Back from Africa !

Iata, intr-un final, dupa mai bine de trei saptamani, am revenit din Etiopia… Evident, voi scrie un serial mai amanuntit despre aceasta fascinanta tara, dar zilele acestea, dupa cum banuiti am o tona de lucruri de facut (in ciuda zvonurilor, Imperator mai si lucreaza :)… Dar printre picaturi, m-am gandit sa va impartasesc niste ganduri si niste poze (nici macar pozele n-am reusit sa le downloadez pe toate !

In primul rand, pot spune ca excursia mi-a depasit asteptarile… Etiopia este o tara de o diversitate uimitoare – de la triburile din sud ramase undeva cu milenii in urma la stralucitoarea civilizatie din nord, de la bisericile sculptate in stanca de la Lalibella la civilizatia urbana din capitala Addis Ababa… trecand prin desertul lunar de la Danakil (care e pe lista pentru data viitoare) la manastirile multi-colore de pe insulele lacului Tana care mi-au adus aminte de manastirile bucovinene.

Sunt multe lucruri care m-au impresionant, dar sa raman la cele de baza – desi are granita cu turbulenta Somalie si cu dusmanoasa Eritree, iar Sudanul invecinat se divide chiar zilele astea (sa speram ca fara multi morti), Etiopia este o tara sigura. In plus, este o tara curata cu oameni frumosi. Impresionant este efortul de imbunatatire ale infrastructurii rutiere – atat Lonely Planet, cat si Bradt sunt depasite de viteza de asfaltare ale soselelor, iar personal am vazut mii de kilometrii de sosele in lucru pentru a fi asfaltate – inclusiv in sudul tribal ! Marea majoritatea a soselelor sunt asfaltate si refacute de chinezi, dar exista portiuni facute si de firme etiopiene, dar unde se lucreaza intr-un ritm sustinut, la competitie cu chinezii.

Pe scurt, traseul a fost Addis Ababa – sudul Etiopiei, la granita cu Kenya si viitorul Sudan de Sud la triburile din valea Omo sau salutand hipopotamii si crocodilii de pe lacul Chomo, apoi returul pe la lacurile Riftului, trecand si pe la comunitatea rastafari din Shashemene. Apoi, am strabatut zonele agricole amhare (care arata fix ca in Elvetia sau Austria, daca ignori locuintele saracacioase) pentru a ajunge la Bahir Dar, pe malurile lacului Tana de unde porneste Nilul Albastru. Pe lac, am vizitat multi-secularele manastiri ortodoxe, apoi am fost la peste 3000 de metri in muntii Simiens pentru panorame excelente si intalniri cu babuinii. Urmatorul stop – Axum unde etiopienii spun ca se pastreaza chivotul legii dat de Dumnezeu lui Moise in Sinai, manastirile sculptate in stanca din Tigray, terminand cu slujba de Craciun de la Lalibella (Craciunul este sarbatorit pe 7 ianuarie).

Dar pana la inceputul serialului, cateva poze…

Catedrala Sf. Treime din Addis

Stimati motociclisti, cand dati vreo tura prin Etiopia ?

Cred ca sunt mai multe vaci decat oameni in Etiopia

In mijlocul tribului Arbore

si o fotomodela din tribul hamer

dar mursi sunt de departe cei mai orginali

Am fost si la curtea regala a tribului konso (alaturi de Majestatea Sa)

sau la tribul hipo 🙂

daca aveti probleme cu masina, garajul Obama va rezolva !

Sa nu credeti ca aveti parte doar de triburi – Etiopia are si niste sucuri naturale delicioase

sau hoteluri de 5 stele

God bless you !

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii

Pin It on Pinterest