dupa intrare au fost demolate de Stalin in 1935 pentru a nu mai deranja parazile Armatei Rosii… Acum la intrarea in piata nu mai dai de tancuri, ci de vanzatori de suveniruri, dar si de sosii ale lui Stalin, Lenin, Napoleon si chiar si Putin dornice sa se pozeze cu tine pentru cateva ruble !
Dupa ce treci de poarta, nu poti sa nu fi impresionat de vastitatea pietii… si chiar daca nu ai vrea, ochii tai tot se vor lipi de cladirea din cealalta parte a pietei, Catedrala Sf. Vasile Blejenai… Inainte de a ajunge in Moscova, am vazut poza catedralei de sute de ori… poti sa te uiti si de o mie de ori inainte, nimic nu te poate pregati pentru impactul coloristic, pentru confuzia memorabila de culori si forme ale turlelor Sfantului Vasile… Construita de Ivan cel Groaznic pentru a sarbatori victoria asupra tatarilor si cucerirea Kazan-ului, biserica din capul Pietei Rosii este poate cea mai frumoasa mostra de arhitectura religioasa ruseasca… Sincer, si eu am tras zeci de poze din toate unghiurile posibile (si nu eram singur), dar nici o poza nu poate reda sentimentul live…
Dar hai sa ma mai uit in dreapta si in stanga… peste tot sunt frumuseti, fie ca e vorba de GUM, de turnurile Kremlinului sau de fustele extrem de scurte, purtate de muscovite chiar si in conditiile in care temperatura ingheata apa… dar probabil prin vinele rusoaicelor nu curge prea multa apa, ci mai multa vodka, altfel nu-mi explic cum pot sa mearga in pantaloni scurti la zero grade !
In stanga, se afla GUM (adica Magazinul Universal de Stat)… Pana in 1990 a simbolizat bogatia de produse de consum din lagarul sovietic – cozi lungi si rafturi goale… Dupa 1990, a devenit simbolul capitalismului victorios – este un mall exclusiv cu produse de lux – de altfel ce altceva se poate potrivi cu arhitectura atat de inzorzonata…
Langa GUM se afla o bisericuta mai mica, catedrala Kazan construita pentru a sarbatori alungarea polonezilor… A fost si ea demolata de Stalin pentru a face loc tancurilor parazilor, dar reconstruita in primii ani ai lui Eltin… Vis-à-vis de Kazan se afla Muzeul de Istorie… Curiosii sunt atrasi de niste indivizi imbracati in cazaci si uneori de fete, imbracate in costume de Craiasa Zapezilor varianta sexy.
Sub zidul Kremlinului se afla un alt monument celebru – Mausoleul lui Lenin… de pe terasa lui liderii sovietici urmareau parazile, iar sub ei, in interior, se aflau moastele parintelui proletariatului – mumificat si toaletat in fiecare an. Intrarea este gratuita, dar nu poti intra cu nici un bagaj inauntru (orice geanta se lasa la garderoba de la Muzeul de Istorie de langa mausoleu) si fi cuvincios… Cand ma hlizeam la el, in decembrie 1999, era cumplit de frig asa ca mi-am bagat mainile in buzunare… Imediat, un soldat s-a apropiat pe nesimtite si mi-a scos mana din buzunar fara sa zica un cuvant…
In spatele marelui mormant de granit, chiar sub zidul Kremlinului, gasesti galleria “the biggest stars of USSR” – Stalin, Brejnev, Cernenko, dar si cosmonautul Gagarin sau ziaristul american John Reed, autorul primei carti dedicate revolutiei bolsevice – “Ten Days that Shocked the World”.
Si in fine, la capatul pietei, unica, inegalabila, incredibila Sf. Vasile Blejenai… Nu am ce scrie mai mult… am ramas cu gura cascata la turlele si la jocul de culori de pe turbanele bisericii…
Nu foarte departe de Piata Rosie, se afla cartierul Kitai – Gorod (adica… Chinatown !)…Nu o sa gasiti chinezi aici (poate vreunul cu un aparat de fotografiat)… Numele vine de la cuvantul “Kita” care inseamna “impletitura de nuiele” – acesta este cel mai vechi cartier din Moscova si zona era “securizata” de un zid impletit din nuiele… Impletiturile s-au dus, dar aici ai parte de o baterie de cladiri istorice – fie ca e vorba de biserici traditionale sau de conace – intr-unul dintre ele Ivan Fyodorov a avut prima tiparnita din Rusia in 1563 (tot aici, a fost tiparit si primul ziar rusesc, “Vedomosti” in 1703)..
Dupa ce parcurgi Nikolskaya Ulita, principala stada a Kitai-Gorod, revi in Moscova contemporana – cladiri imense, masive din piatra si bulevarde cu vreo 5 – 6 benzi pe directie pe care poate ateriza linistit orice avion…. Dupa ceva mers am ajuns in Piata Lubyanka, unde se afla masivul sediu al FSB-ului (serviciile secrete). Tot aici, si-a avut sediul si rau-famatul KGB… KGB-ul a ramas, in schimb statuia fondatorului, polonezul bolsevic Dzerjinski a disparut… dar fantomele KGB-iste mai bantuie prin cladire… un mic monument dedicat victimelor a fost construit la doi pasi… este mic si neinsemnat, KGB-ul nu a dorit sa isi vada victimele zi de zi…
Am coborat in metro. Era martie 2010… Si deodata mi-a strafulgerat o idee… ce loc perfect pentru un atentat terorist… M-am uitat in stanga si dreapta… putina lume, era sambata… Am plecat mai departe. Doua saptamani mai tarziu, o “vaduva neagra” cecena in varsta de 17 ani s-a aruncat in aer, ucigand cateva zeci de calatori… chiar in statia de metro Lubyanka… si o profesoara de informatica cateva minute mai tarziu in Park Kultury…
Poarta Invierii
Muzeul de Istorie
Mausoleul lui Lenin
Statuia si mormantul lui Stalin
Catedrala Kazan
Sf. Vasile
Napoleon, Stalin si Lenin la o vorba
Stalin si Lenin
Matrioste
Kitai-Gorod
In fata manejului
Mall-ul de la Manej
Catedrala lui Isus Mantuitorul
Panorama spre Kremlin
Poza cu care ai inceput si pe care ai reluat-o in detaliu m-a facut sa ma indragostesc de Moscova si sa tot vreau sa ajung in acel oras care mie imi pare de poveste…
Par a fi niste cladiri dulci, de turta dulce, acadele.
Ma tot minunez si creste dorinta de a vedea maretele minuni.
Imperator, ce sanse sunt sa ma descurc in Moscova ca intr-un oras din vest ? Adica sa-mi rezerv singur hotel, avion, transport in comun, intrari, papa, etc.
Necazul cel mai mare il reprezinta biletul de avion ? Chiar as vrea sa vad Moscova ! Dar nu la preturi exorbitante. Probabil o sa mai astept…
Te poti descurca linistit si fara probleme, trebuie doar cel putin sa citesti in caractere rusesti… Avionul poate fi chiar ieftin (pana in 200 euro) cu Aeroflot din Bucuresti rezervat din timp