Si veni si Qatar-ul !

Luni, 17 ianuarie, mare eveniment mare in Otopeni… prima companie aeriana din Golf, Qatar Airways a aterizat la Bucuresti… Asa ca se gandira sa bage niste bani intr-un eveniment cu piscoturi, sampanie si sucuri si sa invite ministrii, patroni de agentii de turism, ziaristi si niste bloggeri… Intamplator si eu 🙂


M-am dus din curiozitate. Evenimentul avea loc la salonul de protocol al aeroportului, folosit in general de presedintii nostrii de la Ceausescu la Basescu, dar si Michael Jackson sau Real Madrid… si cum nu calcasem niciodata prin onoratul terminal, am zis de ce nu…

In primul rand, am fost onorat sa fiu pe lista de acces la masini… Unii n-au fost, dar se pare ca Imperator a avut prioritate, asa ca mi-am putut parca masina fix in fata salonului… Acolo, receptie in toata regula – dar mai usor cu alcoolul, totusi era vorba de o companie din Golf.

Intr-un final, avionul a aterizat, a fost stropit bine (asa e obiceiul la curse inaugurale) si a tras in fata salonului, din avion coborand pe usa din fata CEO-ul lui Qatar Airways Akbar al-Baker, ambasadorul nostru in Qatar si alte fetze de vaza, de la noi fiind duo-ul feminin Boagiu – Udrea. Au intrat, au tinut speech-urile de rigoare si apoi al-Baker care a venit foarte informal intr-un trening a avut un dialog destul de informal cu presa – desi nu era trecut in program…

Boagiu a anuntat ca cica anul asta s-ar incepe lucrarile la constructia metroului de aeroport (am auzit asta de cel putin 10 ani), iar Udrea asteapta si „alte companii europene mari care sa opereze de la Bucuresti” – evident, doamna ministru nu stia ca Qatarul nu este in Europa si nu stiu ce alte companii europene „mari” lipsesc de pe aeroportul din Bucuresti, din cate stiu sunt cam toate 🙂 Boagiu insa isi doreste ca Otopeniul sa devina un hub regional (am dubii ca intelege ce e ala hub regional 🙂

Si au incalecat pe o sa si au plecat spre Budapesta… Asta despre evenimentul ca atare, dar sa va dau mai multe informatii despre Qatar Airways.

In primul rand, sunt 4 curse pe saptamana. Cursa este de fapt Doha – Bucuresti – Budapesta – Bucuresti – Doha, cursa revenind in Qatar pe la miezul noptii cand nu prea ai prea multe conexiuni decat dupa ore bune de frecat pisica prin aeroport.

Zborurile vor fi operate de un Airbus 321, iar al-Baker a promis ca in 4 – 6 luni vor fi zboruri zilnice, eventual punand chiar si un Boeing 787 Dreamliner sa opereze pe Bucuresti… prima afirmatie s-ar putea sa se concretizeze, a doua am mari dubii in viitorul apropiat. Dar sa traim, sa vedem.

Pentru cei cativa calatori interesati de ruta Bucuresti – Doha, pretul este de vreo 600 euro (adica o poala de bani), dar evident, Qatar Airways isi doreste sa castige o parte din calatorii spre Asia si eventual Africa de Est, Doha fiind doar un punct de tranzit. Evident, exista un numar de calatori care vor da mai multi bani doar pentru a zbura cu o „companie de 5 stele”, din clasa business putand sa dai sms-uri si emailuri dupa cum ne-a zis al-Baker.

M-am uitat pe site-ul lui Qatar acum cateva saptamani si preturile erau imense… M-am uitat azi si am gasit niste surprize… preturile sunt mici, foarte mici, asa ca dati navala de luati… probabil nu vor fi asa mici pentru putin timp. M-am uitat la preturi de sfarsit de aprilie:

Bangkok – Qatarul e la 554 euro (super pret), Turkish la 743
Singapore – Qatarul e la 638 euro, Turkish la 896 (acum 1 an si jumatate, am cumparat la 650)
Hong Kong – Qatarul e la 494 euro (luati repede !!!), iar Turkish la 1033 (astia au baut mult arak cand au bagat pretul asta ?)
Dubai – Qatarul e la 324 euro, Turkish la 487 euro, iar Tarom la 420 euro.

LATER EDIT: ATENTIE, preturile de mai sus sunt fara taxe !
Preturile corecte (cu taxe sunt):
Bangkok – 754 euro
Singapore – 837 euro
Hong Kong – 688 euro
Dubai – 488 euro.
Am fost pacalit pentru ca in general companiile europene afiseaza preturile cu taxe automat ! Scuze !

Atentie insa, sunt foarte putine conexiuni valabile pentru Qatar (pentru Bangkok sunt vreo 2 zile pe saptamana, Singapore tot cam asa, Dubai mai multe), spre deosebire de Turkish care va ofera conexiuni zilnice. Pentru cei ce vor sa plece spre Asia, uitati-va la Qatar si Turkish, ar putea urma o mica batalie de preturi 🙂 Inshallah !

Salonul prezidential in asteptare

Poza yola

Apare si Qatarul salutat cu un jet de apa

Plane in final parking position

Coboara CEO-ul Qatar

Al – Baker

Ministreasa Udrea

Presa l-a luat in primire pe Al-Baker

Competitia a tras cu ochiul, ma rog … cu coada 🙂

sau chiar de fata, cum a fost CEO Taromului, Ruxandra Brutaru

Categorii:
Evenimente

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii