Amsterdam a fost primul oraș străin în care am călcat. Spun „am călcat” pentru că doar asta am făcut. Pur și simplu m-am dat jos din trenul cu care am venit din Aeroportul Schiphol, am aruncat un ochi în fața gării și apoi am revenit în gară să plec mai departe spre Maastricht, unde aveam să locuiesc un an. Urma să revin câteva luni mai târziu și să-l vizitez mai în profunzime. Voi reveni apoi de probabil 10-20 de ori – fie că a fost vorba de weekenduri sau de câteva ore între două avioane, indiscutabil este un oraș plin de viață, un oraș extrem de colorat (din toate punctele de vedere), un oraș al artelor, al mersului pe bicicletă, dar și al „prăjiturilor” și al sexului. E un oraș care se mândrește cu toleranță absolută – fie că e vorba de toleranță rasială, națională, sexuală, orice. E un oraș pe care nu trebuie să-l bifezi, ci să-l înțelegi, să-l simți, să-l pătrunzi. Dar hai să vedem ce nu ar trebui ratat dacă ajungi la Amsterdam.
O plimbare pe canale cu barca – Una dintre caracteristicile Amsterdamului este că e construit pe apă. Este străbătut de zeci și sute de canale, iar principalele străzi din centrul istoric sunt practic făcute sandvici între numeroase canale. Este absolut imposibil să nu vezi stațiile de unde pleacă excursiile cu bărcile pe canale – sunt bărci ale căror stații le găsești cam peste tot – din fața gării, de lângă bulevardul care leagă piața gării de piața centrală Dam, pe lângă Rijksmuseum, prin toate punctele turistice. Turul durează circa o oră, iar un ghid povestește despre locurile pe lângă care se trece în mai multe limbi. Există și tururi cu bărci speciale – mai mici, deschise sau clasice. Inutil să spun că te poți și plimba pe jos de-a lungul canalelor – cele mai frumoase clădiri din oraș se găsesc de-a lungul Herengracht, Keizersgracht și Prinsengracht (cred că v-ați prins – e vorba de Canalul Domnilor, Împăratului și Prinților).
Rijksmuseum – Muzeul Național de Artă al Olandei este cu adevărat o lecție de artă clasică olandeză. Rembrandt, Vermeer, van Ruisdael, cele mai mari opere ale pictorilor olandezi din perioada „Secolului de Aur” al Olandei sunt aici. Colecția este expusă într-un adevărat palat de lângă un canal și pune deoparte ore în șir pentru a putea să te bucuri de ce vezi. Preț de intrare: 22,50 euro. Tinerii sub 18 ani – gratis.
Muzeul Van Gogh – Aflat în apropierea Rijksmuseum, muzeul Van Gogh are cea mai mare colecție a operelor celui pe care mulți olandezi îl consideră cel mai mare pictor din istoria țării. Pe lângă talentul indiscutabil, Van Gogh are și o viață mai puțin obișnuită, cu întâmplări stranii, dar care cumva sunt normale pentru un geniu al artei de natura lui. După moartea marelui pictor, fratele său, Theo van Gogh, a preluat toate operele care nu fuseseră vândute. Theo a murit la câteva luni după Vincent, așa că văduva lui Theo, cumnata pictorului, a preluat colecția. Aceasta a fost preluată de fiul ei și expusă în muzeul Stedelijk din Amsterdam, de unde a ajuns la Fundația Van Gogh, fondată de statul olandez. Actualul muzeu a fost deschis în 1973 și ani de-a rândul cel mai vizitat muzeu al Olandei. Preț de intrare: 20 de euro. Tinerii sub 18 ani – gratis.
Heineken Experience – Amsterdam este un party town, iar berea este o componentă-cheie a oricărei petreceri nu numai în Amsterdam, ci și în multe locuri din lume. Amsterdam se laudă ca fiind locul de baștină a două mărci de bere faimoase în întreaga lume – Heineken și Amstel. Heineken poartă numele lui Gerard Adriaan Heineken, care în 1864 a cumpărat o berărie care data, hăt, tocmai din 1592 (de pe vremea lui Mihai Viteazul!) și după ce i-a angajat pe unii dintre studenții lui Pasteur, a creat berea care avea să cucerească lumea. Amstel a fost timp de decenii berea concurentă, fiind într-un final cumpărată de Heineken în 1964. Heineken Experience este un muzeu modern interactiv, ce prezintă atât istoria, cât și prezentul berii care și-a dorit să fie un etalon de creativitate în marketing. În schimb, nu este un etalon în calitate – colegii mei olandezi îmi spuneau că Heineken este una dintre berile proaste ale Olandei – „e făcută să aibă un gust ok atât pentru olandezi, cât și pentru chinezi, că e vândută în toată lumea. Nu are nimic deosebit, dacă vrei să bei bere în Olanda, bea o bere locală, care are caracter”. Preț de intrare: 25 de euro. În banii ăștia, primești și 3 beri Heineken. Interzis pentru tinerii sub 18 ani.
Begijnhof – dacă te plimbi pe principala stradă pietonală comercială din Amsterdam, Kalverstraat, vei ameți relativ repede. O grămadă de lume dornică să vâneze toate reducerile (mai ales în sezonul de reduceri), iar muzica va bubui din fiecare magazin – evident, fiecare magazin are un alt playlist atent ales în funcție de caracterul fiecărui brand. Undeva, pe dreapta cum vii dinspre Dam, piața centrală a orașului, vei vedea o uliță la capătul căreia se află o poartă istorică. Pășește prin această poartă și o să zici că ai pășit prin Star Gate – te vei teleporta într-un alt timp și alt loc – o tăcere mormântală, o pajiște verde liniștită și căsuțe micuțe tradiționale. Aici s-a aflat un ordin de călugărițe catolice, practic a fost o mănăstire, iar ultima călugăriță a murit în 1971. A fost singura zonă catolică permisă într-un oraș care a trecut la calvinism în 1578 și a interzis catolicismul. Motivul este că aceste căsuțe erau proprietate privată a călugărițelor (și nu a ordinului), dar bisericile și rugăciunile au fost interzise. Totuși, călugărițele au amenajat o biserică secretă, unde se puteau ruga departe de ochii poliției din Amsterdam. Astăzi, căsuțele sunt tot proprietate privată, sunt locuite, dar liniștea mormântală de odinioară este păstrată… da, la doi pași de una dintre cele mai gălăgioase străzi ale orașului. În continuare, casele sunt locuite de femei singure și formate din una sau două camere. Aici se află cea mai veche casă din Amsterdam, care a rezistat până azi – a fost construită în 1420. Intrare: gratis.
Cartierul Roșu – Hai să nu fim pudibonzi. Pentru mulți, principala atracție a Amsterdamului o reprezintă Cartierul Roșu și o bună parte dintre cei care vin să viziteze Amsterdamul vin doar pentru acest cartier. Aflat la doi pași de gară, în apropierea vechiului port (pe vremuri, portul se afla fix în piața centrală, în Dam, dar ulterior, datorită desecărilor succesive, uscatul a înaintat, Cartierul Roșu a fost un cartier al bordelurilor încă din Epoca de Aur. Marinarii care veneau cu bani după voiaje periculoase de peste mări și țări săreau din corăbii imediat ce ajungeau în Amsterdam și dădeau fuga în Cartierul Roșu pentru partide de sex „ca acasă”. Astăzi, în continuare, Cartierul Roșu este un cartier al bordelurilor – fetele se prezintă aproape dezbrăcate în vitrine, iar acțiunea se desfășoară la doi pași de vitrină după ce a fost trasă perdeaua, dar în ultimii ani a devenit și un centru de consum al drogurilor – Olanda a fost primul stat european care a legalizat drogurile ușoare încă din 1976. Cum ziceam, Amsterdamul este renumit pentru toleranță de orice natură datorită religiei protestante dominante, cea mai tolerantă variantă a creștinismului. Sigur, nu e nevoie să închiriezi vreo fată sau să consumi vreo prăjitură ori să fumezi vreun joint pentru a intra în Cartierul Roșu – aici sunt și restaurante mai ieftine, baruri obișnuite, e chiar și un muzeu al Cartierului Roșu, unde doamnele și domnișoarele se pot fotografia într-o vitrină cu lumină roșie, și există și spectacole de „live sex”. Cartierul este însă unul locuit – pe lângă bordeluri, baruri, restaurante, sex-shopuri și altele există și apartamente închiriate, o școală generală, o grădiniță și chiar și o biserică. De mai mulți ani încoace, Primăria încearcă să închidă Cartierul, mutând fetele într-un bloc în suburbie, câteva dintre străzile ale căror vitrine prezentau fete găzduiesc acum picturi moderne, dar cartierul încă rezistă. Plimbare gratis, fetele costă.
Muzeul Madame Tussaud’s – ca peste tot în lume, este locul ideal de a te poza cu celebrități. De când a fost deschis în 1970 (a fost primul Madame Tussaud’s deschis în afara Marii Britanii), muzeul aflat în piața centrală Dam a atras milioane de turiști – din 1970, intrarea este o plimbare prin Amsterdamul de secole XVI – XVII (poreclite și „Epoca de Aur” a Amsterdamului), iar apoi te poți poza alături de personalități politice, sportive, muzicale, istorice etc. Unele personaje, ca Mahathma Gandhi, Albert Einstein, Vincent van Gogh sau Rembrandt sunt acolo de zeci de ani (evident, cu mentenanța de rigoare), dar pot apărea și noile vedete ale politicii, sportului și artei de azi. Preț de intrare: 23 de euro pentru un bilet cumpărat online la oră fixă sau 36,50 de euro cu intrare oricând în ziua respectivă.
Piața de flori – aflată, cum altfel, pe lângă un canal la capătul Kalverstaart, vizavi de un turn istoric, Muntoren, Turnul Banilor. Nu te aștepta la o piață extrem de spectaculoasă, sunt câteva magazine de unde poți cumpăra mai ales semințe sau bulbi de lalele decât flori – găsești și din acestea, nu vă fie frică. Dacă de-a lungul canalului se află piața de flori, în clădirile adiacente găsești în general magazine de suveniruri – cel mai haios este un magazin dedicat Crăciunului; aici găsești obiecte pentru Crăciun (beteală, globuri, brazi etc.) tot anul – sunt la intrare, unde se află o tăbliță pe care scrie „X zile până la Crăciun”. Odată ce treci cu zâmbetul pe buze (și de multe ori în pantaloni scurți) printre suvenirurile de Crăciun, vei găsi cam orice tip de suvenir pe care îl găsești prin Amsterdam la unul dintre numeroasele magazine de suveniruri. Intrare: gratuită.
Keukenhof – nu este practic în Amsterdam, ci la vreo 35 km de centrul orașului, într-o suburbie numită Lisse. Este poate cea mai mare expoziție florală din Europa (exceptând Floriade, care are loc o dată la 10 ani – am fost în 1992) și are loc an de an în fiecare primăvară (deschisă de la finalul lunii martie până la mijlocul lunii mai, dar recomandabil să o vizitezi după mijlocul de aprilie, când toate florile sunt înflorite). Este un adevărat paradis pe Pământ și indiscutabil o atracție majoră dacă ajungi primăvara în Amsterdam. De altfel, multă lume vizitează Amsterdamul atrasă de expoziția florală de la Keukenhof. Am fost acum câțiva ani, puteți citi povestea aici. Preț de intrare: 19 euro (online) sau 21,50 de euro (plătit la intrare).
Evident, ar mai putea fi văzute o grămadă de obiective turistice prin Amsterdam. Aproape fiecare clădire din zona veche, de-a lungul canalelor din Amsterdam, este un adevărat monument arhitectonic, dar aș scrie cărți întregi. Vă recomand însă ca înainte de a merge la Amsterdam să aruncați o privire și pe site-ul oficial al Biroului de Turism al orașului Amsterdam, pe care îl găsiți aici.
Și dacă mai aveți propuneri de făcut pentru ce nu trebuie ratat în Amsterdam, v-aș mulțumi dacă le-ați adăuga la comentarii mai jos. DANK U WEL!
Imagini Amsterdam
Vase de croaziera pentru canalele din Amsterdam
Exista si canale mai largi
Acele cladiri clasice de-a lungul canalelor din Amsterdam
Rijksmuseum
Si in apropiere, Muzeul Van Gogh
La doi pasi de principala strada pietonala comerciala, in spatele unei porti nu tocmai iesite din comun
Ajungi intr-o oaza de tranchilitate – Begijnhof
Inapoi la „nebunie”- Cartierul Rosu
Coffeeshop de Amsterdam – nu e chiar vorba despre cafea
Sunt si spectacole 🙂
Muzeul Cartierului Rosu
In Piata Dam, in centrul orasului, se afla muzeul Madame Tussaud’s
Un Van Gogh de ceara
Panorama orasului din Muzeul Figurilor de Ceara – la capatul bulevardului, este Gara Centrala
Piata de flori
Campurile de flori de la Keukenhof
Olanda – Tara Lalelelor !