Acum cateva mii de ani bune, istoricul grec Herodot sustinea ca “Egiptul este un dar al Nilului”. Parafranzandu-l, pot spune ca Mali este un dar al Nigerului… Toate principalele orase si mare parte din populatie traieste in jurul marelui fluviu… si in aceste conditii, cum sa nu fie concursul national de pirogi un mare eveniment national care tocmai se desfasura la Mopti ?
Anul acesta, Mali a sarbatorit 50 de ani de la independenta. Copy writerii locali au folosit termenul “Cinquentanaire” pentru a define sarbatoarea, iar sloganul afisat peste tot este “Cinquentanaire est pour nous”… Si cum marile sindrofii au fost in mod firesc in capital Bamako, cineva s-a gandit sa se faca un mare eveniment si la Mopti… si ce putea fi altceva decat concursul national de pirogi.
De cum am ajuns in Mopti, am auzit pe la hotel despre concurs… Toti pareau incantati ca vine si ATT, presedintele Mali-ului… Iar pe rau, era chiar miscare, echipaje de pirogi se antrenau in sus si in jos. Ma gandeam sa ma duc si eu la concurs, dar cu o seara inainte am fost surprins sa ma trezesc cu un tanar care urcase pe terasa hotelului “Y’a pas des probleme” care mi-a oferit o invitatie din partea guvernatorului provinciei… Invitatia imi spune sa fiu la 8:30 (banuiesc ca dimineata) pe malul fluviului ca am loc la tribuna B… Evenimentul urma sa inceapa la ora 9:00 “precis”… ha, ha, précis in Africa :).
Dar totusi am ajuns de la 8:30… lumea se adunase, ATT nu venise, in schimb pe malul fluviului dansau niste mascati… ma uit mai bine, eram masti dogone… Ce tare, in Pays Dogon nu am avut parte de dansuri cu masti, uneori sunt organizate ceremonii special pentru turisti, dar costa zdravan, acum am parte de niste dansatori dogoni pe gratis… Brava…
Din pacate, tribuna cu straini nu era chiar foarte aproape de tribuna lui ATT, dar nu i-am prea simtit lipsa… Erau niste scaune de plastic tip terase anii 90 pe spatele carora cineva manjise initialele Bancii Maliene de Solidaritate, probabil sponsor al evenimentului sau cel putin al scaunelor, iar deasupra noastra fusesera trase niste cearsafuri si asta era tribuna B… ma uit de jur imprejur… inca nu a venit multa lume. Ma asez langa un chinez… e cam suparat pe malieni ca niciodata intalnirile nu incep la timp… Tipul era reprezentant al guvernului chinez si supervizeaza investitiile chinezesti din zona. Imi spune ca peste 20.000 de chinezi lucreaza sau au business-uri in Mali si ca toate soselele impecabile pe care am mers sunt facute de chinezi… Incet, incet, chinezii se infiltreaza pe sest in Africa, un continent ignorat de americani si europeni… Oricum, chinezul meu este destul de suprarat pe punctualitatea malienilor, asa ca jura ca daca nu incepe nimic pana la 9:30, pleaca. Ei bine, a plecat la 9:30 fix… spectacolul a inceput dupa ora 10:00 cand in sfarsit a venit si ATT.
Sa nu va inchipuiti ca show-urile maliene sunt ceva bine organizat si cu un program pus la punct… dimpotriva, este foarte multa improvizatie care duce la un soi de stand up comedy african…. In primul rand, nu exista artisti propriu-zis… cine a avut ceva de spus si aratat s-a plimbat pe soseaua dintre tribune si fluviu – unii au fost artisti dogoni care ne-au aratat cate ceva din mastile lor si mersul pe picioroange. Altii erau niste dansatori plini de gris-gris-uri… La un moment dat, a aparut si un negru imens de gras care dansa ca o stripteuza batrana, alaturi de doi pitici vopsiti in alb. Un nene care se juca cu un steag s-a bagat in fluviu incercand sa tina steagul cat mai uscat. Hopa, apare si capra, cu o reprezentare care o gasesti si prin Romania la sarbatorile de iarna ! Nu au lipsit, desigur, nici vanatorii, dar a fost si o parada de oameni in carucioare… tineri in tricouri albe de prin nu stiu ce localitate… Parada avea loc si pe cer – o formatie de avioane, niste elicoptere de lupta, chiar si cursa aeriana a Air Mali de la Tombuctou si-a schimbat ruta pentru a trece pe deasupra show-ului si a da onorul… Varful l-a reprezentat aparitia neasteptata a unui avion de vanatoare supersonic MIG 21 care a facut pe multe doamne sa palpite…
In fine, a inceput si cursa… nu mi-a fost clar cine e cu cine… se pare ca au fost niste calificari cand se pare ca favoritii tuturor, echipa Orange (evident, sponsorizata de operatorul de telefonie mobila) a fost eliminata… Nu toti aveau sponsori de soi… pe tricourile unora scria “lavons nor mains au savon !” (“sa ne spalam mainile cu sapun”), un indemn folositor de altfel pe toate meridianele. Altii erau sprijiniti de clubul prietenilor lui Oumar Ibrahim Toure din Mopti (probabil vreun stab local, ulterior prietenul Google mi-a dezvaluit ca este Ministrul Malian al Sanatatii cu care va puteti imprieteni pe Facebook), iar un mic vas ne invata ca “la veritable source de richesse de l’homme est le travail !”… Lucru stiut si de participantii la concurs, dovada ca baietii trageau din greu la rame.
Sa nu va imaginati ca arata ca o cursa de caiac-canoe… ambarcatiunile sunt de fapt niste pirogi extrem de lungi in care vreo 20 insi plin de muschi trag de zor, in timp ce altii stau in picioare si ii incurajeaza cu bete, cu steaguri, cu tricouri… in mod normal, indivizii astia in picioare strica cert la aerodinamismul barcii, dar par sa aibe un rol motivational important….
In fine, are loc si finalul cursei, castigatorii sunt echipa din Segou… bucurie, victorie, televiziunea care a transmis evenimentul in direct (marcand puncte serioase de audienta) ia interviuri de pe la cine prinde, publicul aplauda, ATT premiaza…. Si cand ti-e lumea mai draga, hop si MIG-ul mai da o tura si ii face pe multi sa palpite… Finalul este la fel de frumos si pe apa cand toate pinasse-le din Mopti creaza un balet destul de reusit.
Dupa acest episod, ma voi intoarce la Bamako, unde voi incerca sa trag cateva concluzii… Dar asta in episodul de maine 🙂
ATT, merci de invitatie !
Dansatori dogoni
Tza, tza, tza, capritza, tza !
Cel mai gras om din Mali ?
Persoanele cu mobilitate redusa au fost si ele la parada
N-au lipsit nici vanatorii
Tipul cu steagul
Spectacol a fost si in aer: elicoptere si chiar si
cursa de Tombouctou a luat parte
Peste tot, sunt si „finantatori” – iata un Becali local
Urmati sfaturile, copii !
In fine, cursa !!!
Valsul de la final al pinasse-lor
Asa de final, nu vreti vreun tricou cu superstarul Africii ?
Un spectacol foarte pitoresc 🙂
Cred ca e asa de cald si bine in Mali acum :).