De la fetele semi-dezbracate in vitrina la picturile lui Rembrandt si Rubens, de la coffee-shopurile datatoare de energie la canalele romantice, de la cele mai tari party-uri din Europa la strazile comerciale din jurul Damului, marii majoritati a celor care se gandesc sa viziteze Olanda le trec prin minte toate stereotipiile Amsterdamului. Sunt de acord, Amsterdamul este un oras extrem de interesant care merita vizitat si savurat, dar Olanda nu inseamna doar Amsterdamul… De fapt, multi olandezi sustin ca Amsterdamul nu este Olanda, este o republica separata. In articolul de astazi, voi incerca sa propun un tur de o saptamana prin tara lalelelor, a canalelor si a tolerantei… sau, ma rog, asa sustin olandezii…
Ziua 1 – Amsterdam. Indiferent daca zbori cu KLM sau Tarom pe aeroportul Schiphol sau cu Wizz la Eindhoven, incepe totusi cu Amsterdamul. Acum cateva luni am scris un articol, “Weekend la Amsterdam”, in care povesteam cam ce ai putea sa faci daca ai doar doua zile in orasul de pe Amstel. Incepeti-va tura din piata centrala Dam… puteti vizita Madame Tussaud’s daca doriti sa va pozati cu celebritati mai vechi sau mai noi din politica sau showbiz si apoi luati-o la pas pe Kalverstraat, strada comerciala pietonala a Amsterdamului. La un moment dat, o sa vedeti pe dreapta o poarta frumos ornata… pasiti cu incredere si o sa credeti ca v-ati teleportat… veti pasi in alta lume, o gradina calma, linistita a unei … manastiri de maici – Begijnhof. Apoi, luati un vaporas si va plimbati pe canale si nu ratati Cartierul Rosu. Chiar daca nu doriti sa aveti o aventura de un sfert de ora cu fetele din vitrina si nici sa incercati marijuana, este totusi un “must see” al Amsterdamului.
Ziua 2 – Amsterdam. Orasul detine totusi unele dintre cele mai frumoase muzee de arta din lume: Rijksmuseum si Muzeul Van Gogh. Va recomand sa le vizitati pe ambele, iar intre ele puteti face o pauza mai savuroasa la Heineken Experience, muzeul multimedia al multinationalului producator de bere.
Ziua 3 – daca va aflati intre mijlocul lui martie si cel al lui mai (22 martie – 20 mai anul acesta), nu ratati superba expozitie florala anuala de la Keukenhof. Nu este foarte departe de Amsterdam. Puteti lua trenul pana la aeroportul Schiphol sau gara din Leiden, si mai departe cu autobuzul exact pana la intrare. Daca sunteti indragostiti de flori si culori, veti putea sta linistiti toata ziua, minunandu-va de frumusetile de aici. Daca nu, puteti sa reveniti la Amsterdam pentru un pic de shopping, dar poate mai petreceti vreo ora si in Leiden, inainte de a lua trenul… veti avea o mostra a unei Olande “altfel”. Cel mai bine e sa mergi in Keukenhof, este undeva in a doua jumatate a perioadei de desfasurare a expozitiei, cand florile s-au prins, au inflorit si stralucesc in (va urez) soare. Eu am fost in jur de 1 mai si a fost spectaculos… si chiar am scris un articol special despre Keukenhof. Anul acesta, in mod special, are loc cea mai spectaculoasa expozitie florala a Olandei. Se numeste Floriade si se organizeaza doar o data la 10 ani!!! Eu am avut norocul sa o vizitez acum 20 de ani, in 1992, cand a fost organizata langa Haga. Anul acesta este organizata langa Venlo, mai in sud, si este deschisa intre 5 aprilie si 7 octombrie!
Daca ajungeti cumva in celelalte 10 luni ale anului, va recomand sa cumparati o excursie de o zi prin satele pescaresti si traditionale din jurul Amsterdamului – morile de vant de la Zaanse Schans, apoi in satele pescaresti Volendam si Marken (de obicei, este inclusa si o plimbare cu barca). Este o excursie de o zi standard, asa ca orice agentie de turism din Amsterdam v-o poate oferi. Studiati mai multe oferte, pentru ca preturile pot varia.
Ziua 4 – Olanda este o tara destul de mica, iar reteaua de trenuri este remarcabila… Practic, sunt trenuri de oriunde pana oriunde la fiecare ora (maximum), iar cea mai lunga distanta din regat este pana la Maastricht (faci cam 2 ore jumate). Asa ca cel mai comod este sa te asezi intr-un tren si sa vizitezi tara. Totul e bine si frumos pana la un punct… trenul este scump al naibii. Un abonament de o zi – Dag Kaart costa 47 de euro si ai libertate de miscare pe intreaga retea feroviara olandeza. Poti cumpara un bilet Interrail Benelux, care costa 119 de euro pentru 3 zile (dintr-odata, pretul pe zi coboara la 39 de euro in loc de 47! Iar daca iei un pass pentru 6 zile, pretul este de 201 de euro, care, la 33,50 euro pe zi, e chiar convenabil… Mai ales ca nu acopera doar Olanda, ci intregul Benelux! In plus, daca ai sub 25 de ani, pretul va scadea cu inca 35% :).
Acum, ca avem Interrail Benelux la purtator, intrebarea este – unde sa mergem? Pai, in primul rand, sa dam o fuga la Haga, capitala Olandei si resedinta reginei. Este un oras linistit si calm, spre deosebire de freneticul Amsterdam. In primul rand, duceti-va sa vedeti Binnenhof, splendidul complex administrativ al Olandei in care se afla “Sala Cavalerilor”, un exemplu stralucit de arhitectura medievala folosita pentru diverse receptii oficiale si deschiderea oficiala a Parlamentului olandez de catre regina (care soseste intr-o caleasca aurita). Du-te apoi la Peace Palace – Curtea Internationala de Justitie… Daca ai auzit de atatea ori “te dau in judecata la Haga”, pai atunci chiar du-te sa vezi unde te vei judeca… si unde au avut loc procese celebre, inclusiv cel in urma caruia am recuperat o parte din spatiul marin al Marii Negre de la Ucraina. Mai departe, poti sa vizitezi Madurodamul… este primul parc din lume in care se afla miniaturi ale unor cladiri celebre – in cazul de fata ale celor mai importante locuri si monumente din Olanda… in ultimii ani, acest tip de locuri au proliferat peste tot prin lume, din Elvetia pana in Thailanda, dar Madurodamul a fost primul deschis tocmai in 1955!
Dupa Madurodam, duceti-va la Scheveningen, “statiunea marina” a Olandei. Cand auziti numele de “statiune marina” la Marea Nordului, o sa pufniti in ras. La fel si eu! Si totusi olandezii chiar o iau in serios – vei gasi restaurante si baruri, o plaja cu un nisip pe care ni l-am dori si in Croatia, iar in fiecare vara o expozitie senzationala de castele de nisip. Si daca numele v-a trecut pe la ureche, da, asa e, aici e locul in care sunt inchisi diversi criminali de razboi, mai ales din fosta Iugoslavie.
Ziua 5 – Rotterdam si Delft. Rotterdamul este provocarea Olandei adusa arhitecturii moderne. Ras de pe fata pamantului, in mai 1941, de un bombardament german care nu a fost iertat nici in ziua de azi, Rotterdamul a renascut nu prin reconstructia fidela a ceea ce fusese distrus, ci prin arhitectura modernista, avangardista si mai ales ne-olandeza. Imediat, de la gara veti fi intampinati de turnul lui ING, dar si de sediul global al Unilever, ca si multe alte cladiri… Nu ratati Kijk Kubus, cladirea in romburi, sau sa va urcati in turnul de televiziune pentru o vedere panoramica a orasului. La intoarcere, opriti-va in Delft, fix inainte de Haga pentru o alta imagine, idilica si clasica a Olandei – cladiri vechi, canale, piata centrala cu catedrala si primarie. Modern si traditional – totul intr-o zi si la o distanta de cativa kilometri!
Ziua 6 – Sincer, nu pot sa nu va recomand sa mergeti la Maastricht, dar, in ciuda acestei legaturi subiective, este un oras care merita vizitat. E drept, e mai departe de Amsterdam, dar ai trenuri din ora in ora si fac 2 ore si jumatate. O sa descoperi un oras cu un alt aer – de altfel, Maastrichtul este intr-o enclava, facut sandvici intre Germania, Valonia si Flandra, este majoritar catolic, spre deosebire de protestanta Olanda, si este considerat “orasul latin al Olandei”, datorita unei joie de vivre pronuntate… Merita sa-l vizitezi nu numai pentru atmosfera – piata centrala Vrijthof, dominata de turlele unor biserici milenare, Catedrala Sf. Maria (Onze Lieuve Vrouwen Kerk), la fel de veche, stradutele de prin orasul vechi, o promenada de-a lungul raului si o vizita in complexul sistem de tuneluri subterane unde se spune ca ar fi murit D’Artagnan… Daca despre D’Artagnan s-ar putea sa fie o legenda, nu este deloc legenda faptul ca mii de locuitori ai Maastrichtului s-au ascuns in aceste tuneluri sapate in muntele St. Pietersburg (munte cu numele, are vreo 200 de metri inaltime, gigantic insa pentru Olanda cea plata) in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial.
Ziua 7 – daca se intampla sa va aflati intr-o vineri in Olanda, nu ratati piata de branza din Alkmaar! In fiecare vineri, in piata centrala vei admira mii de roti gigantice de cascaval, dar si fete si baieti in costume traditionale care transporta imensele roti cu ajutorul unor cobilite… cand am fost acolo, transportau si fetele din audienta cu cobilitele, evident, in hazul tuturor! Si daca tot va duceti la Alkmaar, haideti sa fie o zi a branzei olandeze (“kaas”), asa ca vizitati si “citadela branzei olandeze” – oraselul Gouda. Cam peste tot, o sa dati peste doua tipuri de branza – “jonge Goudse” (branza tanara sau noua din Gouda) sau “oude Goudse” (“branza batrana”)… de la Gouda vine si e un oras care merita in mod cert vizitat… La returul spre Amsterdam, faceti un stop in orasul Utrecht, aflat la doi pasi de Amsterdam… De cateva luni Utrechtul este mai repede asociat cu fotbalistul Nesu, dar, de cateva sute de ani, e asociat cu un turn inalt – clopotnita a Catedralei si cu faimoasa Universitate a orasului.
Ziua 8 – cel mai probabil, ultima zi o s-o petreceti in Amsterdam. Ultimele cumparaturi pe strazile pietonale din jurul Damului, o ultima tura pe canale, eventual o plimbare pana la Muzeul Ana Franck… Sau o ultima tigara uitata in colt pe etajera vreunui coffee-shop din “Cartierul luminilor rosii” :)… Si dupa asta, drumul la Schiphol sau aeroportul din Eindhoven… cu amintiri zic eu placute…
Imagini Olanda
Lebede pe canalele din Amsterdam
Zona pietonala din Amsterdam
Dam-ul vazut din Muzeul Madame Tussaud Amsterdam
Parcul de la Keukenhof
Madurodam
Blocuri de locuit – Kijk Kubus Rotterdam
Vrijthof, piata centrala din Maastricht
Zidurile cetatii Maastricht
Piata de branza din Alkmaar
corectie:
pretul pentru Interrail Benelux Pass pe 3 zile e 119 euro pentru adulti, adica pentru persoanele peste 26 de ani.
[…] saptamana trecuta scriam despre ce sa faci o saptamana in Olanda, mi se pare normal sa scriu saptamana aceasta un articol despre ce sa faci o saptamana in vecina ei […]
Merita vizitat si oraselul Giethoorn. E un fel de Venetia Nordului. Aici poti inchiria o barcuta cu motor si te poti plimba pe „stradutele” oraselului (http://en.wikipedia.org/wiki/Giethoorn)
si Valkenburg pe langa Maastricht unde se gaseste o interesanta pestera (http://en.wikipedia.org/wiki/Valkenburg_aan_de_Geul)
apropos de Vrijthof in Maastricht, pe 23 iunie e concert andre rieux in piata,combinat cu un city break cred ca ar putea fi o „reteta” romantica reusita