Circuit Spania. Ce sa vezi intr-o vacanta

 Imagini Spania: zidurile din Avila

Astazi, voi continua cu o idee de circuit prin Spania, cealalta tara mediteraneeana asaltata in fiecare an de milioane de turisti si pe buna dreptate. Spania are orase istorice, o viata de noapte legendara, plaje fierbinti, transporturi bine puse la punct si, de multe ori, preturi prietenoase la mancare si cazare… Deci, hai sa incercam o simulare de circuit de 2 saptamani in Spania!

Ziua 1 – Madrid. Madridul nu este numai capitala Spaniei, este si unul dintre cele mai elegante orase ale peninsulei si, in plus, are avantajul sa fie in centru. Un alt avantaj este ca, din Romania, ai zboruri directe, de multe ori, la preturi foarte rezonabile operate de Tarom, Wizz Air, Blue Air sau Vueling. Asa ca hai sa aterizam la Madrid si sa pornim turul hispanic de aici. Am scris la un moment dat un articol intitulat “Weekend la Madrid”, de unde va puteti inspira pentru un program complet in capitala Spaniei. In prima zi, eu as lua la picior marile bulevarde ale Madridului, nu as rata Gran Via, Puerta del Sol si, evident, Plaza Mayor, superba piata rosie unde puteti manca un gazpacho de nota 10. V-as recomanda sa rezervati cateva ore si pentru Palatul Regal si zona adiacenta.

Ziua 2 – Madrid. Zi de muzee si nu numai… Nu ratati Prado, principalul muzeu de arta al orasului, unde vei petrece cateva ore bune, dar, daca ai pasiunea fotbalului, merita cu prisosinta sa calci si pe celebrul Estadio Santiago Bernabéu – fie la un meci (daca se intampla sa aiba loc cand sunteti la Madrid) sau intr-un tur de stadion.

Ziua 3 – Toledo. Vechiul oras se afla la vreo ora si ceva cu trenul de Capitala… Puteti lua unul din trenurile frecvente care pleaca din gara Atocha (un obiectiv turistic prin faptul ca in gara se afla o … gradina tropicala). Am scris un articol complet despre Toledo mai demult. Ce pot sa va spun este ca veti descoperi un oras unde civilizatiile europeana, islamica si evreieasca s-au intalnit, iar din acest creuzet a iesit un oras superb al carui cetatean de onoare El Greco a lasat numeroase urme… Nu ratati Catedrala, alte cateva biserici, zidurile inexpugnabile ale orasului si castelul… Dar, mai ales, plimbati-va pe ulitele seculare si poate va cumparati si … o sabie de Toledo :). Seara reveniti la Madrid.

Ziua 4 – Segovia. Un alt “day trip” pe care merita sa-l faceti din Madrid. Ca si Toledo, Segovia este un oras istoric, dar aici ai parte de un mix de urme romane (extraordinarul apeduct care a transportat apa in oras timp de aproape 2 milenii!) si spaniole. Nu rata Castelul… se spune ca este unul din locurile care l-au inspirat pe Disney sa creeze Palatul Frumoasei din Padurea Adormita pe care il gasiti in orice Disneyland din lume! Puteti sa ajungeti la Segovia cu trenul din gara Chamartín (gara nordica a Madridului) si, dupa o zi de vizita, va puteti intoarce la Madrid.

Ziua 5 – El Escorial si Ávila. Impresionantul si sumbrul palat al lui Carol Quintul se afla si el nu foarte departe de Madrid si se poate vizita linistit, cu trenul, plecand tot din gara Chamartín. Daca ati vazut Palatul Regal din Madrid, sa nu credeti ca ati vazut totul :). Palatul de la Escorial este mult mai mare. Dupa Escorial, continuati drumul pe aceeasi cale ferata pana la Ávila, orasul cu cel mai bine pastrate ziduri medievale din intreaga Spanie si, probabil, in top 5 in Europa. Seara, va puteti intoarce linistiti la Madrid.

Ziua 6: Granada – luati trenul de mare viteza Altaria – pleaca la 9:05, ajunge la 13:30 si costa 68 de euro. Orice avion costa cam 150 de euro si faci tot cam atat (pana ajungi la aeroport, trebuie sa fii cu vreo ora inainte, transfer in Granada etc). Odata ajunsi la Granada, probabil nu veti mai avea timp de atractia principala – Alhambra, asa ca puteti vizita simpaticul centru al orasului si chiar sa urcati spre Alhmabra… exista o zona a Alhambrei unde puteti intra gratis. Pentru un apus de soare minunat, duceti-va in Albaicíin, vechiul cartier maur de vis-à-vis de superbul palat al regilor mauri. Cazare in Granada.

