Be a local in Thailanda – By Dragos | Episodul 1

Imagini Thailanda: Detaliu de la White Temple din Chiang Rai, THailanda

Incepand de astazi, o sa luam la pas extraordinara Thailanda, o tara pe care am vizitat-o, e drept, cam demultisor, dar care m-a impresionat, in ciuda evidentei comercializari prin zambetul oamenilor, prin frumusetea locurilor, prin culoarea florilor, prin varietatea peisajelor. Evident, marea majoritate au auzit de Bangkok si templele sale (ale lui Buddha sau ale sexului asiatic), de plajele din Koh Samui, Phuket, Phi Phi sau alte cateva locuri luate cu asalt de milioane de turisti din intreaga lume… Dar Thailanda nu inseamna numai asta… Cine ajunge in nordul tarii, poti descoperi un cadru natural cu adevarat paradisiac, triburi fascinante si mai ales preturi net inferioare mega-locatiilor turistice de prin alte parti. Am fost cateva zile in zona Chiang Mai si daca ar fi sa ma intorc in Thailanda, in mod cert ma voi duce in Nord !

Prietenul Dragos de la Explore Travel (impreuna cu el am organizat calatoria prin Nepal si Bhutan, dar si Nepal si Tibet) a fost recent pe acolo intr-un info trip si urmeaza sa lanseze niste eco-trip-uri… A facut parte din primul grup de turisti care au vizitat acest traseu, deci, iata un reportaj in exclusivitate 🙂 Asa ca sa-i dam cuvantul si sa ne uitam la poze 🙂

Iubim cu adevarat turistii care nu se multumesc sa bifeze un oras sau altul, ci prefera sa-si transforme pasiunea pentru fiecare calatorie intr-o experienta unica, de neuitat. Si noi suntem ca ei, calatorim pentru a descoperi lucruri noi, incercam ca in fiecare excursie sa descoperim lucruri memorabile, unghiuri diferite de vedere, pe care sa le recomandam mai departe turistilor nostri.

Vacanta in Thailanda – explore & discover

O reclama a unei companii din Anglia isi indeamna clientii sa fie mai mult decat turisti, prin sloganul Don’t just travel, Explore. Noi am ales un alt slogan, “BE A LOCAL EVERYWHERE”. Acest crez al nostru se va regasi in circuitele noastre tematice pe care le vom denumi “EXPLORE & DISCOVER”. Metoda noastra este sa intram cat mai mult in cultura tarii pe care-o vizitam, sa descoperim spiritul locului si sa traim acele cateva zile ca si cum am fi localnici. Dorinta noastra este sa inspiram trecerea turismului obisnuit intr-o noua etapa: cea de calatorie in esenta locurilor. Din acest motiv, vom pune accentul pe experiente autentice, in care Calatorul devenit localnic se contopeste cu mediul inconjurator.

Turismul mondial s-a schimbat in ultimii ani. Calatorii de azi sunt in cautare de inspiratie, prietenie, redescoperire de sine, descoperire a altor culturi si traditii. Sunt mai bine informati despre impactul negativ al turismului si isi doresc sa calatoreasca cu companii care pun bunastarea destinatiei si a poporului in centrul experientei de a calatori. Are denumiri diferite pe mapamond precum ecoturism, turism responsabil sau turismul verde, insa, in general, se bazeaza pe aceleasi principii si este un raspuns la turismul de masa foarte promovat, atragand tot mai multi adepti.

Green Routes of Thailand

Vorbeam despre acest concept cu partenerii mei din Thailanda, in fata unui ciolan afumat la Caru cu Bere din Bucuresti, loc in care orice turist, odata ajuns pentru prima oara, se declara impresionat de frumusetea localului, de atmosfera, de bucatele traditionale si, sa nu uitam, de marimea portiilor :). Astfel am aflat de proiectul “Green Routes of Thailand” al Autoritatii de Turism a Thailandei, realizat prin intermediul TEATA (The Thai Ecotourism and Adventure Travel Association), al carei membru-fondator era si firma mea partenera thailandeza.

TEATA incearca sa pastreze cele mai bune aspecte ale turismului thailandez, cum ar fi calduroasa ospitalitate locala si atentia la detalii, in timp ce, folosind cunostintele locale, a creat experiente mai bune pentru turisti alaturi de comunitati locale thailandeze.

TEATA si partenerii sai, Greenleaf Foundation, Thailand Community-Based Tourism Institute si Centrul European pentru Eco si Agro Turism, au lucrat cu furnizorii de servicii turistice din Thailanda pentru a dezvolta noi standarde ale unui turism responsabil si itinerare noi, care sa pastreze elementele de baza ale turismului responsabil. In acest proiect au colaborat agentii de turism locale si specializate in ecoturism, ghizi turistici profesionisti, hotelurile ecologice denumite in Thailanda Green Hotels, restaurante locale ecologice si comunitatile locale unde s-au dezvoltat activitati de interactiune cu turistii.

Astfel au aparut programele denumite The Green Routes of Thailand dupa o munca de 18 luni. Aceste programe sunt operate de membrii specialisti ai TEATA si sunt conduse de ghizi locali specializati, care au participat, si ei, la proiect, urmand un curs de specializare in acest scop. Programele ofera oportunitatea de a sta in hotelurile ecologice, de a participa la activitati de ecoturism si de a lua parte la viata, cultura si natura regiunii, alaturi de comunitati locale thailandeze. In total, au fost studiate 41 de rute, din care doar patru au fost finalizate pana acum: doua in nordul Thailandei si doua in partea centrala a tarii. Toate tururile sunt de trei zile / doua nopti si vor fi incluse in programe turistice mai lungi, ca o parte importanta a traseului, care sa ofere diversitate tururilor promovate de agentii. Primii turisti au fost, de fapt, agenti de turism din Europa, invitati sa incerce aceste rute, sa ia parte la activitati alaturi de comunitatile locale si sa descopere farmecul adevarat al Thailandei.

Am avut onoarea sa fiu invitat la deschiderea acestor rute de catre Autoritatea de Turism a Thailandei cu ocazia Targului de Turism al Thailandei (Thai Travel Mart), sustinut la Bangkok in iunie 2011. Au fost 14 agenti de turism (opt olandezi, doi germani, doi romani, un danez si un sloven) care au fost invitati sa participe, inainte de targ, la acest Pre-Tour, fiecare avand posibilitatea de a alege dintre cele patru rute propuse. Eu am ales o ruta in nordul Thailandei, intr-o zona in care am mai ajuns insa doar in trecere spre Laos si care imi placuse foarte mult. Turul se numeste At The Cultural Crossroads, deoarece se viziteaza zona din jurul orasului Chiang Rai, unde se afla Triunghiul de Aur al Asiei de Sud-Est, zona de granita dintre Thailanda, Laos si Myanmar si, totodata, zona in care locuiesc multe triburi de munte, fiecare cu propria cultura si obiceiuri diferite.

Excursia a inceput din Bangkok, unde am avut o prezentare a intregului proiect la sediul Autoritatii de Turism a Thailandei, pentru ca, a doua zi, sa ne impartim in trei grupuri care urmau sa calatoreasca pe trei rute diferite. Grupul meu era cel mai divers din punctul de vedere al nationalitatilor: Karen, din Germania, Charles, nascut in Indonezia, pe insula Sulawesi si stabilit in Germania dupa terminarea studiilor, Rob, din Olanda, Claus, din Danemarca si Poe, ghidul nostru thailandez, care a studiat ruta si a participat la realizarea acestui program.

Chiang Rai – de la opium la proiecte regale de reabilitare

Dupa un zbor foarte matinal spre Chiang Rai, am fost preluati de la aeroport si am pornit mai spre nord pana la Proiectul Regal de la Doi Tung. In trecut, aceste dealuri din apropiere de granita cu Laos erau folosite pentru plantatii de opiu. Triburile de munte Akha se aflau sub influenta traficantilor de droguri care se foloseau de ei pentru a planta opiu. Din lipsa de solutii, aceasta era singura lor sansa de a supravietui si astfel, an de an, padurile erau taiate si se facea loc plantatiilor de opiu. Triunghiul de Aur din nordul Thailandei era cunoscut ca o zona periculoasa, in care se producea opiul, folosit apoi pentru obtinerea heroinei. Regina-mama, cum era denumita mama actualului rege al Thailandei, a decis sa se mute la Doi Tung si sa inceapa un proiect de reabilitare a intregii zone si de salvare a populatiei formate din triburi de munte. A construit Vila Regala, unde s-a mutat imediat, a interzis plantarea opiului si taierea padurilor si a inceput un proiect de reimpadurire a zonei si de implicare a populatiei locale pentru a gasi solutii de imbunatatire a vietii comunitatilor. S-a inceput plantarea de cafea si macadamia, care sunt apoi vandute catre Proiectul Regal Doi Tung. Cafeaua Doi Tung este una dintre cele mai bune din Thailanda si este ambalata si vanduta in intreaga tara, iar banii se intorc la comunitatea locala pentru a sustine dezvoltarea nivelului de trai al triburilor de munte din zona.

Aici ne-a fost mai intai prezentat un film despre acest proiect, cu imagini in care am vazut cum arata regiunea in 1987, cand a fost inaugurata aceasta fundatie, si am aflat pasii care au fost facuti pana in zilele noastre. Este o poveste emotionanta despre ambitia unei femei de aproape 90 de ani de a schimba in bine viata unor oameni si de a salva o regiune condamnata pana atunci la izolare si distrugere. Am continuat cu vizitarea “Salii Inspiratiei”, unde este prezentata, prin imagini si obiecte, povestea familiei regale din Thailanda si a proiectului Doi Tung. Aici veti afla cum a fost crescut actualul rege al Thailandei, Bhumipol Adulyadej, nascut in 1927, in SUA, unde tatal sau isi continua studiile, si cum a devenit rege, dupa moartea tragica a fratelui sau mai mare, in 1946. Regele Thailandei este denumit Rama al IX-lea si este cel mai longeviv rege al Thailandei din istorie si, totodata, cel mai vechi lider de stat in functie din intreaga lume.

Dupa un pranz ecologic preparat din produse culese din Doi Tung si pe care l-am luat pe o terasa minunata de munte, am vizitat Gradina Mae Fah Luang, amenajata, la dorinta Reginei-mama, in fata Vilei Regale. Superba gradina se afla pe vechiul teritoriu al unui sat numit Pa Kluay si locuit de tribul Akha. Satul era folosit ca o importanta ruta a caravanelor de opiu, fiind traversat de multi traficanti de droguri si arme. Fiind situat intr-o mica vale si fara posibilitati de expansiune si de imbunatatire a vietii, satenii au acceptat sa se mute pe un teren situat la 500 de metri distanta pe un deal, unde le-a fost asigurat un confort sporit, fiind aduse electricitate, apa curenta si facandu-se un drum asfaltat pana in sat. Dupa ce am cumparat o punga de cafea Doi Tung, am pornit inapoi spre Chiang Rai.

Templul Alb din Chiang Rai – cel mai neobisnuit templu thailandez

Urmatoarea oprire a fost la Templul Alb de langa Chiang Rai sau Wat Rong Khun, cu siguranta, cel mai neobisnuit templu pe care l-am vazut in Thailanda. Inceput, in 1997, de Chalermchai Kositpipat, un pictor celebru deja in Thailanda, acest templu este total diferit fata de orice alt templu din Thailanda. Este complet alb, culoare ce reprezinta puritatea lui Buddha, iar la constructie si decorare a fost folosita sticla alba, care simbolizeaza intelepciunea lui Buddha care straluceste puternic peste Pamant si Univers, conform conceptului acestui pictor extravagant. Din prima clipa in care il vezi, esti surprins si ai impresia ca te afli intr-un film SF. Parca te-ai teleportat brusc in Narnia sau intr-un alt teritoriu mitic. Fiecare element de decor este impresionant, iar surpriza cea mai mare te asteapta in interiorul templului. Pe peretii din interior sunt pictate, pe langa scene din viata lui Buddha, si imagini din filme de Hollywood precum Spiderman, Matrix, Kung Fu Panda. Nu este permisa fotografierea in interior, asa ca trebuie sa ma credeti pe cuvant.

Excursie in Chiang Rai

Dupa-amiaza, dupa formalitatile de cazare, am plecat de la hotel sa vizitam orasul Chiang Rai, la bordul unor ricse pe trei roti, facand o caravana de ricse pe strazile orasului. Am oprit la monumentul regelui Mengrai, fondatorul orasului in 1262, si apoi la piata locala pe care am traversat-o savurand atmosfera locala din piata, gustand fructele proaspete si degustand cateva din mancarurile de pe tarabele din piata. Dupa aceasta plimbare, am ajuns la cel mai venerat templu local din Chiang Rai, Wat Phra Kaew. Templul are aceeasi denumire ca si celebrul templu de la Marele Palat din Bangkok, deoarece aici a fost descoperita statuia lui Buddha de Smarald, cea mai sfanta imagine a lui Buddha din Thailanda, simbol pentru poporul thailandez al puterii si al divinitatii. Statuia a fost descoperita in interiorul Chediului de aici dupa o furtuna in care, in urma unui fulger, Chediul a fost trasnit si s-a crapat. Statuia a fost pastrata timp de 43 de ani in acest templu, iar acum se afla in templul Wat Phra Kaew din Bangkok. Vizitarea templului dupa-amiaza ne-a dat posibilitatea sa vedem ritualurile din templele budiste. Am luat parte la cantarile calugarilor budisti, alaturi de un numar foarte mare de femei venite la templu pentru a asculta predica unui membru important al comunitatii religioase din Chiang Rai, care tocmai se intorsese dintr-un lung pelerinaj prin Laos si Myanmar. Intoarcerea la hotel a fost facuta tot cu ricsa, tocmai la timp pentru o cina pe terasa hotelului The Legend, unde am avut cazarea pentru aceasta prima seara a turului. Aici am mancat, pentru prima oara, prajitura de creveti cu sos dulce, care a devenit unul dintre deliciile  mele favorite din Thailanda.

Ziua nu s-a incheiat aici, desi incepuse foarte devreme. Nu puteam rata o plimbare prin bazarul de noapte din Chiang Rai, unul dintre cele mai frumoase din Thailanda. Eu ajunsesem aici prima oara anul trecut, in drum spre Laos, si eram nerabdator sa ma pierd printre tarabele si magazinele unde poti gasi suvenire de foarte buna calitate si accesibile ca pret. Bazarul este mult mai mic decat cel din Chiang Mai sau decat pietele din Bangkok, insa atmosfera relaxata, clima din aceasta regiune de munte si oamenii foarte zambitori iti vor ramane in suflet. Bazarul are doua piete mari, fiecare cu cate o scena unde au loc, in fiecare seara, spectacole de dans si concerte. Una dintre piete este mereu plina de localnici, iar pe laturile sale se gasesc mici tarabe cu specialitati culinare thailandeze si cateva mancaruri bizare.

Am incheiat ziua cu o bere Singha la una din terase, ascultand o trupa locala cantand „golden hits“, si eram deja cu gandul la ziua urmatoare, in care urma sa vizitam un sat de munte al tribului Akha. Despre ziua 2, in episodul de maine.

 Imagini Thailanda: Peisaj de la Doi Tung, Thailanda

Peisaj de la Doi Tung

Imagini Thailanda: Gradina Mae Fah Luang de la Doi Tung, Thailanda

Gradina Mae Fah Luang

Imagini Thailanda: Gradina Mae Fah Luang de la Doi Tung, THailanda

Imagini Thailanda: Gradina Mae Fah Luang de la Doi Tung, Thailanda

Imagini Thailanda: Gradina de orhidee de la Doi Tung, Thailanda

Gradina de orhidee din acelasi parc

Imagini Thailanda: Orhidee din gradina Mae Fah Luang de la Doi Tung, Thailanda

Imagini Thailanda: Camera de la Hotelul The Legend Chiang Rai, Thailanda

Camera de hotel de la The Legend Chiang Mai

Imagini Thailanda: Monumentul regelui Menrai din Chiang Rai si ghidul nostru Poe, Chiang Rai, Thailanda

Monumentul Regelui Menrai

 

Imagini Thailanda: Intrarea in White Temple din Chiang Rai, Thailanda

White Temple

Imagini Thailanda: Detaliu de la White Temple din Chiang Ra, Thailanda

Imagini Thailanda: Macheta cu imaginea lui Chalermchai Kositpipat, creatorul White Temple din Chiang Rai, Thailanda

Nu va lasati pacaliti – este doar o imagine a creatorului lui White Temple 🙂

Imagini THailanda: Pagoda de la Wat Phra Kaew din Chiang Rai, Thailanda

Wat Phra Kaew

Imagini Thailanda: Pornire in plimbarea cu tuk tuk-ul prin Chiang Rai, THailanda

Cu ricsa prin Chiang Mai

Imagini Thailanda: Piata de zi din Chiang Rai, Thailanda

Piata de zi din Chiang Rai

Imagini Thailanda: Fructe in piata de zi din Chiang Rai, Thailanda

Imagini Thailanda: Mancare in piata de zi din Chiang Rai, Thailanda

Imagini Thailanda: La cumparaturi prin piata din Chiang Rai, Thailanda

Imagini Thailanda: Intrarea in Bazarul de noapte din Chiang Rai, Thailanda

Intrarea in Night Bazar

Imagini Thailanda. Mancare thailandeza in bazarul de noapte din Chiang Rai, Thailanda

Pofta buna !

Imagini Thailanda: Piata localnicilor din bazarul de noapte din Chiang Rai, THailanda

Zona localnicilor din night market

Imagini Thailanda: Piata principala a bazarului de noapte din Chiang Rai, Thailanda

Imagini Thailanda: Specialitati culinare thailandeze in bazarul de noapte din Chiang Rai, Thailanda

Night market = mancare +

Imagini Thailanda: Divertisment in Piata de noapte din Chiang Rai, Thailanda

show !

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

Destinatii