De-a lungul timpului, multa lume m-a intrebat cum imi organizez excursiile in lume, mai ales ca le fac pe cont propriu… Am incercat sa mai scriu, atat pe https://imperatortravel.ro/ , cat si pe diverse forumuri, dar intrebarea se repeta de la mai multa lume… cum este planificarea calatoriei – Imperator style ? In randurile urmatoare, incerc sa fac un “traseu” a ce am de facut… Si voi folosi expeditia “Mali Blues” ca studiu de caz.
Alegerea destinatiei – am o lista de destinatii pe care mi-am creionat-o de-a lungul timp. Evident, cand apar niste oportunitati peste noapte, incerc sa le folosesc, dar in general, cand ma gandesc la o perioada mai lunga, am totusi lista mea… Cel mai important criteriu – vremea. Urasc sa ma duc undeva si sa ma ploua non-stop, cer negru, plumburiu, deprimant. Asa ca bag in google “weather chart tara x” si ma lamuresc daca e bine sau nu. In cazul de fata, Mali e demult o tinta, iar vremea este ok – in septembrie, s-a terminat sezonul ploios. Nu ma deranjeaza foarte mult caldura sau frigul, soare sa fie :).
Probleme de securitate – este destinatia o tara sigura sau nu ? Studiez mai multe forumuri, ma uit si pe sfaturile ministerelor de externe roman sau britanic. Mali este o tara cu incidenta mica de furturi / jafuri, este relativ safe sa calatoresti. Exista potentiale probleme pe granitele cu Mauritania, Niger si Algeria unde au avut loc si rapiri, deci le voi evita. Zonele in care am de gand sa merg sunt in “safe area”.
Viza – am, n-am nevoie de viza, ce se poate face. Am aflat pe diverse forumuri ca ai nevoie de viza, dar ca o poti obtine pe aeroport. Am verificat informatia cu Consulatul din Geneva, dar si cu hotelurile unde as vrea sa stau, toti au confirmat ca viza se poate obtine pe aeroport, la sosire. Informatiile cu pe cat de timp mi-o dau sunt contradictorii – unele surse spun ca pe 3 zile si apoi sa merg la Surete Nationale, altii ca pe o luna… Ma rog, nu conteaza, aflu acolo. Daca mi-o dau pe 3 zile, voi vizita Politia, daca pe o luna, inca si mai bine !
Probleme de sanatate – Mali cere in mod obligatoriu sa ai un certificat de vaccinare febra galbena. Eu am asa ceva si am vaccinul facut in 2006 cand am fost in Africa de Est (vaccinul e valabil 10 ani). Daca nu l-as fi avut, m-as fi dus la Babes. Mali este intr-o zona de incidenta a malariei. Malaria nu are vaccin, trebuie sa iei pastile, asa ca mi-am cumparat Malarone prin cineva care a mers in Vest. Am mai luat Malarone, nu am avut reactii inverse si oricum este ultimul medicament pentru prevenirea malariei
Transport – nu am timp sa merg overland, deci zborul este obligatoriu. Bilete de avion din Romania – ma uit pe diverse site-uri de rezervari, scumpe rau. Pentru Mali, din cunostiintele mele anterioare stiu ca Afriqiah, Royal Air Maroc si Air Senegal ar putea fi o optiune. Air Mali nu prea e o optiune, zboara rar si parca doar la Paris… Compar preturile acestor companii / orare cu plecare din Roma sau Madrid (acolo se ajunge cu low –cost-uri). Desi Afriqiah este o idée mai ieftina, nu are zboruri zilnice si as pierde cateva zile. Castigatorul este Royal Air Maroc din Roma. Pana la Roma, nu sunt probleme, sunt atatea zboruri la preturi mici…
Traseu – pentru asta exista Lonely Planet. Citesc toata cartea, imi iau niste repere unde as vrea sa merg si verific conexiunile de transport (exista, nu exista cat fac). Ruta e facuta, am si un mic desfasurator pe zile (inclusiv zile de rezerva in caz ca nu mai merg avioane/ etc) care evident ca e foarte flexibil… Puncte fixe – trebuie sa fiu luni in Djenne cand e o piata foarte laudata si cam pe vinerea de la plecare inapoi in Bamako – avionul retur pleaca in noaptea de sambata spre duminica. Unde ma voi duce – Bamako (vreau, nu vreau, acolo e aeroportul), Mopti, Djenne, tara dogonilor. In rest, o sa ma lamuresc la fata locului – plimbare pe Niger, poate Tombuktu.
Cazare – chiar si in epoca internetului, pornesc tot de la Lonely Planet. Am stat in zeci de cazari recomandate de Lonely Planet si cu exceptia unui hotel din Amritsar, India (care era chiar ingrozitor) si a unuia din Kuala Lumpur, Malaezia (care era aruncat in slavi ca fiind un hotel de 5 stele la preturi de 1 stea – era totusi un hotel decent, dar asteptarile erau mult prea mari), toate recomandarile au fost super ok. Apoi, verific site-urile, le bag in google, arunc un ochi pe tripadvisor, dar fara sa pun prea multa baza pe ce citesc acolo si rezerv. In cazul Mali, nimeni nu-ti cere avans sau carte de credit, dau doar datele cand am nevoie de camera… Si reconfirm prin mail / telefon cu vreo 2 zile inainte de a ajunge.
Bagaj – haine, nu foarte multe pentru ca le mai spal pe acolo. Sac de dormit (obligatoriu pentru tara dogonilor), medicamente, seringi (in caz de ceva, nu am chef sa ma bazez pe seringile locale), gel de spalat pe maini fara apa (le gasesti in toate farmaciile, pe vremuri le cumparam din Vest), lanterna (de cap), 2 perechi incaltari, slip (uraaaa, hotelul din Bamako are piscina !), telefon-aparat foto-aparat video cu incarcatoare, SD-uri si restul, ghidul copiat – nu imi place sa merg cu ceasloave dupa mine prin oras, mai bine mergi cu cele cateva pagini care “acopera” localitatea respective, aparat de alungat tantarii cu tot cu pastilele de rigoare si cam atat.
Bani – in general prefer sa merg cu un card de debit pe lei… Am folosit Visa Electron din Peru pana in Indonezia si din Mexic pana in Japonia si nu am avut probleme… Evident, mai iau vreo 200 euro de rezerva. In cazul Mali-ului unde nu prea sunt ATM-uri (am aflat ca sunt doar cateva prin capitala, dar pot sa nu functioneze), n-am ce sa fac si plec cu cash la mine. Dar il ascund prin vreo 2 – 3 locuri diferite din bagaj.
Cam astia ar fi pasii… voi cum va organizati calatoria ?
Sac de dormit pt Pays Dogon… Nu stiu ce temperaturi sunt acum, cand m-am dus eu in aprilie am folosit doar unul subtire de matase.
Pt Mopti, hotel foarte dragut si ieftin cu piscina si terasa minunata, restaurant, Yapasdeprobleme.
http://www.yapasdeprobleme.com/
De cate ori ai incercat calatorii de unul singur?
Cezare, te-ai apucat de "expeditii"? 🙂
Nu o sa te rapeasca astia ca esti prea greu 🙂
Yooo unul mai adaug la cele necesare un suisse knife ori un letherman tools , asta in caz ca mi trebuie.Adaptor universal pentru tot soiul de prize din toata lumea ,pentru telefon ,camera,aparat foto. Apoi am mai vazut tot felul de chestii utile pentru travel in Londra la niste magazine de profil, purificator de apa ori pastile de dezinfectat,plase pt tantari (o strangeai in pumn), lingurite si furculite din titaniu(25gr ambele)Eu unul mai am un backup la toate documentele , scanate si le am in email.Nu se stie vreodata, pierzi actele ceva , furt, poti dovedi la ambasada mai repede ca esti tu decat confirmari si birocratie..
Cu exceptia ghidurilor Lonely Planet, noi ne organizam calatoriile exact ca tine :-), inclusiv partea cu informatiile de safety citite pe Foreign Office-ul britanic…in schimb nu m-am gandit la faza cu seringile pana acum, e bine de tinut minte, just in case
@ Anonim – fix acolo o sa stau 🙂
@ Cristian – de destule ori
@ Razvan – sunt un tip cu greutate
@ yooo – da, am si eu un Swiss knife… am cautat purificatoare de apa in Bucuresti (am unele expirate de prin Peru), am rugat-o pe vara-mea din Roma sa caute pe acolo. Daca nu, poate voi gasi chiar in Mali… da, pe vremuri scanam si le tineam in mail… o sa fac asta maine, multumesc de atentionare
Mali! am vazut aseara un film care se desfasura in Mali si arata a paradisul pe pamant!
Nici eu nu ma gandisem la seringi, dar e o idee foarte buna.
1.imi aleg un loc din lista mea,daca apar niste oferte plec in alta parte.
2.dupa biletul de avion,imi caut cazare ,in ultima vreme am stat la hostel,caut unele mai centrale si chiar daca sunt mai scumpe cu 2-5 euro.
3.imi fac lista ce trebuie vizitat in locul respectiv.
4.verific daca imi trebuie viza,desi am calatorit mai mult prin Europa.
5.sunt atenta,daca am pasaportul ,portofelul,biletul de calatorie .
6.neaparatul aparatul foto si ghidul sa fie in bagaj.
– confirm si eu visa electron ron, brici all the way, nici macar o problemuta
– pasaport + copie
– cash, USD + local currency, in multe locuri se uita stramb la EUR
– tigari – chiar daca nu fumezi, best social currency, eventual un brand high-street
In rest, follow the locals 🙂 When in Rome, do as Romans.
Purificator de apa nu gasesti in Mali, dar drept sa-ti zic te poti descurca foarte bine fara.
PS. In Pays Dogon n-ai prize nicaieri, ia-ti baterii de rezerva pentru aparatul foto, iar telefonul oricum il tii inchis, ca nu e semnal.
Chestia cu seringile am preluat-o si eu, nu ma gandism!
Mai ia la tine un spary de tzantzari, ia EURO nu dolari, le plac cupiuri mari, nu de 10 si 20 (adica iti dau rata mai buna!) ATM gasesti, nu e o problema, eu am gasit in Kayes si am scos bani (franci CFA) linistit. Cand am fost noi nu mergea decat Orange, asa ca ai grija.
Distractie placuta
Mi-a luat vara-mea la Roma, mi-a confirmat… banuiesc ca nu o sa fie nevoie, dar in caz de…
Eu o sa merg cu un telefon ucrainean (MTS Ukraina) pentru ca Vodafone-ul meu de toate zilele nu are roaming 🙁
Am euro-iuri de 50 si 100 si baterii sa tina in jur de 6 ore 🙂
Foarte util ghidul. Ca si femeie in schimb imi bad bagajul mult mai greu :))
Salut..
imperator, lamureste-ma..
daca sotia ia numele sotului si i se perforeaza ci-ul, ea poate calatori cu pasaportul pe numele de fata ? si rezervarile la bilete sunt pe numele de fata…multi spun pe forumuri ca se poate…tu ce spui ?
Nu m-am lovit de asa ceva, dar ma astept ca daca are si pasaportul si biletele de avion pe numele de fata sa nu fie vreo problema. Cel mai sigur, verifica cu compania aeriana