Ziua 7: Granada. Evident, Alhambra! Este probabil unul dintre cele mai grandioase si superbe exemple de arhitectura islamica din lume, o adevarata bijuterie. Nu va grabiti sa faceti jogging prin el, savurati-i gradinile, fantanile, panoramele! Si dupa ce veti termina vizita, duceti-va vis-à-vis in Albaicín pentru o plimbare prin timp. Seara, nu ratati un spectacol de flamenco, dansul tipic al sudului andaluz. Si sa nu uit… Granada este unul din ultimele bastioane ale traditiei culinare spaniole de a oferi tapas gratis cand cumperi ceva de baut…

Ziua 8: GranadaSevilla. Luati autobuzul, este optiunea cea mai rapida si mai ieftina. Traseul trenului este relativ complicat, asa ca mai bine renuntati la idee. Daca plecati dimineata, o sa ajungeti undeva dupa pranz. Luati Sevilla incet, la pas, este de asemenea un oras care trebuie savurat. Am scris de asemenea un articol “Weekend la Sevilla” de unde va puteti inspira… Puteti sa vizitati vechiul cartier Santa Cruz, sa va plimbati pe malurile Guadalquivirului (si pe unul, si pe celalalt), eventual sa intrati in Plaza de Toros pentru un mic muzeu “taurin” si sa vedeti cum arata o arena de corida.

Ziua 9: Sevilla. Vizitati perlele Sevillei – Catedrala, urcati-va in Giralda, clopotnita-minaret a catedralei, si apoi bucurati-va de frumusetea Alcázarului, palatul regal de vis-à-vis. Lasati-va timp pentru gradini, sunt cu adevarat minunate!

Ziua 10: Córdoba. Desi in umbra Sevillei, Córdoba adaposteste, probabil, una dintre cele mai frumoase moschei din lume – celebra Mezquita-Catedral. Cred ca ar merita o tura si doar daca acest monument ar fi parasit in mijlocul campului. Dar nu este cazul! Pe langa moscheea-catedrala, nu trebuie sa ratati Palatul Alcázar cu incantatoarele sale fantani arteziene, dar nici aleile impodobite cu flori si vegetatie, cea mai faimoasa si fotografiata fiind Caleja de los Flores. Rasfatati-va o seara prin Córdoba intr-un bar sau restaurant dintr-un patio plin de flori. Sa nu uit! Am scris un articol despre Córdoba asa ca, pentru mai multe informatii, puteti sa-l cititi :). Cazarea in Córdoba.

Ziua 11: Barcelona. Aveti un tren de mare viteza AVE, dimineata pe la 9, si Córdoba spre Barcelona. Pleaca la 9:21, ajunge in Barcelona Sants la ora 14:00. Pe vremuri, exista un tren de noapte foarte bun, eu l-am folosit si in 1995 si in 2006, acum ma uit pe site-ul RENFE, caile ferate spaniole, si nu-l mai vad. Asta e… Odata ajunsi la Barcelona, dupa ce va gasiti hotelul, “iesiti pe strasse” pe Rambla, si continuati-va drumul pana spre Rambla del Mar, intr-un mall plin de posibilitati de distractie (este locul unde am vizionat pentru prima oara un film 3D – in 1997 :)). Iar despre Barcelona, consultati articolul “Weekend la Barcelona” … mai multi cititori mi-au spus ca au urmarit traseul cu articolul tiparit in mana si ca a mers snur :).

Ziua 12: Barcelona. Spui Barcelona, spui Gaudí. Spui Gaudí, spui Sagrada Familia. Asa ca sari in metrou (daca nu gasesti cazare in “walking distance”) si du-te la aceasta incredibila catedrala, inca in constructie. Puteti sa o vizitati si in interior si sa va minunati ce poate coace geniul uman. Reveniti apoi in Praça de Catalunya si vizitati Barrio Gótico, vechiul cartier gotic al Barcelonei istorice, iesiti apoi in Rambla si mergeti la pas pana la capatul ei… o sa vedeti un teleferic care va duce pe Montjuïc, dealul care domina Barcelona dinspre mare. Luati-l cu incredere si apoi invarititi-va pe deal – puteti vizita o citadela pentru panorama portului (din teleferic, o aveti pe cea a orasului!). Spre final, intrati in Pueblo Español, Muzeul Satului Spaniol unde veti putea vedea case, biserici si suvenire din toata Spania… si veti putea rememora turul J. Nu va asteptati la un Muzeu al Satului linistit si rural cum este al nostru… Aproape fiecare cladire din sat adaposteste un magazin cu ceva, pe vremuri, seara, gaseai aici si un club, dar si un strip bar (oare fetele care se dezbracau erau imbracate in port national?), insa, in ciuda caracterului cam prea comercial, este un loc interesant de vazut.

Ziua 13: Barcelona. Nu ratati Champs Elyssées-ul catalan – Passeig del Gracia! Nu neaparat pentru bouticurile de lux si localurile de fite, ci mai ales pentru arhitectura, de unde ies in evidenta alte doua opere ale lui Gaudí – Casa Batlló si La Pedrera… In ciuda cozilor de multe ori stufoase, merita vizitate. Nu ratati apoi si parcul facut de Gaudí – parcul Güell (dupa numele sponsorului J). Puteti sa luati metroul pana la statia Vallcarca si acolo, putintel pe jos, in urcare… Merita! Seara, incercati sa urcati la Tibidabo pentru un apus de soare minunat… si un cocktail care sa se potriveasca.

Si pentru ca Barcelona inseamna foarte multa viata de noapte (ca si Madridul de altfel), cred ca merita sa petreceti o noapte wild… vorba cantecului…”La gente esta muy loca, what the fuck!”

Ziua 14 – Barcelona. Banuiesc ca ati prins dimineata… Daca da, probabil va veti trezi dupa-amiaza, asa ca duceti-va in zona olimpica cu zeci si sute de restaurante de sea food, pe malul marii… Si ca vorbeam de mare, exista chiar si o mica plaja, numita Barceloneta, daca simtiti nevoia sa calcati pe nisip si sa va aruncati in apa marii :).

Ziua 15 – cred ca ar trebui sa va purificati putin, asa ca dati o fuga pana la Montserrat. Excursia merita nu neaparat pentru sacralitatea locului, cat mai ales pentru spectacolul naturii – munti, pietre, pesteri, folosite in mod artistic de arhitectii manastirii. Puteti merge cu trenul pana la poalele muntilor care adapostesc manastirea si apoi luati telecabina. Seara, ultima runda de shopping, pentru ca a doua zi veti putea lua avionul spre casa. Tarom, WizzAir, Blue Air sau Vueling va asteapta :).

Imagini Spania

Imagini Spania: Palatul Regal Madrid

Palatul Regal din Madrid

Obiective turistice Spania: Plaza Mayor Madrid

Plaza Mayor, Madrid

Imagini haioase Spania: toreador pensionat

Un toreador pensionat ?

Obiective turistice Spania: intrare cetate Toledo

Intrarea in cetatea Toledo

Imagini Spania: catedrala Toledo

Interiorul catedralei toledane

Orase istorice Spania: zidurile din Avila

Zidurile din Avila

Palate Spania: Alhambra Granada

Curtea cu lei din Alhambra, Granada

Urme maure Spania: cartierul arab Albaicin

cartierul arab din Albaicin

Spania catolica: catedrala Sevilla

Catedrala din Sevilla

Gradini Spania: gradina Alcazarului din Sevilla

Si superba gradina a palatului regal Alcazar

Obiective turistice Spania: Alcazar Cordoba

Pe zidurile Alcazarului din Cordoba

Moschee Spania: Mezquita Catedral, coloane

si incredibilul interior al Mezquita-Catedral

Statui Spania: monumentul lui Columb Barcelona

Statuia lui Columb din Barcelona

Atractii turistice Spania: telecabina din Barcelona

Telecabina din Barcelona

Imagini Spania: apus de soare la Tibidabo

Apus de soare de la Tibidabo

Spectaculos Spania: manastirea de la Montserrat

Manastirea de la Montserrat… ce bolovani !

 

Categorii:
Circuit · Spania

Comentarii

  • Ioana spune:

    Cezar, din cate stiu eu nu mai circula niciun tren de noapte prin Spania – cel putin Barcelona. Si garile sunt inchise – am fost patita! Trenurile merg pana la 11 seara si apoi de la 6 dimineata:))) Ciudat, ce sa zic!

    • Imperator spune:

      Ciudat…eu am tot bagat trenuri de noapte in Spania: Madrid – Santander, Santander – Madrid, Barcelona – Madrid, Madrid – Sevilla, Cordoba – Barcelona, Madrid – Algeciras chiar si un Lisabona – Madrid. Erau foarte bune. Asta e

  • Gogu spune:

    Eheeeei, da’ ce tanar erai pe deal la soare mai Imparate !

  • Mirel spune:

    Frumos articolul. Cred totusi ca merita alocate cel putin 2 zile si pentru Valencia. Este un oras superb, ai o multine de obiective: orasul vechi, Bioparc, Orasul Artelor si Stiintei

  • Ana Maria spune:

    O… ce frumoasa e Spania si ce amintiri placute imi trezeste! Intotdeauna ma intorc cu mare placere aici! Pacat insa ca nu am atata timp sa fac un circuit mai mare si sa vad mai multe dar cine stie, poate voi avea noroc odata!

  • Can spune:

    Din nefericire Spania este mult mai mare decat pare pe harta si deci, vizita ei in putine saptamani este o utopie, o dezamagire – am trait-o personal!
    Vizita in rate (adica revenind de mai multe ori) ar parea o solutie mai buna

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest